Clickbait van OTTO
Ik kreeg een mailtje van webshop OTTO in mijn mailbox. In de titel van de mail hadden ze clickbait gezet.
En dat vind ik irritant.
Wat is clickbait?
Het was wel hele goede clickbait, want normaal gooi ik berichten van OTTO zo in de prullenbak. Maar door de titel van het bericht, klikte ik hem open. Voor degenen die zich nu achter het oor krabben en zich afvragen: ‘Wat is clickbait?’:
Clickbait = een link die nieuwsgierigheid oproept waardoor mensen er op klikken.
Daar hoeft niks mis mee te zijn, maar vaak zit achter de veelbelovende titel een slecht artikel of onzin. Vandaar dat clickbait een slechte naam heeft.
Nou vraag je je misschien af: ‘Wat was die clickbait dan wel niet?’
Dat zal ik je vertellen.
En de clickbait was…
In de titel van de post stond:
‘Informatie over je bestelling bij OTTO’.
Nou wil het geval dat ik zelden tot nooit iets bestel bij hen. Opvallend is ook de persoonlijke benadering: ‘Je’. Ze spreken me direct aan. Daardoor riep de titel de volgende vragen bij mij op:
- Heb ik per ongeluk iets besteld?
- Gaat dit over een bestelling die ik lang geleden heb gedaan met belangrijke informatie daarover?
- Is er bij OTTO iets misgegaan waardoor ze denken dat ik iets besteld heb, en dat ik daarvoor moet gaan betalen?! Oh nee!
Met andere woorden: ik klikte snel de mail open, op zoek naar antwoorden!
Waar ging het mailtje eigenlijk over?
Vervolgens bleek het mailtje te gaan over het feit dat ze de verzendkosten hebben verlaagd van 5,95 naar 3,95. Tsja. Eerlijk gezegd was ik zo geïrriteerd door hun clickbait dat ik helemaal geen interesse meer had in hun bericht.
Afgezien daarvan: bij veel bedrijven betaal je helemaal geen verzendkosten, dus een verlaging van 2 euro is leuk maar ook weer niet zo leuk.
De psychologie van clickbait
De psychologie achter clickbait is eigenlijk heel simpel:
Door bewust bepaalde titels te gebruiken wordt de zogenoemde ‘curiosity gap’ geactiveerd. Je leest een clickbait titel, en ondanks jezelf word je nieuwsgierig. Om die nieuwsgierigheid te bevredigen klik je op de link!
Het stomme is dat je je vaak bewust bent van de truc die met je wordt uitgehaald! En toch klik je! Want zo nieuwsgierig ben je…
Mijn conclusie over de clickbait van OTTO
De clickbait van OTTO was effectief omdat het me inderdaad nieuwsgierig maakte. Bovendien riep het bezorgdheid bij me op: ‘Ik was bezorgd dat ik ergens voor zou moeten betalen, terwijl ik van niets wist.’
Daardoor las ik een bericht dat ik anders meteen had weggegooid.
Nu las ik het dus wel, maar vervolgens was ik gepikeerd over de goedkope truc die ze hadden uitgehaald. Uiteindelijk werkt hun clickbait wat mij betreft dus tegen hen.
Clickbait is oké, mits de inhoud de lokkende titel waar maakt vind ik.
Wat zijn jouw ervaringen met clickbait?
Ik kende het woord niet eens.
Gelukkig heb ik geen nieuwsbrieven die dit soort onzin opleveren.
Ben nogal allergisch voor reclame en als ik wat nodig heb zoek ik het zelf wel uit.
Ik vind clickbait ook zo ontzettend irritant…. ik word er echt geïrriteerd door… helaas doen steeds meer bedrijven het
Op de Facebook pagina van Linda kunnen ze er ook wat van. Ik irriteer me er dan inderdaad altijd erg aan als je er op klikt en dat de info helemaal niet matcht met de ‘belofte’ van de titel.
Jammer is dat. En dat heeft zo’n tijdschrift als de Linda toch ook niet nodig zou ik denken.
Ik weet wat clickbait is….toch tuin ik er af en toe in…ach het is ook zo verlijdelijk, de gedachte dat je met een of twee simpele ingrepen, je inkomen kan vervijfvoudigen…
Ja dat is het lastige met clickbait. Soms weet je dat het niet waar kan zijn, en toch klik je er op.
Clickbaits zijn irritant, vaak weet je wel dat het er eentje is, maar wint je nieuwsgierigheid het toch
Mooi, kan OTTO mooi van m’n lijst af met webwinkels waar ik nog wil bestellen. Ben ik dan heel erg? Ik vind zulke misleidende titels namelijk echt not-done voor webwinkels…
ik kende het woord niet, maar nu begrijp ik het. weer wat geleerd :-)
Clickbait is echt heel irritant maar de scheidingslijn tussen nieuwsgierigheid opwekken en clickbait is soms wel erg dun volgens mij.
Ik denk dat het inderdaad soms lastig is om de juiste balans te vinden. Maar de kunst is om achter een clickbait titel dan ook goede inhoud te bieden die de clickbait waar maakt. Dan is het niet zo erg.
De meeste clickbaits zijn inderdaad een hele grote teleurstelling. En dat de inhoud dan zo slecht of nietszeggend is snap ik niet. Ze willen je dan toch uitnodigen om op de site te komen en te blijven, zonder dat je gelijk weg klikt?
Ja, dat snap ik ook niet zo goed. Uiteindelijk werkt het dan tegen je zou ik denken.
Ook nog nooit van dat woord gehoord. Zowiezo hou ik niet van postorder bedrijven. Je betaalt zo veel rente.
Hup, achter de rododendrons!
Ik snap wat men probeert te bereiken met clickbait, maar als ik me als klant in de maling genomen voel voer ik echt niet de gewenste actie uit die zij waarschijnlijk voor ogen hadden.
Ik vind clickbait prima, mits je achter de link ook effectief de informatie vindt die je in de eerste plaats deed klikken. Van koppen zoals ‘deze vrouw ging naar de winkel en je raadt nooit wat ze in haar winkelkarretje vond!’ word ik lichtelijk agressief, haha.
Ja, clickbait op zich is niet zo erg als de inhoud de belofte van de clickbait waarmaakt. Helaas is dat vaak niet het geval.
Het woord zelf kende ik niet, het fenomeen wel. Ze gebruiken het immers steeds vaker. Ook bij online kranten ed gebruiken ze leuke titels, gewoon om je te laten klikken
Ik schrijf me altijd zo snel mogelijk uit voor dat soort mails. Ze storten je heme mailbox vol als je niet uitkijkt en met een beetje pech open je het ook nog.
Ik zou dat ook bijna phishing noemen: dat soort titels komen vaak van phishing mails. Als ik 100% zeker weet niks besteld te hebben, en een mail heeft als onderwerp ‘over je bestelling’ of iets in die trant, dan gaat het meteen de prullenbak in en wordt het als spam/ongewenst aangemerkt. Zijn ze nou helemaal betoeterd. Ze willen bij Otto zeker net nog even voor de privacy wetgeving mensen lastig vallen.
Ik bestel bijna nooit meer dingen online, tenzij bij gezellige kleine webshops met mensen die ik min of meer ‘persoonlijk’ ken. Veel betrouwbaarder dan de Otto’s, Hema’s en C&A’s: die bestellingen komen NOOIT op tijd of op de dag dat het is aangekondigd.
Dat zijn geen fijne marketing trucjes en vind het eigenlijk heel onsympathiek.
Van de term had ik nog niet gehoord, maar het klopt zeker wat je zegt. Je wordt nieuwsgierig!
Toch gek dat ze altijd in je mailbox zitten?
Ik denk dat ik deze dan ook geopend zou hebben. Dus ja het werkt. Maar daarna de knop afmelden ook…
Ja, en dat laatste is natuurlijk niet bedoeling eigenlijk ; )
Ik had nog nooit van het woord gehoord, maar ik denk dat ik deze mail ook wel geopend zou hebben!
Zo’n mails zijn inderdaad erg irritant. Nooit geweten dat het een clickbait heet overigens????
Deze benaming was voor mij geheel onbekend, ik heb weer wat geleerd! Ik blijf de suggestieve post van loterijen het ergste vinden!
Ja, ik kreeg die mail dus ook. Ik had het niet per se gezien als clickbait, maar het was wel opvallend :)
Gelukkig trap ik er niet vaak in maar is wel erg vervelend
De term ken ik niet maar het principe wel.. ik vind het best irritant eigenlijk.
Oh ik ken dit helemaal niet! Maar als je even nadenkt over de naam dan snap ik ‘t! Ik begrijp best dat een hoop mensen er dan toch op klikken
Ik heb echt een hekel aan clickbait, nou ja tenminste als het bericht dan gewoon niet boeiend is enzo.
Hihi ik vond het eerlijk gezegd wel grappig om te lezen, maar ik kan me je gevoel voorstellen. Ik hou ook niet zo van echte clickbait, maar probeer zelf ook om de nieuwsgierigheid van mijn lezers op te wekken.
Een goede titel voor een blogpost is ook belangrijk inderdaad, en de nieuwsgierigheid opwekken is prima. Zo lang je de belofte maar waar maakt van de titel.
Leuk geschreven en mee eens! Ken je gevoel… heel irritant!
Eens. De titel moet wel overkomen met de inhoud van het bericht.
Tegenwoordig doorzie ik wel aardig of iets Clickbait is of niet. Het is namelijk zo irritant dat je denkt iets te gaan lezen en dat het totaal iets anders is. Sommige YouTubers zijn er ook goed in om een video een dramatische titel te geven en achteraf denk je: waar heb ik eigenlijk naar zitten kijken?
Dat is toch jammer vind ik. En als je het te vaak doet, denk ik dat mensen op een gegeven moment niet meer terug komen.
Die kreeg ik dus ook! Ik raakte nog een soort in paniek omdat ik niks besteld had. Echt stom he! En ongepast ook.