Kun je besparen door online boodschappen te doen?

online boodschappen doen
Soms heb ik halverwege geen zin meer...

Elke maandagochtend doe ik braaf de boodschappen voor de hele week. Maar er zijn maandagen dat ik echt helemaal geen zin heb. Blegh. Dan ben ik in de supermarkt en heb ik veel zin om het karretje gewoon te laten staan, en naar huis te gaan. Maar dat is niet alleen asociaal, het is ook niet handig. Want we hebben die boodschappen wél nodig.

Lees ook Boodschappen per maand. Wat is reëel?

Waarom ik nog nooit online mijn boodschappen heb gedaan

Op dat soort momenten denk ik wel eens verlangend aan online boodschappen doen

. Er zijn echter twee redenen waarom ik dat nog nooit heb gedaan:

 • Ik vertrouw de supermarktmedewerkers niet toe dat ze de mooiste, meest verse bloemkool/wortels/appels/vleeswaren die het langst goed blijven zullen pakken.
 • Ik vind het zonde om te betalen voor bezorgkosten.

Goedkoper uit zijn door online de boodschappen te doen?

Maar nu las ik dat het financieel gunstiger kan zijn om je boodschappen online te doen. Dat je geld kunt besparen door online te shoppen. Hieronder een overzicht van de redenen waarom je goedkoper uit kunt zijn als je de boodschappen doet vanuit je comfortabele stoel!

 1. Je bespaart benzinekosten. Ik in ieder geval. Als je op loopafstand van de supermarkt woont, geldt dit natuurlijk niet.
 2. Je bent veiliger voor impulsaankopen en aanbiedingen. Je wordt er immers niet direct aan blootgesteld. Hoogstens in de vorm van de plaatjes en aanbiedingen op de website. Maar dat geeft toch iets meer afstand.
 3. Je hebt geen kleine kinderen bij je! Wie kleine kinderen heeft weet dat die vaak allerlei leuke en lekkere dingen zien in de supermarkt. Menig moeder geeft toch wel aan één zo'n product toe. Dit voorkom je door gewoon online, en in je eentje, de boodschappen te doen.
 4. Grote hoeveelheden zijn vaak goedkoper. Maar ja, wat een gesjouw als je dat allemaal zelf mee naar huis moet nemen. Als je online de boodschappen doet, laat je ánderen gewoon voor je sjouwen en de spullen thuis bezorgen.
 5. Veel supermarkten onthouden je boodschappenlijstje. Zo wordt je er makkelijk aan herinnerd of je iets nog weer moet kopen, en voorkom je dat je op het laatste moment nog naar een supermarkt moet rennen om een ontbrekend ingrediënt te kopen.
 6. Het is makkelijk om een standaard boodschappenlijstje te gebruiken.
 7. Jouw tijd is geld waard. Zelf werk ik bijvoorbeeld vanuit huis. In de tijd dat ik boodschappen doe, verdien ik geen geld. Door online de boodschappen te doen, ben ik sneller klaar, en kan ik eerder weer aan mijn betáálde werk beginnen.
 8. Online kun je de kortingen en aanbiedingen vaak beter zien dan in de winkel. Het is overzichtelijker en duidelijker.

Aandachtspunt als je begint met online boodschappen doen!

Doe je voor het eerst online boodschappen? Kies dan voor producten die lang houdbaar zijn en waar weinig mee kan mis gaan. Dus in eerste instantie niet groentes en vleeswaren. Zo kun je eerst beoordelen hoe de service en kwaliteit van de producten is. En als die goed lijkt, dan kun je altijd nog voor de meer kwetsbare producten gaan.

Zie ook Besparen in 7 stappen van Aad Actief.

Hoe zijn jouw ervaringen met online boodschappen doen? Wat zijn de voors en tegens wat jou betreft?

Similar Posts

65 Comments

 1. Ik heb een tijdje mijn boodschappen online besteld en deze kon ik dan bij de supermarkt ophalen. Ik vond het echter geen succes. Ik moest een dag van trvoren voor 12 uur mij bestelling al doorgeven en als ik een item vergeten was te bestellen, moest ik alsnog de winkel in om het te kopen. Ook moest ik vaak lang wachten tot ze mijn bestelling bij elkaar hadden gezocht (ik kwam vaak al om 8 uur). Ik was ook niet goedkoper uit. Ik duik nu gewoon weer zelf de supermarkt in voor mijn wekelijkse boodschappen.

  1. Even de nadelen op een rijtje Mama Lifestyle:

   Je moet 12 uur van te voren bestellen
   Als je een item vergeet te bestellen wordt dit niet alsnog bij de bestelling gedaan
   De bestelling was niet klaar als je kwam.
   Het was niet goedkoper.

   Dat klinkt ook niet zo prettig.

 2. Ik heb eigenlijk nog nooit boodschappen online besteld. Wel een keer online mijn mandje gevuld. Maar vanwege de bezorgkosten toch maar niet gedaan. En omdat ik vaak in meerdere winkel boodschappen doe vanwege de aanbiedingen en dat gaat dan helaas niet. Maar soms lijkt het me toch wel makkelijk. Even niet hoeven te tillen met de boodschappen.

  1. Ja, dat gesjouw uit besteden lijkt mij ook wel wat. De zelfscan kassa's helpen al wel wat hierbij: dan hoef je in ieder geval niet weer alles uit je karretje op de band te leggen, en vervolgens weer in te pakken.

 3. Ik heb nog nooit online boodschappen besteld maar daar komt misschien verandering in, we hebben het druk de laatste tijd en dan is dit tussendoor wel ideaal. Goede tips !????

  1. Als je het heel druk hebt, is de boodschappen bestellen denk ik zeker een makkelijke manier om wat tijd te besparen. Net zoals een schoonmaakster inhuren.

 4. Ik bestel wel vaak online en probeer zoveel mogelijk te bestellen als er bij de bezorgkosten ook een aanbieding is. Meestal bij 3 producten bezorgen gratis en dat doe ik dan als ik die producten wel kan gebruiken. En ik bestel niet elke week.
  Ik vind het handig dat ik bv bij de A..H.. alle basic producten (of andere goedkope producten) eruit kan 'vissen' va de website terwijl je die in de winkel nog al eens moet zoeken. Ook qua bonus aanbiedingen is het in de echte winkel nogal eens "op" en minder als je het laat bezorgen. Ik heb nu net een bon gekregen van de J.um.bo en daar heb ik nog nooit besteld, krijg nu bij 50 euro boodschappen 10 euro korting en laat dit dan ophalen, maar dat moet ik dan nog proberen. Ook bij A...H. kun je ook ipv bezorgen natuurlijk het zelf ophalen, dat bespaart je geen benzine maar is wel goedkoper en bespaart je wel tijd. Ik ben benieuwd of je het eens gaat proberen.

  1. Ik zou de boodschappen dan ook echt willen laten bezorgen Petra. Als ik alsnog naar de supermarkt moet rijden om een doos met boodschappen op te halen, heb ik het gevoel dat ik het dan net zo goed helemaal zelf kan doen.

   Maar ik vind het leuk om de positiieve kanten van online shoppen zo te lezen. Want die ervaar jij dus zeker! Goed om te weten.

 5. klopt.een lange tijd laten thuis bezorgen toen was ik echt goedkoper uit als nu ik elke dag ga (want op de fiets dus vandaar dagelijks)

  1. Als je elke dag naar de supermarkt gaat ben je inderdaad duurder uit. Dat is ook mijn ervaring. Toen we nog in de stad woonden kwam ik op de terugweg van school altijd langs een supermarkt...

 6. Ik heb nog nooit online boodschappen gedaan en ben dat ook niet van plan want:
  -ik vind het best lekker om even door het park naar het winkelcentrum te lopen (vroeger met baby deed ik dat heel vaak).
  -ik doe in 3 winkels boodschappen (AH, LIDL, Estafette (biowinkel))
  -wat jij al zegt: ik zoek graag zélf de groente en fruit uit. Er zijn ook bijvoorbeeld kroppen ijsbergsla van 800 gram en van 400 gram die rustig hetzelfde kosten.
  -ik hou niet zo van online alles moeten uitzoeken. Ik zíe het liever.

  1. Dat klinkt ook best gezellig: via het park naar het winkelcentrum lopen! En als je kleine kinderen hebt kan het inderdaad een leuk uitje zijn.

   Dat laatste argument, dat je dingen liever ziet, herken ik wel. Dat heb ik heel erg met boeken.

 7. Ik ben een moeder van 5 kinderen sinds een klein jaar online boodschapper bij de appie. Geweldig. Vers is vers en anders bel je en krijg je netjes je geld terug. Ook de bezorgkosten vallen mee. Soms zijn er produkten die de bezorgkosten verminderen en je krijg meestal lekkere nieuwe produkten gratis om te proberen extra bij de bestelling. Door geen impuls inkopen scheelt het ons een hoop geld om het zo te doen. En voordeel is dat ik niet maandag ochtend in de winkel moet rennen met de andere klanten voor de mooie bonus aanbiedingen... want die heb ik al besteld. Dus alleen maar voordelen

 8. Regelmatig naar gekeken, maar nooit gedaan. Ik doe bijna iedere dag boodschappen, inderdaad ook op de fiets. En ik merk wel dat ik dan meer kwijt ben dan als ik één keer in de week mijn boodschappen doe.
  Eigenlijk had ik er nog niet bij stil gestaan dat online boodschappen bestellen ook zorgt voor minder impulsaankopen. Maar toch blijf ik me afvragen of je dan echt goedkoper uit bent.

  En ik vind het ook wel gezellig om 's ochtends even op m'n gemakje, zonder kinderen, door de AH te lopen. :)

  1. Ah, die tijd herinner ik me nog wel Aukje! De tijd dat alleen naar de supermarkt, dus zonder kinderen een ware belevenis is. Gewoon omdat je in je eentje bent : )

 9. Ik vind het geweldig! Ervaring met bezorgen door AH. Ze sturen een SMS een kwartier van tevoren. Alles wordt netjes naar de keuken gebracht. Inderdaad leuk dat je wat producten erbij krijgt om te proberen. Ik moet zeggen dat ik vooral bestel als er een leuke aanbieding is waardoor je geen of minder bezorgkosten hoeft te betalen. Maar in vakanties betaal ik daar wel voor. Ik heb ook vakantie :-) Ik vind het dan zonde van mijn tijd en ik vind het niet relaxed om met een sleep kinderen boodschappen te doen. Ze zijn absoluut niet vervelend in de winkel hoor, dat is het probleem niet. Maar in de vakantie doe ik liever andere dingen met ze. (Zonde van mijn tijd komt ook doordat ik al een paar uur per dag met onze hond loop. Dat plan ik al om de kinderen heen. Dan kijk ik niet uit naar nog een boodschappensessie.) Scheelt inderdaad ook benzine. De verse dingen zijn vers, het wordt netjes gekoeld gebracht en diepvriesproducten zijn ook echt bevroren. Aanrader!

 10. Peter en ik zijn een keer tegelijkertijd (en vrij lang) ziek geweest. Toen was het een uitkomst! Verder zou ik het niet snel doen, omdat ik zo'n gek ben die het leuk vindt om boodschappen te doen. Het is één van mijn dagelijkse uitjes zal ik maar zeggen, waar ik zonder angsten doorheen kom. Misschien moet ik zelf een boodschappenbezorgservice beginnen?

  1. Als het een leuk dagelijks uitje is, kan ik me voorstellen dat online boodschappen doen weinig toevoegt. En als je elke dag gaat, hoef je natuurlijk ook niet zo veel te sjouwen.

 11. Voorop gezegd: we wonen op een steenworp afstand van ons winkelcentrum. Dus het is ook erg makkelijk om snel even voor het weekend boodschappen te doen voor de hele week. En eventueel tussendoor wat extra's halen. Maar toch, zeker toen we verder van de supermarkt woonden, hebben we heel wat keren besteld en laten bezorgen. Ik bespaarde daar echter geen geld mee. Als ik al iets bespaarde ging dat dus op aan de bezorgkosten, want we bespaarden dan ook niet op benzine. Want: geen auto.
  Het is niet om te besparen. Het is gemak en het is tijdbesparend. En daarnaast ontzettend fijn als het glad is in de winter. Of als je echt veel zware spullen nodig hebt (kratjes bier, voorraad blikjes, kattenbakgrind).
  Maar tegenwoordig is het boodschappen doen (wat we heel klef samen doen) gewoon een moment in de week dat we even samen iets doen. We werken allebei, en boodschappen doen is het moment waarop we werk achter ons laten en aan het weekend beginnen. Dus heel vervelend is het niet.
  ... Behalve als de vulploeg van 15-jarigen het vertikken om opzij te gaan voor klanten die iets willen kopen waardoor hun salaris betaald wordt. Grumblemumblefrustratie.

  1. Leuk dat boodschappen doen voor jullie een gezellig moment voor jullie samen is geworden Daenelia!

   Ik herken wel wat je zegt over medewerkers die voor de producten staan, en niet aan de kant gaan. Dat is dan nog een punt voor online boodschappen doen : )

 12. Ik heb nog nooit online boodschappen gedaan. Vind het ook wel gezellig om met de kinderen te gaan of we gaan als gezin.

  Vaak loop ik langs de rekken en denk ohja dat was ook op en vind het fijner om zelf naar de datum van producten te kunnen kijken.

 13. Ik vind boodschappen doen veel te leuk om online te bestellen. Ik kan er echt van genieten om door de supermarkt te slenteren, naar de muziek te luisteren en de aanbiedingen te bekijken!

  1. Als je voor een groot gezin en voor de hele week boodschappen moet doen, dan kan ik me voorstellen dat je dat een wat minder leuke bezigheid vindt...
   Ik doe dagelijks boodschapjes voor twee personen, dus dat scheelt.

 14. Ik doe soms boodschappen bij Boer-en-buur. Biologisch eten wat uit de omgeving komt, wat met de fiets bezorgd wordt. Dat zijn basics, vlees,ei,brood,groente,melk,boter en wat dingen van de biosupermarkt.
  Altijd goede spullen.

 15. Ik doe al een tijdje aan de pick up service van Jumbo mee gedaan. Wat een heerlijk assortiment is dat. Afgelopen zaterdag stond ophalen op de planning. Maar ik ging onverwacht naar Harderwijk. Ik annuleerde de bestelling en ik ging naar AH voor biologische sinaasapelen. Ik ben niet dol op citrusfruit, alleen als het lekker zoet is. Dus biologisch. Hadden ze niet.

  Door de bank genomen heb ik het gevoel dat ik duurder uit ben, ook al omdat de keus groter is.
  Ik probeer zoveel mogelijk op woensdag op te halen, omdat dan de ophaalkosten het voordeligst zijn.

  Ik miste het impuls groenten kopen op de markt. Die bezoek ik graag op vrijdag.
  Nu doe ik dat weer een beetje vaker. Afgelopen vrijdag kocht ik mijn geliefde asperges. Een pond en dan heb je vijf van die dingen.

  Je krijgt een cadeautje van Jumbo bij de boodschappen. Vaak zijn het dingen die ik niet wil hebben.

  Kortom, haal ik de boodschappen, dan zit ik met een grote glimlach in de auto, zo van dat heb ik snel gedaan. De Jumbo pick up service heeft een uitstekende inrijmogelijkheid. Ruim en geen opstakels, geen drukte. Gewoon op een half industrieterrein richting stad.

  Jammer dat Jumbo geen gerookte zal mmeer verkoopt. Toch één van mijn liefhebberijgen.

  Ik ging pas over naar Jumbo omdat de Zonnatura groentensappen voor dezelfde prijs als bij Dirk worden verkocht.

  Inmiddels shop ik het wasmiddel bij Aldi (is hetzelfde als bij Lidl maar is rustiger) en dan haal ik daar ook de gerookte zalm.

  1. Gerookte zalm koop ik ook altijd bij de Lidl! Dat kwam ooit eens als beste uit een test, en de prijs is heel prettig.

   Bedankt voor het delen van jouw ervaringen Consuminderen! Leuk om te lezen.

 16. Ik heb nooit nagedacht over benzinekosten, tijd etc. Dat maakt het duur zelf met boodschappen doen. Al kan het handig zijn. Ik vind het toch leuk om zelf mijn eigen eten aan te raken en te kopen. En inderdaad door de supermarkt slenteren net als Sunny.

 17. Voor een natuurvoedingswinkel moet ik 5 km fietsen. Dan is een bestel-bio-boer uit de regio met veel artikelen een uitkomst. De laatste tijd kies ik ook voor een on-line drogist. Die is soms goedkoper en ik moet niet op de fiets weg.

  1. Ik gebruik verzorgingsprodukten van Weleda.Hebben ze een aanbieding bij de tuinen,dat fiets ik naar de stad.Maar vooral supplementen zijn voordeliger online. Ik koop ook noten,olie en zelfs antivlooi voor de hond.

 18. Wij doen regelmatig online boodschappen, en laten het thuisbezorgen of halen het op bij een Pick Up Point. Het is alleen best duur (de tijdstippen dat wij thuis zijn, of beschikbaar zijn om de boodschappen te komen halen zijn het duurste) dus dat houdt ons tegen om elke week online boodschappen te gaan doen.

 19. Ik ben 1 x online boodschappen gedaan. Ik was nog herstellende na een operatie en mijn man was ook een beetje in tijdnood. Dus toen hebben we AH geprobeerd. Op zich best handig voor een keer, maar ik miste o.a. toch ook het zelf uitkiezen van mijn groenten en fruit.

  1. Ideaal als je fysiek niet optimaal in orde bent denk ik! Dan is het weliswaar vanwege de omstandigheden, maar wel fijn dat je dan de optie hebt van online boodschappen doen.

 20. Ik woon alleen en heb 1 supermarkt op loopafstand en nog een stuk of 3 op fietsafstand. Ik doe bijna iedere dag boodschappen, fiets als ik uit m'n werk kom gewoon langs 1 van de supers.
  Mocht er een situatie zijn waarin ik geen boodschappen kán doen, bijv. door ziekte, zal ik vast en zeker graag gebruik maken van de mogelijkheid online te winkelen en de boodschappen te laten bezorgen. Ik vind het wel geweldig dat het kan!

 21. Nee, ik heb t nog nooit gedaan... precies wat je zegt; ik 'vertrouw' er eigenlijk ook niet zo op dat ze het mooiste fruit voor je meenemen. Het is wel handig dat je je kinderen niet mee hoeft te nemen en te sjouwen met de zware tassen!misschien als je het een keer hebt gedaan dat het juist wel super handig is...

  1. Ja, misschien is het echt een kwestie van een keer doen om te kijken hoe het bevalt! Ik groei er steeds meer naar toe. Ook door de positieve reacties hier.

 22. De gewone boodschappen doe ik liefst zelff in de winkels zodat ik kan zien wat er ligt. Hoe de kwaliteit van de groente en fruit is, waar ik zin in heb :-)
  Een paar keer per jaar doe ik een grote bestelling bij een online toko. Dat bespaart me wel veel geld. Zo koop ik voordelig glutenvrije rijstmeel, tapiocameel, diverse soorten miehoen, gedroogde chinese paddenstoelen, kruiden etc.

 23. na mijn operate heb ik de boodschappen laten bezorgen. Ging prima. Ik vind het alleen zo zonde van de bezorgkosten. Aan de andere kant: wij hebben geen auto, dus nu doe ik vaak meerere keren per week boodschappen en dat kost inderdaad ook aardig wat tijd!

  1. Als je geen auto hebt, lijkt me bezorgen toch ook wel erg handig. Of je moet echt enorme fietstassen en zo'n fietskrat hebben, zodat je flink veel kunt meenemen.

 24. Toen ik ziek was hebbik de boodschappen online besteld, ideaal!
  Tegenwoordig bestellen we de maaltijdbox voor drie dagen. Alles vers, aparte (lekkere!) gerechten zonder bezorgkosten, erg fijn....

  Hartelijke groet,
  Noor

 25. Ik laat elke maand de boodschappen bezorgen. Ideaal. Paar dagen van te voren bestellen en het wordt allemaal prima thuisbezorgd. Een uurtje of zo krijg je van te voren een sms wanneer je de bezorger precies kan verwachten.

  Voor mij als gehandicapte is het echt een uitkomst. Ik kan in winkels geen dingen hoog pakken en niet laag en tillen kan ik ook bijna niet meer. En nu heb ik daar geen last meer van. En bij sneeuw en gladheid in de winter hoef ik de deur niet uit.

  Ik bestel nu al enkele jaren, eerst niet elke maand, nu wel en in al die jaren is het maar één keer voorgekomen dat iets niet klopte. Even een telefoontje naar de klantenservice en de keer daarna werd het verrekend, het was totaal geen probleem. Ik bestel bij AH. Met andere supers heb ik geen ervaring, maar over AH ben ik heel tevreden.

 26. Behalve dat het minder tijd kost, zie ik de voordelen ook nog niet zo. Misschien als er een kindje is en je de tijd nodig hebt, maar nu wil ik echt liever zelf de boodschappen uitkiezen in de winkel.

 27. Ik heb het al paar keer willen doen, maar doe het toch nooit. Geen idee wat er mij juist tegenhoudt hoor. Misschien geef ik het toch nog eens kans.

 28. We hebben zelf nog nooit online boodschappen gedaan, maar op mijn werk wordt er wel wekelijks een grote voorraad boodschappen geleverd en dat werkt eigenlijk heel prima. De ingrediënten lijken ook altijd vers en lang houdbaar te zijn. Momenteel overwegen we wel om zo meteen na mijn bevalling voor het gemak wel even een poosje onze boodschappen te bestellen, maar we zijn er nog niet over uit.

  1. Zo na de bevalling lijkt me online boodschappen bestellen zeker prettig. Het ligt er natuurlijk ook erg aan hoe je je voelt. Als je heel fit bent, kan het ook een uitje zijn.

 29. Eens in de zoveel tijd bestel ik online bij de AH.
  Gewoon makkelijk vanwege de inkoop van de grote hoeveelheden/dingen zoals luiers, frisdrank.
  Wat ik zelf handig vind aan de AH is dat je je recepten zo kunt toevoegen aan je winkelmandje. Ideaal om een weekmenu samen te stellen. Scheelt toch weer een impulsieve aankoop als je in de winkel zou zijn.
  Verder probeer ik het goedkoopste tijdblok te selecteren voor levering.
  Oké, soms moet je 6 uur lang wachten. Maar inmiddels weet ik ongeveer hoelaat ik ze kan verwachten.
  Ik vind het ideaal. Alleen of je goedkoper uit bent daar ben ik nog niet aan uit..
  Tijd = geld dus in dat opzicht bespaar je wel.

 30. Wel goede punten die jij beschrijft. Je bespaart inderdaad benzine én wordt niet bloot gesteld aan verleidingen. Met een, hopelijk, al gevulde maag vanuit je luie stoel. Ik vind boodschappen laten bezorgen wel erg decadent. Hoewel ik er meestal niet van hou deze zelf te halen. Ik sta er nu niet voor open in elk geval..

  1. Ik heb het ook nog steeds niet gedaan Cynthia. Ook omdat ik het de winkelmensen niet toevertrouw om de mooiste bloemkool te pakken en zo.... Maar ik houd het zeker wel in mijn achterhoofd als optie.

 31. Het heeft voor mij wel veel voordelen. Ik heb nog wel eens last van mijn been (blessure) en dan is het echt perfect om de spullen te laten bezorgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.