Hoe maak je een to-do lijst die ook echt werkt?

to-do lijst die ook echt werkt

We kennen denk ik allemaal wel de tip om een to-do lijst te maken als je veel te doen hebt. Door dingen op te schrijven hoef je het niet meer te onthouden, en krijg je ruimte in je hoofd. Bovendien geeft een to-do lijst overzicht.

Maar soms gaat het met to-do lijsten net als met goede voornemens:

Je maakt ze. Je voelt je even heel goed dat je het gedaan hebt, en vervolgens doe je er niks meer mee.

Herkenbaar?

Lees dan hoe je een to-do lijst maakt die ook echt werkt!

Zo maak je een to-do lijst die ook echt werkt!

1. Maak je to-do lijst aan het eind van de dag

To-do lijsten die je ‘s avonds maakt zijn vaak realistischer dan lijsten die je ‘s ochtends schrijft. Schrijf hem bijvoorbeeld vlak voor je naar bed gaat. Grote kans dat je er totaal geen zin in hebt, maar dat is alleen maar goed. Dat voorkomt dat je er van alles opzet dat je toch nooit gaat doen. Bovendien kun je daarna met een gerust hart naar bed gaan: je hebt de dag van morgen mooi in kaart gebracht!

2. Maak 2 to-do lijsten

Veel to-do lijsten sterven een stille dood omdat ze te lang zijn. Of te onduidelijk. Dit los je op door 2 to-do lijsten te maken. Nou denk je misschien: ‘Ja daag, daar heb ik dus echt geen zin in,’ maar lees nog even mee. Dan leg ik het uit!

Op lijst 1 schrijf je álles wat in je opkomt. Van de was doen, tot je inschrijven voor een opleiding tot vakantie regelen. Dit wordt dus een rommelige, lange lijst, maar dat geeft niks. Want lijst 1 gebruik je vervolgens om een to-do lijst te maken waar je wél wat mee kunt. Kies uit lijst 1 maximaal 10 dingen.

Op to-do lijst nummer 2 schrijf je die 10 dingen.

3. Maak die 10 dingen concreet

Wat bedoel je bijvoorbeeld met ‘De was doen?’ Is dat de was in de wasmachine doen? Of is dat was opvouwen? Of in de kasten leggen? Maak dat concreet! Om je te helpen om het concreet te maken kun je het volgende trucje gebruiken:

Stel je je partner voor, of je kind. Omschrijf de taak zodanig dat zij hem zouden kunnen doen. Zo duidelijk en helder is het.

Even een lolletje tussendoor : )

to-do lijst

4. Focus op de belangrijkste: orden de 10 punten op prioriteit

Kijk nu eens naar je 10 taken en vraag jezelf af: ‘Als ik er maar 1 kan doen vandaag, welke is dan het belangrijkst?’ Zet die op nummer 1. Orden de andere taken t/m 10 in volgorde van belangrijkheid.

5. Gebruik een methode die bij jou past!

Ik weet dat veel mensen op Huisvlijt enorm veel plezier hebben van apps waarmee ze to-do lijsten kunnen maken. Voor hen zou een papieren to-do lijst niet werken. Kies dus vooral de manier die bij jou past!

Conclusie over effectieve to-do lijsten

Een to-do lijst is een fijne manier om werk en taken in kaart te brengen, te ordenen en rust te geven. Maar een effectieve to-do lijst maken kan soms lastig zijn. Daarom gaf ik in deze post een aantal tips om de kans op succes zo groot mogelijk te maken.

Maak jij to-do lijsten? Waarom wel of juist niet? En welke werken voor jou het beste?

20 Comments

  1. anoniem
  2. VeggieMo
  3. Michelle

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh