Film Living met Bill Nighy!
Last updated on February 26th, 2024 at 04:34 pm
- Film Living: het verhaal
- Ik wil gaan leven. Maar hoe?
- Inspiratie voor Mr Williams
- Mr Williams verandert in zijn werk als ambtenaar
- Trailer van Living met Bill Nighy
- Film Living: verhaal in twee delen
- Verder op dezelfde voet?
- Toch is er hoop in de film Living
- Mijn conclusie over de film Living
- De film Living kijken?
Toen ik hoorde over de film Living met Bill Nighy wist ik meteen:
‘Die wil ik zien!’
Want ik ben fan van de Engelse acteur Bill Nighy.
In Love Actually vind ik hem geweldig als blasé zanger en nog mooier vind ik zijn rol als onhandige, eenzame ambtenaar in The Girl in the Café.
Hieronder mijn review van de film Living.
Film Living: het verhaal
De film Living speelt zich af in het Engeland van de jaren 50 en draait om de Britse, humorloze ambtenaar Mr Williams. Hij werkt al jaren bij de gemeente, en is onderdeel geworden van de bureaucratie daar. Mr Williams is een keurige en vriendelijke man, maar zijn leven is weinig…. levendig. Dan krijgt hij te horen dat hij ongeneeslijk ziek is.
Dat schudt hem wakker uit zijn bezadigde leven.
Ik wil gaan leven. Maar hoe?
Nu het eind van zijn leven ineens concreet in beeld komt, lijkt het alsof Mr Williams per direct alsnog wil gaan leven.
Alleen weet hij niet goed hoe.
In eerste instantie laat hij verstek gaan op zijn werk en reist per trein naar de kust. Daar komt hij een jongeman tegen, die hem op sleeptouw neemt op een soort dronkemanstocht. Een grote uitspatting is dat Mr Williams een ander model hoed koopt!
Inspiratie voor Mr Williams
Een ontmoeting met Miss Margaret Harris die een tijdje op het kantoor van Mr Williams heeft gewerkt geeft hem een idee van hoe je het leven kunt omarmen. Hij ziet in haar een enthousiasme en liefde voor het leven, die hij zelf ook zoekt. Zij moppert op hem dat hij steeds spijbelt van zijn werk, en zegt dat hij weer aan de slag moet.
Dat doet Mr Williams ook, maar hij pakt zijn werk nu anders aan. In plaats van de dossiers zonder enige mate van menselijke betrokkenheid te stapelen of door te schuiven naar een ander, gaat hij actief aan de slag met een dossier voor een speeltuin. Een aantal plaatselijke moeders pleit al eindeloos lang, en tevergeefs voor een speeltuintje op een stuk lelijk braakliggend terrein.
Mr Williams verandert in zijn werk als ambtenaar
Mr Williams,die eerst onderdeel was van het systeem, neemt nu ineens een andere rol in. In plaats van het dossier door te schuiven naar een volgende afdeling, brengt hij het er zelf naartoe. En als ze hem afwimpelen zegt hij: ‘Ik wacht wel even.’
En blijft vervolgens de hele dag ook letterlijk zitten wachten totdat ze er wat mee doen.
Er is zelfs een moment waarop hij op typisch ingetogen Engelse manier een collega ambtenaar smeekt om van gedachten te veranderen over zijn afwijzing van de speeltuin.
Trailer van Living met Bill Nighy
Film Living: verhaal in twee delen
De film Living wordt in twee delen verteld.
- In het eerste deel loop je als kijker als het ware mee met Mr Williams. Samen met hem krijg je te horen dat hij ongeneeslijk ziek is, ga je op een soort kroegentocht, en spijbel je van zijn werk.
- Het tweede deel begint onverwachts met de begrafenis van Mr Williams! Daar schrok ik van. Ik hoopte stiekem dat hij uiteindelijk toch niet zou doodgaan….
Door de gesprekken van de mensen op de begrafenis leer je dat Mr Williams dood is gevroren op de speeltuin die hij heeft helpen oprichten. En na de begrafenis reizen zijn collega’s per trein naar huis en praten een beetje over Mr Williams. Dat is hoe je als kijker hoort over de veranderde houding van Mr Williams op zijn werk. En hoe hij zich inzette voor de speeltuin. Uiteindelijk concluderen zijn medewerkers dat Mr Williams wist dat hij zou gaan sterven.
Verder op dezelfde voet?
De opvolger van Mr Williams, die ik niet al te sympathiek vind, verklaart dat ze zijn nagedachtenis zullen eren door hun werk meer op de nieuwe manier van Mr Williams zullen gaan doen. Maar in een volgende scène op het gemeentehuis zie je dat de opvolger van Mr Williams op de oude voet verdergaat.
Oftewel dossiers op een stapel leggen of doorschuiven, zonder er actief iets mee te doen.
Even is er een moment waarop één van de andere medewerkers, Mr Wakeling, opstaat in een soort protest. Maar uiteindelijk zegt hij niets en gaat weer zitten…
Toch is er hoop.
Toch is er hoop in de film Living
Want deze Mr Wakeling kreeg een brief van Mr Williams waarin deze hem waarschuwt om niet te worden zoals hij. Bovendien krijgt hij een relatie met Miss Margaret Harris.Tot slot heeft hij een gesprek met een politieagent die Mr Williams de nacht dat hij is gestorven zingend op de schommel in de speeltuin zag zitten. Hij heeft hem niet aangesproken omdat hij zo blij leek. Mr Wakeling stelt de politieagent gerust.
Hij vertelt dat Mr Williams wist dat hij zou gaan sterven, en dat het goed is dat de agent hem dat moment heeft gegeven.
Mijn conclusie over de film Living
Bill Nighy stelt niet teleur in de film Living. Hij speelt een prachtige ingetogen rol als Mr Williams. De hele film ademt een soort serene rust uit, en staat in schril contrast met de meeste nieuwe films die vaak bol staan van de actie en drukte.
Als je houdt van typisch Engelse films die heel rustig en sereen zijn, en ook nog eens fan bent van Bill Nighy vind je dit denk ik een mooie film.
Maar als je meer van actie houdt en dat er veel gebeurt, vind je de film Living mogelijk saai.
Op IMDb krijgt de film maar een 7,1. Ik vind hem toch wel een 8,2 waard!
Overigens is de film gebaseerd op de Japanse film Ikiru.
De film Living kijken?
Je kunt de film Living kijken via onder andere Picl.nl. Je betaalt eenmalig 4,95 voor de film. Dat geld gaat naar een bioscoop van jouw keuze.
Een andere optie is via Pathé thuis. Daar betaal je 4,99 per film.
N.B. De rol van Miss Margaret Harris wordt gespeeld door een actrice die ook in de serie Sex Education zit.
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Als ik dit zo lees lijkt et me een doodsaaie film.
Dat zou best kunnen Sjoerd. Ik heb hem in mijn eentje gekeken, want mijn man zou hem ook saai en traag vinden.
Jaren geleden heb ik Ikiru gezien. Dat was een mooie film. Ik ben benieuwd hoe de ‘vertaling’ is.
Ik ken deze film niet. Volgens mij saaie film om te zien. Wij houden meer drama film. Of anders.Fijne week gewenst.
Dit is een heel ingetogen film Yova.