Hoe houd jij je menstruatie bij?

menstruatie bijhouden

‘Het is belangrijk dat je noteert wanneer je ongesteld wordt,’ heb ik mijn dochters geleerd. Maar zelf vergeet ik het nog wel eens. En dat vind ik eigenlijk nogal stom van mezelf. Want de data van je menstruatie zijn belangrijke informatie! Het is niet voor niets dat ik tegen mijn dochters zeg dat ze het moeten bijhouden.

Het is ook handig tijdens de overgang en bij overgangsklachten.

Zo houd ik mijn menstruatie bij

Ik houd mijn menstruatie bij in mijn Moleskine agenda. Op de dag dat ik ontdek dat ik ongesteld ben geworden teken ik een smiley face bij die dag. Ik vind ongesteld worden namelijk geen probleem. Sterker nog, ik zie het altijd een beetje als een mooie reden om mezelf wat rust te gunnen. Vandaar waarschijnlijk die smiley face. Kijk, hieronder een voorbeeld:Screen Shot 2018 05 17 at 14.53.36

Maar mijn methode van menstruatie bijhouden heeft helaas wel een aantal nadelen. Hieronder vind je ze:

 1. Het is niet overzichtelijk. Ik moet mijn hele Moleskine doorbladeren om de data te vinden.
 2. Ik heb geen lijst met handige data door de jaren heen. Als ik mijn menstruatiepatroon van de afgelopen jaren wil zien, moet ik al mijn oude Moleskines er bij pakken en de smiley faces opzoeken.
 3. Ik vergeet het nogal eens te noteren. ‘Hoeveel moeite kost het nou helemaal om even een lachend gezichtje te tekenen?!’ ‘Nauwelijks,’ is het antwoord. Zeker niet gezien het feit dat mijn Moleskine naast mijn toetsenbord ligt, mét een pen erop. En toch vergeet ik het vaak.

Met andere woorden: ik wilde een nog makkelijkere, en vooral overzichtelijkere manier om mijn menstruatie bij te houden. Hoewel ik nogal traag op gang kwam met mijn smarthone ben ik het ding ondertussen enorm gaan waarderen. Dat betekent dat ik hem dagelijks in mijn handen heb.

Dus wat is er dan handiger dan een app downloaden om mijn menstruatie mee bij te houden?!

App om je menstruatie bij te houden

Ik zocht dus een app om mijn menstruatie bij te houden. Ik heb een hekel aan gebruiksaanwijzingen lezen, dus zocht ik een menstruatie app die zichzelf wijst. Het probleem met de meeste apps is dat ze veels te veel mogelijkheden bieden. Zoals je ovulatie bijhouden. Dat hoeft van mij allemaal niet. Ik wilde gewoon een simpele methode om mijn mensturatie te noteren in een app.

Uiteindelijk downloadde ik twee menstruatie apps:

 • Cycles: het voordeel van Cycles was dat ik niet eens mijn emailadres of naam hoefde in te voeren. Maar ik vond deze app vrij onoverzichtelijk.
 • Clue: bij Clue moest ik me registreren, en informatie invoeren over mezelf. Maar uiteindelijk vond deze app toch het makkelijkst.

Screen Shot 2018 05 17 at 14.56.30

Dus nu houd ik mijn menstruatie bij met een smiley face in mijn Moleskine én de Clue app.

Je kunt het natuurlijk ook bijhouden in een Happy Planner ; )

Zie ook mijn posts over zelf een uitstrijkje maken en over menstruatie onderbroeken.

Hoe houd jij je menstruatie bij?

Similar Posts

58 Comments

 1. O, fitbit heb ik ook! Misschien gebruik ik dat. Heb wel eens zi’n app geprobeerd, maar vind het teveel gedoe voor iets wat bij mij niet zo heel veel aandacht behoeft nu.. ik gebruik dus ook gewoon agenda’s en vtoeger (toen het wat spannender was) een notitieblokken en rekenmachine :-)

 2. Haha, zo ongeveer net als jij. Ik schrijf een “o” in mijn agenda. MAar ook ik vergeet het wel eens…

 3. Ik schreef het eerder ook altijd op in mijn agenda. Later niet meer, want ik wist precies wanneer ik ongesteld moest worden.

 4. :-) ik hoef het niet bij te houden, ik ben gelijk klokwerk iedere 28 dagen aan de beurt. En ik vind het wel vervelend,en een “gedoe” zeker ik nu premenopauzeel een soort enorme rode vloedgolf produceer, zo ongeveer 24 uur dan is het klaar. Wat mij betreft mag het over zijn.

 5. Ik gebruik Flo. Wel in het Engels maar dat maakt mij niets uit.
  gebruik het nu ruim een jaar en bevalt prima.

 6. Ik zette het op de maandkalender in de wc ruimte. Zo weet ik nu precies dat het voor mij nu al meer dan een half jaar geleden is. Nee, niet zwanger ;-) Grote kans dat het mijn laatste ongesteldheid was. Voelt toch een beetje gek.

 7. Het blaadje in mijn agenda waar de jaarkalender op staat, gebruik ik. Maar ik ben wel vrij standaard elke 27-28 dagen. En deze agenda wordt alleen maar door mij in huis gebruikt. En daardoor hoef je ook nooit terug te kijken behalve in januari maar dan zet ik alvast een streepje bij de dag dat ik het verwacht zodat de oude agenda weg kan.

 8. Ik gebruikte Womanlog, simpel, geen registratie en na een paar keer gaat hij voorspellen. Sinds mijn baarmoeder eruit is is de ellende over gelykkig. Ik vond het vreselijk. Achteraf had ik enorme vleesboom, daarom ook zo’n gedoe iedere maand (slapen op van die bevalling matjes met tampon en 2 x maandverband). Ik ben blij dat ik er vanaf ben.

 9. Altijd in mijn papieren agenda, op de jaarkalender. Een rode kring om de datum. Dat is heel overzichtelijk. Ik was op mijn 48e voor het allerlaatst ongesteld, daarna niet weer gemenstrueerd. Dat is ondertussen 17 jaar geleden.

  1. zo deed ik het ook, ongeveer. Want ik deed een cirkel om de datum waarop ik verwachtte ongesteld te moeten worden en kleurde de cirkel als op de datum dat ik het ook echt was.

 10. Goeie tip zeg. Om eerlijk te zijn hield ik het nooit bij. Ik slik de pil, dus als de strip op is weet ik oké ik moet nu ongesteld worden. Maar op zich geen verkeerd idee om je menstruatie te monitoren. Bedank voor de aanbeveling ik ga de app eens bekijken.

 11. Zelf heb ik de Mirena en die werkt, zoals hij hoort te werken. De menstruatie blijft bij mij geheel uit. Mocht hij er wel doorheen breken, dan merk ik het vaak een aantal dagen voor dat het zover is.

 12. Ik gebruik clue sinds ik ben gestopt met Nuvaring. Het bijzondere is dat je hierdoor heel goed leert en bemerkt wanneer je lichaam een bepaalde fase ingaat van de cyclus. Dit had ik totaal niet toen ik anticonceptie gebruikte.

 13. Niet meer, want ik ben er bijna vanaf! Ook een smiley waard. Ik heb een paar jaren gehad waarin ik bijna twee weken op/twee weken af ongesteld was, en nu een paar jaar waarin ik 1 keer per jaar ongesteld ben. Maar dat is dus alleen de overgangsfase.
  In het verleden noteerde ik in de maandsectie van mijn agenda wanneer en hoe lang ik ongesteld was en dat was (na de pubertijdsjaren) dermate regelmatig dat ik op een gegeven moment opgehouden ben. Ik kon bijna tot op de dag uitrekenen wanneer het weer zo ver zou zijn. Daar prijs ik me gelukkig mee!

 14. Eerlijk gezegd heb ik het nooit bijgehouden. Heb vorige week ontdekt dat het nu in de fitbit app staat dus nu ga ik het ook bijhouden

 15. ik houd het niet bij. 4 dagen na het stoppen met de pil word ik ongesteld en na 3 dagen is het weer over. Erg duidelijk en systematisch

 16. Ik heb dit eigenlijk nooit bijgehouden, zou ook niet weten waarom ik mijn menstruatie patroon zou moeten weten? Ik gebruik al zo’n 2 jaar de prikpil nu, dus nu wordt ik helemaal niet meer ongesteld.

 17. Waarom zou ik het bijhouden? Ik merk het vanzelf wel! In tijden dat ik zwanger wilde worden (lang geleden :D) deed ik het overigens wel. Nu ben ik ook veel regelmatiger ongesteld dan toen, dus onthou ik het ook makkelijker.

  1. Het bijhouden is niet om te weten wanneer je ongesteld wordt, maar om het patroon bij te houden. Mocht je dan ooit eens klachten krijgen of veranderingen dan heb je meer informatie.

 18. Ik gebruik P.C. menstruatiekalender – cyclus app al jaren om mijn menstruatie in bij te houden. Heeft me ook erg geholpen met toen ik zwanger wilde worden. Nu gebruik ik hem als zwangerschapsapp, hij houdt de weken bij en telt de dagen tot de geboorte af!

 19. Gewoon ook in de agenda. Ik ga geen app installeren voor zoiets stoms als ongesteldheid (ik haat ongesteld worden, ben er eindelijk weer vanaf maar volgende maand begint het weer!!!!!!!!!!) Ik ben ook de eerste twee dagen ziek en depressief ervan. Eerste dag moet ik altijd snel de paracetamol naar binnen werken anders ga ik braken en lijkt het alsof ik doodga. (dit is normaal voor mij, want ongesteld, meestal lukt het gelukkig wel om op tijd de paracetamolletjes te nemen)

 20. Ik houd het helemaal niet bij. Ik weet wanneer ik ongesteld moet worden en heb ook altijd wel in alle tassen, vakjes etc. tampons liggen.

 21. Ik gebruik de Maya app al jaren. Niet moeilijk en standaard voorspelbaar.
  Ik vind het altijd wel fijn om de “ongeveer datum” te weten. Achteraf voelde ik het ook altijd wel aankomen :)

 22. Ik gebruik geen pil, hormonen meer maar heb een regelmatige cyclus en last van een duidelijke eisprong en moodswings. Haha bijhouden niet nodig dus ; )

 23. Ik heb een app die MyCalendar heet. Iets met teveel roze en blijheid :P
  Handig, want dan kan ik zien wanneer ik naar de sauna kan en wanneer niet (toch prettiger als het dan voorbij is). En je krijgt ook te zien hoe lang je cyclus gemiddeld is, wanneer je eisprong is (niet dat ik daar veel aan heb, want dat voel ik zelf wel)…

 24. Toen ik vroeger ontdekte dat mijn moeder het bijhield, heb ik prompt gezegd: “Geen denken aan, als dat al moet, doe ik het zelf!” ;-) En dat is zo’n gewoonte geworden dat ik eerder denk dat een app verdwijnt tussen alle andere apps. Geef mij maar gewoon m’n agenda (wel op telefoon trouwens).

 25. Helder artikel! Maar mag ik vragen waarom je het belangrijk vindt om te bij te houden? Ik weet ongeveer wanneer ik het weer zou moeten worden, maar bijhouden.. Ja als ik weer zwanger zou willen worden haha, verder doe ik dat niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.