De ondraaglijke zinloosheid van het huishouden

huishouden organiseren

Op zondagavond ruim ik altijd de keuken netjes op, zodat het huishouden op orde is op maandagochtend.

Maar afgelopen zondag had ik me amper omgedraaid of er lag alweer van alles op tafel en het aanrecht. Zeker sinds iedereen fulltime thuis is sinds maart 2020, wordt het huis intensief bewoond, en moet ik flink huishouden! Het deed me denken aan dit filmpje:

In 2009 schreef ik onderstaande post getiteld ‘De ondraaglijke zinloosheid van het huishouden’.

De ondraaglijke zinloosheid van het huishouden.

Huishoudelijk werk is berucht om haar repeterende taken, en dat het nooit klaar is. Het roept bij veel mensen het gevoel op: Ik kan het huishouden niet aan!

Het procés

De beste manier om daarmee om te gaan, zo heb ik inmiddels geleerd, is om dan maar te genieten van het procés van schoonmaken. Met elke vensterbank die ik afstof beeld ik mij in hoe ik ook de stofnesten uit mijn hoofd wapper. Een huishoudschema gebruiken helpt ook tegen gevoelens van hopeloosheid. Dan ben je tenminste ook eens een keer echt klaar.

2021 – Last van een gevoel van huishoudelijke zinloosheid?

Tjsa, we zijn heel wat jaartjes verder sinds ik dit schreef, maar het huishouden blijft een werk in uitvoering. En ik denk dat zeker ouders met jonge kinderen zich wel eens voelen alsof ze in een hamsterwiel zitten.

Daarom hieronder een aantal tips en tricks als je last hebt van gevoelens van hopeloosheid wat betreft het huishouden!

Huishouden op orde als je het niet meer ziet zitten

 1. Kies de momenten waarop je het huishouden doet zorgvuldig. Aan het begin van deze post schreef ik dat ik op zondagavond altijd de keuken netjes aan kant maak voor de nieuwe week. Maar afgelopen zondag maakte ik een beginnersfout: ik deed dit te vroeg. Namelijk rond een uur of 7. Dat betekent dat er daarna nog allerlei activiteit in de keuken is van de andere gezinsleden. Ik had beter even kunnen wachten tot een wat later tijdstip, waarop het verkeer in de keuken miniem was!
 2. Neem het huishouden niet in je eentje op je schouders. Laat partners en kinderen helpen. Sisyphus moest in zijn eentje de steen omhoog rollen, maar als je gezinsleden hebt kunnen die helpen duwen. Je hoeft het niet alleen te doen. Sterker nog, het is niet eens slim om alles alleen te proberen te doen. Wie denk je dat je bent? God? Afhankelijk van hun leeftijd kunnen kinderen prima helpen. Zie ook mijn uitgebreide post over Opruimen.
 3. Hanteer de drie R’s: Rust, Reinheid en Regelmaat. Het ordent je huishouden en je leven en brengt rust in de tent. Door structuur aan te brengen orden je de dag. Dat is zeker in deze tijden van corona goed om te doen.
 4. Zit je met de handen in het haar, en weet je niet waar je eens moet beginnen? Schrijf je dan in bij Flylady. Bij haar loop je nooit achter, en haar opzet is om met kleine stapjes je huishouden op orde te krijgen. Ze heeft mij erg geholpen, en het is gratis.
 5. Zoals ik 12 jaar geleden al schreef: een huishoudschema kan ook erg helpen. Je doet wat je volgens het schema moet doen, en als je dat gedaan hebt mag je officieel stoppen. Zo’n schema stelt als het ware paal en perk aan het huishouden dat oeverloos is.
 6. Als het je echt allemaal te veel wordt, kun je altijd nog een huishoudelijke hulp inschakelen. Zeker voor gezinnen met tweeverdieners kan dit een uitkomst zijn.
 7. Verander je perspectief. Hoe je ergens over denkt bepaalt de ervaring. Van het huishouden kom je in principe nooit af, zolang je een huis hebt. Dus waarom niet op een positieve manier ernaar kijken! Monique Wortelboer schreef een boek over het huishouden als de zorg voor het leven! Als je het zo kunt zien, voelt het minder vervelend.

Lees ook wat je kunt leren van de arme Sisyphus! en mijn post over je huis opruimen.

Similar Posts

45 Comments

 1. Leuk filmpje, herkenbaar ook!
  Als ik gestofzuigd heb en mijn man komt ‘s avonds thuis, zeg ik wel eens: “het is niet meer te zien, maar ik heb vandaag gestofzuigd!”
  Tja, a woman’s work is never done!

 2. Ja, according to Jim, geweldige serie! James Belushi…

  Maar goed, de keuken, aan kant, dat doe ik elke ochtend? Maar dat zal mijn reinheid zijn, sowieso tijdens het koken ruim ik al zoveel mogelijk op, na het eten verzamel ik alles, spoel ik alvast de rotzooi af en zet het eventueel in de vaatwasser, maar de volgende ochtend, maak ik weer ontbijt, en meestal, na het ontbijt, blijft het aanrecht het langste schoon en alles eromheen… Daarnaast is het aanrecht niet zo groot, kortom als ik boodschappen ga doen, moet het leeg zijn, zodat ik mijn tassen direct erop kan zetten als ik thuis kom. Dit heeft alles met mijn fibromyalgie te maken, zodat ik zo min mogelijk hoe te bukken en zo.

  En zo heeft een ieder weer zijn eigen systeem of niet… dat kan ook natuurlijk.

  X

 3. Ik mis een heel belangrijk advies. Verdeel de werkzaamheden over de bewoners. Zo doen we het hier. Dat maakt het huishouden een stuk eenvoudiger. Als je daar heel duidelijke afspraken over maakt, kan dat heel goed. Dat wil niet zeggen dat de werkzaamheden voor iedereen even zwaar verdeeld zijn.

  1. Ontzettend handige tips..ik ben nirt zo een goede huisvrouw..het is altijd schoon maar zo een chaos….

 4. een van de – vele – bonus punten van werkende moeder zijn, is dat ik mij een poetsvrouw kan veroorloven. Mijn huis schoon en iemand verdient bij, win -win. En natuurlijk heeft iedereen zijn/haar taken, hoewel nu de kinderen de deur uit zijn, zijn er veel minder taken

 5. Het huishouden is onbegonnen werk, maar het moet gedaan. Het is net met de was, de mand is leeg en…hij is weer vol. Ik schik me er in, ik doe het, geniet van een opgeruimd en schoonhuis en begin weer opnieuw :)

 6. Bijhouden is een stuk minder werk dan elke keer opnieuw moeten beginnen. Met wat kleine routines lukt het wel om het enigszins op orde te houden. Ik probeer ook om zoon te leren om zijn rommel zelf op te ruimen. En als hij er niet aan denkt dan mag hij het alsnog doen zodra ik het zie.

  Hij heeft bijvoorbeeld de gewoonte om snoeppapiertjes te laten liggen. Nu hebben we de afspraak: als hij snoeppapiertjes laat liggen, koop ik geen nieuw snoep met papier eromheen meer. En hij is toch echt dol op lolly’s, dus hij denkt er nu wel beter aan daardoor ;)

 7. Oeps er zaten wat vliegen in de p;afonniere, zag ik met bezoek. Zo heerlijk dat ik kan zeggen dat ik géén huisvrouw ben.
  Maar de huisvrouw die dit hoorde zei terecht, dat niemand een huisvrouw is. De vliegen zitten er nog. Tot ik de huishoudtrap er bij haal en ook dat boven keukenkastje schoon ga maken. Binnenkort. Echt.

 8. Zelfs ik, met een eenpersoonshuishouden, vind het vaak al zinloos voelen als ik mijn huis schoon heb. En trouwens, je laat echt alleen dingen op de grond vallen als je net gedweild hebt he? Ik wel in ieder geval. Zucht.

 9. Het filmpje is niet alleen leuk, maar ook een goed voorbeeld.
  Want samen wonen is ook samenwerken.
  moet je eens kijken hoe snel ze leren geen rommel te maken. Hans

 10. Goede tips! Op dit moment ligt het huishouden even ‘stil’ bij ons. We zitten midden in de verbouwing van de keuken, en overal ligt wat.. Ik probeer de kleine dingen die ik wel kan dan maar zo goed mogelijk te doen. Maar een huishoudschema zodra de keuken klaar is lijkt mij een prima doel om in te stellen voor manlief en ik!

 11. En laat vooral je perfectionisme los. Ik vind (geheel terecht overigens) dat ik beter poets dan mijn verkering. Dus doe ik het liever zelf dan dat hij het half doet. Gelukkig doe ik het graag.

 12. Ik heb meer problemen met opruimen eigenlijk. Ik moet bekennen dat we een huishoudelijke hulp hebben voor het ‘grove’ werk (stofzuigen, dweilen en de badkamers). Ik doe zelf regelmatig de keuken en ruim veel op (in tegenstelling tot man en kind). Toiletten een paar keer per week. En heel veel wassen, drogen en opvouwen (aan strijken doe ik niet, sorry not sorry).

 13. Handige tips! Ik moet zeggen dat het huishouden bij mij altijd op een laag pitje staat, maar als je er even de tijd voor neemt, kun je toch behoorlijk veel voor elkaar krijgen.

 14. Heel herkenbaar! Ik probeer het dagelijks bij te houden, elke keer kleine beetjes. Ik zou nog wel graag een robotstofzuiger in huis willen.

 15. Door anders naar een taak te kijken die niet leuk is komt het al heel anders over. Een hele goede tip die ik geregeld toepas. En verder? ach het hoort er bij, geeft ook wel voldoening als je huis weer aan kant is toch?

 16. Als werkende moeder heb ik een huishoudster maar ik ben nog steeds aan het opruimen iedere dag. Daarnaast vind ik met het thuiswerken op dit moment hey extra belangrijk dar alles hygiënisch schoon is. Dus de wc’s ‘deurkrukken en trapleuningen krijgen iedere dag een doekje. De keuken en vaatwasser is ook zo’ dagelijks tafereel. Ik heb het gevoel dat ik nooit meer vrij ben op mijn vrije dag. Ik zie het nu maar als extra bewegen! Andere mindset.

 17. Zoals de meeste mensen ben ik geen fan van schoonmaken, maar ach, het moet gebeuren. Als ik even flink ga poetsen ben ik daarna wel heel blij dat alles weer schoon en opgeruimd is.

 18. Omdat ik een aandoening heb hebben wij veel hulp in huis gehad.
  Een rondje om de tafel poetsen, noemde ik dat.
  We hebben verschillende gehad maar het was altijd ‘voor het oog’ netjes.
  Voelde mij daardoor niet fijn meer in mijn eigen huis.
  Daardoor zijn we het weer zelf gaan doen.
  Mijn man doet eens per week boven en ik met een schema elke dag wat beneden.
  Op maandag en dinsdag doek niks want wanneer ik heb schoongemaakt kan ik verder de hele dag niks meer.
  Er zullen vast hele goede huishoudelijke hulpen zijn, helaas hebben wij die niet getroffen.
  Die van ons vonden de koffie lekker maar hadden niet in de gaten hoe belangrijk ze voor ons waren.
  Maar dat geeft niet,het is ook fijn om na te genieten van je werk.
  Alleen denk ik soms wel eens bij oudere mensen met hulp die naar een tehuis moeten omdat ze versmeren…

 19. Ik durf wel te zeggen dat ik echt een hekel heb aan schoonmaken, ik haal er op geen enkele manier plezier uit en stel het dan ook zo lang mogelijk uit. Mijn huis is dus ook niet echt netjes haha.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.