Hoe wc-rol ophangen: Het grote debat + antwoord

hoe wc-rol ophangen

Hoe moet je een wc-rol ophangen?

Het lijkt misschien onbelangrijk, maar het kan een heuse bron van irritatie zijn: een wc-rol die verkeerd is opgehangen! En er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de innerlijke motivatie van mensen voor hun manier van ophangen! Ook is er een groot artikel op Wikipedia aan gewijd.

Hoe wc-rol ophangen?

Hang je de wc-rol zodat het papier tegen de muur rust en je het van onderen afrolt? Of hand je de wc-rol juist dusdanig dat het papier aan de kant van de gebruiker hangt en het van bovenaf wordt afgerold. In beide kampen zijn voor- en tegenstanders, maar het schijnt wat betreft zuinigheid van gebruik niet uit te maken. Ik moest er even voor naar de wc lopen, want ik wist eigenlijk niet eens hoe ik de wc-rol ophang. Die van ons hangt met ‘under orientation’.

Hoe hangen mensen hun wc-rol op?

Today I found it hield een poll over de vraag: ‘Hoe wc-rol ophangen’. Twintigduizend mensen deden mee. Hieronder het resultaat:

 • 71% Boven
 •  6% Onder
 • 8% Verticaal
 • 15% Geen idee, en het kan me niet schelen.

Marja Middeldorps antwoord op de vraag: Hoe wc-rol ophangen?

Vandaag zat ik in De Grote SuperSopGids van Marja Middeldorp te lezen, en daarin zegt Marja dat je toiletpapier moet afrollen met de bóvenkant van het papier naar je toe. Daarmee bevestigt ze wat velen van jullie al zeiden, waarbij het beste argument is dat het hygiënischer is op die manier.

Hoe wc-rol ophangen: kijk naar het motiefje!

Maar weet je wat nou zo interessant is?! Fabrikanten zetten om precies die reden leuke motieven op het wc-papier, aldus Marja. Wat een eye-opener! Die leuke plaatjes zie je natuurlijk helemaal niet als de wc-rol andersom hangt. Duh.

Dus nu weet ik eindelijk het definitieve antwoord op de vraag: hoe moet je een wc-rol ophangen?! Met de bovenkant én het motiefje naar je toe.

Wetenschappelijk onderzoek

Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de vraag Hoe wc-rol ophangen? Hun antwoord is met het papier aan de bovenkant. Dus de foto linksboven in de afbeelding bovenaan.

De reden?

Als je het toiletpapier ‘onder’ hangt dan is de kans dat toiletbezoekers in contact komen met bacteriën veel groter. Als het papier ‘boven’ hangt raak je alleen het papier aan. Hangt het papier ‘onder’ dan raak je al gauw meer aan, zoals de muur.

Wc-papier bij de Action en Lidl

Nu moet ik alleen nog zorgen dat we wc-papier met een motiefje hébben! Op het moment heb ik van die wc-rollen die vaak buiten voor de Kruidvat staan. Daarop prijkt een lief roze bloemetje. Maar je hebt ook bijzonder bedrukt wc-papier, zoals bankbiljetten. Maar zo’n rol lijkt me dan weer zonde om te gebruiken, en misschien ook niet zo fris, met al die inkt die er op staat voor de afbeelding. Soms haal ik ons wc-papier ook wel bij de Action, en Lidl.

Hoe wc-rol ophangen: samenvattend

De beste manier om je wc-rol op te hangen is met het toiletpapier boven. Dat wil zeggen dat het aan de buitenkant hang als het ware. Dat is namelijk het meest hygiënisch. Hieronder een voorbeeld:

Hoe wc-rol ophangen?

Hoe hang jij de wc-rol op?

Gebruikte bronnen o.a. : Wikipedia, Today I found out, Web MD, De Supersop gids, Inc. en Maxim

Lees ook mijn ultieme gids voor… wc-papier, mijn toilet tapes review en over toilet inspiratie.

54 Comments

 1. Anonymous
 2. Anonymous
 3. ChoCho
 4. Anonymous
 5. Dee
 6. Anonymous
 7. Anonymous
 8. Anonymous
 9. Anonymous
 10. Kees Rovers
 11. Hans
 12. Dimario

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh