Welk dekbed kiezen/ welk dekbed moet ik kopen?

Welk dekbed kopen

Welk dekbed is het beste voor jou? Welk dekbed kun je het beste kopen? Ik help je op weg!

Er gaat niets boven een fris en schoon dekbed

Er gaat niets boven het gevoel, en de geur, van een fris opgemaakt bed. Helaas is het verschonen van een tweepersoons dekbed een heidens karwei, anders zou ik het dagelijks doen. Nu staat de klus bed opmaken op woensdag ingepland. Zie ook mijn post over Hoe vaak bed verschonen?

Welk dekbed kiezen: eenpersoons of tweepersoons?

Een tijd was het een punt van discussie tussen mijn man en mij: eenpersoons dekbedden versus een tweepersoons dekbed. Mijn man zat in het tweepersoons kamp, en ik in het eenpersoons kamp.

Ik had al leuke Hema dekbedhoezen gezien en verheugde me er op me in mijn hoogstpersoonlijke dekbed te rollen. Maar uiteindelijk wist mijn man me ervan te overtuigen dat een tweepersoonsdekbed ‘veel gezelliger’ was. Bovendien bleef dat zinnetje uit mijn Duitse tekstboek uit VWO 5:

‘Er steckte mit ihr unter eine Decke’ maar door mijn hoofd malen.

Om toch de geur van vers opgemaakt bed te hebben, hang ik nu elke dag mijn kussen uit het raam, als een eenzame zuster Anna, die nog niets ziet komen.

En als ik het ‘s avonds weer in mijn bed leg, ruikt het fris en is het weer helemaal uitgedeukt.

Welk dekbed kiezen?

Maar misschien klikte jij op deze post omdat je voor de vraag staat: ‘Welk dekbed kiezen?’ Geen probleem! Hieronder lees je een aantal handige overwegingen als het gaat om een dekbed kiezen.

Eenpersoons of tweepersoons dekbed.

Het grote voordeel van een eenpersoons dekbed is dat het veel handzamer is. Je kunt het vaak gewoon wassen in de wasmachine, en het is makkelijk om er een schone dekbedhoes omheen te doen. Daar staat tegenover dat niet iedereen een kleiner dekbed fijn vindt slapen.

Ook de grootte van je bed speelt een rol bij de keuze voor een dekbed. Heb je een tweepersoonsbed? Dan lijkt 1 eenpersoons dekbed nogal sneu. In zo’n geval zou je voor 2 eenpersoons dekbedden kunnen kiezen, maar dan ben je weer duurder uit dan als je gewoon 1 tweepersoons dekbed koopt!

En last but not least, kan het een sentimentele keuze zijn: je wilt het liefst met je partner onder één deken slapen.

Ben je een zweterig of allergisch type?

Als je een zweterig type bent, is het belangrijk om een dekbed te hebben dat goed vocht absorbeert, ademt en bij voorkeur in de was kan. De Hema adviseert op hun website om dan te kiezen voor een vulling van wol, dons of halfdons. Verder is het belangrijk om rekening te houden met een eventuele huismijtallergie, en je dekbed keuze daarop af te stemmen.

Welk dekbed kiezen? De Consumentenbond helpt.

Onderstaand filmpje is van De Consumentenbond. Ze geven algemene informatie over een dekbed kiezen.

Welk dekbed moet ik kopen: checklist

 • Maat dekbed: je hebt eenpersoons, tweepersoons dekbedden, en ook nog eens lits jumeaux dekbedden: die zijn extra groot.
 • De vulling van je dekbed: wat heeft je voorkeur? Je kunt onder andere kiezen uit eendendons, ganzendons, wol, zijde, tencel, katoen, synthetisch, veren, kameelhaar, kapok en bamboe. En dan heb je daarvan ook nog combinaties….
 • De prijs.
 • Moet het dekbed in je eigen wasmachine kunnen?
 • Is het dekbed geschikt voor alle gangbare dekbedhoezen? Ikea verkocht ooit dekbedden in maat 150, en daardoor kon je daar alleen bij Ikea dekbedhoezen voor kopen. Ik zie deze maat dekbed nu gelukkig niet meer op Ikea overigens.
 • Wil je een tweedelig dekbed of een eendelig dekbed?. Ik heb een tweedelig dekbed met een zomerdeel en een winterdeel. En die twee delen kan ik met drukknoopjes aan elkaar maken.
 • Welke warmteklasse wil je: er zijn er 4. Warmteklasse 4 is de koelste en warmte klasse 1 is het warmst. Zie ook: Wat is het beste kinderdekbed?

Leestips

Wat voor soort dekbed gebruik jij?

Similar Posts

60 Comments

 1. Zo leuk om dit te lezen, nu voel ik me niet meer zo ‘alleen’. In onze straat sta ik er om bekend dat ik de kussens ( soms ook de dekbedden ) iedere ochtend te luchten leg in de vensterbank van de slaapkamers. Ik vind het ook zo heerlijk om mijn hoofd s’avonds op een kussen te vleien dat naar de wind ruikt. Bij iedere verschoning van de bedden hang ik alles uit het raam, tenzij het regent natuurlijk.

 2. Ik heb vier seizoenen dekbed. Ik gebruikt 1 dekbed. Dubbel is voor mij te warm. Het is leuk om te weten van jou logje. Kwaliteit is zeker belangrijk. Ik doe altijd buiten luchten. Of onder raam zetten.

 3. Te vaak wassen zou ik niet kunnen, het is te groot voor de wasmachine, 220 x 240. We moeten er voor de deur uit.
  Toch kozen we voor deze maat, het is heerlijk om je te kunnen omdraaien zonder dat het van je afglijdt.

  1. Je kunt bij sommige pompstations grote dekbedden wassen in een speciale wasautomaat Bertie. Maar helaas zeggen sommige mensen dat daar ook vieze paardendekens in worden gewassen, dus dat schrikt weer af…

 4. Ook de temperatuur van de slaapkamer telt mee. Ooit in een centraal verwarmd huis had ik een wollen dekbed. Nu met lokale verwarming(=is koude slaapkamer) een lekker dik donzen dekbed.

  1. De kamertemperatuur is inderdaad van belang. Onze zolder heeft geen verwarming en kan echt ijskoud zijn. Dan heb ik zelfs extra dekens nodig op mijn dubbele dekbed!

 5. Een schoon dekbed is inderdaad zó lekker. Ik sliep tot eind vorig jaar in een eenpersoonsbed. Toen kocht ik een nieuw bed. Juist ja, tweepersoons, inclusief dekbed. Elke keer als ik m’n bed sta te verschonen, vraag ik me toch af waarom ik dat heb gedaan;). Niet mijn favoriete klusje! En oja, hier een niet al te dik dekbed. Maak ik goed met gehaakte dekens erover in de winter.

 6. We slapen op twee gescheiden matrassen en hebben ook eenpersoons dekbedden. Omdat ik niet tegen wol of dons kan is het al jaren synthetisch. Lekker snel te wassen en snel droog.

 7. Voor mij was het direct duidelijk: twee eenpersoonsdekbedden. Ik kan het mijn vriend echt niet aandoen om een dekbed te delen met hoe ik slaap…

  We hebben trouwens zo’n vierseizoenendekbed uit twee delen inderdaad, maar gebruiken in de praktijk altijd maar een deel. Veel te warm anders!

 8. ik ben al jaren op zoek naar een kabouter die elke dag ons bedje fris schoon opmakat en de lakens wast…

 9. wij hebben van die hoteldekbedden en allebei een aparte want 1 2 persoonsdekbed is vechten hier haha en hier gaan ze naar de stomerij eens in de maand

 10. Ik heb een vier-seizoenen dekbed, zoals zovelen denk ik. Heb graag wel een donsje over me heen liggen! Ik lucht ‘m alleen te weinig vrees ik ..

 11. Lekker groot afritsbaar winter/zomer dekbed, kan ik me helemaal in verstoppen als ik zou willen. Dat lukt minder in een één-persoons exemplaar. Luchten is heerlijk. Doe ik ook graag.

 12. Vanwege glas in loodramen heb ik op de bovenverdieping enkel glas. ‘s-Winters kan het daar dan ook erg koud zijn. Bij zachte winters zoals nu ligt er een synthetisch dekbed van 2,40 x 2.20 op. Bij koude winters heb ik een Duits veren bed op me liggen. Met een dikte van ca 30 cm is dat een enorm gewicht. Maar het slaapt heerlijk. Dat vinden mijn teckels ook, ze kijken dan ook altijd heel verontwaardigd als ik ze ‘s-morgens eronder uit haal.

 13. Hier een twee-persoonsdekbed van wol op een een-persoonsbed in de winter, kan ik fijn draaien zonder gelijk koud te worden omdat er een gat ontstaat.
  Najaars- en zomerdeel hebben elk hun eigen hoes zodat ik makkelijk kan wisselen tussen najaars- en winterdikte.

 14. Wij hebben een twee persoons ganzendons, heerlijk slaapt dit en als ik het koud heb, doe ik er een extra deken overheen, want ik heb het eerder koud dan mijn man. Het is wel zo een vierseizoen dekbed.

 15. Ik ben nooit aan een dekbed begonnen en vind het behoorlijk irritant dat veel Duiste en Oostenrijkse hotels alleen maar dekbedden hebben. Dwz in de winter miscchien okay, maar als ik er kom is het zomer en heb je hoogut een laken nodig. Om dat ding te slopen gaat me dan weer net te ver. In Franse en hotels tref ik nooit dekbedden.

  Zelf heb ik gewoon lakens en 3 dekens, een dunne een middelmaat en een die er tussen in zit. Kan ik naar hartelust mee combineren.

 16. Wat toevallig, hier ben ik de afgelopen weken ook mee bezig geweest. We hebben namelijk een nieuw bed gekocht en daarbij hoort ook een nieuw dekbed en nieuwe hoezen. Wij zijn voor twee eenpersoonsdekbedden gegaan van synthetisch materiaal, een 4-seizoenen dekbed. Handig voor mijn huisstofmijtallergie en dons komt er bij ons namelijk echt niet op..

 17. Ik heb een Ikea dekbed. Wel een warme. Maar na het lezen van je post bedacht ik het dat het mss wel weer eens tijd is om een nieuwe te kopen. Bedankt voor de tips

 18. We hebben een tweepersoonsdekbed met donsveren. Héérlijk zacht en beetje zwaarder! Prikt er af en toe wel eentje doorheen, maar verder nooit spijt van gehad.

 19. Ik heb een viersiezoenendekbed, lig ook voornamelijk alleen.
  Toen ik nog getrouwd was, sliepen wij wel elke onder ons deken. Mijn ex vond dat niet romantisch of zo, mij leek het gewoon perfect. Mijn ex had het altijd te koud en wilde veel meer deken dan ik en het liefst nog flanel ook, terwijl ik gewoon katoen wilde en nog wil kunnen ademen. Bovendien ging mijn ex altijd met het deken lopen zodat ik midden in de nacht soms van de koud wakker werd en helemaal bloot lag…

  geloof me, het was veel meer romantisch om ieder ons eigen deken te hebben, veel minder furstraties, veel meer liefde! ;)

 20. Ha! Ik wil écht niet met mijn partner onder één deken slapen. Nee, hoor. Lekker mijn eigen dekbedje waar ik helemaal onder kan kruipen. Ik heb nu mijn wintereditie in de hoes zitten terwijl nog steeds onder de zomereditie ligt. Brrrr. Bovendien kan ik onze eenpersoons (synthetische) dekbedjes lekker makkelijk wassen.

 21. Wat een handige blogpost. Ik weet zelf nooit zo goed hoe je de beste eenpersoonsdekbed moet uitkiezen. Totdat mijn moeder mij informeerde hierover.

 22. Ik twijfelde eerst of ik losse dekbedden wilde of samen onder één dekbed. Uiteindelijk heeft de gezelligheid het gewonnen, en het is eigenlijk soms juist praktisch. Zo kan ik onder 1 deken namelijk veel beter mijn ijskoude klopjes tegen zijn warme benen aanleggen. Score!

 23. Wij hebben ook allemaal een vierseizoensdekbed op onze bedden liggen, maar ik slaap liefst gewoon met een laken. Ik heb het altijd te warm tijdens mijn slaap. Ik probeer toch om die 2x per jaar eens goed te laten reinigen bij de wasserette.

 24. Poeh! Geen idee wat voorn dekbed ik heb, ik heb in ieder geval een 2 persoons dekbed. Ik heb er 2, 1 is heeel licht, en 1 is heeel zwaar.

 25. Wij slapen onder een lits jumeaux 220 x 240 synthetisch dekbed en dat bevalt mij uitstekend met mijn allergieën. Hij is lekker dun, want ik hou niet van zo’n dik of zware deken. Daardoor kan hij ook makkelijk in de wasmachine.

 26. Wij hebben de grootse die er is, vooral omdat mijn man en ik s nachts aan alle kanten trekken om meer deken te krijgen dan de ander. Maar we hebben een vier seizoenen ook.

 27. Wij hebben ze van Ikea, ik heb een tweedelige 2 pers en de kids een simpele 1 pers. Bevalt iedereen prima tot nu toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.