Ben je zielig als je geen glasvezel internet hebt?
- 4 meest voorkomende Internet verbindingen
- 1. Draadloos (Wi-Fi)
- 2. Kabelinternet
- 3. DSL (Digital Subscriber Line)
- 4. Glasvezel internet
- Glasvezel internet in Nederland
- Internet via glasvezel, heeft een gezin dat nou echt zo hard nodig?
- Welke internetsnelheid heb je nodig?
- E-mail en internetten
- Film of serie kijken via internet
- Gamen
- Online meetings met beeld
- Bestanden Downloaden en Uploaden
- Thuiswerken (VPN-gebruik)
- Smart Home apparaten
- 4 Voordelen van glasvezel internet
- Wie sluit internet aan?
- Ben je zielig als je geen glasvezel internet hebt?
Toen wij hoorden dat er mogelijk glasvezel internet zou komen bij ons in de buurt riepen we zoals mijn kinderen destijds bij het zien van de Intertoys gids rondom Sinterklaas:
Willen we! Willen we!
We bezochten zelfs een speciaal belegde bijeenkomst waar je kon aangeven of je interesse had in glasvezel internet.
En we fronsten onze wenkbrauwen toen we hoorden dat er mensen waren die glasvezel internet niet nodig vonden, want er moest een minimaal aantal mensen ‘meedoen’ met glasvezel.
4 meest voorkomende Internet verbindingen
Omdat wij op het platteland woonden hadden we niet de optie van kabelinternet. Voordat we glasvezel internet kregen gebruikten we daarom DSL.
1. Draadloos (Wi-Fi)
Wi-Fi, of draadloze internetverbinding, is een van de meest populaire verbindingen voor thuisnetwerken. Het maakt gebruik van radiogolven om gegevens draadloos te verzenden tussen een router en apparaten zoals computers, smartphones en tablets.
2. Kabelinternet
Kabelinternet maakt gebruik van de kabeltelevisie-infrastructuur voor het verzenden van gegevens. Het is een veelgebruikte verbinding in stedelijke en voorstedelijke gebieden en biedt over het algemeen hogere snelheden dan DSL.
3. DSL (Digital Subscriber Line)
DSL maakt gebruik van de bestaande telefoonlijn voor internettoegang. Het is beschikbaar in veel gebieden en biedt snellere snelheden dan oudere dial-up verbindingen. Hoewel het over het algemeen langzamer is dan kabel- of glasvezelverbindingen, is het nog steeds een veelgebruikte optie.
4. Glasvezel internet
glasvezel internet is een internetverbinding via kabels van vezels en glas. De verbinding gaat via lichtsignalen in plaats van via een stroomsignaal. En dat gaat veel sneller.
De Consumentenbond noemt snelheden van minimaal 50 Mbps tot pakketten met wel 2 Gbps.
Verder kan glasvezel meer dataverkeer aan dan internetkabels.
Glasvezel internet in Nederland
Inmiddels hebben steeds meer mensen de beschikking over glasvezel internet. Toch zijn er nog stukken waar de mensen zich moeten behelpen met kabelinternet. Ik vond onderstaand overzichtskaartje. Daarop kun je zien waar in Nederland glasvezel ligt en waar niet:
Ik woon in de Achterhoek en zoals je op het kaartje kunt zien, zit het daar wel goed met internet : )
Maar nou las ik deze week een artikel in de krant met de opruiende titel: ‘Internet via glasvezel, heeft een gezin dat nou echt zo hard nodig?’
Internet via glasvezel, heeft een gezin dat nou echt zo hard nodig?
In het artikel wordt de vraag gesteld of een gewoon gezin wel supersnel internet van 1 Gigabit per seconde nodig heeft. Ik heb daarom eens opgezocht hoeveel internetsnelheid je nodig hebt per internet activiteit.
Welke internetsnelheid heb je nodig?
E-mail en internetten
Vereiste snelheid: 1-5 Mbps
Voor eenvoudig e-mailen, surfen op websites en sociale media is een lagere snelheid voldoende.
Film of serie kijken via internet
SD (Standaard Definitie): 3-4 Mbps
HD (High Definition): 5-8 Mbps
4K: 25 Mbps of meer
Deze snelheden zijn per apparaat. Als meerdere apparaten tegelijkertijd streamen, heb je hogere snelheden nodig. Bijvoorbeeld als iedereen tegelijkertijd een serie op Netlix kijkt.
Gamen
Minimale snelheid: 3-6 Mbps
Voor online gaming is een lagere latentie (vertraging) vaak belangrijker dan pure downloadsnelheid.
Online meetings met beeld
Minimale snelheid: 1-2 Mbps (voor basisgesprekken)
Hogere snelheden kunnen nodig zijn voor HD-videoconferenties en groepsvergaderingen.
Bestanden Downloaden en Uploaden
Voor snel downloaden of uploaden van grote bestanden zijn hogere snelheden nodig.
10 Mbps of meer voor een acceptabele ervaring.
Thuiswerken (VPN-gebruik)
Minimale snelheid: 5-10 Mbps
Afhankelijk van de aard van het werk en het gebruik van andere applicaties.
Smart Home apparaten
Minimale snelheid: 1-5 Mbps (afhankelijk van het aantal apparaten en activiteiten).
Tsja, als je dat zo ziet lijkt glasvezel internet niet persé nodig.
Maar glasvezel internet heeft behalve snelheid nog een aantal andere voordelen.
4 Voordelen van glasvezel internet
- Met glasvezel maakt het niet uit als je huis ver van de wijkcentrale staat want er is een directe verbinding met je huis
- Glasvezel internet is ongevoelig voor wat je buren doen. Bij internetkabels kan jouw internetverbinding trager worden als ze bij de buren 4 films tegelijk streamen bijvoorbeeld.
- Bestanden uploaden of downloaden gaat allebei even snel. Dat is handig als je bijvoorbeeld grote afbeeldingen of filmpjes wilt uploaden.
- Het is energiezuinig en daarmee duurzaam.
Wie sluit internet aan?
Glasvezel wordt aangesloten door glasvezel aanbieders, meestal in overleg met de gemeente. Eerst wordt er glasvezel in de straat aangelegd, en vervolgens van de straat naar jouw huis.
Let op: de glasvezel aanbieder is niet persé dezelfde als ‘de provider’ waarbij je internet afneemt, maar het kan wel. Bij ons thuis is de glasvezel aanbieder bijvoorbeeld Delta Fiber, maar dat is niet onze provider.
In ieder geval wordt er dus eerst flink gegraven, en daarna komt er een monteur de aansluiting doen bij je thuis.
Terug naar de vraag bovenaan deze post: ben je zielig als je geen glasvezel internet hebt?
Ben je zielig als je geen glasvezel internet hebt?
Nee, in theorie ben je niet zielig als je geen glasvezel internet hebt. Maar, als je ergens achteraf in het buitengebied woont misschien toch wel! Zo vertelt ene Barry over zijn internet op het platteland:
‘We wonen prachtig in het nieuwe huis maar qua internetsnelheid is het nu behelpen. Wij hebben drie kinderen van 6, 8 en 10 jaar oud. Vanwege de slechte verbinding kunnen ze niet gamen met klasgenootjes. Op de basisschool wordt gestimuleerd dat ze veel met internet doen. Ze kunnen rekenen, taal en andere vakken thuis oefenen. En ik wil niet dat ze straks, zoals een buurmeisje dat studeert aan de HAN, naar de McDonald’s moeten bij Doetinchem om daar documenten te uploaden. Ik ben projectontwikkelaar in Amersfoort. Als ik thuis werk is het ook weleens behelpen.’
Dus tsja, hieruit blijkt toch wel dat een heel gewoon gezin wel degelijk last kan hebben van een trage internetverbinding zonder glasvezel internet.
Wat voor soort internetverbinding heb jij? En ben je daar tevreden over?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Gewoon kabel,maar voor ons genoeg
Wij hebben kabel van Zeelandnet. Geen glasvezel in de gemeente Borsele, maar kabel is ruim voldoende.
Oeps… ik weet het eigenlijk niet zeker 🙊
Hier liggen de glasvezelkabels pas sinds een paar maanden in de straat. De verbinding naar mijn huis is nog niet gemaakt, want dat is gedoe met de Vereniging van Eigenaren. Ik vind mijn internetverbinding prima, maar wil wel de verbinding naar mijn huis laten maken. Ik heb me namelijk laten vertellen dat dat meer oplevert als je je huis wilt verkopen en ik kon de verbinding nu gratis laten leggen.
Als hij toch in de hele buurt gratis wordt gelegd, snap ik heel goed dat je daar ook gebruik van maakt inderdaad. Het is dan toch handig om te hebben. Ook voor eventuele latere bewoners.
zo’n zes jaar nu glasvezel. En dat bevalt me prima. Het is constant en eigenlijk altijd online.
Love As Always
Dimario
hier in het dorp glasvezel. kunnen eigenlijk niet meer kiezen voor het koperdraadje. of die andere provider.
Kabel. Meer dan voldoende voor ons.
Kabel doet ook goed werk :)
Nee, geen glasvezel hier. Wij zouden iets van 2300 euro voor de aanleg (van een bepaalde aanbieder) moeten betalen en dat gaan we dus niet doen. Bij ons gaat internet nog via de telefoonverbinding, want kabel hebben we niet, maar het bevalt ons goed zoals het nu is.
Dat is een fiks bedrag inderdaad zeg!
Wij hebben gewoon kabel, werkt prima. Er is ooit wel een aansluiting aangelegd voor glasvezel, want ‘wie weet, ooit, en nu is die aansluiting nog gratis’, we blijven Hollanders he :P
: )))
Wij hebben geen glasvezel en we redden ons er prima mee. Voor de dingen die wij doen hebben we geen supersnel internet nodig.
Via de kabel, Ziggo heeft gewoon een glasvezel netwerk, alleen het laatste stukje is geen glasvezel.
Dus voor ons geen reden om over te stappen op het broddelnetwerk van KPN die nog geen kabel kunnen trekken zonder de hele wijk zonder stroom te zetten. De kabels van andere leveranciers te slopen en vervolgens weigeren om enige verantwoordelijkheid te nemen voor de schade die hun onderaannemers veroorzaken.
Die kabels liggen er nu een jaar, maar ze steken overal nog boven de grond uit terwijl dat binnen 3 maanden moet zijn afgewerkt.
Bij het vorige klusje van de aannemers maakten ze zonder waarschuwing vooraf gaten precies voor je voordeur. Mijn buurvrouw is nu 6 maanden later nog aan het revalideren van haar gebroken heup.
Nee, kpn is net ABN: daar wil je echt geen zaken mee doen.
Dat klinkt enorm vervelend Sieneke! Helaas snap ik wel wat je bedoelt. Er gaat inderdaad heel wat mis bij de aanleg van dit soort zaken. Wat klungelig dat de kabels nog steeds niet in de grond zijn verwerkt!
Deze zomer zijn ze overal hier in de buurt glasvezel komen leggen, maar wij zijn via de kabel aangesloten
Zelf heb ik een jaar of 7 VDSL gehad en dat beviel prima. VDSL is de opvolger van ADSL, maar de snelheid 37up/9down is flink hoger. Was ook comstant, net als ADSL. Voordeel is dat het laatste stuk over de oude telefoondraadjes gaat en de weg er niet voor open hoeft. Spaart geld en energie. Bij ADSL ging glasvezel tot de hoofdcentrales. bij VDSL tot wijkverdeelpunten. Afstand koperdraad werd dus steeds korter van gemiddeld 3km naar 700 meter. Nu heb ik de goedkoopste glasvezel. Die haalt 71up/86down. Ik merk daar weinig van. Betaal nog altijd de oude Telfort ADSL-prijs. Maar ook bij galsvezel is de laatste anderhalve meter gewoon koperdraad. Voor heel snel glasvezel heb je een modem nodig waarin je direct glasvezel kan aansluiten. Is behoorlijk duurder. Bij de kabel is de laatste 2km coax, maar de rest ook glasvezel. Die haalt vrijwel dezelfde capaciteit.
Licht en stroom door een koperdraadje gaan beide met de lichtsnelheid. Het verschil zit in de capaciteit. Je kan meer gelijktijdig door een glasvezel sturen.
Glasvezel neemt in mijn geval ook meer srtroom. Het KPN-modem is hetzelfde en neemt 8 watt. Bij glasvezel komt daar 3,5 watt bij voor de glasvezelfomzetter. Is niet veel, maar staat wel 24 uur x 365 dagen aan.
Bij VDSL kon ik 7 TV-programma’s tegelijk bekijken. Ik vond dat meer dan voldoende. ;-) Mailen neemt of weblog bezoeken neemt vrijwel niets. Terwijl ik dit tik is er 10 minuten geen data verzonden. Als ik op zo’n site klik gaat er even 1 MB door en dat is in een seconcde gepiept, ook bij het oude ADSL van 20 Mbps.
Wat weet je er veel van Ximaar! Goed zeg. Het klinkt ook prima zoals je het beschrijft.
Nog een kleine aanvulling glasvezel moet nu zo snel mogelijk worden uitgerold, want eigenlijk is het al achterhaald en kan je met 5G door de lucht meer snelheid halen. 20 Gbps (20.000 Mbps). Hoef je niet overal de weg voor open te halen. (Op de Nederlandse wikipedia staat dat het in theorie zelfs tot 800 Mbps gaat.)
Haha! Heerlijke titel! Ik weet eerlijk gezegd niet wat wij hebben. Mijn man regelt dat soort dingen. Maar het werkt super!
Als ik eerlijk ben heb ik echt totaal geen idee wat voor soort internet ik heb….
Wij hebben glasvezel internet in huis en dat bevalt erg goed. Ik doe heel veel met mijn laptop/het internet (blog, leefstijl coaching, gamen), ook veel op mijn telefoon (social media) en mijn partner doet veel gamen + online streamen, dus het is wel fijn als de verbinding dan goed is.
Dat kan ik me voorstellen!