Hoe hygiënisch kook jij?

ziekmakers zie je nietTijdens mijn eerste zwangerschap belandde ik met een dreigende zwangerschapsvergiftiging in het ziekenhuis. In het bed naast me lag een vrouw die geheel onverwachts bevallen was na het eten van een rauwkostsalade bij een snackbar!

Achteraf bleek ze door die salade een fikse voedselvergiftiging te zijn opgelopen, die de bevalling in gang zette. Terwijl haar man, die de salade ook had gegeten naast haar lag over te geven, beviel zij van een gezonde zoon.

In het programma De Smaakpolitie kijkt keurmeester en kok Rob Geus kritisch in keukens of het daar wel hygiënisch toe gaat. Ik denk niet dat die snackbar door de keuring was gekomen wat betreft hygiënisch werken.

Maar hoe zit het eigenlijk met de hygiëne in onze eigen keuken?!

2.000 mensen per dag ziek door voedselvergiftiging

Jaarlijks worden 700.000 mensen ziek door voedselvergiftiging. Dat is zo’n 2.000 per dag! En vaak lopen ze die thúis op!

Geloof je niet dat er bacteriën in je keuken zijn? Kijk dan onderstaand filmpje!

Als de onheilspellende muziek je niet overtuigt, dan wel de vieze bacteriën! Niet geschikt als je al een beetje misselijk bent!

Ziekmakers zie je niet

Om te zorgen dat mensen niet meer ziek worden van hun eten, start het Voedingscentrum de campagne ‘Ziekmakers zie je niet.’ Want door thuis veilig om te gaan met eten, voorkom je dat je ziek wordt van bacteriën en schimmels op voedsel. En daarbij gaat het niet alleen om het koken zelf! Het Voedingscentrum onderscheidt 5 stappen.

5 stappen voor veilig koken en eten

 1. Kopen: kijk goed of het voedsel er nog goed uit ziet.
 2. Wassen: was je handen voor het koken.
 3. Scheiden: houd bijv. kip apart van groentes.
 4. Verhitten: zorg dat je bijvoorbeeld goed verhit.
 5. Koelen: bewaar gehakt bijvoorbeeld niet in een auto die lekker in het zonnnetje staat te bakken.

Wil je meer informatie over voedselveiligheid?

Kijk dan op www.voedingscentrum.nl/ziekmakers.

Deze campagne wordt gefinancierd door het Ministerie van VWS

Wat doe jij aan hygiëne tijdens het koken?

Similar Posts

18 Comments

 1. Wij eten vegetarisch, dus dat scheelt al enorm, want de meeste bacterieën komen toch door dierlijke producten. Daarnaast natuurlijk handen wassen, producten wassen etc.

 2. Met voedsel ben ik zeker voorzichtig. Schoon aanrecht, aparte snijplank voor groente en vlees en handen wassen. Ook mijn wc en badkamer is schoon. In de rest van het huis kijk ik niet zo nauw.

 3. Ik snijd eerst het vlees, draai de snijplank om en pak een schoon mes voor de groenten.
  Aardappels schil ik boven een bakje waar het afval in gaat voor de groenbak.

  Ik pak voor alles een schoon mes. Laatst merkte jongste op dat er wel heel veel schilmesjes in de la lagen. Ik geloof een stuk of 7 en dan heb ik nog een vleesmes en een koksmes voor de groenten.
  Ik gebruik ook voor iedere pan een eigen vork/roergerei. Alles word voldoende verhit en gecontroleerd of het gaar is.

  Na afloop ligt alles in de gootsteen, afspoelen en in de vaatwasser, daarna gootsteen schoonmaken en naspoelen met kokend water.

  Ik gebruik iedere dag een schone vaatdoek. Theedoek en handdoek verschoon ik 2 maal in de week. Hier zijn we nog nooit ziek geworden van het eten.

  1. Ik vind twee keer per week een schone handdoek en theedoek te weinig. Een handdoek gaat hier elke dag in de was. Een theedoek heb ik niet ivm vaatwasser. Ik gebruik wegwerp doekjes voor het aanrecht. Heb een keer een vatendoek onder de microscoop gezien en toen heb ik een week niet meer gegeten nee grapje maar voor mij is het goed zo.

 4. Alle punten zijn voor mij wel logisch.

  Er hoort er trouwens nog eentje bij: handen wassen voor het eten!
  Dat zie ik heel veel mensen niet doen, ook niet als zij hun boterhammetje met hun handen nuttigen.

  Slechts 1 keer een voedselvergiftiging gehad en toen had ik mijn handen dus niet voldoende goed gewassen na een vies klusje.

  1. Dat is een hele goede Bespaarzuinig! Je eten kan nog zo hygiënisch zijn klaargemaakt, als je er met vieze handen aan gaat zitten schiet het natuurlijk nog niet op.

 5. Hier elke dag een schone vaatdoek en handdoek. En na elke afwas een schone theedoek. Dit ook ivm mogelijke glutenbesmetting. Ik durf een theedoek geen tweede keer te gebruiken. Ik spoel alles waar gluten opgezeten heeft ook nog van te voren af voor het afwassen.
  Handen wassen doe ik ook eindeloos vaak als ik glutenvol brood klaar maak. We hebben wel apart broodbeleg voor zoet, maar niet voor hartig.
  Daarom hebben we ontbijt en avondeten glutenvrij. Ik vind het behoorlijk opletten. Voordeel is dat ik daardoor vanzelf ook meer op hygiene let.

  Ik heb eens een besmetting gehad van campylobacter na het eten van rauw kippengehakt. Dom, dom, dom, ben ik erg ziek van geweest. En ben echt super voorzichtig met kip.
  Met tartaartjes vind ik dat soms moeilijker. Ik houd eigenlijk wel van wat rauw vlees (en dat voor een ex-veganist ;-)

 6. Ik denk dat je even opnieuw moet tellen: Jaarlijks worden 7.000 mensen ziek door voedselvergiftiging. Dat is zo’n 2.000 per dag!
  Ik kom op net geen 20 mensen per dag dus ik denk dat je 2 nulletjes teveel hebt getypt.

 7. Ik was altijd mijn handen voor ik aan Heteren begin. Ik denk dat je soms in menig restaurant niet wilt weten hoe onhygiënisch men werkt. Misschien maar goed ook. Maar als je thuis wat basisregels in acht neemt dan ben je al een heel eind.

  1. Dat heb ik ook wel eens gedacht Christel: dat je bij sommige restaurants niet achter de schermen moet kijken. Ik vind het ook nog steeds niet fris dat ze bij Bakker Bart met geld in hun handen staan, en vervolgens met diezelfde handen in een bak met plakken kaas grijpen om een broodje te maken.

 8. Hmmm hier kan het beter met de hygiene lees ik. Elke dag een schone handdoek en theedoek doe ik niet. De laatste wordt ook bijna niet gebruikt dankzij de vaatwasser ;)
  Maar wel aparte messen en snijplanken! Gelukkig nog nooit ziek geworden van het eten! Ik ga dus lekker door zo! Perfect word ik toch nooit!

 9. In de keuken ben ik ook voorzichtig en schoner als de rest van het huis..

  Ik gebruik minimaal elke dag een schone theedoek/handdoek en een microvezel doekje
  ook 1 a 2 keer per dag een nieuwe..

  De snijplank maak ik na elke gebruik schoon, dus heb ik vlees gesneden dan maak ik m schoon en gebruik m dan voor groente etc.

  Ook heb ik geen houten snijplank maar een kunstof snijplank..

  Leuk artikel om te lezen!!

 10. Ik en de mijnen zijn nog nooit ziek geworden door (mijn) eten. Mijn basisregels zijn simpel: geen kip snijden op een plastic snijplank (daar heb ik een schaar én een glazen plank voor); geen groenten ná het vlees, altijd andersom en geen risico nemen met gaarheid van vlees/kip/vis/ei. Dat elke pan zijn eigen pollepel heeft vind ik niet meer dan normaal; mijn aanrecht wordt voor en na het koken schoongemaakt en ik bekijk en ‘beruik’ de producten voordat ik ze gebruik – houdbaarheidstermijnen zeggen niet alles. Theedoeken worden hier alleen gebruikt om de vaatwasserwas na te drogen en handdoeken gaan eens per week de was in; als het goed is droog je er immers alleen schone handen mee af..
  Voor de rest heb ik keukenpapier. Lang leve keukenpapier. En een vaatdoekje voor het aanrecht dat ik niet vaak genoeg vervang maar waar ik me eerlijk gezegd niet druk om kan maken omdat het niet op het aanrecht ligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.