Clickbait van OTTO

clickbait

Ik kreeg een mailtje van webshop OTTO in mijn mailbox. In de titel van de mail hadden ze clickbait gezet.

En dat vind ik irritant.

Wat is clickbait?

Het was wel hele goede clickbait, want normaal gooi ik berichten van OTTO zo in de prullenbak. Maar door de titel van het bericht, klikte ik hem open. Voor degenen die zich nu achter het oor krabben en zich afvragen: 'Wat is clickbait?':

Clickbait = een link die nieuwsgierigheid oproept waardoor mensen er op klikken.

Daar hoeft niks mis mee te zijn, maar vaak zit achter de veelbelovende titel een slecht artikel of onzin. Vandaar dat clickbait een slechte naam heeft.

Nou vraag je je misschien af: 'Wat was die clickbait dan wel niet?'

Dat zal ik je vertellen.

En de clickbait was...

In de titel van de post stond:

'Informatie over je bestelling bij OTTO'.

Nou wil het geval dat ik zelden tot nooit iets bestel bij hen. Opvallend is ook de persoonlijke benadering: 'Je'. Ze spreken me direct aan. Daardoor riep de titel de volgende vragen bij mij op:

 • Heb ik per ongeluk iets besteld?
 • Gaat dit over een bestelling die ik lang geleden heb gedaan met belangrijke informatie daarover?
 • Is er bij OTTO iets misgegaan waardoor ze denken dat ik iets besteld heb, en dat ik daarvoor moet gaan betalen?! Oh nee!

Met andere woorden: ik klikte snel de mail open, op zoek naar antwoorden!

Waar ging het mailtje eigenlijk over?

Vervolgens bleek het mailtje te gaan over het feit dat ze de verzendkosten hebben verlaagd van 5,95 naar 3,95. Tsja. Eerlijk gezegd was ik zo geïrriteerd door hun clickbait dat ik helemaal geen interesse meer had in hun bericht.

Afgezien daarvan: bij veel bedrijven betaal je helemaal geen verzendkosten, dus een verlaging van 2 euro is leuk maar ook weer niet zo leuk.

De psychologie van clickbait

De psychologie achter clickbait is eigenlijk heel simpel:

Door bewust bepaalde titels te gebruiken wordt de zogenoemde 'curiosity gap' geactiveerd. Je leest een clickbait titel, en ondanks jezelf word je nieuwsgierig. Om die nieuwsgierigheid te bevredigen klik je op de link!

Het stomme is dat je je vaak bewust bent van de truc die met je wordt uitgehaald! En toch klik je! Want zo nieuwsgierig ben je...

Mijn conclusie over de clickbait van OTTO

De clickbait van OTTO was effectief omdat het me inderdaad nieuwsgierig maakte. Bovendien riep het bezorgdheid bij me op: 'Ik was bezorgd dat ik ergens voor zou moeten betalen, terwijl ik van niets wist.'

Daardoor las ik een bericht dat ik anders meteen had weggegooid.

Nu las ik het dus wel, maar vervolgens was ik gepikeerd over de goedkope truc die ze hadden uitgehaald. Uiteindelijk werkt hun clickbait wat mij betreft dus tegen hen.

Clickbait is oké, mits de inhoud de lokkende titel waar maakt vind ik.

Wat zijn jouw ervaringen met clickbait?

Vergelijkbare berichten

41 reacties

 1. Ik kende het woord niet eens.
  Gelukkig heb ik geen nieuwsbrieven die dit soort onzin opleveren.
  Ben nogal allergisch voor reclame en als ik wat nodig heb zoek ik het zelf wel uit.

 2. Op de Facebook pagina van Linda kunnen ze er ook wat van. Ik irriteer me er dan inderdaad altijd erg aan als je er op klikt en dat de info helemaal niet matcht met de 'belofte' van de titel.

 3. Mooi, kan OTTO mooi van m'n lijst af met webwinkels waar ik nog wil bestellen. Ben ik dan heel erg? Ik vind zulke misleidende titels namelijk echt not-done voor webwinkels...

  1. Ik denk dat het inderdaad soms lastig is om de juiste balans te vinden. Maar de kunst is om achter een clickbait titel dan ook goede inhoud te bieden die de clickbait waar maakt. Dan is het niet zo erg.

 4. De meeste clickbaits zijn inderdaad een hele grote teleurstelling. En dat de inhoud dan zo slecht of nietszeggend is snap ik niet. Ze willen je dan toch uitnodigen om op de site te komen en te blijven, zonder dat je gelijk weg klikt?

 5. Ik snap wat men probeert te bereiken met clickbait, maar als ik me als klant in de maling genomen voel voer ik echt niet de gewenste actie uit die zij waarschijnlijk voor ogen hadden.

 6. Ik vind clickbait prima, mits je achter de link ook effectief de informatie vindt die je in de eerste plaats deed klikken. Van koppen zoals 'deze vrouw ging naar de winkel en je raadt nooit wat ze in haar winkelkarretje vond!' word ik lichtelijk agressief, haha.

 7. Het woord zelf kende ik niet, het fenomeen wel. Ze gebruiken het immers steeds vaker. Ook bij online kranten ed gebruiken ze leuke titels, gewoon om je te laten klikken

 8. Ik schrijf me altijd zo snel mogelijk uit voor dat soort mails. Ze storten je heme mailbox vol als je niet uitkijkt en met een beetje pech open je het ook nog.

 9. Ik zou dat ook bijna phishing noemen: dat soort titels komen vaak van phishing mails. Als ik 100% zeker weet niks besteld te hebben, en een mail heeft als onderwerp 'over je bestelling' of iets in die trant, dan gaat het meteen de prullenbak in en wordt het als spam/ongewenst aangemerkt. Zijn ze nou helemaal betoeterd. Ze willen bij Otto zeker net nog even voor de privacy wetgeving mensen lastig vallen.
  Ik bestel bijna nooit meer dingen online, tenzij bij gezellige kleine webshops met mensen die ik min of meer 'persoonlijk' ken. Veel betrouwbaarder dan de Otto's, Hema's en C&A's: die bestellingen komen NOOIT op tijd of op de dag dat het is aangekondigd.

 10. Hihi ik vond het eerlijk gezegd wel grappig om te lezen, maar ik kan me je gevoel voorstellen. Ik hou ook niet zo van echte clickbait, maar probeer zelf ook om de nieuwsgierigheid van mijn lezers op te wekken.

  1. Een goede titel voor een blogpost is ook belangrijk inderdaad, en de nieuwsgierigheid opwekken is prima. Zo lang je de belofte maar waar maakt van de titel.

 11. Tegenwoordig doorzie ik wel aardig of iets Clickbait is of niet. Het is namelijk zo irritant dat je denkt iets te gaan lezen en dat het totaal iets anders is. Sommige YouTubers zijn er ook goed in om een video een dramatische titel te geven en achteraf denk je: waar heb ik eigenlijk naar zitten kijken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.