10 manieren om te bezuinigen op je autokosten

auto

Onze auto is één van onze stomste kostenposten vind ik.

Stiekem had ik het liefst helemaal geen auto, en dus geen autokosten. Maar dat is op het platteland echt niet handig. Tenzij je zeeën van tijd hebt, en een ijzeren gestel. Sinds we naar het platteland verhuisd zijn, is de post 'autokosten' een stuk hoger geworden bij ons. En dat komt vooral doordat we veel hogere benzinekosten hebben. In de stad gebruikten we de auto veel minder, en voor kleinere stukjes.

Autokosten: wat zijn dat eigenlijk?

Als ik aan autokosten denk, dan denk ik in eerste instantie aan de kosten van benzine. Maar daarnaast moet je minimaal rekening houden met de volgende autokosten:

 • Wegenbelasting. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald door het gewicht van je auto, de brandstofsoort en de regio waar je woont.
 • Verzekeringspremies. Als je een auto hebt ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Om een idee te krijgen van de bedragen die je daaraan kwijt kunt zijn kun je bijvoorbeeld eens kijken op vergelijkingssite Geld.nl. Het maken van een vergelijking levert je mogelijk een flinke besparing op.
 • Benzine.
 • Onderhoudskosten en APK (bij auto's ouder dan 5 jaar moet dit elk jaar).
 • Vaste afschrijving. Een auto wordt elk jaar minder waard. Wat dat betreft zijn auto's dus echt een snertinvestering!

Onder bovenstaande kostenposten kun je helaas niet uit. Maar gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om je óverige autokosten zo laag mogelijk te houden. Hier onder een handig overzicht!

Bezuinigen op je autokosten

   1. Doe zoveel mogelijk met de benenwagen ; ) Of pak de fiets. Op die manier bespaar je op benzinekosten, en het is ook nog eens beter voor het milieu én je gezondheid! Je hoort immers elke dag minimaal 30 minuten 'matig intensief' te bewegen. Door voor ander vervoer dan de auto te kiezen, bespaar je automatisch op je autokosten. Heb je een hekel aan fietsen? Denk dan eens aan een ebike. Bijvoorbeeld aan de Makita fiets.
   2. Kies voor een occasion lease als je een leaseauto mag uitzoeken, in plaats van een spiksplinternieuwe auto. Zo'n occasion lease is namelijk vaak zo goed als nieuw, maar wel goedkoper.
   3. Combineer ritjes en afspraken. Probeer zoveel mogelijk dingen waar je de auto voor nodig hebt te combineren. Zo combineer ik boodschappen doen met mijn wekelijkse afspraak met mijn twee koffievriendinnen. Ik rijd eerst langs de Albert Heijn en de Aldi, en met mijn auto vol boodschappen ga ik vervolgens lekker koffie drinken. En als ik dingen heb die bevroren moeten blijven, mag ik die best even in de diepvries van de gastvrouw leggen.
   4. Doe samen met iemand anders. Dit werkt bijvoorbeeld heel goed als je kind(eren) hebt die naar zwemles of andere clubjes moeten. Spreek met collega-moeders in de buurt af dat je om de beurt elkaars kinderen meeneemt. Dit scheelt je niet alleen benzinekosten, maar je wint er ook nog eens tijd mee omdat je niet elke week hoeft te rijden.
   5. Zorg dat je banden goed opgepompt zijn. Als je banden goed opgepompt zijn, gebruikt je auto minder benzine! Bij een te lage bandenspanning gebruikt je auto 5% meer benzine.
   6. Rood stoplicht? Perfect! Laat het gas los, en laat je auto rustig 'uitrollen'. Dat scheelt weer benzine.
   7. Kies voor goedkope tankstations. Die vind je ver weg van de snelweg, en ze zijn in de regel onbemand.
   8. Rijdt vooral niet te hard. Wist je dat je auto 25% meer brandstof gebruikt als je 130 kilometer per uur rijdt ten opzichte van 100 kilometer per uur?
   9. Maak gebruik van Het nieuwe rijden. Dat is een rijstijl waarmee je maar liefst 10% bezuinigt op brandstof.
   10. Als je lang stil staat bij bijvoorbeeld een spoorwegovergang bezuinig je door de auto uit te zetten. Dat is goedkoper vanaf 20 seconden om precies te zijn
   11. Ze zeggen dat je met een auto met standkachel bezuinigt op je benzinekosten.

Lees ook: veilig autorijden in de winter

De vering van de auto

Eén van de issues van onze auto, een Renault Kangoo, is dat de vering te wensen overlaat. Mijn man kocht deze auto een aantal jaar geleden voor 3400,-. Hij rijdt op zich prima, maar volgens mij is de vering niet meer helemaal goed. Dat merk ik op twee manieren:

 • Als de zandweg achter ons huis weer eens helemaal is kapotgereden door tractoren, en dus heel hobbelig is, dan voelt het soms net alsof de onderkant van de auto over de zandweg schraapt!
 • Mijn man is een ongeduldige chauffeur, die in mijn ogen te weinig gas terugneemt bij verkeersdrempels. En dan voel ik ook weer hoe de onderkant van de auto bijna het asfalt raakt!

Gelukkig is hiervoor wel een oplossing: Hulpveren monteren. Hulpveren, vervangingsveren of luchtveren kunnen ervoor zorgen dat je auto weer op de juiste hoogte komt.

Bezuinigen op de autokosten: Zelf monteren via Easycarparts.nl

Ben je handig? Dan kun je de auto hulpveren ook zelf monteren en zo bezuinigen op je autokosten. Hiervoor kun je terecht op easycarparts.nl. De online webshop voor auto onderdelen. Hoewel ik niet handig ben, ben ik daar gaan kijken, en het werkt aangenaam simpel! Je vult het kentekennummer van je auto in en dan krijg je de juiste vervangingsveren voor jouw type auto te zien. Kijk, hieronder één van mijn resultaten:

Screenshot 2023 04 05 at 12.39.06

Leeestip: Leuke dingen voor de auto zoals een hoedenplank hondje.

Wat ben jij per maand ongeveer kwijt aan je auto?

Zie ook Benzinekosten berekenen en Voorruit ontdooien.

Similar Posts

13 Comments

 1. Ik zou willen dat ik kon kiezen voor minder auto rijden. Ik moet er helaas iedere dag mee naar mijn werk (op en neer 140km) Er valt voor mij helaas niet te bezuinigen.

  1. Dat is een flinke afstand inderdaad. En heb je ook nog met files te maken, of dat niet?

   En heb je wel eens overwogen om voor je werk te verhuizen? Ik heb het daar wel eens met mijn man overgehad die dagelijks 5 uur reistijd heeft, maar hij wil in de Achterhoek blijven.

 2. Ik deel je sentiment over auto's. Het is voor mij ook niet de meest geliefde kostenpost. Ik zit altijd te miepen over geld, maar ik ben dan wel weer degene die liever kiest voor een auto van recentere datum en met meer opties. Dat dan weer wel.

  Ik kan het niet laten om een opmerking te maken over het uit laten rollen voor een stoplicht. Dat is een tip die vaak wordt gegeven. Maar....Het bespaart weliswaar brandstof, maar is funest voor je remschijven. Voor het behoud van je remschijven is het goed om geregeld goed op de rem te trappen, dat houdt ze schoon. Als je steeds uit laat rollen gaan de remschijven vastzitten en ben je uiteindelijk duurder uit.

 3. Ik heb een klein autootje waar ik heel blij mee ben, zeker met die pubers hier;)
  Ik ben net een taxi..
  Gelukkig heet zoon rijbewijs, maar is nog 17, dus hij mag nog niet alleen, nog 4 mnd;)
  Mijn auto kost mij per maand denk ik 100 euro.
  Wegenbelasting is 24, verzekering 34 en de rest benzine..
  Maar al had die het dubbele gekost, ik ben er blij mee!
  Man heeft lease auto, en een hybride, dus 0 procent bijtelling, dat is wel heel prettig!

 4. Helaas heb ik een zeer slechte rug met titanium wervels hier en daar.... mijn vrijheid is mijn auto. Met twee pubers die regelmatig verhuizen is een Station Wagon wel ideaal. Ik heb ook cruise control.... veel beter voor mijn lijf.

  Ik betaal afschrijving (was goede deal, ex-lease auto)..... zeg minimaal 100 p.m., wegenbelasting, 31 euro, onderhoud (wisselt) en benzine. Als dit lijstje zo zie vind ik het ook zonde -:(
  Maar is heerlijke auto en brengt me overal.

 5. Nu manlief weer 2 dagen in Amsterdam werkt is het weer gerechtvaardigd dat we er één hebben. Daarvoor dacht ik af en toe: kunnen we misschien ook zonder?

  We rijden een ford focus die 15 is. Rijdt nog altijd 1 op 20 (diesel).
  Hij kost denk ik maximaal zo'n 250 per maand, wegenbelasting, diesel, verzekering en onderhoud.
  Gelukkig krijgt ML ook reiskostenvergoeding.
  Dan kost 'ie netto nog maar minder dan €100. En dat is toch een hoop vrijheid zeker waard! Zeker omdat ik dat genoemde ijzeren gestel (nog) niet heb en dus niet altijd alles op de fiets kan...
  Ik gebruik de auto wel zo min mogelijk. DL altijd halen op de fiets, als het enigszins kan. Boodschappen gaan lopend of op de fiets. Naar de stad probeer ik ook op de fiets als het even kan. Gezondheid/milieu/kosten: belangrijke zaken :-)

  1. Oh ja, afschrijving rekenen we niet meer, hij kostte namelijk bijna 6 jaar geleden maar €3500 dus dat is wel afgeschreven intussen ;)

 6. Mooie tips, ja ik probeer eigenlijk mijn auto altijd te laten staan en ga lekker fietsen. Eigenlijk alleen met regen pak ik de auto :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.