Reacties

Top 10 ongezonde toevoegingen in jouw eten — 27 reacties

  1. Zo erg ben ik er eerlijk gezegd niet mee bezig.. Wij gebruiken weinig tot geen pakjes en zakjes bij het koken, maar ik bekijk bijvoorbeeld niet hoeveel gehydrogeneerde olieën er in een pot pindakaas zitten.

  2. Ik kijk vaak op het etiket, wat de ingrediënten zijn en ik maak soms gebruik van pakjes als ik een sausje ergens over nodig heb, wat niet vaak is.
    Tomatensaus maak ik altijd zelf in een grote hoeveelheid van verse tomaten, wat ik dan in porties in bakjes invries.

    Bijna alle producten, die in de top 10 staan, koop ik nooit tot zelden en ik denk dan ook, dat ik vrij gezond en natuurlijk eet.

    Groetjes Lily

  3. Ik had een dochter met coeliakie, dan lees je ook altijd de etiketten, om te controleren of er geen gluten in aan de producten zijn toegevoegd (bizar hoor, hagelslag met gluten). Omdat er zoveel onbegrijpelijks in veel producten zat, maakte ik veel zelf en ben ik een ware keukenprinses geworden. Zonder pakjes en zonder zakjes, voordat het hip werd.

  4. Door allergie wordt hier alles from scratch gemaakt. Maar tegenwoordig ook echt alles zo ongeveer.
    Pindakaas? Pak pinda’s, blender/staafmixer: hoppa. Ook nog eens veel goedkoper :-)
    Ik ben op een punt gekomen dat ik al die dingen ook echt niet in mijn systeem wil stoppen.
    Maar als je die start van die allergieën niet hebt dan snap ik dat de intrinsieke motivatie lastiger is :)

  5. Pakjes en zakjes gebruik ik niet. Wel kruidenmixen zoals massala, tandoori en boemboes, die vind ik te lastig om met alle verschillende kruidenverhoudingen te maken.
    Sausjes zijn zo makkelijk te maken en lekkerder van smaak.

  6. Ik lees altijd etiketten. Veel dingen in jouw lijstje let ik ook op. Verder koop ik bijna alles glutenvrij en komt er niks met dierlijke melk in huis. En geen vanilline (reageer ik nogal op). Kokosmelk van Lidl, die alleen in de Aziatische weken te koop is, bevat geen sulfiet. Is ook de enige soort die ik verdraag. Ik maak veel zelf, al vind ik dat niet altijd makkelijk omdat je daar wel de energie voor moet hebben. Tijd heb ik dan weer wel :-)

  7. Handig, al vind ik het soms ook wel wat overtrokken, wat ik in dit soort gidsjes lees. Wij koken veel zonder zakjes en pakjes, omdat we dat lekkerder vinden. En omdat we vegetarisch eten, scheelt het waarschijnlijk ook wel een beetje (gezien dat eerste punt).

  8. Sinds drie jaar eet ik zo bewust mogelijk. Ik probeer volgens de 80/20 regel te leven. 80% gezond (bewust) en 20% genieten, dus gewoon af en toe een lekker blikje cola of een bakje chips.

    Maar sinds ik de etiketten lees… Ben ik onder de indruk van wat er allemaal voor ROMMEL in ons eten zit en vooral dat het erin mag zitten.

  9. Ik denk eerlijk gezegd dat we hierover niet moeten panikeren. Ik probeer zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes te koken en dan valt het wel mee denk ik… Teveel bewerkt voedsel eten sowieso niet erg gezond volgens mij.

  10. Voor zover ik weet is deze auteur niet meer dan een omhooggevallen fitnesstrainer, die het schijnbaar leuk vindt om paniek te veroorzaken.
    Het door hem opgestelde rijtje van 10 gevaarlijke voedingsmiddelen raakt kant noch wal.

    Natuurlijk is het goed om niet teveel bewerkte voedingsmiddelen te eten. Maar dat wil niet zeggen dat deze 10 stofjes levensgevaarlijk zijn!

    Nitriet word ook gevormd bij het verhitten van spinazie en ook sla uit de kas bevat veel nitraat wat omgezet kan worden in het lichaam tot nitriet.
    Daarnaast is sulfiet helemaal niet schadelijk, alleen kunnen sommige mensen er minder goed tegen. Net als gluten.

    Geen paniek dus, en gewoon rustig doorademen.

  11. Ik let er wel op, maar voor mijn gevoel nog te weinig. Ik ben het er overigens wel mee eens dat we niet teveel moeten overdrijven, maar meer op je eigen gevoel af moet gaan. Vers is gewoon in álle gevallen beter.

    • Precies, Siska, ik ben ook sceptisch jegens de dieetprofeten ;-) Jij noemt al een en ander. Daar voeg ik fructose aan toe, wat in fruit voorkomt. Dat is een natuurlijke stof :-) Net als glucose hebben we dat nodig als brandstof voor de hersenen, zodat we die beter kunnen gebruiken om zelf te onderzoeken wat er deugt aan die onheilstheorieën ;-)

  12. Klinkt als een goede handleiding. Veel mensen zijn hier ‘mee bezig’ om het zo maar te zeggen. Sommige mensen weten precies uit hun hoofd waar de Enummers voor staan. Zo ver ben ik nog niet, I wish…
    Maar het wordt al steeds meer een tweede natuur voor me. Het is een andere manier van benaderen van wat voeding is. Vroeger dacht ik dat de fabriek pastasaus had uitgevonden. Totdat ik eens goed ging nadenken wat er eigenlijk in zo’n saus gaat….Ik heb het idee dat veel fabrikanten hun ingredientenlijst al aanpassen, maar de Ned. consument heeft jarenlang echt slechte toevoegingen voorgeschoteld gekregen.

    • Ik ben ook nog een echte beginneling als het gaat om etiketten lezen. Maar bewustwording is stap 1. En die hebben we allebei gezet Anita : )

  13. Ik kook zonder pakjes en zakjes en ik let erop dat er geen rare toevoegingen in de kruiden zitten. Toch pak ik heel af en toe een zakje, gewoon omdat het makkelijk of lekker is en van af en toe een snufje e621 gaan we vast niet gelijk het hoekje om ;)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>