Prettige Kerstmis of Prettige feestdagen?!
Gisteren wenste ik iedereen goede Kerstdagen op Huisvlijt.
Maar nou schijnt er weer gedoe te zijn over het woord Kerstmis!
Politiek correct gedoe: woord Kerstmis vervangen door December en/of feestdagen
Als ik het goed begrijp begon het met de kerstpromo van NPO. Daarin hebben ze het niet meer over Kerst maar over December. Vorig jaar kreeg de NPO kritiek omdat er alleen ‘witte mensen’ in hun filmpje zaten. ‘Dat overkomt ons niet nog een keer!’ zullen ze wel gedacht hebben, en zorgden er dit jaar voor dat er een ‘Nederlander met emigratieachtergrond’ in het filmpje zat.
Maar nu krijgen ze dus weer kritiek over hun woordgebruik.
De reden dat mensen vallen over het promofilmpje van 2016 is dat ze het gevoel hebben dat Kerstmis langzaam maar zeker het veld moet ruimen omdat in onze multiculturele samenleving niet iedereen Kerstmis viert.
Minister Rutte: Kerstmis moet blijven
Zelfs minister Rutte sprak zich over deze kwestie uit:
Helaas blijkt minister Rutte in het verleden zelf ook vaak Fijne Feestdagen te hebben gezegd, wat zijn verhaal toch wat minder sterk maakt…
Andere kerstwensen
- Zalig Kerstfeest
- Prettige Kerstdagen
- Prettige Kerstmis!
- Gezegende Kerstdagen
- Gezegende Kerstmis
- Fijne dagen
- Fijne feestdagen
- Merry Christmas
- Fijne Kerst
- Vredig Kerstfeest
- Goede dagen
- Vrolijk Kerstfeest
Mijn kerstwensen
Eerlijk gezegd had ik er nooit zo bij stilgestaan. Ik zeg afwisselen Prettig Kerstfeest en Prettige feestdagen. Zonder dat ik daar verder allerlei diepzinnige gedachtes bij heb. Prettige feestdagen is wat algemener en goed voor de hele maandag december. Terwijl de beste wensen voor Kerstmis dus duidelijk vooral voor Kerstmis gelden.
Welke wensen gebruik jij? En wat vind jij van deze kwestie?
Ook ik vind het een non issue. Ik zeg zelf meestal fijne feestdagen, dat zet ik ook op mijn kerstkaarten.
Maar eigenlijk vind ik het wel prima om kerstmis en feestdagen uit elkaar te trekken. Kerstmis is christelijk en helemaal prima om dat te vieren. In de kerk of thuis, waarbij je de geboorte van Jezus herdenkt met het kerstverhaal, kerststal, kerstspel, kerstmuziek en kerstliederen.
Een kerstboom, kalkoen en cadeaus hebben daar niets mee te maken. De kerstboom hoort bij het nog oudere Germaanse midwinterfeest, net als de lichtjes, kaarsen, glitter en glans. De Christelijke kerk heeft dat feest gekerstend.
Veel mensen ergeren zich eraan dat het christelijke kerstfeest wordt vervuild door overconsumptie. en dan komt er commentaar dat veel mensen álleen maar lekker eten en drinken en het huis versieren maar eigenlijk niets met kerstmis hebben.’ Ik vind het eigenlijk prima dat de twee feesten uit elkaar getrokken worden. Ik vier zelf meer midwinter dan kerstmis.
Dus ik denk dat het niet zozeer een gebaar naar moslims is, als wel naar de ontkerkelijking van onze samenleving.
Dat is een interessante invalshoek Mathilde, dat het meer te maken heeft met de ontkerkelijking!
ik zeg het verschillend, fijne feestdagen, fijne of goede kerstdagen en soms gezegende kerstdagen.
Afhankelijk wie ik tegenover me hebt en afhankelijk van ook mijn stemming.
Wat moeten we straks tegen een kerstkaart en -boom en -lichtjes en -stol en -krans en en en gaan zeggen?
Waar je je al niet druk over kan maken, je hoeft je dan druk niet te maken het inhoudelijke, kerst is toch de geboorte van Christus!
Daar gaat het uiteindelijk om.