Reacties

Hoe hygiënisch kook jij? — 18 reacties

 1. Met voedsel ben ik zeker voorzichtig. Schoon aanrecht, aparte snijplank voor groente en vlees en handen wassen. Ook mijn wc en badkamer is schoon. In de rest van het huis kijk ik niet zo nauw.

 2. Ik snijd eerst het vlees, draai de snijplank om en pak een schoon mes voor de groenten.
  Aardappels schil ik boven een bakje waar het afval in gaat voor de groenbak.

  Ik pak voor alles een schoon mes. Laatst merkte jongste op dat er wel heel veel schilmesjes in de la lagen. Ik geloof een stuk of 7 en dan heb ik nog een vleesmes en een koksmes voor de groenten.
  Ik gebruik ook voor iedere pan een eigen vork/roergerei. Alles word voldoende verhit en gecontroleerd of het gaar is.

  Na afloop ligt alles in de gootsteen, afspoelen en in de vaatwasser, daarna gootsteen schoonmaken en naspoelen met kokend water.

  Ik gebruik iedere dag een schone vaatdoek. Theedoek en handdoek verschoon ik 2 maal in de week. Hier zijn we nog nooit ziek geworden van het eten.

  • Ik vind twee keer per week een schone handdoek en theedoek te weinig. Een handdoek gaat hier elke dag in de was. Een theedoek heb ik niet ivm vaatwasser. Ik gebruik wegwerp doekjes voor het aanrecht. Heb een keer een vatendoek onder de microscoop gezien en toen heb ik een week niet meer gegeten nee grapje maar voor mij is het goed zo.

 3. Alle punten zijn voor mij wel logisch.

  Er hoort er trouwens nog eentje bij: handen wassen voor het eten!
  Dat zie ik heel veel mensen niet doen, ook niet als zij hun boterhammetje met hun handen nuttigen.

  Slechts 1 keer een voedselvergiftiging gehad en toen had ik mijn handen dus niet voldoende goed gewassen na een vies klusje.

  • Dat is een hele goede Bespaarzuinig! Je eten kan nog zo hygiënisch zijn klaargemaakt, als je er met vieze handen aan gaat zitten schiet het natuurlijk nog niet op.

 4. Hier elke dag een schone vaatdoek en handdoek. En na elke afwas een schone theedoek. Dit ook ivm mogelijke glutenbesmetting. Ik durf een theedoek geen tweede keer te gebruiken. Ik spoel alles waar gluten opgezeten heeft ook nog van te voren af voor het afwassen.
  Handen wassen doe ik ook eindeloos vaak als ik glutenvol brood klaar maak. We hebben wel apart broodbeleg voor zoet, maar niet voor hartig.
  Daarom hebben we ontbijt en avondeten glutenvrij. Ik vind het behoorlijk opletten. Voordeel is dat ik daardoor vanzelf ook meer op hygiene let.

  Ik heb eens een besmetting gehad van campylobacter na het eten van rauw kippengehakt. Dom, dom, dom, ben ik erg ziek van geweest. En ben echt super voorzichtig met kip.
  Met tartaartjes vind ik dat soms moeilijker. Ik houd eigenlijk wel van wat rauw vlees (en dat voor een ex-veganist ;-)

 5. Ik denk dat je even opnieuw moet tellen: Jaarlijks worden 7.000 mensen ziek door voedselvergiftiging. Dat is zo'n 2.000 per dag!
  Ik kom op net geen 20 mensen per dag dus ik denk dat je 2 nulletjes teveel hebt getypt.

 6. Ik was altijd mijn handen voor ik aan Heteren begin. Ik denk dat je soms in menig restaurant niet wilt weten hoe onhygiënisch men werkt. Misschien maar goed ook. Maar als je thuis wat basisregels in acht neemt dan ben je al een heel eind.

  • Dat heb ik ook wel eens gedacht Christel: dat je bij sommige restaurants niet achter de schermen moet kijken. Ik vind het ook nog steeds niet fris dat ze bij Bakker Bart met geld in hun handen staan, en vervolgens met diezelfde handen in een bak met plakken kaas grijpen om een broodje te maken.

 7. Hmmm hier kan het beter met de hygiene lees ik. Elke dag een schone handdoek en theedoek doe ik niet. De laatste wordt ook bijna niet gebruikt dankzij de vaatwasser ;)
  Maar wel aparte messen en snijplanken! Gelukkig nog nooit ziek geworden van het eten! Ik ga dus lekker door zo! Perfect word ik toch nooit!

 8. In de keuken ben ik ook voorzichtig en schoner als de rest van het huis..

  Ik gebruik minimaal elke dag een schone theedoek/handdoek en een microvezel doekje
  ook 1 a 2 keer per dag een nieuwe..

  De snijplank maak ik na elke gebruik schoon, dus heb ik vlees gesneden dan maak ik m schoon en gebruik m dan voor groente etc.

  Ook heb ik geen houten snijplank maar een kunstof snijplank..

  Leuk artikel om te lezen!!

 9. Ik en de mijnen zijn nog nooit ziek geworden door (mijn) eten. Mijn basisregels zijn simpel: geen kip snijden op een plastic snijplank (daar heb ik een schaar én een glazen plank voor); geen groenten ná het vlees, altijd andersom en geen risico nemen met gaarheid van vlees/kip/vis/ei. Dat elke pan zijn eigen pollepel heeft vind ik niet meer dan normaal; mijn aanrecht wordt voor en na het koken schoongemaakt en ik bekijk en 'beruik' de producten voordat ik ze gebruik - houdbaarheidstermijnen zeggen niet alles. Theedoeken worden hier alleen gebruikt om de vaatwasserwas na te drogen en handdoeken gaan eens per week de was in; als het goed is droog je er immers alleen schone handen mee af..
  Voor de rest heb ik keukenpapier. Lang leve keukenpapier. En een vaatdoekje voor het aanrecht dat ik niet vaak genoeg vervang maar waar ik me eerlijk gezegd niet druk om kan maken omdat het niet op het aanrecht ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder