9 voordelen van een minimalistische levensstijl

Screen Shot 2018 05 23 at 13.31.13

Er is veel te zeggen voor een minimalistische levensstijl. Hoewel ik zelf zeker geen hardcore minimalist ben, heb ik zeker wel elementen van hen overgenomen. Want ik zie best de voordelen van minimalisme.

Voordelen van minimalisme

 1. Het is goedkoper, want je koopt minder dingen.
 2. Minder keuzestress doordat je minder dingen koopt. Een minimalistische levensstijl geeft een handvat voor je keuzes. Het biedt kant-en-klare prioriteiten die je eenvoudig kunt toepassen.
 3. Mijn favoriete voordeel: hoe minder spullen je hebt, hoe minder je hoeft schoon te maken, op te ruimen en te onderhouden.
 4. Het levert een eenvoudiger leven op.
 5. Een minimalistische levensstijl is in principe prikkelarm. Zeker als je het erg druk hebt, en veel stress ervaart kan minimalisme rust brengen.
 6. Je hebt minder kopzorgen. Als je een minimalistische kledingkast hebt met duurzame kleding, hoef je bijvoorbeeld ook niet zo te dubben wat je eens zult aantrekken die dag.
 7. Het is goed voor het milieu. Als je ervoor kiest om met zo min mogelijk spullen te leven, verklein je vaak automatisch je ecologische voetafdruk. Tweedehands meubels zijn bijvoorbeeld meteen duurzame meubels.
 8. Je hebt meer tijd voor andere dingen. Minder spullen vragen immers minder onderhoud en schoonmaken.
 9. Je kunt dingen makkelijker vinden. Geen paniekerig gezoek naar je autosleutels, bijpassende sokken etc. Zie ook Autosleutel kwijt.
 10. Je krijgt meer ruimte in huis! Als je lades niet meer vol zitten met allerlei zooi, en je kasten ontdaan zijn van overbodige spullen heb je ineens meer ruimte. En dat past bij een eenvoudig leven.

Leestip

Verborgen impact test

Similar Posts

13 Comments

 1. En het geeft ook meer rust in je hoofd….. Hoewel ik er niet aan moet denken zoals Teunie om s avonds nog 15 potten jam te maken en 6 broden te bakken. En die heeft weer haar eigen stress….

 2. Ja klopt helemasl
  Lozen watjje niet meer nodig hebt
  Nasr de kringloop of verkopen op matktplasts
  Of elke dag iets weggeven ook leuk

 3. Al je punten zijn helemaal waar. Wat een voordelen eigenlijk. Ik ben zelf denk ik het tegenovergestelde van een minimalist. Is dat een woord? Rommel genoeg.

 4. Ik kijk soms wel eens Youtube video’s van mensen die minimalistische opruim video’s maken enzovoort, maar ik zou dat echt moeilijk vinden ben te gehecht aan mijn “spullen” x

 5. Hoewel ik mezelf ook geen echte minimalist noem, merk ik ook net als jij heel veel voordelen. Er valt zoveel in te leren als je kritisch kijkt naar welke spullen je hebt en welke je steeds maar weer koopt (soms tegen beter weten in). Het is echt bevrijdend om je niet meer te laten sturen door al die verleidingen van marketing

 6. Het zal zeker meer rust geven in je hoofd, dat denk ik wel. Ik noem mezelf maar een beetje tussen in. Ik kan goed met weinig, zo leefde ik een jaar uit een rugzak ten ik backpacker was, maar zijn er ook dingen die ik slecht weg kan gooien.

 7. Fijn lijstje heb je gemaakt. Ik ben er ook mee bezig, elke keer een stapje. Vooral minder keuzestress en meer overzicht is fijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.