De inflatie van de handtas!

handtas
Mooi, maar totaal niet praktisch!

Ooit was de handtas een heus statussymbool.

In sommige landen staan vrouwen nog steeds voor in de rij voor een echte designer tas. Maar niet in Nederland, constateert Edwin Marck van het Tassenmuseum Hendrikje treurig in de Gelderlander. Volgens hem wordt de groep Nederlandse vrouwen die echt voor een kwaliteitstas gaat steeds kleiner.

Nederlandse vrouwen kiezen voor praktische en makkelijke tassen

Het schijnt namelijk dat Nederlandse vrouwen de tas meer zien als een snel wisselend modeartikel. Iets wat je even meepakt als je bij de H&M of Zara bent, en na een paar jaar weggooit. Bovendien kiest de Nederlandse vrouw voor ‘praktisch en makkelijk’.

Volgens Marck, tassenontwerper bij Marck & Mo is het sleutelwoord als het om onze tassen gaat ‘slobberig’!

Nou wordt de Nederlandse vrouw wel vaker beschuldigt van een sterke voorkeur voor praktisch en makkelijk. Dus ik geloof dit tassenverhaal best.

Ooit was een tas een investering!

In hetzelfde artikel las ik dat in de jaren ’60 en ’70 een tas echt een investering was. Vrouwen gingen naar verschillende winkels, lieten zich uitgebreid informeren en maakten dan na zorgvuldige overweging een keuze. En als dan bijvoorbeeld de rits van zo’n tas kapot ging, dan lieten ze die repareren! Zo’n tas gooide je dus ook niet weg na een paar jaar.

De tas was een verlengstuk van de garderobe. En je had speciale tassen voor speciale gelegenheden. Dat laatste heb ik trouwens ook! Ik heb een ‘gewone tas’ voor dagelijks gebruik. Maar ik heb ook een klein tasje dat ik gebruik voor de kerk en als ik eens uitga.

‘Nederlandse vrouwen moeten een schop onder de kont krijgen!’

Tas ontwerper Marck vindt dat Nederlandse vrouwen een schop onder de kont verdienen. Ze moeten leren om een tas te zien als een mooie accessoire. Marck:

‘Een tas is meer dan een nuttig ding, een bewaarplaats waar je je sleutels en telefoon in gooit.’

Dat laatste spreekt me enorm aan, want dat is precies hoe ik mijn tas zie : )

Als een bewaarplek voor mijn spullen. Sorry tassenontwerper Marck.

Hoe zie jij je tas? Wat geef je maximaal uit aan een tas?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

56 Comments

  1. Mijn tassen zijn vooral gebruiksvoorwerpen. Ik heb 1 royale tas die ik dagelijks meeneem naar m’n werk en 2 wat kleinere tassen voor als ik uitga. Voor dagjes uit waarop gewandeld of gefietst wordt heb ik een stevige rugzak.

    Ik doe jaaaaren met mijn tassen maar als ik een nieuwe nodig heb, kies ik altijd voor een neutrale kleur en kwaliteitsleer en voor een exemplaar dat ik écht mooi vind. En dan mag-ie ook gerust een paar honderd euro kosten.

    Ik ben absoluut niet gevoelig voor status, trends en merken. Sterker nog: ik koop nooit een tas (of kleding) waarvan het merk heel goed zichtbaar is. Ik heb geen zin om zelf te moeten betalen voor de reclame die ik daarmee voor de designer maak.

  2. Ik heb er twee, beide duur en van echt leer. Een ervan is ook aan te passen met accessoires in meerdere kleuren. En ook nog s heel prektisch. Nederlands ontwerp, in Italie gemaakt.
    Ik leered van mijn moeder dat je bij je schoenen altijd een bijpassende tas (en evt riem en handschoenen) moet hebben. Ik voel me altijd ongelukkig als ik om praktische redenen een tas bij me heb die niet bij mijn schoenen past. Dan is aanpassen met gekleurde hengsels of zo wel handig.
    Wanneer ik dames zie die helemaal op kleur en patron gestyled zijn, vind ik het prachtig al vind k het niet iets voor mezelf

    1. Wat een leuke les van je moeder! Er zit ook wel iets in eigenlijk: tas en schoenen in dezelfde kleur.

      Wat voor merk tas is dat, waarbij je het hengsel kunt wisselen? Dat lijkt me leuk!

  3. Ik vind een mooie tas zeker belangrijk, maar ook hier geldt dat ‘ie vooral praktisch moet zijn. En honderden euro’s uitgeven aan een tas; no way!

  4. Tja, mijn moeder vond een tas altijd echt een accessoire. Kleur moest bij je schoenen staan. Maar ze had dan weer geen geld om voor elke gelegenheid en bij elke schoen een tas te kopen. Dus én netjes, én praktisch. Niet te doen.

    Ik heb een heel klein tasje voor als ik uit ga (naar pretpark met de kinderen, uit eten met man, feestjes..) voor sleutel,gsm en hoogstnoodzakelijke. Verder heb ik zo’n enorm grote slobberbag van leer waar alles in past (en je nooit iets kunt vinden wegens té groot)

    1. Maar eigenlijk vind ik wel dat een tas ook gewoon een mooi accessoire moet zijn. Ik zag laatst bij iemand een knalgele leren van kroko print, best nog aardig ruim. Die moest ik hebben, vond ik. Ben helaas vergeten te gaan zoeken in de winkels…

  5. Ik gebruik al een hele tijd een middelgrote tas die ik bij de kringloop heb gekocht, was echt als nieuw. Heel praktisch, beetje langwerpig zodat ik niet zo diep moet graaien en zoeken voor mijn spullen. Bruin naturel zacht leer, dus kan bij alles. Ik vind het altijd zo’n gedoe als je meerdere tassen gebruikt en steeds de boel over moet pakken.

  6. Ik heb 1 tas. Deze ligt redelijk lekker om de schouder als ik deze schuin om doe. De tas is praktisch. Mijn portemonnee, telefoon, agenda, deodorant, zakdoekjes, sleutels, pen, notitieblokje en medicijnen passen erin. O ja, ik heb er ook een vouwtasje in zitten.

    Wel hebben al mijn tassen die ik ooit gekocht heb een rits en een flap over de rits.

    Ga ik een dagje weg. Dan gaat er al gauw een wat grotere rugzak mee omdat er dan naast eten en drinken voor mezelf ook eten en drinken voor mijn (hulp)hond mee gaat. Dan heb ik aan een schoudertas/handtas niks meer.

    En we zouden dan meer oog moeten hebben voor het design van de tas. Maar daar ben ik te nuchter voor. Ik kan me er geen voorstelling bij maken wat het met iemand doet om een bepaald merk tas te hebben van een paar honderd euro. Misschien te nuchter en te praktisch ingesteld?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.