Reacties

3 schoonmaakniveau's: welk niveau haal jij? — 63 reacties

 1. Hoi,
  op mijn blog heb ik het al gehad over de grote schoonmaak. Je kunt bij mij spreken van een punt tussen niveau 2 en 3. Witten en behangen doen we niet en ook de meubels worden alleen maar verschoven en afgedaan, maar het is toch een stapje verder dan niveau 2.
  We zijn bijna klaar met de bovenverdieping. In het weekend hebben we niets gedaan, o.a. ook door bezoek, maar maandag gaan we weer aan de slag.
  Je kunt het volgen op mijn blog ; )

 2. Ik kom niet aan niveau 3 toe. Wij verven zeker niet elk jaar de muren en er ligt ook geen kastpapier in de kast!
  Maar hier worden wel alle kasten leeggehaald en schoongemaakt. Ook meubels gaan van hun plek af, gordijnen in de was etc.
  Heerlijk!

 3. Ik zit nu nog tussen 2 en 3. We gaan over een paar weken wel de woonkamer en gang verven en een ander vloertje erin leggen, telt dat ook ;-) Verder was ik mijn bankhoezen regelmatig, net als alle kussens, word regelmatig alles uit de kasten getrokken, maar kastpapier, nee daar doe ik niet aan.

 4. In het verleden zei een goede vriend van mij weleens gekscherend (en niet kwaad bedoeld): "Jouw enige recht is het aanrecht". Waarop ik als alleenstaand werkende moeder meestal antwoordde: "Ik zou niets liever willen dan dat het aanrecht mijn recht was!"
  Het is waar dat we zelden nog aan niveau 3 toekomen. Dat ligt - denk ik - niet alleen aan het feit dat we het te druk hebben, maar ook aan het feit dat we niet meer voor duurzaamheid kiezen. Voordat de tijd van de grote schoonmaak is aangebroken, hebben we onze spullen soms al vervangen door nieuwe.

 5. Niveau 3 heb ik ooit eens gedaan, maar ik kom er nu nooit meer aan toe! Soms heb ik weleens zo'n drang om een hele grote voorjaarsschoonmaak te doen, maar dat is lastig met 3 kleine kinderen. Als ik bezig ben wil ik ook in een toer doorgaan!

 6. Het is ook een beetje flauwekul om nog een niveau 3 te willen halen ieder jaar; we hebben immers geen kolenkachels meer! Veel minder aanslag van roet etc. dus waarom zou je het willen ? Tegenwoordig is het bij de meeste mensen alleen wat oppervlakkig stof dat nog in de kasten ligt. Is zo weg en zorgt er niet voor dat de boel slijt.

 7. Ik haal niveau 2 en dan ben ik niet eens een huishoudwonder. Ik heb er een rothekel aan. Meestal laat ik het aan de schoonmaakster over. Maar als zij er niet is doe ik het zelf.

 8. Ik zit ergens tussen niveau 2 en drie. In mijn huishoudschema is wel plaats voor grote schoonmaakbeurten, maar ik doe dat wel in fasen.

 9. Helaas blijf ik ook meestal steken op niveau 2. Wel ben ik de laatste tijd weer bezig met overbodige spullen weg doen. Dan wordt het volgens mij gemakkelijker om niveau 3 te halen. Want dan hoef je minder uit de kastjes te halen. :)

 10. Niveau 3 is niet meer zo nodig tegenwoordig. Vroeger waren er kolenkachels en die gaven een boel zooi en roet in huis. En er werd bijna altijd gerookt. Dan worden muren en plafonds snel geler.
  Af en toe haal ik de boel uit de kast en sop ik dat kastje. Alleen mijn vitrinekast gaat af en toe in de boenwas. Verder niks. Mijn vader heeft in de meubelindustrie gewerkt en hij raadde het af om gewone houten meubels in de boenwas te zetten want dan wordt het heel moeilijk om ze later bij te werken met lak.
  En overbodige dingen opruimen (niveau 3) lijkt tegenwoordig wel een hobby in consuminderland. Ik heb het eea klaar staan dat weg kan :-)

  • 'Ontspullen' en minimaliseren zijn inderdaad populair momenteel. Je hoort en leest er veel over. Ik vind het een intrigerend fenomeen!

 11. Ik ben op niveau 2 ik ben al blij dat ik dat haal ,dat ander niveau dat doe ik als ik er de energie voor heb ,een kast per keer en grote schoonmaak laat ik aan mijn man zoals de badkamer tegels afwassen en zo
  die is nog fit.

 12. Op dit moment, met mijn mankepoot ben ik al blijf niveau 1 te halen *zucht*
  Als doet manlief echt zijn best en ga ik niet klagen.
  Het gaat al beter met de voet, dus zal het niveau ook snel weer stijgen!

 13. ... Wij hebben laatst alle keukenkasten weer in de was gezet. Dus ik durf nu wel te zeggen dat we level 3 halen. :P
  Maar dit is wel een enorm achterhaald lijstje. Men heeft geen meubels meer om in de was te zetten. Alles is gelamineerd van Ikea. Ik merk wel dat onderhoud bij veel huizen belabberd is, maar dat is geen schoonmaak. Dat is onderhoud: kozijnen schilderen, plafonds witten, tuin onderhouden. Daar gaat tijd en geld in zitten.
  Opruimen doe je ideaal gesproken toch iedere dag. En je haalt toch wel eens een lapje over het aanrecht.
  ... Ik moet wel weer eens de ramen wassen.

 14. Ok matrassen keren doe ik altijd bij het bed verschonen, en ben ik snel van dingen weggooien, maar voor de rest is het dagelijks niveau 1,en 3x per week ongeveer niveau 2..net.

 15. Met spijt in mijn rug heb ik in maart fase 3 doorlopen, maar heeft het zin? Ik heb nu nog last van mijn rug en alles wat toen netjes en schoon was, je begrijpt het. Ik hou het dan maar meestal op 1 en een beetje 2, ik heb gelukkig hulptroepen mijn zoon en vriend die me helpen.

 16. Mijn huis? In de lente, zomer, en de herfst is het niveau 1, in de winter niveau 2. De tuin? In de winter niveau 0 of 1, in de lente, zomer en herfst niveau 3! Ik ben veeeel liever buiten dan binnen.

 17. Ik ben echt een poetsmiep. Naast het feit dat het mijn dagelijks werk is ben ik thuis ook de hele tijd alleen maar aan het poetsen. Meubels gaan hier 3x per week van z'n plek. Kasten worden geregeld leeg gehaald en gepoetst.
  Alleen elk jaar opnieuw schilderen en behangen vind ik een beetje overdreven, dus dat doe ik dan net niet.
  En in het weekend poets ik de caravan. Dus tja.... ik kom wel aan niveau 3.

  • Dat klinkt heel grondig Sandra! De meubels drie keer per week van de plek vind ik indrukwekkend. Je werkt dus echt hard, en moet ook wel veel kracht hebben stel ik me zo voor. Zo hoef je niet meer aan fitness te doen!

 18. Meubels komen hier zelden van hun plek. Eens per jaar? En ik hou eens per jaar een soort lenteschoonmaak waarbij de kastjes helemaal leeg gehaald worden, maar verder is het hier behoorlijk met de Franse slag. We hebben geen kinderen en huisdieren, dus dat scheelt. Eens per week stofzuigen is hier voldoende. Dagelijks wel afwassen, maar dat doet mijn man. Ik laat te vaak dingen vallen.

 19. Niveau 1 of 2 denk ik :-) De laatste tijd houd ik alles bij 'voor de kraamverpleegster', maar ja, wat in week 38 van de zwangerschap keurig schoon was, kan nu, met 41 weken, natuurlijk weer opnieuw. En daar heb ik geen energie meer voor. Ik zag hier een leuk bordje bij de boekwinkel: 'My house was clean last week, sorry you missed it'. Heb nog overwogen om dat te kopen en neer te zetten ;-)

 20. Niveau 2 vaste prik. Maar drie mag ik ook graag doen. Ik haal regelmatig alles uit de badkamer, keukenkasten helemaal leeg, de grote kast alles eruit. Ook voor groot onderhoud buiten (schuur en schutting verven draai ik mijn hand niet om. Maar dat is 1x in de zoveel jaar).

  Ik denk dat ik er dan maar niveau 2.5 van maak...

 21. Niveau 2. Niveau 3 is toch niet meer van deze tijd?? Kastjes uitwassen en af en toe een ruimte eens goed aanpakken : oke. Maar elk jaar behangen, schilderen en alles buitenslepen : no way.

 22. Ik denk dat ik tijdens of vlak voor de verhuis even aan niveau drie zal zitten; maar dat ik al gauw zal vervallen naar niveau 2. Al moet ik zeggen dat ik het nu ook wel al flink te pakken heb, de poetskriebel! ;)

 23. Kastpapier ja. Zag ik laatst bij een vriendin en toen dacht ik "Zo he dat had mijnn moeder vroeger ook" Nooit aangedacht trouwens om dat zelf te gebruiken.
  Maar ik kom ook niet verder dan het 2de niveau.

  • Ik moet zeggen dat ik kastpapier wel iets vind hebben. Ik heb zelf mooi papier in de besteklades liggen, en dat wissel ik 1 keer per jaar. De lades zien er dan weer zo mooi en fleurig uit.

  • Had je de nesteldrang ná de komst van de baby? Dat is weer eens wat anders. Meestal hoor je juist dat vrouwen dit van te voren hebben. Grappig : )

 24. Hmm, niveau 3 doe ik misschien eens per jaar of zelfs twee jaar. De meeste weken ben ik al lang blij dat ik niveau 1 redt! Al lukt 2 gelukkig ook regelmatig.

 25. Ik denk dat ik niet verder kom dan niveau 2, ik hou van een netjes opgeruimd huis maar ik ga niet altijd alle kasten leeg halen, soms pak ik wel een kastje mee maar zeker niet standaard.

 26. Wij hebben hier ook altijd tussen 1 en 2 gehangen en het laatste jaar begon het grote oude huis er droevig uit te zien (herstellende van een beroerte een jaar geleden). Dit alles is ons duur komen te staan, want nu hebben we een infestatie van motten. We hebben geen keus en schakelen om op niveau 3! Talloze kledingstukken hebben we weg moeten doen en de beestjes verschuilen zich vooral in donkere en rustige hoeken waar de stofzuiger zelden komt. De wollen vloerbedekking gaat eruit, kasten worden gesopt en opgeruimd. Wollen kleding gaat in plastic zakken en veel dingen gaan het huis uit. Het kost enorm veel tijd en energie. Ik probeer hier dagelijks een uur te besteden. Had ik maar een voorbeeld aan mijn moeder genomen.

  • Wat naar dat je een beroerte hebt gehad Anna. Ik kan me voorstellen dat je tijdens het herstel niet zoveel in het huishouden kon doen. Het klinkt wel alsof het nu heerlijk schoon en opgeruimd gaat worden!

   Succes met alles!

 27. Haha, de meesten van ons blijven steken tussen niveau 2 en 3, blijkbaar :-) Zal ik eens vertellen wat ik doe van niv. 1:
  Ik stofzuig wekelijks, maak het sanitair schoon, haal boodschappen voor een week,was ondergoed en doeken en de kleding. De bedden verschoon ik hooguit eens in de maand, maar, verrassing, ik keer de matrassen dan ook en dat hoort blijkbaar bij niveau 3 ;-)
  Klusjes die ik daarvan wèl doe: ik ben de zolderberging aan het leegruimen, alles wat op Marktplaats of naar de kringloop moet, is er al uit. Er zijn al heel wat zakken naar die kringloop gegaan.
  Mijn dochter is de grootste rommelkont in huis, dus die moet haar kledingkast uitruimen, wat ze in etappes doet. (Overigens zuigt die haar kamer zelf als ze hem donderdagavond niet heeft opgeruimd. Ik pas ervoor die zooi eerst allemaal op te ruimen elke week.)
  Voor de rest schilderen we eens in de 7 jaar, vaker is nergens voor nodig. De meubels maak ik inderdaad noooooit schoon! En kastpapier, ik mzou niet weten wat het nut daarvan is? :-)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder