10 x lezen: Hoe vind je de tijd om te lezen?

lezen

Ik hoor het regelmatig om me heen. Mensen die verzuchten: ‘Ik zou zo graag weer eens willen lezen. Maar ik heb gewoon geen tijd.’

Een boek lezen blijkt al vrij snel af te vallen in drukke tijden. Terwijl een boek juist zo rustgevend kan zijn. Tegelijkertijd moet je ook wél genoeg rust voelen óm te gaan zitten lezen. Anders heb je kans dat je een bladzijde leest, zonder hem echt te lezen als je begrijpt wat ik bedoel.

Hoe zorg je er voor dat je blijft lezen en dat je liefde voor boeken niet ondersneeuwt onder dagelijkse beslommeringen? Hieronder tips!

1. Kies een vast tijdstip om te lezen

Door van lezen een vaste gewoonte te maken, wordt het gemakkelijker om daadwerkelijk te gaan zitten en een boek te pakken. Ik ben dol op de macht der gewoonte! Het is die macht die me al 12 jaar aan het hardlopen houdt! Want als ik elke keer mijn wilskracht moest aanspreken was ik allang gestopt. Plan bijvoorbeeld in dat je elke dag leest van 19.00 tot 19.30. Een half uur moet te doen zijn.

2. Maak er een ritueel van

Lees bijvoorbeeld altijd in dezelfde comfortabele stoel. En combineer het standaard met een lekkere kop thee of koffie en een koekje. Maak het echt een rustmoment voor jezelf. Zorg dat je smartphone, tablet of laptop in een andere kamer liggen zodat je niet wordt afgeleid.

3. Geef een andere activiteit op

Er zitten 24 uur in een dag. Pak je agenda er eens bij, en kijk kritisch of er iets is wat je zou kunnen schrappen om tijd te creëren om een boek te pakken. Ergens moeten toch wel 30 minuten zijn om je te verdiepen in een boek. Nu ik mijn middelste zoon elke dag naar school moet rijden vanwege zijn knieoperatie, vond ik toch ergens nog 45 minuten om eerst te hardlopen.

4. Stel jezelf een doel

Doelen werken echt. Stel jezelf bijvoorbeeld tot doel om minstens 1 boek per maand te lezen. Of een boek per dag!

5. Doe mee aan een lees challenge

Vind je het lastig om in je eentje aan een doel te werken? Er zijn regelmatig challenges te vinden op het internet. Zo ook om te lezen. Blogger Dagmar bedacht bijvoorbeeld Boektober. De wetenschap dat een hele groep mensen ook bezig is met hetzelfde doel, kan erg stimulerend werken.

6. Bezoek blogs over boeken!

Er zijn diverse blogs waar mensen boeken bespreken. Zelf heb ik bijvoorbeeld Momlit. Neus daar eens rond, en ontdek leuke nieuwe titels. Prikkel je nieuwsgierigheid, zodat je niets liever wilt dan dat boek nader bekijken!

7. Reis met het openbaar vervoer

Niet alleen heb je je handen vrij in het openbaar vervoer, de treinen hebben om de haverklap vertraging! Maak van de nood een deugd, en besteedt die tijd aan een goed boek.

8. Word lid van Goodreads

Goodreads is een site die je boeken aanbeveelt! En dat doen ze heel goed. Je kunt er nieuwe boeken ontdekken, en een lijst maken met boeken die je leuk lijken.

9. Gebruik de 20-pagina’s regel

Sommige boeken zijn best saai. Zo saai, dat je ze weglegt en vervolgens maandenlang geen boek meer aankijkt. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze als ze eenmaal aan een boek zijn begonnen het absoluut móéten uitlezen. Dat kan de drempel erg verhogen om aan een nieuw boek te beginnen. Heb jij hier last van? Gebruik dan de 30-pagina’s regel. Vind je het boek dan nog niks? Geef jezelf dan toestemming een ander boek te pakken.

10. Word lid van de bibliotheek

In de bibliotheek vind je een eindeloze voorziening van boeken! Je betaalt een abonnement, en vervolgens kun je alle boeken gratis meenemen. Boeken mag je meestal maar een bepaalde tijd thuis houden. Ook dit kan stimuleren om een boek daadwerkelijk open te slaan. Het moet immers binnen een bepaalde termijn weer terug naar de bieb. Bij de online bibliotheek kun je ebooks lenen!

Waarom lezen we?

Misschien denk je wel: ‘Waarom zoveel moeite doen?!’ of ‘Waarom lezen we überhaupt?’ Ik vind dat een hele goede vraag:

‘Waarom lezen we?’

Ik heb daar diverse antwoorden op!

 • Om iets te leren.
 • Om mijn hersenen te voeden en gezond te houden.
 • Om mezelf te ontwikkelen.
 • Als ontspanning.
 • Om mijn blik op de wereld te verruimen en mijn horizon te verbreden.
 • Als afleiding.
 • Als voorbereiding.
 • Voor goede gesprekken.
 • Als troost.
 • Omdat ik het leuk vind : )
 • Om mezelf uit te dagen.
 • Het is makkelijk en je kunt het overal doen.
 • Het kan heel rustgevend zijn.

Maak het jezelf makkelijk met een boekenhouder!

Boeken en ik anno 2022

Bovenstaande post publiceerde ik in 2015. Sindsdien is er best veel veranderd. Mijn kinderen zijn ouder, en ik heb meer tijd voor boeken. De grootste verandering vind ik toch wel dat ik veel meer lees op mijn e-reader. Dat wilde ik eigenlijk niet, maar het is er als het ware ingeslopen.

Ik lees nu toch wel erg veel op mijn e-reader

e-Books blijken toch wel enorm makkelijk, en zo toegankelijk. Als ik ‘s avonds om 10 uur een nieuw boek nodig heb, dan kan ik à la minute een e-book downloaden.

Lid van twee leesclubs

Qua hoeveelheid boeken is er denk ik niet zoveel veranderd. Ik las altijd al veel, en dat is niet veranderd. Wel lees ik tegenwoordig andere genres! Dat komt omdat ik lid ben van twee boekengroepen. Eentje voor filosofieboeken, en eentje voor ‘gewone’ informatieve boeken. Die laatste gaan vaak over persoonlijke onderwerpen en zelfontwikkeling.

Ik ben erg positief verrast over het effect van leesclubs. Ze dwingen me om boeken te lezen, die ik normaliter links liet liggen. En dat vind ik erg verrijkend. Ik leer en ontdek (noodgedwongen) allerlei nieuwe dingen, en dat vind ik geweldig.

Leestips

Vind jij dat je genoeg tijd hebt om te lezen? Hoeveel boeken lees je gemiddeld per maand?

Similar Posts

75 Comments

 1. Ja heb op zich wel tijd voor lezen.
  Maar loop desondanks toch achter, ben namelijk lid van
  Elly’s choice maar de boeken van september zijn nog niet eens uit!
  En dan moet oktober dus nog…en november staat al voor de deur ;-)

  1. Aargh, dat lijkt me wel een beetje stresserig voelen. Ik heb dat op het moment met de kranten. Ik moet die van dinsdag nog lezen, en het is al vrijdag. Dat voelt niet fijn…

 2. Ik lees vaak tussendoor of ‘s avonds als de kinderen op bed liggen. Ik ben lid van de bieb en lees gemiddeld zo’n 2 á 3 boeken in de week, dus de “leestijd” komt wel goed :). Nu scheelt het denk ik ook wel dat we geen tv hebben, anders zou ik niet zoveel lezen denk ik…

  1. Met twee a drie boeken per week zit het wat leestijd betreft inderdaad wel goed denk ik Carolien. De tv is inderdaad ook een aandachtslurper. Zonder zou ik denk ik ook meer lezen.

 3. Ik gun mezelf de tijd en de zin er niet voor. Ik lees dan ook echt in fases. Je tips vind ik goed, die ga ik zeker proberen toe te passen, ik heb namelijk nog een dozijn boeken liggen die ongelezen zijn

 4. Meestal ben ik vroeg wakker en lees dan een uurtje. Ook lees ik weleens wel ‘s avonds en kijk dan bewust niet naar de tv. Ik ben lid van Elly’s choice , je kunt dan per maand 10 boeken downloaden op je ereader, je hebt keus uit verschillende genres. Bijna nooit heb ik de boeken die ik daarvan wil lezenaan het einde van de maand uit, maar dat hindert niet. Heb ik fijn een voorraadje ! Ik zou niet zonder boeken kunnen. Als kind van 6 ging ik , samen met een vriendinnetje , een paar keer per week naar de bibliotheek. Voor mij is lezen super ontspannend.

  1. Dat hoor ik niet vaak: ‘ochtends vroeg in bed lezen Louloudi. Meestal hoor ik dat mensen juist ‘s avonds lezen. Maar het lijkt me een fijne manier om de dag te beginnen!

   Je bent de tweede hier die lid is van Elly’s choice. Zelf heb ik het liefst een echt boek, maar verder lijkt me dat wel heel handig.

 5. Voor lezen vind ik de tijd altijd wel…. áls ik de boeken heb.
  En daar zit bij mij gelijk het knelpunt. De biebbus komt eens per week en ik vergeet ‘m regelmatig.
  Of de boeken die ik haalde zijn het allemaal net niet…

  Voorheen herlas ik boeken heel vaak, maar met alle huidige regelmaat in m’n leven is dat me nu net iets te saai.

    1. Oh wat vervelend zeg! Dat is echt best een eind, en dan nog de drempel van betaald parkeren ook. Dan bof ik toch eigenlijk maar met de bibliotheek 8 km verderop. Ik kan me goed voorstellen dat je dan minder vaak naar de bieb gaat.

 6. Ik lees graag als ik mijn lunch eet, als ik pauze neem en voor het slapen gaan.
  Mijn man kreeg laatst voor zijn werk een nieuwe ipad, ik kreeg de oude eant die mocht hij houden. Nu ik een ipad heb merk ik dat ik minder snel een boek pak, internet en facebook zijn verslavend.

 7. Tip 11: laat de tv uit. :) Ik vind lezen heerlijk en ‘vond’ altijd wel tijd om te lezen. Kwestie van prioriteiten. ;) Maar nu ik bijna geen tv meer kijk, heb ik veel meer tijd. Zalig! Ik mis het tv kijken niet, meestal weet ik de volgende dag toch niet meer wat ik gezien heb….. Fijne dag!

 8. Goeie tips! Ik ben alleen zo eigenwijs om er niets mee te doen. Alhoewel… Ik doe mee met boektober. Ik heb nog precies twee dagen om één boek uit te lezen. Ik kan er gewoon de concentratie niet voor vinden. Volgende maand hou ik gewoon een boekvember. Poging nummer 2 :-D

 9. Ik ben een echte vakantielezer, dan verslind ik boeken. Normaal gesproken gun ik me daar de tijd niet voor. Er is altijd iets net even belangrijker om te doen dan lezen.
  Eigenlijk fout, want lezen ontspant.

 10. Als je met het openbaar vervoer reist, dan wil je wel inderdaad! De tip die bij mij het beste werkt: gewoon dat boek pakken en gaan zitten lezen! :)

 11. Ik ben helemaal voor tip 7!
  Wanneer je reist met het ov ben je intussen helemaal vrij om je aandacht te richten op wat jij zelf wilt. En met het ov reizen is ook nog eens heel bevorderlijk om je aandacht bij het lezen te houden. Veel andere dingen dan af en toe uit het raampje staren, kun je er toch niet doen.

  Tip 10 vind ik ook een hele goeie. Waarom zou je je huis volstouwen met boeken? Daar dient de bieb toch voor?

  1. Ik ben ook dolblij met de bieb. De meeste boeken breng ik ook zo weer terug. Die hoef ik echt niet per sé in mijn boekenkast te hebben. De bibliotheek voorziet mij in boeken. Als ik die allemaal had moeten kopen was ik al lang failliet.

 12. Ik ben een echte boekengek, dus ik maak tijd om te lezen. Heerlijk ‘s avonds geen TV aan, muziekje op, thee erbij, kat op schoot en lezen! Al is de concentratie wel minder met lezen als mijn man wel TV zit te kijken, dan ligt het aan het boek of je er toch “goed in zit”. Maar ik lees ook tussendoor bij een kop koffie, in de zomer in de tuin, nog even in bed en soms tijdens het koken….
  Ik heb wel met mezelf afgesproken dat als ik een boek echt niets vind, dat ik het niet hoef uit te lezen, maar dat komt niet vaak voor. Ik weet ongeveer wat ik leuk vind en speur ook boekenblogs af en reviews bij b.o.l. Ik heb heeeeel veel boeken voor op m’n ereader en die gebruik ik ook, maar stiekem lees ik liever een papieren boek :) Waarschijnlijk zit ik op 3 boeken per maand, maar dat ligt ook aan het aantal pagina’s per boek (net 2 boeken gelezen van 690 pagina’s). Waarschijnlijk is het ook gewoon een kwestie van prioriteiten stellen en het ligt er ook maar gewoon aan of je heel graag leest!

 13. Leuke blog! Ik ga altijd door fases met lezen. In de zomer ga ik graag naar buiten om even in het park een boekje te lezen.. want thuis kom ik er eigenlijk nooit aan toe. Het inplannen van een vast tijdstip om te lezen is misschien wel een goeie, dan lees ik in de winter ook eens wat meer.

 14. Oh om te kunnen lezen vind ik altijd wel tijd :-)
  Ik lees ongeveer 4 boeken per week, gemiddeld. Soms meer.
  Ik lees ook tijdens de zwemlessen en tennislessen etc etc als ik daar zit te wachten/kijken. En soms plan ik mijn dag zo in dat ik bv alles klaar zet en in de slowcooker doe smorgens zodat als de speelmaatjes mee naar huis komen, ik niet hoef te koken , maar lekker kan lezen en dan een oog op de kindjes letten.
  En ik kijk nooit tv. Soms een netflixdingetje.

 15. Wel, dat treft, want ik ben sinds een half jaar terug aan het lezen. Ik lees geregeld een half uurtje voor het slapen gaan i.p.v. tv te kijken.Verbeelding (verbeelding.org) is ook een blog met veel nieuws over boeken. En zij is inderdaad ook met zo\’n \’challenge\’ bezig.Ik doe er zelf niet aan mee, maar kom het op veel Vlaamse blogs tegen.

 16. Wel, dat treft, want ik ben sinds een half jaar terug aan het lezen. Ik lees geregeld een half uurtje voor het slapen gaan i.p.v. tv te kijken :-)
  Verbeelding (verbeelding.org) is ook een blog met veel nieuws over boeken. En zij is inderdaad ook met zo’n challenge bezig.
  Ik doe er zelf niet aan mee, maar kom het op veel Vlaamse blogs tegen.

 17. Natuurlijk ligt het eraan wat je onder ‘lezen’ verstaat. Ik lees veel nieuwssites online (en ook blogs als tussendoortje). En boeken lees ik het meest als ik niets op de pc te doen heb. Maar ja, ik heb dan ook ontzettend veel boeken om uit te kiezen.
  Ik ga er eigenlijk nooit meer echt voor zitten.
  Vroeger had ik een langere reistijd, in het openbaar vervoer inderdaad, en las ik veel meer. Ik kwam thuis en het eerste wat ik deed was me met een kop thee en mijn boek in een stoel nestelen. Maar ja, toen had ik gewoon veel minder te doen én was elk boek nog nieuw, leuk en interessant.
  Er zijn ook gewoon steeds minder leuke boeken, en die zijn dan ook nog eens moeilijker te vinden in de wirwar van copycat boeken.

   1. Het feit dat ik 1000-den boeken gelezen heb, waardoor ik weinig ‘nieuws’ en verrassends meer lijk tegen de komen, dat is de hoofdreden denk ik. De boeken die nu verschijnen zijn vaak ‘copycat’ boeken, en dat begon met De Da Vinci Code en het Bernini Mysterie. Ineens duikt elke schrijver er op, en uitgeverijen hopen dat zij ook zo’n bestseller vinden. Sterker nog, de andere Dan Brown (die boeken over oorlogsvliegtuigen en piloten schreef geloof ik) vaarde er ook wel bij. Iedereen bestelde zijn boeken, niet beseffende dat dit een andere schrijver was.
    Ik heb iets van 2800-3000 boeken in huis. Daarnaast las ik veel van de bieb, en werkte ik in een boekhandel. Dan mag je wel een beetje boekenmoe worden ;)

    1. Apart eigenlijk dat iedereen dan op zo’n genre duikt! Na het succes van Fifty Shades of Grey kwam er ineens ook een enorme hoos van dat type boeken…

     Het is toch maar mooi als je echt iets unieks weet te bedenken.

 18. Ik heb altijd gelezen, maar de laatste jaren had ik er geen puf meer voor (veel ingewikkelde Engels Academische teksten lezen zorgde ervoor dat ik geen behoefte meer had). Maar ik miste het wel. Door Boektober ben ik weer gaan lezen en het is zo fijn! Aangezien ik reisziek ben kan ik dus niet lezen in de bus of trein, zonde! Want vaak zit ik er lang genoeg in om een flink stuk te kunnen lezen. :)

 19. Goed artikel, ik reageerde net nog ergens dat ik zo weinig tijd heb voor boeken. Zelf probeer ik echt elke avond voor het slapen gaan even een stuk te lezen. Al is het maar 1 blz.

 20. Heerlijk, lezen!
  Ik maak er tijd voor, al is het in bepaalde periodes wel minder. Ik lees nu ongeveer 1 boek per week. Dat is gemiddeld, want soms is ‘t een heel dik boek. En over dunnetjes doe je vanzelf minder lang. Ik lees niet supersnel en niet graag van die dertien-in-een-dozijn-boeken. Tussendoor lees ik ook bezinnende boeken, waar ik telkens een stukje uit lees. Er staan nog veel boeken op m’n lijstje die ik graag wil lezen maar dan merk ik toch dat ik zoveel andere dingen ook wil doen…

 21. Ik moet toegeven dat ik ook één van mensen dat de liefde van lezen laat ondersneeuwen door een druk routinedag. Al probeer ik zoveel mogelijk te doen en ik ben ook lid van bibliotheek dat helpt zeker ;-)

 22. Wat een goede tips. Vooral de 20 pagina regel. Ik lees per dag echt ontzettend veel blogs maar boeken daarentegen alleen maar als ik op vakantie ben. Echt zonde. Met jouw tips zou het toch eigenlijk moeten lukken.

 23. Handige tips en ze geven mij wel weer een duwtje in de rug. Het is vaak toch een smoes om niet even te zitten want ik kan toch zoveel andere nuttige dingen doen. Toevallig heb ik gisteren een half uur gelezen heerlijk in de zon. Doet een mens ontzettend goed.

 24. Vroeger verslond ik boeken. Ik las er zo’n 30 per maand. Nu heb ik die tijd niet meer, maar ik lees nog steeds graag. Het openbaar vervoer is ideaal om te lezen. Maar ik lees ook graag in bed, net voordat ik ga slapen. Ook al is het na middernacht. Dat is mijn moment om even een paar bladzijdes te lezen.

  En sinds ik moeder ben, lees ik vaak voor. Telt dat ook? ;)

 25. Heerlijk, lezen! Ik verheug me nu al op morgen, in de zon, buiten met een lekker boek! Sinds de vakantie lees ik weer meer. Jammer eigenlijk, dat ik meestal kies voor tv kijken of computeren, lezen is zoveel leuker en meer ontspannend!

 26. Ik lees altijd en iedere dag voor het slapen gaan. Ook als ik s’nachts niet kan slapen lees ik even en dan ga ik zo weer verder slapen. Ik lees gemiddeld 5 boeken per maand en dan ook nog tijdschriften

 27. Goede tips. Maar wat ik meestal wel merk met lezen is dat als ik een keer begin ik niet meer kan stoppen, dus dan gaat er zomaar veel tijd voorbij. Voordat je het weet is je dag voorbij.

 28. Ehh, op dit moment lees ik weer erg weinig. Iets met een smartphone voorzien van heel veel blogs. Hmm ik lees veel dus, maar even geen boeken. En Netflix heeft ook een slechte invloed op me….

 29. Van de foto bij deze blog krijg ik al spontaan zin om een boek te pakken.
  Ik heb ook altijd al veel gelezen, maar ik ben door boekenblogs wel andere boeken gaan lezen dan ‘vroeger’. Ik vind het heel erg leuk om overal en nergens boekentips vandaan te halen. Stoppen in een boek doe ik wel minder makkelijk hoor. Ik denk altijd dat het nog wel goed gaat komen na meer pagina’s. Helaas is dat niet altijd zo.

 30. Ik ben geen lees fan. Jou foto is best veel boeken te zien. Daar hou ik niet zo van. Wel reclame blaadjes doornemen. Haha….

 31. Met dank aan mijn e-reader ben ik na jarenlang niet
  nu blijvend aan het lezen omdat ik nooit meer een
  boek op mijn nachtkastje heb liggen dat niet boeit.
  Ik kan me overdag al verheugen op mijn boek en
  verder lezen en nu kan het in gezelschap van Zon!

 32. Ha Nicole,

  ja… lezen!
  Het is mijn hobby.
  Ik lees heel erg graag.
  Maar inderdaad: er is zoveel anders te doen.

  Daarom ga ik altijd op tijd naar bed met mijn boek.
  Heerlijk…

  Groetjes!

 33. Ja, heerlijk in bed lezen voordat ik in slaap sukkel. En inderdaad soms gewoon wat eerder erin, om dat boek te mogen lezen. Of als het heerlijk weer is, in de zon een stukje lezen, met een kop koffie of thee erbij. Maar lezen verrijkt je wereld en je woordenschat. Probeer mijn kleinkinderen dat ook voor te houden; hoe fijn een boek is.

 34. Ik lees veel minder dan voor corona. Toen ging ik met de trein naar mijn werk en las ik in de trein. 2x een half uur per dag. Maar nu ga ik met de auto en dat leest wat rottig. Maar ik lees altijd wel een stuk als ik in bed lig, voordat ik ga slapen. Mijn overige hobby’s verdeel ik vaak. Een uurtje dit en dan een uurtje dat. Als je zou willen dat je tijd had om te lezen, dan doe je het niet graag genoeg. Anders zou je wel tijd vrij maken.

 35. Ik ben lid van de bib en ga er regelmatig langs maar eerder voor informatieve boeken aangezien ik thuis nog hopen boeken liggen heb om te lezen. Correct, vele jaren terug ging ik met de trein naar school en later naar het werk en toen las ik ontzettend veel. Nu probeer ik te lezen alvorens te gaan slapen anders komt het er haast niet van want de tuin roept op mij met dit mooie weer en dan kan ik niet echt stilzitten.

 36. Regelmatig lezen bleef lang een uitdaging, terwijl ik het heel fijn vond en vind om te doen. Vaak las ik op vakantie heel vaak en thuis bleven de momenten uit. Het helpt mij ook als ik er een routine van maak. Jouw tip over leesclubs vind ik ook nog wel heel inspirerend! Zowel om een stok achter de deur te hebben, maar zeker ook om andere uitdagende titels te pakken die ik anders links zou laten liggen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.