Kerstboomjeuk

kerstboomjeukKerstboomjeuk.

Elk jaar slaat het keihard toe zo gauw Tweede Kerstdag voorbij is. Soms krijg ik er zelfs al last van rond vier uur ‘s middags op Tweede Kerstdag!

Kerstboomjeuk: dat onweerstaanbare verlangen om die stomme kerstboom op te ruimen. En alle kerstversieringen.

Zie ook: Wanneer kerstboom weg?

Kerstboomjeuk

Dit jaar hield ik het vol tot woensdag 28 december. En dag langer dan normaal. Maar toen kon ik echt geen weerstand meer bieden aan de kerstboomjeuk.

Met grimmig genoegen haalde ik alle kerstmeuk weer uit de boom, en verzamelde alle kerstversieringen die verspreid waren over het huis.

Ons huis is ‘ontkerst’

En nu is ons huis aangenaam opgeruimd en ‘ontkerst’. Om met McDonalds te spreken:

‘I’m lovin’ it!’

Hoe lang moet je de kerstboom laten staan?

Officieel moet je een kerstboom laten staan tot Driekoningen, oftewel 6 januari. Dan moet hij ook acuut weg, want anders haal je het ongeluk in huis wil het verhaal.

Maar je kunt hem natuurlijk zo lang laten staan als je zelf leuk vindt.

Ik persoonlijk heb 6 januari nog nooit gehaald, dat mag duidelijk zijn.

Heb jij kerstboomjeuk? Hoe lang laat jij de boom staan?

Similar Posts

40 Comments

 1. Haha! Hier béétje jeuk maar oud en nieuw zonder boom kan niet. Van geboorte ben ik katholiek dus officieel zou ik hem best willen laten staan tot 6 januari, maar dat haalt het hier meestal ook niet hoor. Ik vermoed dat hij waarschijnlijk morgen wel weer weg is.

  1. Oud en Nieuw hoort inderdaad nog wel echt bij de feestdagen van december, en veel mensen hebben de boom dus ook nog staan. Zelf houd ik dat dus niet vol…

 2. Ik heb geen kerstboom, maar ik ga vandaag de kerstkaarten opruimen. En volgende week eens kijken of ik wat voorjaarstakken kan kopen. Ok, de winter moet eigenlijk nog beginnen, maar ik ben er aan toe om naar wat anders te kijken :-)

  1. LOL, voorjaarstakken in januari : )

   Dat sta ik mezelf nooit toe. Ik mag pas van mezelf na 21 maart hyacynthen en dergelijke kopen. Maar ik snap je wel!

 3. Volgens mij geldt het alleen voor katholieken dat je hem tot 3 koningen moet laten staan. Ik ruim hem altijd op 1 januari op. Oud en nieuw staat hij er nog (vinden we gezellig)

 4. Ik heb kerst jeuk en daarom doe ik al een aantal jaren niet meer aan kerst. Er ligt nu alleen een snoer lichtjes op de vensterbank in een gekregen schaal.
  Heerlijk !

 5. Ha ha, 28 december denk ik dat je bedoelt! Je hebt me in ieder geval aan het lachen gemaakt! Ik heb ‘m pas de 24e opgezet, na lang twijfelen, en ik ruim ‘m morgen op 1 januari weer op denk ik. Fijne jaarwisseling!
  O ja, ik denk dat ik volgend jaar geen kerstboom meer neerzet maar wel allerlei lichtjes ga ophangen!

  1. De twee op mijn toetsenbord doet het niet meer… en dat vergeet ik soms. Vandaar de fout.

   Alleen lichtjes en geen kerstboom vind ik ook mooi. Want die lichtjes geven wel veel sfeer.

 6. Ik heb juist geen jeuk, ik laat hem staan tot eind januari, dit jaar ivm. de komst van een hondje hebben we een kleinere boom gekocht van een landgoed hier in de buurt, dus super vers en bio.. De boom staat op een kastje.Bovenin heb ik vogels, dan de klokken en dennenappels, daaronder de paddenstoelen en dan de Kerstmannen en sneeuwmannen, ja ik heb heeel veel ballen het enige wat ik geerfd heb van mijn moeder. Elk jaar verheug ik me op de kerstboom en zolang hij niet uitvalt mag hij blijven staan. Martine van Min of Meer wil dit jaar meer Pippi Langkous in haar leven.. ik ook.. dus de boom laten staan zolang ik het zelf leuk vind past daar goed bij. Niet wat hoort of wat de buren doen.. Bieke

 7. Haha, kerstboomjeuk! Ja dat is herkenbaar maar het overvalt me meestal onverwacht. Meestal ergens begin januari. Als ik ‘s ochtends vergeet om de lichtjes aan te doen, is ook een teken dat ie weg mot.
  Hier komen ze oude bomen halen op de 2e zaterdag van januari, een tractor met kar vol pubers, om de bomen vervolgens te bewaren voor het paasvuur.

 8. Ik heb geen kerstboom, dus deze jeuk gaat aan me voorbij. Ik heb wel andere jeuk, van dat overdreven gedoe rondom kerst en oud en nieuw. Ik kijk zo uit naar weer normaal naar de winkel gaan, geen geknal, maar vooral, niet meer “gezellig moeten doen” en weer gewoon series op tv ipv kerstfilms en geen lijstjes in kranten, maar simpel streeknieuws.
  Gelukkig sleept de top2000 me door de laatste week van het jaar.

 9. Ik moest even grinniken om je titel en moest direct denken aan vroeger, toen er nog engelenhaar over een boom heen ging, gesponnen glas dus en jeuk, dat ik daarvan kreeg, tot gekmakens toe!

  Maar het gaat dus om andere jeuk ;)

  Vorig jaar een klein kerstboompje in pot gekocht, wat na de kerst naar buiten is gegaan en op 24 december weer in de kamer gezet, wat aangekleed en morgen mag het weer naar buiten!
  Dan vind ik het wel mooi geweest.

  Groetjes Lily

  1. Dat is inderdaad een ander soort jeuk : ) Wat vervelend dat je jeuk kreeg van dat engelenhaar!

   Ik vind het ook altijd mooi als een kerstboom na bewezen dienst buiten weer verder kan groeien.

 10. Ha ha heel herkenbaar. Hoe gezellig het is om alle kerstspullen weer op te zoeken en hoe fijn het is om alles weer op te ruimen en aan het normale leven te beginnen.
  Op nieuwjaarsdag is het dan ook vaste prik om alles weer op te ruimen.

 11. Ohzo herkenbaar! Hier ook na kerst meteen alles weg. Weer een opgeruimd huis.
  Hoe leuk ik het ook vind om alles te versieren hoe blij ik ook weer ben om alles op te ruimen :)

 12. Goed van je om m ver voor kerst al op te ruimen!???????????????????? Hier gaat ie maandag weer weg! Lekker weer kaal en leeg in huis! Gezellige oudjaarsavond toegewenst!

 13. Mijn oma liet hem wel eens tot haar verjaardag staan op 15 januari :o
  Zo veel ongeluk heeft ze niet gehad op zich.
  Ik zou hem het liefst ook ver voor kerst al opruimen, dus ik geef je helemaal gelijk! :)

 14. Wat heb jij een vroege kerst 8 dec al de versiering weg!
  Of lees ik niet goed
  Ik hebnooiteen echte boom
  Wel kerstspulletjes tot 2 januari

 15. Vanmiddag kreeg ik opeens kerstjeuk, en moest ie ala minute de deur uit. Nu was ie ook wel aardig verdroogd en niet mooi meer dus hup samen met zoonlief was ie zo kaal weer afgetuigd… De rest van de kerst’tuttemurul’ mag nog eeen par dagen blijven staan maar voor de week om is, is dat ook allemaal weer naar zolder!

 16. Zo herkenbaar! Ik kan vaak niet wachten tot ik de boom kan neerzetten (altijd na Sinterklaas) maar ik kan ook niet wachten om alle troep weer op te ruimen. Het liefst 27 december! We zijn na kerst op vakantie gegaan en ik krijg al ‘jeuk’ bij de gedachte dat straks bij thuiskomst op 4 januari die boom er nog staat….

 17. 8 december? Dat is wel heel vroeg. Hier heeft hij ook januari niet gehaald. De kerstboom ging er vervroegd uit op 29 december, met pijn in mijn hart, want ik was hem nog niet zat!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.