Parasol: voordelen en je opties

parasol

Heb je op warme, zomerse dagen wel eens op terrasjes gekeken? Dan zie je vaak dat de tafeltjes onder een parasol drukbezet zijn, en de tafeltjes die in de verzengende zon staan niet.

Dat is dus waarom een parasol handig is: hij beschermt je tegen de zon.

Parasol = een mobiele schaduwverstrekker

Stel bijvoorbeeld dat je een mooie tuinset hebt gekocht, en er is eigenlijk maar 1 goede plek in de tuin waar hij kan staan. En dat is een plek zonder schaduw. In de lente is dat geen probleem, maar als het hoogzomer is, kan het daar simpelweg te heet worden. Dan kan een parasol uitkomst brengen.

Een parasol is een soort mobiele schaduwverstrekker!

Hij maakt je onafhankelijker van het weer. Overal waar je je parasol parkeert, creëer je schaduw.

Parasollen: de ene parasol is de andere niet!

Ooit kocht ik een superleuke parasol met bloemetjes er op bij de Zeeman. Ik was er helemaal blij mee. Maar eenmaal thuis ontdekte ik dat de stok veel te kort was. Als ik hem in de parasolstandaard zette die we hadden, dan moest ik er ongeveer gehurkt onder gaan zitten. Die dag leerde ik een belangrijke les:

De ene parasol is de andere niet.

Strand parasol

Die leuke parasol die ík had gekocht was een zogenoemde strand parasol! Strand parasols zijn relatief kleiner, en licht van gewicht. Dat maakt ze makkelijk om mee te nemen naar het strand. Eenmaal daar, prik je de strand parasol zo in het zand! De stok is doorgaans korter dan van een ‘gewone’ parasol.

Hieronder een voorbeeld van zo’n strandparasol. Wat een schatje hè?!

Screen Shot 2018 04 09 at 15.39.42

Overigens heb je bij de Action al een strandparasol voor 3,95! Zie ook mijn vintage parasol die ik vond bij de kringloop!

Muur parasol

Het grote voordeel van een muur parasol is dat je geen last hebt van de stok en de parasol voet. De parasol wordt namelijk bevestigd aan de muur. Dat maakt hem ook geschikt voor balkons. Zo kan een muur parasol ook een zonnescherm vervangen.

https://www.parasol-shop.nl/
Parasol bij Parasol-Shop.nl

Een ‘gewone’ parasol/ de stok parasol

Een gewone parasol zet je doorgaans in een speciale parasol standaard. Net als bij de stand parasol en de balkon parasol zit de stok in het midden. Maar een gewone parasol is van zwaardere kwaliteit dan de strand- en balkon parasol.

De zweefparasol

De zweefparasol is mijn favoriet! Doordat de stok aan de zijkant van het zonnescherm zit, lijkt het zonnescherm te zweven en kun je het heel makkelijk naar een andere plek laten zweven. Dus je hoeft minder met de hele parasol te slepen.

Screen Shot 2018 04 09 at 15.31.19

Parasol voet

Behalve de strand- en de balkon parasol heb je voor parasols ook een parasol voet nodig. Die houdt de parasol op de plek, en voorkomt dat hij wegwaait of omvalt. Het nadeel aan zo’n parasol voet vind ik dat als hij stevig is, hij doorgaans ook zwaar is. Dat maakt het verschuiven van de parasol lastig. Vandaar ook dat ik de zweefparasol handig vind.

Samenvattend

Een parasol zorgt er voor dat je makkelijk schaduw kunt creëren op de plek waar je wilt zitten. Er zijn allerlei modellen in omloop, maar de bekendste is de stok parasol. Dat is een parasol met in het midden een stok. Die stok zet je in een parasolvoet. Maar er zijn ook tafels met in het midden een gat, waarin je een stok parasol kunt doen!

Wij hebben een tuintafel met parasolgat!

Parasol prijzen

Het goedkoopst ben je uit met een stokparasol. Die heb je al een tientje. De prijzen van parasol variëren enorm. Van een tientje tot, schrik niet, €4.250,00 voor deze zweefparasol:

Screen Shot 2018 04 09 at 15.38.31

En als je ‘s avonds de parasol niet meer nodig hebt, omdat de zon is verdwenen en je krijgt het koud, dan steek je lekker een vuurkorf aan met wat hout:

Screen Shot 2018 04 09 at 15.54.21

Zoals een parasol een mobiele schaduwverstrekker is, zo is een vuurkorf een mobiele warmteverstrekker : )

Bronvermelding afbeeldingen: de bloemetjesparasol is van VidaXL. Alle andere parasols zijn afkomstig van www.parasol-shop.nl. De afbeelding van het hout komt van Berdihaardhout.nl

Heb jij een parasol en/of vuurkorf? Welke soort?

Similar Posts

57 Comments

 1. Wij hebben ook altijd een parasol in de tuin staan. dat is ook wel nodig, want die hete zon op mijn huid, hou ik mar kort vol. We hebben een stevige parasol die ook tegen een beetje wind kan.

 2. Ik vind de zwevende parasol denk ik ook het mooiste. De muurparasol vind ik ook mooi, alleen als je dan je zitje wil verplaatsen ben je wel meer gebonden aan dat plekje bij de muur. Daarvoor zou ik dan de zwevende kiezen.

 3. een vuurkorf heb ik niet meer, ik ben dol op “fikkies stoken” maar het schijnt echt heel slecht voor het millieu te zijn. Wat parasollen betreft: ik vergeet ze altijd binnen te halen…en dan staat er weer zo’n ding te schimmelen…

 4. Wij hebben een grote zweef parasol (naast de normale zonwering) ik schrok alleen heel erg van de prijs. Daarom hebben we hem gekocht toen het winter werd en de bouwmarkten er vanaf moesten :)
  Erg blij mee. Is makkelijk uit te klappen ondanks zijn gewicht en kan door heel de tuin geplaatst worden. Ideaal als er meer visite is of wanneer groene draak buiten zit.

 5. Het zijn allemaal wel leuk om te zien. Ik kan ook niet goed tegen de zon. Ik zit ook wel eens in de zon. Maar niet te lang. Wij hadden ook parasol gekocht voor de balkon. Waaide zo hard bij ons vaak. Mooie kleuren heeft deze parasol.

 6. Ik heb ook een parasol, alweer wat jaartjes geleden gekocht tijdens de opruiming in het tuincentrum, appeltjesgroen ;)
  Hij staat nog niet buiten, omdat de zon nog niet zo heel sterk is en ik daar nog wel wat van kan genieten, maar zodra het echt warmer wordt, gaat hij naar buiten.
  Ik heb zo een op een loodzware standaard, die inderdaad lastig te verplaatsen is, maar het voldoet voor het beschutte tuinhoekje.
  Ook moet ik opletten voor huidkanker in het gezicht, al 5x een verdacht plekje moeten laten weghalen en dan is het beter om niet teveel in de zon te zitten.

  Groetjes Lily

  1. Appeltjesgroen! Alleen al vanwege de naam van de kleur lijkt me dat een mooie parasol Lily. Ik kan me zo voorstellen dat je de parasol vandaag naar buiten doet. Het wordt zo’n 26 graden heb ik begrepen!

   1. Nee, de parasol zet ik nog niet op, want het is deze week wel heel mooi weer, maar volgende week keldert het weer naar normale temperaturen en regen, wat dan weer goed voor de plantjes is.
    Ik heb ook nog teveel te doen in de tuin om in de zon te zitten ;)

    Groetjes Lily

    1. Oh, dat had ik nog niet gezien Lily dat volgende week het weer slechter wordt… Balen zeg. En ik heb net alle tuinmeubilair naar buiten gesjouwd met het idee van Het is zomer!

     1. Hallooo Nicole, het is pas april en dit zomerweer is abnormaal voor de tijd van het jaar, tot half mei kan nog vorst komen, iets met de IJsheiligen ;)
      Gewoon heel erg genieten van deze dagen en als het goed is, moet het tuinmeubilair tegen regen kunnen…

      Groetjes Lily

 7. Wij hebben nog een zweefparasol, maar die is eigenlijk overbodig geworden. In het huis waar we nu wonen hebben we een zonnescherm aan de muur en daar zitten we altijd onder. Geeft ook iets knus’, zo’n parasol of zonnescherm.
  Maar wat een gigantisch bedrag van meer dan €4000!
  Ik zag een keer een tv woonprogramma. Mensen hadden hun huis verkocht. De tuin was ‘mature’ zoals ze dan noemen, met mooi aangelegde perken en middelgrote bomen. De nieuwe bewoners ging niet alleen het hele huis strippen en vernieuwen (tijdschriftenstyle) maar ook de tuin helemaal leeg halen. De oude bewoner keek er een beetje hoofdschuddend naar: die bomen hadden hun gratis een natuurlijke schaduw gegeven. Nu moesten alle bomen weg en ik plaats daarvan moest een duur zonnescherm oid komen. Oh, ik begreep die man zó goed!

  1. Oh, wat zonde inderdaad! Wie gaat er nou een hele mooie tuin helemaal weghalen…. En bomen zijn ideaal als schaduwbrengers! Ik kan me voorstellen dat zoiets een oude bewoner pijn kan doen.

 8. die witte vind ik ook erg mooi! Ik zit het liefste onder een parasol. In de zon word ik altijd snel zat en een beetje duizelig

 9. Eerst nog maar even wachten tot de zon wat meer zijn best gaat doen. Maar zeker handig een parasol of iets anders wat schaduw bied. Ik kan soms echt niet meer tegen de warmte en zoek dan graag de schaduw op.

 10. Zo hee dat is nog eens een prijskaartje op die laatste! Ik kreeg toen ik jong was (vanaf kind tot ongeveer 25 jaar oud) heel snel en makkelijk zonnesteken. Het was een paar keer echt goed mis dus ik heb met hoedjes en parasols leren leven. Op het strand altijd een parasol erbij voor mij!

 11. geen van beide maar wel een zonnescherm dat we vanaf het huis uit kunnen draaien. Helemaal gemakkelijk, dat neemt geen ruimte in op je terras.

 12. Ik moet zeggen dat ik die met bloemetjes wel heel erg leuk vind. We hebben zelf geen parasol maar zou er wel eentje willen hebben.

 13. Ik heb een zwevende parasol, en wil nooit meer iets anders! Een vuurkorf is erg gezellig, ook tijdens de winter om lampjes in de leggen met wat hout. Leuk artikel!

 14. Als ik naar het Waalstrandje ga in de zomer nemen wij altijd een parasol mee, veel te warm in de volle zon en ook nog eens slecht voor je huid.

 15. Die zweefparasol ziet er handig uit! Op het moment heb ik nog geen parasol, maar het is wel iets om over na te denken voordat het straks heel warm en zonnig is.

 16. Ik zit eigenlijk weinig buiten maar als ik het zou gaan doen, heb ik zeker een parasol nodig. Ik heb een hele lijst aan allergieën en de zon is er daar eentje van. Daar heb ik op vakantie meer last van als in eigen land, maar toch is voorkomen beter dan genezen! ;-)

 17. Ik had nog nooit van een muur parasol gehoord! Wij hebben nu een tuin op het zuiden, er moet echt een parasol komen. Ik vind de zweef parasol het mooist, die zal het uiteindelijk wel gaan worden :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.