Reacties

Prettige Kerstmis of Prettige feestdagen?! — 44 reacties

  • Zo heb ik het ook meestal gezien Bianca. Als een algemene wens voor alle feestdagen in 1 klap.

   En de mensen die je tussendoor nog ziet, wens ik dan inderdaad eerder Prettige Kerstdagen toe, omdat ik ze later alsnog Gelukkig Nieuwjaar kan wensen : )

 1. Op kerstkaarten staat nog steeds zoiets als "prettige kerstdagen en gelukkig nieuwjaar", maar als ik eerlijk ben, word ik zo langzaamaan wel moe van het gedoe rond Sinterklaas en dan nu ook met kerst, deze laatste discussie is blijkbaar aan mij voorbijgegaan en het maakt me niet vrolijk.

  Op zich maakt het me niet zo uit, tijden veranderen en vragen soms om andere benaderingen, maar soms lijkt alles te moeten wijken om maar cultureel verantwoord bezig te zijn en rekening houden met andere bevolkingsgroepen, die wat mij betreft best welkom zijn, maar verhuis ik naar een van die andere landen, dan heb ik me ook aan te passen aan de waarden en normen van dat land!

  Volgens mij zijn er maar weinig landen, naties, die zo tolerant en vrij zijn als Nederland, maar het kan ook overdreven worden.
  Prettige Kerstdagen is voor mij hetzelfde als Prettige feestdagen, maar ook dat kan omstreden zijn, want andere religies erkennen het kerstgebeuren niet, dus zullen het ook geen feestdagen zijn.
  En zo kunnen we verder gaan over wel of niet cultureel rekening houden met andere bevolkingsgroepen.

  Nogmaals, het maakt mij allemaal niet zo heel veel uit, maar ik kan me voorstellen, dat mensen, die wat meer traditioneel ingesteld zijn, wat geïrriteerd worden van alsmaar vooral rekening te houden met andere culturen, die overigens in ons land nog steeds in de minderheid zijn.
  Aanpassing, acceptatie en tolerantie hoort wat mij betreft toch van 2 kanten te komen!

  Groetjes Lily

 2. Zalig kerstfeest voor mensen van mijn geloofsgemeenschap, of gezegende kerstdagen op kerstkaarten.
  Voor anderen meestal fijne kerstdagen.
  Het is toch kerst....Hoe je het ook wendt of keert.

 3. Ik zeg gewoon fijne dagen :-)
  Ik vind het wel flauwekul allemaal. Wij zijn niet gelovig maar vieren wel kerst, geven onze eigen invulling eraan.
  Ik vind dat iedereen lekker moet doen wat ie fijn vindt, maar ik vind ook dat je je niet moet storen aan andermans gebruiken.
  Als jemand kerst wil vieren op een traditioneel christelijke manier is dat toch prima? Idem voor joden en moslims. Zolang de Nederlandse wetten niet worden overtreden vind ik alles goed.
  Zoals hierboven ook al werd geschreven vind ik het een non-issue,

 4. Met 'feestdagen' wens je goede kerstdagen en nieuwjaar samen. Ik vind het vergezocht om hier een overname of zoiets van de Nederlandse fesstdagen in te zien. Trouwens, het is toch vanzelfsprekend dat je accepteerd dat niet iedereen op dezelfde manier feestdagen viert of ervaart.
  Gewoon accepteren dat er verschillende bevolkingsgroepen zijn. Met nadruk op het woord accepteren. Niets meer en niets minder.

 5. Bij mijn ouders zeg ik zoiets als Fijne Kerstdagen. In mijn gezin wensen we elkaar mooie Yule. Maar dat is iets nieuws voor ons dit jaar omdat ik veel lees en leer over pagan. Het hele kerstfeest ziet er zo ongeveer pagan uit (kerstboom, rendieren, kerstman etc). Al jaren zie ik het feest meer als een terugkeer van het licht. Eigenlijk doen we er verder niet zoveel aan.
  Ik irriteer me wel een beetje dat het mogelijk niet politiek correct zou zijn om kerstdagen te zeggen. Zeg wat het beste bij jou past en val er anderen niet mee lastig. Dat bedoel ik het in algemeen, he. Niet tegen jou :-)

  • Yule kende ik nog niet. Interessant dat dit een pagan term is.

   De terugkeer van het licht vieren spreekt mij erg aan. Ik ben me daar dit jaar voor het eerst van bewust. En ik was daardoor best blij toen 21 december geweest was, en de dagen vanaf nu weer langer worden.

   Ik word ook altijd moe van politiek correct gedoe.

 6. Wat een zinloze discussie. En waar kun je over vallen? Als ik er dan toch over nadenk; misschien moet de mensen die er moeilijk over doen dan maar gewoon gaan werken met kerst want volgens mijn zijn we allemaal vrij deze dagen omdat het kerst is. Het zijn de kerstdagen . Als je ze niet op de christelijke manier wilt vieren prima toch maar maak er geen issue van.

  • Er zijn inderdaad genoeg mensen die gewoon zouden willen werken hoor met kerst en dan misschien op andere dagen vrij zouden willen hebben.

  • Ik heb soms ook wel eens het idee dat sommige mensen teveel vrije tijd hebben, en daardoor over dit soort dingen vallen zoals de term Prettige Kerstdagen.

   Het lijkt lijkt wel alsof we steeds langere tenen krijgen. Ik las in de krant dat ze in Spanje verboden hebben dat mensen zich donker te schminken als de donkere Wijze uit het Oosten.

  • Het is niet zo dat mensen steeds langere tenen krijgen. Het is zo dat de groepen die decennialang hun mond niet open durfden te doen dat nu wel doen en dat zijn mensen niet gewend. Terecht wat er in Spanje is besloten. Een huidskleur is geen 'verkleedkleding'.

 7. Ik krijg de discussie hier in Suriname wat minder mee denk ik, maar het lijkt mij dat het laatste punt wat je noemt 'er niet bij stilstaan' juist is waar het om gaat. Nederland zit in een bewustwordingsproces. Niet meer iets doen 'omdat het altijd al zo is geweest', maar erover nadenken en een bewuste keuze maken. Dat iets voor jou een non issue is betekent niet dat het voor anderen ook zo is. In plaats van erover praten met gelijkgezinden kan je ook in gesprek gaan met de mensen die er anders over denken. Dat heeft veel meer nut. Dan hoef je het er niet mee eens te zijn, maar dan weet je in ieder geval waar je het over hebt.

 8. We zijn wel erg doorgeslagen in NL, vind ik. Nog even en we mogen elkaar op 1 januari geen gelukkig nieuwjaar meer wensen omdat verschillende religies een andere jaartelling hebben en op andere momenten hun nieuwe jaar inluiden. Man-oh-man...

  Ik wens iedereen om me heen gewoon 'fijne kerstdagen' of 'fijne feestdagen', zoals het op dat moment in me opkomt. Tegen een moslim of jood zeg ik 'fijn suikerfeest' resp. 'fijne sjabbat' en 'gelukkig nieuwjaar', als die momenten daar voor hen zijn. Hoe moeilijk kan het zijn?

 9. Bij ons in Limburg is het Zelig Krismes (zalig kerstmis). Verder gebruik ik fijne kerstdagen en dan heb ik nog een hoop vrienden die het germaanse joelfeest (winterzonnewende) vieren, dus die wens ik een fijn joelfeest of een blessed yule. (Waar veel van onze kerstgebruiken eigenlijk vandaan komen)

 10. Pffff waar kunnen mensen zich druk om maken, he? Ik zei t/m gisteren fijne kerstdagen en sinds vandaag ben ik overgegaan op fijne feestdagen omdat ik dan meteen oud en nieuw meepak. Zoiets. Heel erg sta ik er niet bij stil, het is een wens - iets positiefs en kerst is een positieve viering dus dan vind ik het extra stom als mensen dan weer een punt gaan maken van zoiets. En voor jou ondertussen heeeeeele fijne feestdagen :)

 11. Zalig Kerstfeest in de kerk als ik mensen een fijne kerst wens na de nachtmis.
  Verder fijne dagenlang groet in winkels. Gelijk klaar, want kans is aanwezig dat ik in de betreffende winkel niet met kom voor het nieuwe jaar.
  En anders dus fijne kerstdagen of fijne kerst

 12. Geef ze een vinger en ze nemen je hand en vervolgens je land. Tolerantie heeft zijn grenzen.
  De hoogste tijd om eens wat tegengas te geven als bepaalde culturen zich storen aan ons Kerstfeest, onze Sinterklaas en onze meisjes met minirokken.
  Ik blijf bij een Zalig Kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar.

 13. Wat een geneuzel om niks. Dat mensen zich hier druk om maken. Het is toch mooi als iemand je fijn whatever wenst? Ik denk er ook niet bij na en gebruik van alles door elkaar.

  • Ik gebruik ook alles door elkaar, en dacht er ook niet echt bij na wat ik zei. Ik was dan ook verrast toen ik in de krant het nieuws las dat dit een issue was geworden.

 14. Ook ik vind het een non issue. Ik zeg zelf meestal fijne feestdagen, dat zet ik ook op mijn kerstkaarten.

  Maar eigenlijk vind ik het wel prima om kerstmis en feestdagen uit elkaar te trekken. Kerstmis is christelijk en helemaal prima om dat te vieren. In de kerk of thuis, waarbij je de geboorte van Jezus herdenkt met het kerstverhaal, kerststal, kerstspel, kerstmuziek en kerstliederen.
  Een kerstboom, kalkoen en cadeaus hebben daar niets mee te maken. De kerstboom hoort bij het nog oudere Germaanse midwinterfeest, net als de lichtjes, kaarsen, glitter en glans. De Christelijke kerk heeft dat feest gekerstend.

  Veel mensen ergeren zich eraan dat het christelijke kerstfeest wordt vervuild door overconsumptie. en dan komt er commentaar dat veel mensen álleen maar lekker eten en drinken en het huis versieren maar eigenlijk niets met kerstmis hebben.' Ik vind het eigenlijk prima dat de twee feesten uit elkaar getrokken worden. Ik vier zelf meer midwinter dan kerstmis.

  Dus ik denk dat het niet zozeer een gebaar naar moslims is, als wel naar de ontkerkelijking van onze samenleving.

 15. ik zeg het verschillend, fijne feestdagen, fijne of goede kerstdagen en soms gezegende kerstdagen.
  Afhankelijk wie ik tegenover me hebt en afhankelijk van ook mijn stemming.
  Wat moeten we straks tegen een kerstkaart en -boom en -lichtjes en -stol en -krans en en en gaan zeggen?
  Waar je je al niet druk over kan maken, je hoeft je dan druk niet te maken het inhoudelijke, kerst is toch de geboorte van Christus!
  Daar gaat het uiteindelijk om.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder