Creëer op een moderne manier meer schaduw in je tuin

Garden Parasol Frieseke

Afgelopen zomer, tijdens de hittegolven wist ik niet hoe snel ik mijn schone was aan de waslijn moest hangen! Er is namelijk geen schaduw bij onze waslijn.

Zonder schaduw is het erg heet!

Nou zou je zeggen: ‘Dat is toch juist ideaal! Dan kan je was goed drogen,’ maar als je in de gloeiende hitte de was staat op te hangen krijg je het Spaans benauwd. Ik wist niet hoe snel ik de schaduw weer moest opzoeken.

Schaduw biedt op hete dagen respijt en is bovendien minder slecht voor je huid dan felle zon. Wat overigens niet wegneemt dat je in de schaduw nog steeds kunt verbranden. Insmeren blijft ook in de schaduw belangrijk.

Wij hebben een grote tuin, hier op het platteland. In principe kan ik mijn tuinstoel van schaduw tot schaduw slepen. Maar dat is best een gedoe! Dus heb ik toch ook een grote parasol die in het gat van onze tuintafel past.

Maar er zijn nog veel meer manieren om schaduwplekken te maken in je tuin. Jimmy schreef speciaal voor Huisvlijt onderstaand artikel met ideeën over hoe je schaduw kunt creëren in je tuin!

‘s Zomers lekker in de tuin zitten: wie geniet daar nou niet van?

Afgelopen jaren hebben we snikhete zomers gehad, waardoor het soms onvermijdelijk was om ook even tijd door te brengen in de schaduw. Een schaduwplekje in je tuin creëren is dus geen slecht idee. Ga jij voor een plek langs de schutting, of voor een andere oplossing? Er zijn in ieder geval genoeg opties om de warme zomerdagen lekker in je eigen tuin door te brengen!

Een schaduwdoek

Een andere manier om schaduw in je tuin te creëren is door een schaduwdoek op te hangen; een erg creatieve en moderne oplossing. Deze schaduwdoeken zijn in veel kleuren en maten beschikbaar, waardoor het een mooie, kleurrijke toevoeging aan jouw tuin kan zijn. Schaduwdoeken zijn eenvoudig te bevestigen aan een paal of jouw schutting. Ze nemen weinig ruimte in beslag en zijn daardoor ook een erg handige oplossing voor een balkon of een wat kleinere tuin.

schaduwdoekEen overkapping

Een andere mogelijkheid, waar wel wat meer moeite en geld bij komt kijken, is het bouwen van een overkapping. Een overkapping zorgt voor een heerlijke schaduwplek, maar het is wel een stuk minder flexibel; als het eenmaal staat, staat het er ook voor een langere tijd. Het is een mooie oplossing voor meer schaduw in je tuin, maar een stuk prijziger en intensiever dan de andere mogelijkheden. Als je zelf erg creatief en handig bent, kun je natuurlijk ook zelf de handen uit de mouwen steken en een mooie overkapping bouwen.

overkapping

Een parasol of zonnescherm

Veel mensen maken gebruik van een parasol of zonnescherm, om meer schaduw in de tuin te creëren. Naast dat dit erg praktisch is en weinig ruimte inneemt zijn ze ook erg flexibel, omdat je ze altijd in kunt klappen of op kunt bergen. Op die manier kun je altijd zelf bepalen wanneer je van de zon wilt genieten, of toch even bij wilt komen in de schaduw; superhandig! Als je zelf lekker van de zon wilt genieten, maar je jouw kinderen of huisdieren een schaduwplekje gunt, is dit natuurlijk de ideale oplossing!

life hack parasol
Onze parasol!

Wees wel verstandig en investeer in een parasol of zonnescherm van hoge kwaliteit, omdat de wind natuurlijk een boosdoener kan zijn voor wat slechtere materialen. Een goede kwaliteit zonnescherm of parasol zal er niet alleen voor zorgen dat jij lekker in de schaduw kan zitten, maar beschermt ook tegen de regen. Zo blijf jij lekker droog als het weer wisselvallig is.

Een schaduwplek creëren in je tuin hoeft niet duur te zijn, maar het vergt soms wel wat creativiteit. Kijk eens rond en zie welke mogelijkheden jouw tuin te bieden heeft, om een lekker schaduwplekje te creëren!

Nawoord

Dankjewel Jimmy voor de tips. Ik houd van simpel en snel, en vind een parasol de makkelijkste oplossing. Maar een overkapping is natuurlijk ook een goede investering. Wat ik trouwens ook erg leuk vind is een zogenoemde parasolboom. Nadeel is natuurlijk dat je die niet even kunt verzetten, maar zo’n bladerdak is een prachtige natuurlijke parasol.

Hieronder een voorbeeld van zo’n parasolboom:

Screenshot 2021 03 27 at 12.51.27

Deze moet nog flink groeien, maar geeft een goede impressie van een parasolboom.

Leestips

Hoe is jouw tuin qua schaduw?

Similar Posts

44 Comments

 1. de aller,aller prettigste manier om schaduw te creeeren vind ik een fijn begroeide pergola. Dat geeft een heel natuurlijke schaduw, die veel fijner is dan de schaduw van een doek. Tot de pergola vol gegegroeid is, moet je het even met een schaduw doek doen

 2. wij hebben van alles al gehad en niks wat echt schaduw bood in onze tuin waar vanaf 7 tot savonds de zon in staat dus in en uit lopen af en toe en een petje op

 3. Door de juiste bomen in je tuin kun je schaduw creëren, maar deze hebben de tijd nodig om groot te worden.
  Een parasol is toch wel de meest eenvoudige manier om schaduw te creëren. Hans

  1. Hier heb je ook weinig schaduw in de achtertuin en dat los ik op door een grote parasol en vaak een extra zijltje ofzo als het zwembadje opstaat

 4. een parasolboom !! dat vind ik ook wel een hele leuke oplossing, maar bomen groeien wel heeeeel langzaam

 5. Tis toch eigenlijk een gedoe hè, dan ís er zon dan willen we weer in de schaduw zitten. En als er geen zon is snakken we er naar. Over de was in de felle zon aan de waslijn: die haal ik er ook zo snel mogelijk weer af, want als ik het te lang in de volle zon laat hangen dan wordt het zo hard.
  Een mens is er maar druk mee :-)

 6. Ik vind een schaduwdoek altijd super mooi ogen, naast dat het voor heerlijke schaduw zorgt. Maar als je een grote tuin hebt, zou ik toch voor een overkapping gaan en een leuk hoekje creëren.

 7. Ik gebruik mijn parasol niet alleen om schaduw te creeren, maar ook privacy. Ik deel namelijk mijn achtertuin met 4 woningen met alleen klein stukje schutting tussen de plaatsjes, maar als je door de schuttingdeur komt kijk je alle 4 de tuinen in. Door mijn parasol schuin te kantelen creer ik een afscheiding waardoor ik uit zicht zit als de schuttingdeur opengaat.

 8. Je parasolboom vind ik leuk! Wij doen het met een zonnescherm. Dat is onlangs vernieuwd dus kunnen we er weer even tegen. Ik wens je veel zon (dat heb ik het ook…)

 9. Die schaduwdoeken vind ik ideaal, als ik ze zie, maar bij mezelf zijn er niet genoeg mogelijkheden om zoiets vast te maken. Mijn parasol is gesneuveld en sinds die tijd zet ik gewoon een hele grote paraplu boven mijn stoel. Werkt ook;). Mijn hoofd in de schaduw vind ik namelijk het belangrijkst.

 10. Wonen nu een jaar in dit huis en vorig jaar was het echt belachelujk heet in huis. Dit jaar gaan we binnenkort schaduwdoek ophangen om deel zon tegen te houden

  1. Het was ook wel erg heet afgelopen zomer. Bij ons thuis was het op een gegeven moment ook echt erg warm. Vooral op onze slaapkamer op zolder…

 11. Parasol is fijn. Zowel thuis als op de tuin heb ik er een. De tuin parasol kan ik voorzien van een draad die bij harde wind de parasol naar beneden houdt. Het waait er eigenlijk altijd, midden in een weiland.

 12. Ik vind zo’n schaduwdoek er altijd erg gezellig uitzien! Ik heb geen schaduw op ons terras en ga binnenkort voor een parasol. De voet heb ik al :)

 13. Ik heb een (flink) balkon met veel zon. Ik heb nu zo’n schaduwdoek maar ik wil iets van gordijnen ophangen om schaduw te krijgen. Ik ben er nog op aan het broeden.

 14. Wij hebben net een hoop planten gepland maar die moeten nog groeien en bieden dus nog niet zoveel schaduw. Ook hebben we gras aangebracht gras verkoeld namelijk ook enorm in de zomer. In de tussentijd hebben we ook een enorme grote parasol gekocht waaronder we heerlijk kunnen genieten.

 15. Wij hebben een ‘joekel’ parasol en een tuindoek voor de echt hete dagen. Een overkapping zou ik graag willen hebben. Misschien. Ooit

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.