Nu al kerstmoe

kerstmoeEerlijk gezegd, heb ik het nu al een beetje gehad met Kerstmis. En het moet nota bene nog beginnen!

Maar de afgelopen weken ben ik zo gebombardeerd met Kerst, dat ik er voor mijn gevoel al klaar mee ben. Ik heb last van kerststress! Wat mij betreft gaan we weer over tot de orde van de dag!

Waar gaat Kerstmis eigenlijk om?

In alle bombarie rondom Kerstmis vroeg ik me af: 'Waar gáát Kerstmis eigenlijk over?' Als ik blogs lees, kerstmuziek hoor, folders zie etc, dan krijg ik de volgende antwoorden:

 1. Eten en drinken.
 2. Buitenissige dieren eten. Zoals konijntjes, fazanten en Bambi's moeder
 3. Gezelligheid
 4. Samen zijn met gezin of familie
 5. Kerst outfits die met zorg worden samengesteld. Ook voor kinderen
 6. Foute Kersttruien
 7. Kerstbomen
 8. Kerststukjes
 9. Extra koopavonden
 10. Cadeautjes geven en krijgen
 11. De Kerstman

Nergens hoor ik eigenlijk iets over de oorspronkelijke betekenis van Kerstmis. De geboorte van het kindje Jezus. En de belofte van een nieuw begin.

In alle kerstdrukte verlang ik stiekem naar stilte en rust. Ik ga dus Eerste Kerstdag naar de kerk. Want daar vind ik voor mijn gevoel de essentie van Kerst. Want of je nou christelijk, boeddhistisch of islamitisch bent: in de kerk is er rust en bezinning tussen het kerstgeweld.

Hoop ik.

Herman Finkers: kerstlied

Herman Finkers zong ooit een geweldig liedje voor Kerstmis. Hij heeft er willekeurig allerlei kersterige elementen in gegooid.

Mijn favoriete stukje is: 'Buiten tiert de vrede welig. Hier in huis worden we melig, van de liefde die nu heerst in ons gezin.'

Wat betekent Kerstmis voor jou?

Similar Posts

24 Comments

 1. Mijn oudste heeft haar kerstviering in de katholieke kerk gehad met school en hebben daarna met elkaar gegeten. Erg gezellig met elkaar in de klas. Lichtjes uit nep kaarsjes aan.
  Ze vond het geweldig!

  Thuis is de kerst dit jaar erg beladen. Mijn zwager is net overleden en we zijn de afgelopen weken geleefd. Zijn dood had nog al wat voeten in de aarde. De crematie kon pas 3 weken later plaatsvinden. Dat was afgelopen maandag. Voor mijn gevoel is het nog helemaal geen kerst. Kerstkaarten stromen binnen, terwijl ik nog geen kerstkaart heb gestuurd. Wij willen voornamelijk een rustige kerst. Dus dat gaan we ook doen. Met een gezellig ontbijt en een gezellige warme maaltijd en meer niet. Tweede kerstdag zullen we gaan gourmetten bij mijn ouders en broers + aanhang.

  De afgelopen weken heb ik uit de buurtsuper geleefd. Geen voorraad alles is op. Dus hoe dan ook ik moet naar de supermarkt om mijn voorraad dringend aan te vullen. Er ligt geen koekkruimel meer in de kast. :D

 2. Ik heb al eerder geschreven dat we hier een andere religie hebben. Ik ben opgevoed in een katholiek gezin en op die manier kerst mee gekregen. Toen ik niet meer katholiek was ging de commerciële manier van kerst me steeds meer tegen staan en kerst had al niet meer de betekenis die het vroeger had voor mij.
  Maar die schattige verlichte huisjes, daar kan ik wel heel erg van genieten. Heb er gisteren bij de bouwmarkt nog mee in mijn handen gestaan. Die donkere tijden, dan verlang je naar een beetje licht, toch?
  Ik heb kerstkaarten gekregen en weer kaarten gestuurd. Ik vind het toch een heel warm gebaar. Helemaal als mensen er ook nog een stukje bij schrijven.
  De kerstkaarten staan gezellig op de kast in de woonkamer. Ik heb nog een slinger met sterretjes langs een spiegel gehangen en er staan waxinelichtjes op tafel. Heerlijk de dagen gaan nu binnenkort weer lengen.
  We gaan deze dagen wel op familiebezoek en nu we zo ver bij elkaar vandaan wonen voelt dat extra bijzonder :-)
  Verder hier dus geen kerststress en met dat dieet van twee van ons gezin doen we ook niet gek met eten. Ehm, er staan we vijf fruitschalen, maar die staan er altijd :D

  Rustig aan, he!

 3. Ik ben katholiek opgevoed en als kind ging (moest) ik op beide kerstdagen 2 keer naar de kerk. Omdat mijn hele omgeving ook ging vond ik dat niet echt vervelend, wel koud en saai. Het stalletje vond ik prachtig en we kregen lekker eten :-)
  Mijn kinderen zijn opgevoed met het heidense feest: de zon komt weer terug en de dagen worden weer langer en daarom versieren we een boom en steken extra kaarsjes aan.
  Kerstmoe ben ik niet, ook nooit geweest.: ik vond (en vind) de vrije dagen rond kerst (met of zonder kinderen ) altijd heerlijk!

  1. Dat vind ik ook een mooie betekenis: de zon komt terug! Vandaag is de kortste dag van de jaar. Vanaf nu gaan de dagen weer lengen.

   En zoals mijn man graag zegt: 'de nachten strengen'... Dat vind ik dan weer iets minder leuk.

 4. Voor mij betekent kerst aandacht voor je medemens. Echte aandacht. Ik weiger dit jaar bijvoorbeeld een facebookkerstwens te sturen zoals zo velen dat doen. Ik stuur iedereen dit jaar een echte kaart met meer tekst dan alleen 'fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar' en zelfs over de postzegels heb ik nagedacht en degene gekozen die ik het beste bij die persoon vond passen.
  En daarnaast ook voor terugkijken op het afgelopen jaar en vooruitkijken naar het nieuwe jaar. Dus zoals je zegt rust en bezinning.

 5. Van kerst word ik altijd een beetje weemoedig/melancholisch en ik wens oprecht dat iedereen het hele jaar wat vrediger zou zijn. Die zogenaamde kerst acties zijn natuurlijk leuk en fijn maar waarom kan het dan niet altijd kerst zijn (zoiets....)
  Kerst betekent voor mij/ons absoluut wel de viering van de geboorte van Jezus en we gaan wel naar de kerk die dag. En voor de rest is het vooral wat ontspannen en rustig bij ons, eten wel met de kleine pannetjes en de volgende dag gewoon een stamppot met een bord op schoot op de bank, want dan liggen overal de puzzels :-D

 6. Eigenlijk heeft het weinig tot geen betekenis voor mij. Denk er ook nooit over na verder, toen ik nog werkte waren het extra vrije dagen en fijn familie bezoek. Nu denk ik ook, het kan wel de laatste kerst met ouders zijn, ze worden 90 beiden, geniet er daarom aan de ene kant beangstigt dat idee me.
  Nog nooit naar enige kerk geweest aangezien ik daar niet mee ben opgevoed.

 7. Lang, lang voordat Kerst werd gevierd, vierde men al feesten om de terugkeer van het licht te vieren. Dit werd rond 21 december gedaan, omdat dit de kortste dag van het jaar is. Tijdens die feesten werd dan de geboorte van de zon gevierd. (Even kort samengevat). Later heeft de katholieke kerk, in de hoop dat de heidenen zich dan sneller zouden bekeren tot het christendom, Kerst ingesteld. "Toevallig" ook rond die tijd, terwijl er bewijs is dat Jezus helemaal niet in december is geboren (anders zouden de herdertjes niet in het veld kunnen liggen, met de vrieskou).

  Dus in principe is de geboorte van Christus niet de oorspronkelijke betekenis van Kerst.

 8. Ik kom niet zoveel in de stad en winkels, dus word gelukkig niet zo erg gebombardeerd met zogenaamde 'kerstfeer' die niets meer met kerst te maken heeft. Zelf heb ik een mooie boom, lichtjes en kaarsjes enzovoorts. Ik red me wel, boekje erbij, dekentje, zalig!

 9. Heb een gereformeerde kennis die geen kerst viert en zelfs geen geboorte van jezus, want hij is in de lente geboren :)
  Ik heb er wel een beetje zin in. Alleen niet in de overdaad. Dát hoeft toch niet?

 10. Helemaal met je eens Nicole! Ik ben ook al kerstmoe. Alles staat momenteel in het teken van eten, glitter en weet ik wat nog wel meer.
  Voor mij is kerst ook de geboorte van Jezus. Verder een paar rustige dagen waarin niets moet. Lekker eten vind ik leuk, maar dat kan ook een eenvoudige maaltijd zijn. De sfeer van rust, licht en warmte, dat is belangrijk voor mij.

 11. Voor mij is kerst toch vooral gezelligheid; samenzijn met familie. Vaak zijn wij de ene kerstdag bij mijn moeder en de andere dag bij mijn schoonouders. Een het ís ook gezellig, dus het voelt niet als vervelende verplichting ;-). Maar voordat we kinderen hadden zijn we er ook een paar keer tussenuit geweest met kerst en dat beviel stiekem ook wel erg goed!!

 12. Voor ons betekent kerst de geboorte van Jezus.
  Dat vieren we eerste kerstdag in de kerk. 's Morgens met een gewone kerkdienst en 's avonds is het kerstfeest van de zondagsschool. Daar gaan we ook met het hele gezin naar toe.
  Die dag komen mijn schoonouders en gaan we ook lekker gourmetten.
  De tweede dag houden we lekker rustig met het hele gezin lekker een film kijken oid.
  Verder is het heerlijk 2 weken vakantie voor het hele gezin. Manlief heeft ook 2 weken vrij. Heerlijk is dat.

  Fijne dagen allemaal!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.