Een nieuw jaar: tijd voor een digitale detox?
Last updated on december 28th, 2020 at 12:57 pm
- Een nieuw jaar: tijd voor een digitale detox?
- #detox #metime #chillings
- Detox Jr.
- Avond uit? Smartphone uit!
- No stress!
- All-in
- Nawoord van Vlijtig Liesje
- Nooit meer ‘lege tijd’
Toen ik vorige week met mijn oudste zoon naar Amsterdam reisde met de trein, zaten vrijwel alle andere treinreizigers hevig verdiept in hun smartphone.
De smartphone is echt alomtegenwoordig.
De smartphone is een echte aandachttrekker. En het schijnt dat we daar niet eens echt wat aan kunnen doen. Want blijkbaar is het ons ‘reptielenbrein’ dat kickt op de berichten en informatie die de smartphone ons geeft. En dit oudste deel van onze hersenen is instinctief en heel basaal.
Dus als je wilt afkicken van je smartphone dan moet je daar echt je best voor doen. Ik lees dan ook regelmatig dat mensen bewust voor een digitale detox, oftewel een leven zonder internet, kiezen.
Vivienne Westerhout van mamas.nl schreef er onderstaande post over.
Een nieuw jaar: tijd voor een digitale detox?
Door Vivienne Westerhout
In de drukke decembermaanden staan onze smartphones meer in het middelpunt dan ooit. Afspraken bijhouden, de beste wensen versturen, leuke foto’s delen.
Zijn bij jullie thuis de smartphones vaker uit dan in hun telefoonhoesjes te vinden? Dan is het deze maand wellicht tijd voor een digitale detox. Een digitale detox kent alleen maar voordelen en is geschikt voor het hele gezin. Onverdeelde aandacht, geen overbodige prikkels en een verbeterde nachtrust.
Het enige dat nodig is, is (g)een smartphone!
#detox #metime #chillings
Thuis is de beste plek om te beginnen met een digitale detox. Verwijder (tijdelijk) Social Media apps en zet je smartphone in vliegtuigmodus, DND of bespaarstand, zodat alleen SMS’jes of telefoontjes binnenkomen. Of laat hem gewoon een dagje onder je kussen liggen! Bouw dit langzaam op tot een hele avond of een weekend.
Detox Jr.
Wie kan het langst zonder smartphone, tablet of TV? Door er een spel van te maken kun je een digitale detox aantrekkelijker maken voor de jonge smartphonegebruiker. Is hij of zij niet achter het scherm weg te denken? Grote kans dat dit gedrag is afgekeken van een ouder in de directe omgeving.
Avond uit? Smartphone uit!
Het smartphonegebruik van tafelgenoten is voor veel mensen een grote ergernis. Maar als je bijvoorbeeld kleine kinderen hebt, wil je wel bereikbaar zijn. Een oplossing is om alle smartphones in een mandje te leggen. Verzamel aan het begin van de avond alle smartphones. En de eerste die op zijn of haar telefoon gluurt trakteert voor straf op cocktails. Zorg wel voor een opvallend hoesje, zoals het Alcatel Shine Lite hoesje. Zo vind je jouw smartphone makkelijker terug.
No stress!
Bellen aan de kassa, Facebooken in bed of luidruchtige gesprekken in de trein. Herken jij deze ergerlijke gewoontes? Hoog tijd om deze bij jezelf aan te pakken. Schakel je toestel in deze situaties, uit of houd je smartphone in je tas.
Door ’s nachts je smartphone in een ándere kamer op te laden, voorkom je nachtelijke scroll-sessies. Of gebruik een nauwsluitend telefoonhoesje zoals de Honor 5c booktype zodat je niet wordt gewekt door storende notificaties of oplichtende schermen.
All-in
Heb jij al ervaring met een digitale detox of de koudwatervrees overwonnen? Pak het dan groots aan. Verban een week lang alle schermen in huis, schakel een noodnummer in en breng familie en vrienden op de hoogte. Let op: voor iedereen in het gezin komt er een zee van tijd vrij. Zorg dus voor voldoende alternatieven of leuke activiteiten. Een dagje weg, een avond spelletjes spelen of gewoon lekker lanterfanten.
Nawoord van Vlijtig Liesje
Ik beschouw mezelf niet als smartphone verslaafd. En ik waak er ook echt voor dat ik mijn smartphone (te) veel ga gebruiken. Ook wat betreft mijn kinderen is het een belangrijk aandachtspunt voor me.
Zo zijn mobieltjes verboden tijdens de maaltijden.
Nooit meer ‘lege tijd’
Het grootste nadeel van smartphones wat mij betreft, is dat je nooit meer ‘lege tijd’ hebt. Als je bijvoorbeeld moet wachten op de trein of zo. Vroeger zat je dan gewoon een beetje voor je uit te kijken. En volgens mij is dat best gezond.
Nu pakken mensen hun smartphone er bij.
Als je wat inspiratie nodig hebt om digitaal te detoxen raad ik de The Social Dilemma aan. Daarvan wil je spontaan geen internet meer hebben!
Lees ook mijn post over ontgooglen.
Wat is jouw beleid wat betreft smartphones tijdens het eten? En is je smartphone gebruik onderdeel van je goede voornemens voor 2017?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Het is leuk om te lezen dat vooral mensen die juist door werk of een uitgebreide hobby op het net, inzien dat er teveel online geleefd wordt. Je komt er bijna niet meer onderuit, maar waarom? Vroeger was je alleen per telefoon thuis bereikbaar en dat is niet eens zo lang geleden. Wilde je iemand wat duidelijk maken per tekst, dan ging het veelal per post. Een spel, die speelde je gezellig met elkaar rond de tafel. Zelf heb ik periodes waarin ik duidelijk meer online actief ben. Dit kan zijn met de computer, de smartphone, voor lezen, internetten, chatten of gamen. Hier proberen we elkaar erop te wijzen als we doorslaan en is het enigszins uit den boze op verjaardagen en andere feestjes. Gelukkig!
Vooral dat altijd maar bereikbaar moeten zijn vind ik zo wonderlijk. Mijn moeder kon bijvoorbeeld nog gewoon even boodschappen doen als wij op school zaten. Terwijl ik het gevoel heb dat ik dan mijn smartphone moet meenemen vanwege school.
Smartphones op feestjes en partijen vind ik echt niet oké.
Mooi stuk, Ik ben zelf veel online en soms denk ik wel eens te veel.
Als hobby,maar ondertussen ook een stukje ‘werk’. Doe veel samen met brands op instagram en dat kost best veel tijd merk ik om de goede interactie met mijn volgers te behouden of op te bouwen. Ik heb wel met mezelf afgesproken in het nieuwe jaar toch minder online te gaan.
Als je inkomen afhangt van bloggen, Instagram en dergelijke is het inderdaad lastig om minder online te zijn. Dat merk ik ook. Het is dan belangrijk om actief te zijn en zichtbaar.
Ik heb het idee dat de balans over herlt algemeen nog wel ok is. Ik gebruik mijn telefoon ook veel voor mijn blog en de social media activiteiten die ik daarbij doe. Het is ook echt een hobby, maar je moet er inderdaad wel voor waken dat het niet te veel wordt.
Zo lang de balans goed is, lijkt het mij prima Mirjam. Maar ik herken zeker dat je online bent vanwege een blog.
Smartphones aan tafel zijn een big nono in ons huis! De momenten dat wel eten zijn ook de momenten dat wel allemaal samen rond de tafel zitten en bijpraten. Het is sowieso vrij beperkt in ons huis. Er moet nog ruimte zijn om face tot face te converseren ook.
Gelijk heb je Anneke! Ik probeer het ook in de hand te houden hier.