Hoeveel pannen heb je minimaal nodig?

Hoeveel pannen heb je minimaal nodig?

Hoeveel pannen heb je minimaal nodig?

Voor deze post heb ik eens even alle pannen uit mijn keukenkastje gehaald en geteld. In de foto zie je er 11 staan. Vervolgens bleken er nog twee verstekelingen in de vaatwasser te zitten. En drie hangen er aan de muur.

In totaal heb ik dus 14 pannen.

Mijn pannenset

Mijn pannenset bestaat uit:

 • 4 koekenpannen, waaronder 1 kleine pan van Tefal die het niet doet omdat hij niet geschikt is voor inductie. Dat is een miskoop van de Action die ik hoognodig moet opruimen.
 • 3 steelpannetjes.
 • 2 grote soeppannen. Eentje is van mezelf en een soeppan komt van een set van mijn schoonvader.
 • 1 braadpan van Creuset. Hoe mooi ik die pan ook vind, het is eigenlijk een miskoop. Hij is hartstikke zwaar, en eigenlijk ook wat aan de kleine kant. Eerlijk gezegd gebruik ik hem zelden tot nooit.
 • 2 middelgrote pannen.

Hoeveel pannen heb je minimaal nodig?

Ik vind 14 pannen best veel om in huis te hebben zeg! Dat brengt me bij de titel van deze post: ‘Hoeveel pannen heb je minimaal nodig?’

Laten we eens kijken wat de experts zeggen!

Monique van Loon van Culy.nl

Volgens Monique van Loon medeoprichter van Culy.nl heb je aan een pannenset van 4 pannen genoeg. Zij noemt een grote kookpan, kleinere steelpan, koekenpan met goede aanbaklaag en een diepe hapjespan.

Rik van Kookidee.nl

Rik van Kookidee.nl heeft voor minmiaal 7 pannen nodig. Hij gebruikt dagelijks een pannenset die bestaat uit 3 kookpannen, een soeppan en een steelpannetje. Daarnaast gebruikt hij bijna elke dag een sauteerpan en een koekenpan.

Sylvia Witteman

Sylvia Witteman, bekend van haar humoristische columns vindt een gietijzeren pan die ook in de oven kan een musthave. En in haar boek Armeluiseten adviseert ze een rijstkoker voor rijst koken.

Opruimgoeroe Marie Kondo

Marie Kondo doet helaas geen duidelijke uitspraken over het minimale aantal pannen dat je nodig hebt in je huishouden. Maar zij heeft een algemene vuistregel die je kunt toepassen: kijk je pannen diep in de ogen, en vraag je bij elke pan af of je er nog blij van wordt. Is het antwoord ‘Nee,’ dan kan de pan dus weg. Word je er wel blij van? Dan mag de pan blijven.

Moderne W.P. voor de vrouw

Van mijn moeder kreeg ik ooit haar Moderne W.P. voor de vrouw. Die stamt uit 1969 dus het advies over pannen is misschien wat gedateerd, maar ik noem het hier toch even! Volgens deze gids heb je nodig: 1 geëmailleerde braadpan, 3 aluminium pannen met doorsneden van 20, 22 en 24 cm, 1 steelpan, 1 koekenpan, 1 braadpan, 1 melkkoker en 1 fluitketel.

Zowel de Moderne W.P voor de vrouw als het Groot Margriet Huishoudboek noemen een fluitketel bij de pannen. Maar zelf heb ik een waterkoker sinds we een inductiefornuis hebben.

Groot Margriet Huishoudboek

Nog een boek dat ik van mijn moeder kreeg: Het Groot Margriet Huishoudboek, met als veelbelovende ondertitel: Gids voor de huisvrouw in de wereld van vandaag. En ‘die wereld van vandaag’ speelde zich af in 1969. Bij het onderwerp Keukenuitzet constateren ze dat een complete keukenuitzet ooit een ‘regelrechte huwelijksvoorwaarde’ was.

‘De jonge vrouw die een jaar of twintig geleden niet beschikte over alle 36 onderdelen van zo’n uitzet, was er eigenlijk toch wel van overtuigd dat haar huwelijksbootje nog niet zeewaardig was en dat ze beter even kon wachten met de afvaart. Op het ogenblik is dat natuurlijk een achterhaald idee. Moderne vrouwen weten dat ze ook gelukkig kunnen zijn zonder aardappelemmer.’

Volgens het Groot Margriet Huishoudboek heb je genoeg aan een pannenset van 9 onderdelen. Zo’n pannenset bestaat volgens hen uit 4 pannen, 2 steelpannen, 1 koekenpan, 1 melkkoker en een fluitketel.

Herman den Blijker en Jamie Oliver

Een pannenset van tv kok Herman den Blijker bestaat uit 4 pannen: 3 pannen in verschillende formaten en 1 steelpan. Een pannenset van de Engelse kok Jamie Oliver bestaat ook uit 4 pannen. Maar dan uit  2 gewone pannen, 1 steelpan en 1 koekenpan. Zie ook Crisis in de tent met Herman den Blijker.

Pannenset ‘declutteren’

Dankzij Marie Kondo houd ik niet van teveel spullen in huis. Zeker niet als ik het amper gebruik. Die Tefalpan die ik niet kan gebruiken, kan dus naar de kringloop. Dan houd ik nog 3 koekenpannen over, waarvan ik er feitelijk maar twee gebruik. Er kan er dus nog eentje weg.

De Creusetpan kan ik op marktplaats zetten, want dat is een prima pan.

Hoeveel pannen heb je minimaal nodig: conclusie

Op basis van mijn onderzoek zou ik willen zeggen dat een pannenset van 4 pannen genoeg kan zijn. En dan bedoel ik 1 grote pan, 1 middelgrote pan, 1 steelpan en 1 koekenpan. Daarmee kom je een heel eind met koken.

Maar hoeveel pannen voor jou genoeg zijn, hangt ook samen met jou als kok. Voor echte hobby koks zullen de 4 genoemde pannen misschien niet genoeg zijn.

Een goede indicatie voor de hoeveelheid pannen die je nodig hebt is je fornuis. Heb je 6 pitten?Dan zul je wellicht meer pannen gebruiken dan wanneer je er 4 hebt.

Zie ook Action pannen van megastone en mijn post over pannendeksels opbergen.

Hoeveel pannen heb jij? En welke? Welke zou je echt niet kunnen missen?

Leestips

Similar Posts

19 Comments

 1. O, dat is een goeie. Toevallig heb ik recentelijk pannen weggedaan omdat ik ben overgestapt op inductie. Die deden het niet meer. Ik heb er nu nog een stuk of 10.

  Het lastigste was om een klein koekepannetje te vinden dat werkt op inductie. De vierde (!) die ik kocht, doet het eindelijk. Poepduur natuurlijk.
  Maakt niet uit of er op de verpakking staat, of onder de pan, dat hij geschikt is voor inductie, dat zegt niks.
  Kijk het maar eens na, mensen van Tefal.

  1. Een herkenbaar probleem Armande! Ik heb nu een klein koekepannetje van de Lidl. Maar het valt mij ook op dat de meeste kleine koekenpannen niet geschikt zijn voor inductie.

 2. Haha, best veel geloof ik, even tellen: 3 koekenpannen (2 grote en 1 kleinere), 1 grote pan, 2 medium pannen en 1 kleine pan, 2 steelpannen, 2 wokken, 3 braadpannen en nog een klein koekenpannetje in de vorm van een beertje. Oh, en ook nog 2 elektrische pannen.
  Ze doen het allemaal, want toen we overgingen op inductie hebben we alle pannen getest en zijn er heel veel vervangen. Voordat we inductie hadden waren er nog meer, maar we hebben niet alles wat niet meer werkte 1 op 1 vervangen.

 3. Ik heb heeel veel pannen, maar reken dan de twee weckpannen ook bij de pannen. Ik kook als hobby, en dan liefst op oma’s manier, of nog verder terug in de tijd.
  Ik heb dan ook kookpotten die met een driepoot boven vuur hangen, en de gietijzeren DutchOven, en een wonderpan om op gasfornuis of petroleumstel cake en quiche te bakken. Ik had zelfs een Zwitserse brander met kookset, waarmee in het leger in rap tempo voor de manschappen gekookt kon worden.Naast al die panen gebruik ik ook de hooikist nog.
  Tijdens kamperen red ik me met twee pannen, dat dan weer wel.

 4. Waar zijn de soeppannen en snelkookpannen gebleven? Ik heb: 3 kookpannen in verschillende groottes, 2 koekepannen, 1 braadpan, 1 snelkookpan, 1 steelpan, 1 hapjespan, een wok en 2 grote soeppannen.

 5. Ik durf het haast niet te zeggen, maar keukenattributen verzamelen was ooit bij mij een uit de hand gelopen hobby. Een beetje obsessief dat dan wel weer. Ik koop echter niets meer bij. Als ik een dagje naar Aken of Maastricht ga mijd ik dit soort winkels dan ook. Ik kijk hooguit even in de etalage en loop dan snel door. Nieuwsbrieven met leuke aanbiedingen van Oldenhof en nog een aantal winkels heb ik me bij afgemeld want dat triggerde mij teveel.
  Voor dagelijks gebruik heb ik een eenvoudige 5-delige Sola pannenset plus een wok, een grote soeppan en enkele ovale gietijzeren braadpannen van een onbekend merk.
  Voor de aankleding van de keuken is er een 5-delige profi pannenset van Fissler plus waterketel van hetzelfde merk. Een serie zwarte gietijzeren pannen van Staub. Waarvan een aantal in de maten 18 t/m 28 cm. Een ovale van 29 cm en 4 cocotjes van 12 cm.
  Een aantal deBuyer koekenpannen, waarvan drie van 12 cm en de rest oplopend tot 38 cm. Van hetzelfde merk nog een pannenkoekenpan.
  Dan is er nog een ongebruikte 5-delige Fissler pannenset met bakelieten handvatten. Die komt uit een erfenis en heeft meer dan 50 jaar voor de sier bij iemand in de keuken gestaan. Die gaat binnenkort de Sola set vervangen omdat bij twee ervan de bodem los begint te laten.
  Omdat ik geen oven heb, zijn er wel een aantal Hollandse ovens (Dutch ovens)voor buitengebruik. Grote gietijzeren ketels met hengsels waarin ik op houtskool hoofdzakelijk brood en cake bak. Vandaar dat ze deksels hebben met opstaande randen om houtskool op te leggen voor de bovenwarmte.

 6. Ik heb 1 snelkookpan, 3 kookpannen,1 steelpan, 1 hapjespan, 1 grote koekenpan, 1 kleine koekenpan, 1 wok, 1 rijstkoker, een 2-laags bamboe stoommand en een petroleumstel.

  Groetjes Elle

 7. Ik heb een hele grote pan die ik hoofdzakelijk gebruik voor het maken van jam en marmelade. ‘n Paar piepkleine pannetjes om aardappelen in te koken, 3 wokken, 1 grote Creusetpan, die ik alleen gebruik voor stoofpotten, 3 koekenpannen en 3 middelgrote pannen. Oja, en een steelpan. De koekenpannen en wokken zijn vers hillend van grootte.

 8. Ik heb deze pan die ik bijna dagelijks gebruik. Ik wok er zelfs in. Heerlijk ding: https://www.google.nl/search?biw=1920&bih=969&tbm=isch&sa=1&ei=5fijW8–Ks7xkwWKspjwAw&q=sola+rode+pan&oq=sola+rode+pan&gs_l=img.3…9101.9868.0.10079.8.8.0.0.0.0.70.484.8.8.0….0…1c.1.64.img..0.4.244…0j0i30k1j0i10i30k1j0i5i30k1j0i8i30k1.0.WEwc-TnkJfA#imgrc=m9f-G05hcwBZrM:.

  Verder vier gewone kookpannen, een wok, twee koekenpannen, een aspergepan en een grillpan.
  Tien in totaal dus.

 9. Ik heb 11 pannen totaal, meer dan ik dacht. IK heb meer dan 25 jaar een Creuset braadpan gehad, fantastisch maar nu te duur. Ik heb ook 2 kookpannen van de Hema, die ik kocht toen ik op kamers ging wonen. Al bijna 40 jaar oud, helaas wordt die kwaliteit niet meer gemaakt.
  Ik heb onlangs een Creuset koekenpan gekocht,het is een investering maar wil nooit meer wat anders.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.