Anti-moederdag sentimenten

anti-moederdagIk houd van cadeautjes.

En ik houd ook van cadeautjes op Moederdag.

Maar er zijn best veel mensen die Moederdag niet kunnen waarderen.

Waarom zijn mensen anti-moederdag?

Hieronder een aantal anti-moederdag uitspraken:

 1. Moederdag is een feest van de commercie geworden. Winkels spelen in op de gewoonte om moeders op Moederdag een cadeau te geven met Moederdagaanbiedingen in folders en winkels. Zo verliest Moederdag zijn oorspronkelijke betekenis!
 2. Moederdag is teveel gericht op consumeren.
 3. Als moeder wordt je beloont met liefde. Dat zou genoeg moeten zijn!
 4. Aan liefde kun je geen prijskaartje hangen. Ik ga dat dus ook niet eens proberen in de vorm van cadeautjes.
 5. Moederdag is gewoon stom!
 6. Moederdag is een symptoom van de onderdrukking van vrouwen.
 7. Waarom is er maar één dag van het jaar waarop moeders in het zonnetje worden gezet? Dat is niet oké! Moeders verdienen het hele jaar door waardering. Ik doe dus uit principe niet mee aan dit circus. Het zou namelijk het hele jaar door Moederdag moeten zijn.

Moederdag als confrontatie met een pijnlijke realiteit…

Naast bovenstaande ideeën over Moederdag, kan Moederdag ook simpelweg heel pijnlijk zijn. Bijvoorbeeld als je je moeder bent verloren. Een moederdag zonder moeder dus.  Dan word je misschien elke Moederdag weer met je neus op de feiten gedrukt, en komt het gemis weer even extra hard aan. Moederdag zonder moeder kan ook pijnlijke gevoelens oproepen als je band met je moeder niet goed is. In zo’n geval kan het allemaal lastige vragen oproepen:

‘Moet ik naar mijn moeder toe gaan? Moet ik een cadeautje voor haar kopen?’

Of stel dat je een hartstochtelijke kinderwens had, die helaas (nog) niet vervuld is. Dat je niets liever zou willen dan moeder te zijn en Moederdag te vieren als moeder…

Dit zijn allemaal heel reële redenen om niet blij te worden van Moederdag.

Hoe ervaar jij Moederdag? En hoe vul je deze dag in met je gezin?

Similar Posts

33 Comments

 1. Ik vind moederdag leuk omdat ik kleine kinderen heb die schattige knutselwerkjes voor mij maken. Voor de rest hoeft het voor mij niet zo. Als ik eerlijk ben, vind ik het een dag van verplichtingen en als ik ergens een hekel aan heb is het wel aan verplicht op bezoek gaan. Ik ga liever spontaan op bezoek bij mijn moeder.

 2. De zelfgemaakte kadootjes waardeer ik het meest. Achteraf helemaal, nu jongste vanaf groep 6 niets meer maakt op school.
  Al met al vond ik het een gedoe met wederzijdse moeders die niet om de hoek woonden. Nu zou ik er wat voor over hebben om naar mijn moeder te kunnen gaan. Ik probeer elk jaar een bosje Lelietje-van-dalen op haar graf te zetten. Mijn schoonmoeder en ik matchen niet echt.
  Alles wordt meer commercieel, maar daar proberen wij ons zo weinig mogelijk van aan te trekken.

  1. Ik probeer me nu te herinneren wanneer het voor mij stopte dat de kinderen iets voor me maakten. Groep 6 klinkt wel reëel, maar voor mijn gevoel maakten ze tot en met groep 7 cadeautjes hier.

   Lief van je dat je elk jaar bloemen op het graf van je moeder probeert te zetten.

 3. Ik denk altijd, het is net wat je er zelf van maakt.
  Ik merk vanuit de bloemenhandel dat het nog wel gedaan wordt maar veel minder druk is dan vroeger.

  Wij gaan altijd wel even bij de ouders langs, gewoon voor een stukje extra aandacht en waardering omdat het kan.

  1. Dat is toch een mooi gebaar zo’n bezoekje! Ik kan me voorstellen dat het zeker gewaardeerd wordt.

   Interessant dat het minder druk is bij de bloemenhandel. Zouden mensen minder blóemen geven, of zouden ze in het algemeen minder kopen voor Moederdag?

 4. Moederdag is met name voor moeders van jonge kinderen en ‘oude’ moeders erg leuk! Voor de moeders van jonge kinderen omdat de enthousiast gemaakte knutselwerkjes zoveel plezier geven en voor de ‘oude’ moeders omdat ze hun kinderen altijd zo graag zien komen, hun eigen wereld is een stuk kleiner geworden. Ik ben 66 en zit in de tussengroep. Mijn kinderen kunnen beter vooraf laten weten dat ze langs willen komen want ik heb veel doen en ben veel op pad!

 5. Hier bij ons in de Kempen word Moederdag gevierd op 15 augustus met Maria hemelvaart ,nu niet dat ik gelovig ben maar zo is de traditie hier ik vond de knutselwerkjes altijd leuk ,en ik weet nog dat de dochter samen met het buurmeisje wat centen hadden en ze naar de plaatselijke supermarkt gingen ze hadden daar lang nodig om te kiezen zodat de verkoopster kwam vragen wat ze aan het doen waren uiteindelijk had ze een wasspeldenmandje gekocht en ze liet dat inpakken samen met een ander stuk dat ze in een andere winkel gekocht had;;;;het speciale zat er toen al in op 10j.

 6. Ik heb niks met moederdag, ook niet met verjaardagen. Ik heb er niet echt een reden voor, ik ben gewoon niet zo van tradities.
  Zo zie ik op F.B wel eens plaatjes voorbij komen met ‘als je van je zoons houdt deel dan dit bericht’. Ik geef zoons liever een knuffel :-)
  Als ik van mensen houd, heb ik ook daar geen tradities voor nodig.

 7. Ik heb voorgesteld moederdag maar af te schaffen voor mezelf, want het voelde te opgelegd. Met moederdag gingen we wel bij (schoon)moeder langs, voor kopje thee en gezelligheid. Dit zal het anders zijn, mijn moeder is onlangs overleden.
  Als ik het beleef dat ik oud word, hoop ik dat mijn kinderen wel even langskomen. Als je ouder en kwetsbaarder wordt, koester je ieder moment met je familie

 8. Dit is het jaar van grote missen. Mijn beide ouders zijn kortgeleden overleden dus geen moeder- en vaderdag meer.
  Ik stuurde altijd wel een kaartje maar verder hadden we er niet veel mee. Iets tussendoor tegenkomen waarvan je weet dat dat leuk/lekker/gewaardeerd wordt geven is veel leuker.

  De kinderknutsels zijn inderdaad het leukste. Ik gebruik nog steeds een paar op elkaar gestikte viltlapjes versierd met grote steken voor mijn naalden.

 9. Ik vind het altijd leuk om een cadeautje te geven aan mijn moeder, als klein kind kocht ik van die paar centjes die ik had een bloemetje of plantje, ik was niet goed in tekenen en knutselen. Mijn jongste zoon maakt wel iets voor Moederdag, mijn oudste staat er niet echt bij stil wat ik best jammer vind.

 10. Ik vind het altijd wel kort door de bocht dat moederdag stom is om een aantal van die redenen. Dan “mag” je niks meer vieren, er is altijd wel iemand die het niet heeft. Vaderdag, Moederdag, valentijnsdag, dierendag, noem maar op. Het is wat je er zelf van maakt. Wij “vieren” wel Moederdag en de rest van het jaar word ik als moeder ook gewaardeerd, waardeer ik mijn moeder en denk ik aan mijn beste vriendin die geen moeder meer heeft.

 11. Ik snap het niet zo goed. Niemand verplicht je toch om eraan mee te doen? Je kan het zo gek maken als je het zelf wilt. Ik vind het ook het leukst als mijn kleine meisje heel trots met haar knutselwerkjes aan komt. Verder een ontbijtje op bed en een bos bloemen. Gekker hoeft het van mij ook echt niet, maar vind zelf de waardering toch wel leuk.

 12. Mijn moeder is altijd erg anti-moederdag geweest, en dat is fijn, want dan hoef ik er niks aan te doen. Maar zoveel mensen, zoveel wensen, en als iemand per se gelukkig wordt van moederdag vieren, dan zal ik daar best wel in ondersteunen (door een kind bijvoorbeeld te helpen met het uitzoeken van een kadootje). Maar van mij hoeft het niet.
  Ik heb persoonlijk helemaal niks met moederdag, niet positief en niet negatief. Het is gewoon iets wat ik niet begrijp. Maar waar ik wel gebruik van maak, net als vaderdag. Rond die dagen zijn of huishoudelijke apparaten in de aanbieding of tuingereedschap :) En beide kunnen we wel gebruiken. Maar niet als kado. Ik vind niks ergers dan een huishoudelijk apparaat of gereedschap kado te geven of te krijgen.
  Maar eerlijk is eerlijk, ik vind moederdag echt wel een beetje uit de tijd. Beetje ouderwets en een beetje oubollig. Tegenwoordig weten kids toch wel hoe hard vrouwen werken?

 13. Dit jaar mijn eerste en stiekem kijk ik er naar uit. Voor iedere speciale dag zijn er 100’redenen waarom je hem niet moet vieren.
  Wanneer iemand zijn of haar moeder verloren is snap ik dat het pijnlijk is, dan zijn alle bijzondere dagen pijnlijk.

 14. Heb niets met verplichte dagen, gelukkig deden mijn ouders ook nooit moeilijk en als je geen zin had om langs te komen op bijv. Moederdag , nou dan kwam je toch niet. Zelf denk ik hetzelfde en laat mijn dochter daarin vrij, we doen genoeg leuke dingen gedurende het jaar. Voor haar vriend ligt dit anders zijn ouders zijn ook gescheiden, maar verwachten beiden dat de kinderen op bijzondere dagen langskomen, met als gevolg dat mijn dochter en haar vriend nog geen feestdagen in hun eigen huisje gevierd hebben. Je liefde en respect voor ouders kun je ook laten blijken op andere dagen in het jaar, dus wij slaan moederdag gewoon over.

 15. Ik ga elk jaar op bezoek bij mijn moeder en schoonmoeder en krijg knutselwerkjes van mijn kinderen. Soms een leuk cadeau maar dit laatste hoeft van mij echt niet.

 16. Toen mijn kinderen klein waren vond ik het wel heel erg leuk. Tegenwoordig hoeft het van mij niet meer, niet voor mijn althans. Ik ga wel nog graag op die dag even naar mijn eigen moeder toe.
  Ik wens je een heel fijne zondag,
  liefs,
  Mirjam

 17. Moederdag. Iedereen heeft een moeder. DAT vind ik het mooie van moederdag.
  Bij ons in de kerk krijgen alle vrouwen op moederdag een rode roos. Omdat iedere vrouw een moeder kan zijn: Misschien niet physiek, maar wel op een geestelijke manier. Moeder zijn voor iemand, die geen moeder meer heeft. Symbolisch en gevoelsmatig moeder zijn als voorbeeld en leidster in bepaalde situaties.

  Ik geef zelf niet om moederdag, ik zit niet op bloemen te wachten en de kinderen komen langs wanneer het (beter) uitkomt. Perfect zo!

 18. Zelf heb ik jaren lang niet echt wat aan moederdag gedaan. Mijn moeder is overleden toen ik 11 was.En ik herken zeker die pijnlijke dag als andere meisjes uit mijn klas wel naar hun moeder konden.En druk bezig waren met een kadootje te maken.Vaak gingen mijn vader en ik dan even naar het graf om een bloemetje neer te zetten .Veel later is dit minder geworden en was ik in gedachten bij haar.We gingen dan meestal wel naar oma omdat oma de moeder van mijn vader was Nu ik zelf moeder ben kijk ik er heel anders tegenaan. De zelfgemaakte kadootjes blijf ik het mooiste vinden. En ik ben het er mee eens dat het een feest van de commercie is geworden.En hoezo eigenlijk moederdag, vaderdag? ik zei als kind altijd waarom is er geen kinderdag :)

  1. Wel mooi dat jij en je vader dan even naar het graf gingen. Ik kan me voorstellen dat het voor je vader ook lastig was om daar vorm aan te geven.

   Een kinderdag leek mij als kind inderdaad ook wel wat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.