Papieren uit de oude doos: bewijs van Nederlandschap van mijn oma

Mijn oma van mijn vaderskant kwam uit Duitsland, en tussen de oude papieren vond mijn moeder haar ‘bewijs van Nederlanderschap’. Ik heb genoten van de ouderwetse spelling, met ‘oogen’ in plaats van ‘ogen, maar vooral van de omschrijving van haar uiterlijk!

 • Ouderdom: 30
 • Lengte: 1.65
 • Voorhoofd: gewoon
 • Haar: donkerblond
 • Wenkbrauwen: lichtblond
 • Baard: –
 • Knevel: –
 • Oogen: grijs
 • Neus: gewoon
 • Mond: gewoon
 • Kin: rond
 • Aangezicht: ovaal
 • Kleur: blozend

Ik vraag me af hoe een neus die níet onder de beschrijving van ‘gewoon’ valt, er uit zou zien. Zou dat een haakneus zijn? Of een kromme neus? En wat is een ‘knevel’? En ik zie ze er voor aan om gerust baard aan te kruisen, ook bij vrouwen. Ik denk niet dat anno 2012 een dergelijke beschrijving nog mogelijk zou zijn: waarschijnlijk zou het te subjectief gevonden worden.

identiteitsbewijs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het blozende uiterlijk van mijn oma herken ik wel. Ik herinner me haar ook als een vrouw met rode wangen. Als baby was ik zelf ook knalrood. Het schijnt dat er een oude kennis op bezoek kwam, die één blik in de kinderwagen en op mij wierp, en constateerde: ‘Wat een rooie!’

Ik vind het een heel bijzonder document, en geniet van de authentieke, roestige nietjes in het portret van mijn oma die er op haar 30ste best goed uit ziet. Soms zien mensen uit die tijd er jaren ouder uit dan ze zijn.

Mijn signalement

Geïnspireerd door mijn oma’s signalement, heb ik mijn eigen signalement gemaakt.

 • Ouderdom: 43 jaren
 • Lengte: 1.70
 • Voorhoofd: gewoon
 • Haar: donkerblond, licht krullerig
 • Wenkbrauwen: lichtblond
 • Baard: –
 • Knevel: –
 • Oogen: grijs-blauw
 • Neus: lichte wipneus
 • Mond: gewoon
 • Kin: spits (?)
 • Aangezicht: ovaal
 • Kleur: blozend

Tijdens het invullen van mijn eigen signalement merkte ik al dat ik veel overeenkomsten heb met mijn oma, en toch lijk ik niet op haar. Wat bewijst dat een dergelijk signalement niet zo effectief is…

Wat is jouw signalement?

 

Similar Posts

7 Comments

 1. oh grappig ik had ook een duitse oma, die het overigens niet gemakkelijk vond, zo net na de oorlog in Nederland te wonen.
  en ik heb net al zoveel gedeeld weer over mijzelve, in die awardblog dat ik het gevoel heb zo’n beetje nakend op het internet te staan ondertussen ;-)
  maar goed ouderdom 45, 160 lang, voorhoofd:breed, haar: van nature blondig, maar er spoelt weleens een rode spoeling door, tevens heb ik reeds 3 grijze haren bij mijn rechteroor, wenkbrauwen:ook blond, baard: gelukkig niet, knevel:idem, ogen: blauw, neus:recht, mond:klein vrouwelijkgevormd, kin:normaal, aangezicht:rond kleur: blozend.

 2. Mijn vader heeft een stamboomonderzoek gedaan en daar stond bij de info van een voorouder dat hij ‘een ordinaire neus’ had. Daar moesten wij destijds om lachen maar dat was dus een ‘gewone neus’.
  Ik heb een ouderdom van 46, ben middelblond (neigt naar goudblond) en heb halflang licht krullend haar, hoog voorhoofd, grote blauw/grijze ogen, kleine mond, blank uiterlijk, 1.74 lang, vriendelijk hoofd (mensen vertellen me altijd van alles dus zie ik er vast vriendelijk uit ;-).

  Groetjes, VeggieMo

 3. ‘Een ordinaire neus’! Dat klinkt niet zo best anno 2012. Maar toen was het dus chique voor ‘gewoon’.

 4. Ouderdom: 31 jaren
  Lengte: 1.55
  Voorhoofd: gewoon
  Haar: bruin
  Wenkbrauwen: bruin
  Baard: –
  Knevel: –
  Oogen: grijs-blauw
  Neus: lichte wipneus
  Mond: gewoon
  Kin: rond
  Aangezicht: rond
  Kleur: wit met stippen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.