Wat kost een auto per maand? 1500,- per maand?!

wat kost een auto per maand

Wat kost een auto per maand?

Dat is een vraag die bij mij opkwam na het kijken van het programma Een dubbeltje op z’n kan.

Wat kost een auto per maand en een Dubbeltje op z’n kant

Al wekenlang had mijn jongste zus het over het programma Een dubbeltje op z’n kant. Op een gegeven moment besloot ik in vredesnaam maar eens te kijken waar ze het toch over had.

En nu weet ik het: In een dubbeltje op z’n kant ‘begeleidt’ John Williams stellen die financieel zwaar in de problemen zitten. Ze kampen met grote maandelijkse tekorten, en schulden die variëren van tienduizend tot veertigduizend euro. Als een heuse ramptoerist geniet ik van de verhalen, en ben tegelijkertijd ontzet dat het zo ver heeft kunnen komen.

Vrouwen met een gat in de hand

Wat me opvalt is dat de vrouwen een behoorlijk aandeel hebben in de financiële problemen: ze geven veel te veel geld uit, en werken te weinig! En als ze daar op worden aangesproken, dan sputteren ze tegen en weigeren de handen uit de mouwen te steken. Verder dan een schoorvoetend: ‘Ik zal er eens over nadenken,’ gaan ze niet.

Kosten auto per maand: 1500,-

In de eerste aflevering staat een echtpaar uit Enschede centraal, waar de vrouw maar liefst zeshonderd euro moet betálen om haar baantje van tien uur in de naschoolse opvang te financieren! Een groot deel van deze kosten komen van de kinderopvang waar haar kinderen naar toe gaan, terwijl zij op andermans kinderen past. De andere kostenpost is de auto, die maar liefst vijfhonderd euro per maand kost, maar die ze pertinent weigert op te geven.

Wat kost een auto per maand

Dat deed me denken aan onze auto, een Renault Espace waar zeven personen in kunnen en die we ooit op Marktplaats kochten voor 3500 euro. Zou het lonen om die weg te doen, en een kleinere auto aan te schaffen? Eigenlijk gaan we maar zo’n vier keer per jaar met hele gezin weg, dus zouden we daar niet op kunnen bezuinigen? Narekenen leert dat de auto ons zo’n tweehonderdvijftig euro per maand kost.

Autokosten per maand

 • Benzine:100 euro p/m
 • Wegenbelasting: 37,50 euro p/m
 • WA verzekering: 25 euro p/m
 • Onderhoud: 85 euro p/m

Ik vraag me af, of een kleinere auto een lager bedrag oplevert. Mag ik zo vrij vragen wat jullie maandelijks kwijt zijn aan jullie auto?

Morgen ga ik weer lekker verder kijken. Ik steek er veel van op, en verzin allerlei dingen waar ook wij op kunnen bezuingen.

Het was een dubbeltje op z’n kant, want bijna had ik deze boeiende serie gemist.

Wat kost een auto per maand nu

Het is inmiddels 13 jaar later! We rijden nu in een Renault Kangoo die mijn man tweedehands kocht voor 3500 euro. Mijn man vindt hem erg duur in de benzinekosten. Maar ik waardeer deze auto erg omdat er een fiets in past!

Wat kost een auto per maand volgens het Nibud: 5 kostenposten

Het Nibud geeft een handig overzicht van de kosten die aan auto oplevert per maand:

 1. Brandstof
 2. Autoverzekering
 3. Motorrijtuigenbelasting oftewel wegenbelasting. Hoe hoog die is hangt af van de brandstof waarop je auto rijdt, het gewicht van je auto en hoeveel co2 je auto uitstoot.
 4. Onderhoud
 5. Afschrijving (excl. rente). Dit is de waardevermindering van je auto naarmate die ouder wordt.

Wat kost een auto per maand: gebruik de Autoweek calculator

Als je het kentekennummer van je auto even opschrijft, kun je heel eenvoudig op autoweek.nl uitrekenen wat je auto kost! Ik deed dat ook, en kwam uit op een bedrag van 422,50 per maand! Dat was wel even schrikken. Een preciezere methode is natuurlijk om het gewoon even zelf uit te rekenen.

Leestip: Kosten boodschappen per maand

Wat kost jouw auto per maand?

Similar Posts

9 Comments

 1. 200 euro per maand is dat inklusief afschrijving en reparaties? Dat lijkt me echt te weinig gerekend. Een middenklasser kost toch al gauw 500 euro per maand (inkl. afschrijving, reparaties, verzekeringen)
  Wij hebben onze auto 3 jaar geleden afgeschaft en ik heb er nog geen dag spijt van en mijn portemonnaie al helemaal niet. Bedenk maar eens wat je met 500 euro per maand allemaal kan doen…
  Als we op vakantie gaan dan huren we een auto en in nood nemen we gerust een taxi en nog zijn we vele malen goedkoper uit. Doordat we geen auto hebben lopen en fietsen we veel (genoeg beweging!) Voor de boodschappen hebben we zo,n aanhangertje en we nemen veel mee op de terug weg van het werk in de fietstassen. Je kunt boodschappen ook laten bezorgen bij AH. Als je echt wil dan kan het best zonder auto, ook met een gezin. Groeten Mirjam

 2. Wij rijden een kleine auto (795 kg) en we zijn per maand kwijt:
  Motorrijtuigenbelasting: 18
  Verzekering: 14
  Reparaties en apk: 50
  Benzine: 23 (auto rijdt 1 op 18)
  Afschrijving: 70 (ik ga uit van twaalf jaar)

  Ik heb de bedragen even los genoteerd zodat je goed kan vergelijken. Een kleine auto kost dus al snel 175 euro per maand. Onze auto is al negen jaar, het bedrag van de reparaties is niet gemiddeld met de eerste jaren. Toen waren de beurten aanzienlijk goedkoper!

 3. Wij hebben een kleine middenklasser en zijn per maand kwijt: 35 euro verzekering, 43 euro motorrijtuigenbelasting, ca 200 euro benzine (vrijwel uitsluitend woon/werkverkeer), onderhoud ca 50 euro (auto is nog vrij nieuw) en we sparen iedere maand 250 euro voor de afschrijving. Totaal 578 euro.
  Groet, Greetje54

 4. Bedankt voor jullie reacties! Ik heb het nog eens precies per kostenpost op een rijtje gezet nu, en dan is het 250 euro p/m.

  Op zich valt het me niet tegen wat wij uitgeven. Onze grootste kostenpost is nu reparaties….

  De post ‘afschrijving’ weet ik niet, maar volgens mijn man is onze auto al afgeschreven, omdat hij zo oud is.

 5. Voor een auto groot/klein mag je echt wel €500 per maand rekenen.
  Als ik ga rekenen is dit in eerste instantie een onzinnig hoog bedrag met ons kleine autootje. Maar je moet toch weer sparen om over zoveel jaar een andere auto te kunnen kopen? En dat mis ik heel vaak in de berekening; dit kost een auto. Helaas/gelukkig, het is maar net vanuit welke hoek je het bekijkt, wonen we in een uithoek van Nederland. Een prachtig gebied -Oost Groningen- maar het ov. is om te huilen!!!!!! Met auto ga ik in drie kwartier naar onze dochter, met openbaar vervoer ben ik meer dan twee uur kwijt, en veel duurder. Dat is dus één van de redenen dat we nog steeds een eigen auto bezitten. Maar voor dat geld kun je ontzettend veel andere dingen doen. Wat is wijsheid? Je kunt niet vergelijken! Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 6. Ik denk dat veel van jullie de pechhulp (wegenwacht of anwb) vergeten in het plaatje. Een nieuwe auto is niet perse duurder per maand dan een oude, zeker niet als je zoals wij meer dan een ton km per jaar rijdt. Een grote auto is wel altijd duurder (per km en per maand) dan een middenklasser of kleine. Als je de grote auto alleen voor vakantie of caravan nodig hebt kan het niet uit. De ANWB heeft dat laatste wel eens uitgerekend, kun je zo vinden.

  Onze auto (lichte middenklasser op lpg, passen 4 volwassenen plus 2 koffers in) kost per maand:
  Wegenbelasting 39
  Verzekering (allrisk incl. rechtsbijstand/inzittenden/andere bestuurder) 32
  Reparaties en beurten(geen apk, jonge auto) 25
  Pechhulp 0 (jonge auto)
  Lpg en benzine 200 (bij ca. 80.000km per jaar)
  Afschrijving ca83, maak ik altijd 100 van.(we kopen elke 2½ a 3 jaar een nieuwe auto met lpg tank. Omdat we dat ook inruilen zit er meestal zo’n 2500€ verschil tussen.)

  Samen 396 euro. We hebben 1x een zware auto gehad, die was duurder per maand bij 1/3e van de kilometers. Voor 100 euro benzine zul je in zo’n zware auto niet al teveel rijden, dus dat maakt de investering in een nieuwe of tweedehands op dit moment minder aantrekkelijk denk ik. Maar als je toch een nieuwe moet kopen is het het moment om opnieuw te gaan rekenen.

 7. oh jasses wat een geldslurpende monsters die auto,s
  ik moet er maar niet te veel aan denken, ;-S wij hebben er twee, maliefje een kleintje om naar zn werk te gaan en ik een grote, voor t hele gezindingen zeg maar, alhoewel ik ga er ook mee naar t werk.
  brrrr 500 euries? ik vind dat wel echt veel….wellicht klopt dat wel jah….

 8. Ik zou het zo gauw niet weten wat wij kwijt zijn. We hebben ongeveer even veel belasting, alleen benzine is bij ons denk ik iets minder, want we gaan tegenwoordig niet meer zo veel met de auto weg. De auto wordt één keer per jaar APK gekeurd en krijgt dan gelijk een onderhoudsbeurt. Hij staat het hele jaar in een garage en dat scheelt daarbij een hoop. De verzekering is onderdeel van een alles in één polis en kost daarom niet zo veel. Ik denk dus iets van 60 euro benzine, 42 euro motorrijtuigenbelasting, omgerekend40 euro onderhoud per maand, als er geen gekke dingen moeten gebeuren en verzekering WA beperkt casco is 19,38 per maand, dus alles bij elkaar kost dit 161,38 per maand. Aan afschrijving doen wij niet. Deze auto heeft bijna drie jaar geleden gekocht voor maar 15oo euro. Als wij weer een andere auto zouden moeten kopen, dan wordt het weer een goedkope auto, dus de afschrijving per maand voor deze auto is tot nu toe 41 euro per maand als je het omrekent over die drie jaar. Dit bereken ik niet, want ik houd een reserve bedrag gereed, voor het geval er een andere zuto zou moeten komen. Dat staat dus al gereserveerd ; )
  Een hele fijne dag.

 9. Wij hebben jaren geleden onze auto weggedaan. Mijn man zat alleen achter het stuur ( ik heb geen rijbewijs ) en voor het werk had hij het niet nodig. Al dat geld wat we toen maandelijks kwijt waren staat nu mooi op onze spaarrekening.
  We huren zo nu en dan wel een auto ( voor vakanties ), maar meestal gaan we naar Schiermonnikoog en daar mag je niet eens een auto mee naar toe, dus dat scheelt.
  Boodschappen doen gaat prima op de fiets, ook als het koud is ;-), ik blijf in top-conditie!
  Ik ken het programma goed ( een dubbeltje op z’n kant ) en merk vaak dat men voor de buitenwereld de schijn ophoudt het ‘breed’ te hebben. Ik word daar heel naar van. De druk van ‘het mee moeten doen met de meute’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.