Onze eieren laten testen op PFAS: wel of geen geldverspilling?

pfas test eieren

Na het advies van het RIVM om geen eieren van eigen kippen meer te eten vanwege PFAS, bleef het bij mij knagen. Ik probeerde het los te laten – en te genieten van mijn wekelijkse eitje – maar toch. Onze kippen leggen goed – eieren genoeg – maar ik eet ze amper nog. Ik vind het toch eng. Mijn man vindt het allemaal onzin en eet ze juist wel allemaal op. Ik zei nog tegen hem:

‘John uit Zeeland eet de eieren van zijn kippen anders ook niet meer, en John is stoer.’

John is een collega-blogger die hier thuis bekendstaat als ‘John uit Zeeland’. Ik weet van mezelf dat ik me overal zorgen over maak, maar op basis van Johns nuchtere blogposts heb ik geconcludeerd dat hij geen bangerd is. Dus als hij stopt met zijn eieren eten, dan zegt dat wel iets vind ik.

Dure PFAS-test: slik ik die prijs?

Toen ik op ‘PFAS-test voor eieren’ googelde, kwam ik opnieuw uit bij Normec Groen Agro Control. Daar kost het testen van eieren maar liefst 269 euro. De andere keren dat ik het op mijn heupen kreeg over de eieren van onze kippen, zorgde dat bedrag ervoor dat ik toch weer afhaakte. Ook nu aarzelde ik. Misschien is er inmiddels een goedkopere optie?

Kan een PFAS-test ook goedkoper?

Ja dus. Op de site pfastest.nu kost het testen van eieren ‘slechts’ 125 euro. Ze leggen uit waarom het goedkoper is:

‘We hebben een nieuwe meetmethode ontwikkeld waarbij sneller duidelijk wordt of er PFAS in zit. Ook is hiervoor veel minder monstermateriaal nodig.’

Klinkt logisch. Toch koos ik voor de duurdere test. Als ik dan tóch onze eieren laat testen, dan wil ik wél absolute zekerheid. Geen twijfel achteraf of de resultaten wel betrouwbaar zijn. Dan zit ik alsnog met stress mijn eitje op te peuzelen – of gooi ik goede eieren weg.

PFAS-test op bol.com?!

pfas test

Tot mijn verbazing kun je op bol.com een PFAS-test kopen – voor 125 euro. Je hebt er maar één ei voor nodig. Ter vergelijking: bij de dure test moet je tien eieren opsturen. Toch ga ik voor zekerheid. Als ik eindelijk de stap zet om onze eieren te testen, wil ik het goed doen. Overigens verkopen ze op bol.com ook PFAS-tests voor groente, fruit én je tuinbodem… Angst en bezorgdheid blijken lucratieve handel.

Hoe werkt zo’n PFAS-test eigenlijk?

Gisteren heb ik de test aangevraagd. Nu wacht ik op de verzenddoos waarin ik de eieren moet opsturen naar het lab. En dan… duimen maar. Het is zeker niet uitgesloten dat onze eieren wél veilig zijn. Op de site testenoppfas.nl staat namelijk:

‘Uit onze ruim 1.800 tests blijkt dat op veel locaties de PFAS-norm wordt overschreden, maar ook dat er meerdere plekken zijn waar de eieren wél onder de norm blijven en dus veilig zijn om te eten.’

Dus tsja…. fingers crossed!

Is de dure test het waard?

Had ik mezelf 144 euro en een hoop gedoe kunnen besparen met een goedkopere thuistest? Absoluut. Ik baal dat ik niet kan beoordelen of die goedkope PFAS-test even betrouwbaar is. Voor hetzelfde geld (letterlijk) is hij net zo goed – en heb ik nu te veel betaald. Maar ja, de Consumentenbond heeft PFAS-tests nog niet onder de loep genomen. Dus ben ik vrijwillig in de val van het idee duurder = betrouwbaarder gewandeld. Ik zie het maar als een investering in gemoedsrust en de toekomst. Als onze eieren veilig blijken, kunnen we ze met een gerust hart weer vaker eten. Zo niet, dan eet ik toch liever eieren uit de supermarkt dan PFAS-eieren van onze eigen kippen.

eieren van eigen kippen

Ik houd jullie op de hoogte van de uitslag!

Leestip

Hoeveel eieren eet jij per week? En durf jij ze nog wel te eten?

Similar Posts

7 Comments

  1. Hoi. Ik vind het klinklare onzin. Eeuwen eten we dit en nu niet goed. We drinken toch ook water? Moet dat niet getest worden?
    Geldklopperij!

  2. Geweldig die laatste foto :D
    Ik heb helaas geen kippen en woon onder de rook van Chemours. Die fabriek staat aan de overkant van de “sloot”. Ik zou de eieren gewoon eten. Pfas zit toch al overal in. Maar ik kan me jouw bezorgdheid goed indenken, hoor. Voor mezelf heb ik me erbij neergelegd dat we in een gifbelt wonen.

  3. Hier is een paar honderd meter verderop een test uitgevoerd en daar waren de waardes schrikbarend hoog. Vandaar mijn beslissing.
    En mensen zeggen wel, het zit toch al overal in (drinkwater bijvoorbeeld, wat overigens ook gewoon getest wordt), maar ja, je kunt jezelf toch niet vol blijven gooien met PFAS?! Hoe meer je binnenkrijgt, hoe meer risico op enge ziektes.
    En mensen kunnen ‘onzin’ roepen wat ze willen. Ik geef daar niet om, wel om mijn lijf.

    1. Beste John,

      Graag wil ik mijn mening over dit PFAS-gedoe verduidelijken. Waar ik woon, bijna tegenover Chemours (DuPont), is volgens mij gewoon alles besmet met PFAS. De openbare zwemwateren worden doorgespoeld, moestuintjes worden afgegraven en van verse grond voorzien. Er wordt van alles aangedaan om het PFAS zoveel mogelijk te verwijderen.
      Alleen begrijp ik één ding totaal niet. Mensen in mijn omgeving worden geadviseerd om met mate van hun moestuin te eten. Dat begrijp ik volkomen, want er zit PFAS in de grond en in het slootwater. Maar… en nu komt het. Op de plek zit ook een grote groente-en fruithandelaar. Dit bedrijf koopt niet alleen groente en fruit in, maar verkoopt ook fruit uit eigen boomgaard. Die boomgaard staat op precies dezelfde grond als de moestuintjes waar met mate uit gegeten mag worden door de moestuiniers. En dat begrijp ik dus niet. Want daar zit dan toch ook PFAS in?
      Vandaar dus mijn opmerking: “Het zit toch al overal in.”
      Je kan mij namelijk niet wijs maken dat het wel in een particuliere moestuin zit, maar niet in een commerciële boomgaard.
      En ik geef wel degelijk om mijn lijf, maar hoe kan ik voorkomen dat ik PFAS binnen krijg?
      Ik kan dan wel alleen geïmporteerde groente en fruit eten, maar wat spuiten ze daarginder op het groente en fruit?
      Dit zegt ik niet om ruzie te maken of om mijn gelijk te halen. Dit is zoals ik het nu zie, met de kennis die ik heb en wat ik in de plaatselijke kranten lees.

  4. Nog even en we mogen niks meer, geen eigen eitje, geen bosje bloemen ,geen vlees meer etc.
    Ik leef volgens het principe alles met mate en dan zou het wat mij betreft gewoon allemaal kunnen. Wel begrijp ik dat je als je in de buurt van zware industrie woont wat voorzichtiger bent voor wat betreft groente uit een moestuintje of eieren van je eigen kipjes.

  5. Ik koop gewoon de eitjes bij een mevrouw om de hoek. Zij test niet. Ik heb ook vroeger een paar jaar Pfas-pannen gebruikt voor ik daar iets over las. Een regenjas draag ik ook nog en een enkel keertje gebruik ik bakpapier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.