Een dag uit mijn leven als moeder met kleine kinderen

een dag uit mijn leven

Een dag uit mijn leven in 2009!

Zomaar een dag uit mijn leven als moeder.

Op deze zonnige ochtend van 24 december ben ik eerst maar eens een half uurtje gaan hardlopen. De kinderen zijn nu oud genoeg om even alleen thuis te blijven.

Wat een vrijheid geeft dat!

Vroeger stond vakantie gelijk aan huisarrest, maar tegenwoordig kan ik best snel even een boodschap doen of even gaan rennen.

Het was prachtig weer, de zon scheen, en ik prees mezelf gelukkig dat ik buiten was. Thuis belandde ik middenin een hevige ruzie tussen Teuntje (10) en Piet (6), en hoorde nog net dat Teuntje Piet voor ‘rotkind’ uitmaakte.

Gezien het prachtige winterweer sommeerde ik ze allemaal in de winterjassen en joeg ze naar buiten, terwijl ik snel onder de douche sprong.

Een dag uit mijn leven: Wandelen met de kinderen

Vervolgens heb ik alle bibliotheekboeken verzameld, en ben met Ot (8) en Jan (12) naar de bibliotheek gewandeld. Jan had deze week nog maar weinig beweging gehad, omdat hij het liefst de hele dag computert. Terwijl Ot en Jan onbegrijpelijke conversaties met elkaar voerden over Runescape, kon ik ongehinderd genieten van de wandeling.

Bibliotheek, koffie drinken en Action

De bibliotheek was erg rustig, en aansluitend heb ik Ot en Jan meegenomen naar een koffiehuis, waar ik een koffie nam, en zij een sinas van 2,20!!! Echt schandalig! ‘Het is vakantie,’ hield ik mezelf voor als troost, en ze kregen er een gratis lollie bij. Toen langs de Action voor zo’n staande tube tandpasta van Aquafresh, want daar kunnen de kinderen tenminste het dopje niet van kwijtmaken, en naar huis.

Ondertussen begint de zon zich steeds meer achter wolken te verschuilen, dus ik ben blij dat we het zonnige winterweer even hebben meegepakt.

Een dag uit mijn leven: Donderdag = tosti-dag

Omdat het donderdag is, ga ik zo tosti’s maken. Tegenwoordig doe ik dat met een broodrooster, en warm een plakje ananas op in de oven, dat ik er als de tosti’s klaar zijn opleg. Zo hebben we heerlijke tosti’s Hawaii, die bij dat koffiehuis zo’n 5 euro kosten!

Misschien moet ik mijn eigen koffiehuis beginnen, want de winstmarges lijken mij gigantisch.

Dag uit mijn leven december 2009

Door de sneeuwval kon Floris zijn de dagelijkse treinreis naar zijn werk in Amsterdam niet maken, en is dus onverwachts al twee dagen thuis. In combinatie met vijf kinderen die vakantie hebben heeft dit het hele huishouden ontregeld. Mijn huishoudschema is niet goed toe te passen op deze manier.

Overal ligt troep, en terwijl ik aan het opruimen ben, wordt het achter mij weer neergegooid. Links en rechts doe ik halfslachtige wanhoopspogingen om orde te scheppen, maar mijn persoonlijke effectiviteit laat ernstig te wensen over.

Als dat zo doorgaat zitten we binnenkort niet vast door sneeuw en ijzel, maar door zooi.

Ik moet elke vakantie eerst weer een evenwicht vinden tussen vakantiegevoel en het feit dat je als moeder nu eenmaal nooit echt vrij hebt.

Meivakantie 2010

De schoolvakanties beschouw ik als periodes voor de kinderen om bij te komen. Om de schoolstress kwijt te raken, en ‘hun eigen ding’ te kunnen doen. Daarbij hoort ook verveeld rondhangen. Ik beschouw dat als zeer therapeutisch, ook al vind ik het moeilijk om aan te zien!

Eerste maandag vakantie = rust

Om die reden doe ik op de eerste maandag van een vakantie bewust niets. Ik ga er vanuit dat de kinderen die dag nodig hebben om te acclimatiseren, en los te komen van het schoolritme. Bovendien denk ik dat de alledaagse huiselijkheid van het runnen van een huishouden gezellig is voor kinderen. Vaste punten op zo’n dag zijn de fruithap, lunch, fruithap en warme maaltijd: om 10 uur, 12 uur, 15 uur en 17 uur drommen ze allemaal naar de keukentafel!

Twee activiteiten per week

Gemiddeld onderneem ik twee keer per week ‘iets leuks’ met ze. Zo ben ik afgelopen dinsdagochtend met ze naar Duthler in Varsseveld gereden, voor gratis koffie en krentenwegge. Een goedkoop en gezellig uitje, en de kinderen spelen daar graag op de Playstations. Omdat het vijf mei was, bezochten we op woensdag opa en oma in Utrecht, en gisteren bleef ik dus rustig met ze thuis.

Vandaag op het programma

Voor vandaag overweeg ik een bezoekje aan de kringloop, met als afsluiting een bezoekje aan de McDonalds voor koffie en donuts. En gezien het druilerige weer mogen Piet (6) en Teuntje (11) vanmiddag koekjes bakken.

Ondanks het tegenvallende weer vermaken de kinderen zich goed. De meisjes lezen veel, Ot en Piet rennen wild rond met hun buurjongetjes, en Jan computert graag tot ik hem er weer aans afsleur.

Ik hoop dat de kinderen later met plezierige herinneringen terug kunnen denken aan hun schoolvakanties, als periodes van rust en ontspanning, en ja, soms ook tomeloze verveling.

Hoe vul jij de meivakantie in?

Geniet er maar van! juli 2010

‘Geniet er maar van, want voor je het weet zijn ze groot!’ Geen moeder die deze uitspraak niet kent, denk ik. Maar de waarheid van deze uitspraak neemt niet weg, dat het soms wel eens lastig is om te genieten.

Als je in het kraambed ligt met trekkende hechtingen en hard gezwollen borsten bijvoorbeeld. Of als je baby maar blijft huilen, of je puber je een grote mond geeft.

Dan luister ik graag naar het lied ‘Ordinary time’, dat een ode is aan de kostbaarheid van deze periode, en het moederschap in het algemeen. En aangezien het zich afspeelt in een schitterend herfstdecor werkt het ook nog verkoelend.

Luister en geniet van Marie Bellets ‘Ordinary Time’.

P.S. Marie bellet heeft maar liefst vier cd’s over het moederschap gemaakt, en ik heb ze allemaal :) Je kunt ze o.a. beluisteren op haar website.

Lees ook mijn post over het vraagstuk: Baby in box?

Leestips

Similar Posts

One Comment

  1. Vreselijk hé? Ook wij nemen wel eens heel erg sporadisch “stiekem”een bakkieonderweg, maar komen over het algemeen van een hele koude kermis thuis :o(

    Mag ik je via deze weg een paar fijne dagen en een gezegend 2010 toewensen?

    Bij deze dan ;o)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.