Hoe maak je een to-do lijst die ook echt werkt?

to-do lijst die ook echt werkt

We kennen denk ik allemaal wel de tip om een to-do lijst te maken als je veel te doen hebt. Door dingen op te schrijven hoef je het niet meer te onthouden, en krijg je ruimte in je hoofd. Bovendien geeft een to-do lijst overzicht.

Maar soms gaat het met to-do lijsten net als met goede voornemens:

Je maakt ze. Je voelt je even heel goed dat je het gedaan hebt, en vervolgens doe je er niks meer mee.

Herkenbaar?

Lees dan hoe je een to-do lijst maakt die ook echt werkt!

Zo maak je een to-do lijst die ook echt werkt!

1. Maak je to-do lijst aan het eind van de dag

To-do lijsten die je ‘s avonds maakt zijn vaak realistischer dan lijsten die je ‘s ochtends schrijft. Schrijf hem bijvoorbeeld vlak voor je naar bed gaat. Grote kans dat je er totaal geen zin in hebt, maar dat is alleen maar goed. Dat voorkomt dat je er van alles opzet dat je toch nooit gaat doen. Bovendien kun je daarna met een gerust hart naar bed gaan: je hebt de dag van morgen mooi in kaart gebracht!

2. Maak 2 to-do lijsten

Veel to-do lijsten sterven een stille dood omdat ze te lang zijn. Of te onduidelijk. Dit los je op door 2 to-do lijsten te maken. Nou denk je misschien: ‘Ja daag, daar heb ik dus echt geen zin in,’ maar lees nog even mee. Dan leg ik het uit!

Op lijst 1 schrijf je álles wat in je opkomt. Van de was doen, tot je inschrijven voor een opleiding tot vakantie regelen. Dit wordt dus een rommelige, lange lijst, maar dat geeft niks. Want lijst 1 gebruik je vervolgens om een to-do lijst te maken waar je wél wat mee kunt. Kies uit lijst 1 maximaal 10 dingen.

Op to-do lijst nummer 2 schrijf je die 10 dingen.

3. Maak die 10 dingen concreet

Wat bedoel je bijvoorbeeld met ‘De was doen?’ Is dat de was in de wasmachine doen? Of is dat was opvouwen? Of in de kasten leggen? Maak dat concreet! Om je te helpen om het concreet te maken kun je het volgende trucje gebruiken:

Stel je je partner voor, of je kind. Omschrijf de taak zodanig dat zij hem zouden kunnen doen. Zo duidelijk en helder is het.

Even een lolletje tussendoor : )

to-do lijst

4. Focus op de belangrijkste: orden de 10 punten op prioriteit

Kijk nu eens naar je 10 taken en vraag jezelf af: ‘Als ik er maar 1 kan doen vandaag, welke is dan het belangrijkst?’ Zet die op nummer 1. Orden de andere taken t/m 10 in volgorde van belangrijkheid.

5. Gebruik een methode die bij jou past!

Ik weet dat veel mensen op Huisvlijt enorm veel plezier hebben van apps waarmee ze to-do lijsten kunnen maken. Voor hen zou een papieren to-do lijst niet werken. Kies dus vooral de manier die bij jou past!

Conclusie over effectieve to-do lijsten

Een to-do lijst is een fijne manier om werk en taken in kaart te brengen, te ordenen en rust te geven. Maar een effectieve to-do lijst maken kan soms lastig zijn. Daarom gaf ik in deze post een aantal tips om de kans op succes zo groot mogelijk te maken.

Maak jij to-do lijsten? Waarom wel of juist niet? En welke werken voor jou het beste?

Similar Posts

20 Comments

 1. Ik kan maximaal drie dingen doen op een dag. Tenminste drie belangrijke dingen. Ik heb gemerkt dat ik bij to do lijsten die langer zijn dan drie, eerst de dingen ga doen die het leukst of makkelijkst zijn, zodat de zaken die echt aandacht en tijd vergen, aan het einde van de week nog over zijn. Daarom: maak je to do lijst zo kort mogelijk en houd je er dan ook aan. Als je alle drie hebt afgestreept, kun je immers nieuwe doelstellingen voor de rest van de dag kiezen. Of jezelf een klopje op de schouder geven en een tandje lager gaan, de rest van de dag.

 2. Goede tips voor het maken van een to-do lijsje. Ik maak ook altijd lange lijstjes. Ik heb ze opgedeeld in onderwerp. Een top 10 maken is een goede die ik mee ga nemen.

 3. ik maak altijd 1lijst van die dingen die die dag moeten en 1 waarvoor ik de hele week kan gebruiken. Zonder to do lijsten ben ik niks haha dan vergeet ik alles.

 4. Handige tips! Ik ben dol op (to-do) lijstjes. Dingen met een deadline krijgen prio en als dingen gedaan zijn dan lekker doorstrepen of afvinken, heerlijk.

 5. Ik ben dol op lijstjes! Lekker strepen… Ik kan me er redelijk aan houden, doe de belangrijkste dingen eerst, zodat de rest eventueel nog doorgeschoven kan worden.

 6. Ik wil er graag aan beginnen, maar vind het een beetje engom lijstjes te maken. Ik weet nooit hoeveel energie ik heb en dan vind ik weer frustrerend als ik mijn lijstje niet afmaak. Deels flauwekul, want elke ochtend heb ik een of ander lijstje in mijn hoofd dat altijd veels te lang blijkt te zijn.
  Ik ga er vanavond voor zitten. Bedankt, Nicole!

 7. Ik gebruik idd een zakelijke to do list met maar 2 of 3 opdrachten er op die ik die dag wil afmaken.
  Hiernaast heb ik nog een vaste huishoudelijke to do lijst. Daar staan meer taken op en zijn gekoppeld aan de dag vd week.

  Iemand gaf me de tip om een to do lijst te koppelen aan een hogere doel dus een doel die je wilt bereiken op langere termijn.
  Bij alles wat je op de lijst wilt plaatsen, zul je je zelf moeten afvragen: “is dit een to do activiteit die te maken heeft met mijn hogere doel?” Hierdoor houd je meer focus.

 8. Heel herkenbaar! Ik maak een grote to do lijst wat ik bijvoorbeeld allemaal nog moet doen of kopen voor we op vakantie gaan. Wanneer ik die hele lange lijst heb gemaakt, maak ik een MUST DO lijst. Daar schrijf ik de dingen op die ik echt snel moet doen, dus een hoge prioriteit hebben. Ook merk ik dat ik het doorstrepen van de taken leuk vind om te doen, dus ik schrijf bij de was doen, heel concreet op donkere was wassen, handdoeken vouwen etc. Of bij huis opruimen, welke kamer, welke kast etc.
  Soms is mijn MUST DO lijst voor een dag, soms voor een hele week. Dat ligt er aan.

 9. Ik heb via mijn werk een reMarkable tablet kunnen scoren. Een tablet die echt alleen bedoeld is voor lezen en schrijven, met e-ink (net als bij een ereader, zeg maar). Daar schrijf ik ondertussen al mijn to-do lijstjes in. Ben helemaal weg van dit ding, want anders heb ik honderd verschillende kladblokken en kan ik nooit juist dát lijstje vinden dat ik nodig heb.

 10. Ik heb voor iedere dag een to-do-lijst, en daar staat echt alles door elkaar! Huishoudelijke taken, en dingen voor mijn blog, maar het werkt wel :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.