Maak je huis gezellig voor de herfst en winter

Leven met de seizoenen

Hoewel het buiten nog heerlijk nazomers weer is, kan het niet anders dan dat herfst- en winter temperaturen binnenkort hun intrede doen.

Ik vind het altijd leuk om de woonkamer en keuken aan te passen aan het seizoen. Zo heeft mijn fijne Ikea stoel in de keuken in de zomer een bloemetjeshoes, en in de herfst en winter een warme gele hoes.

Op die manier leven met de seizoenen vind ik fijn. Ze zorgen voor afwisseling, en geven het leven een natuurlijk ritme. Zo kan ik er altijd weer van genieten als het tijd is voor een ‘ander kopje’. Op dit moment dus het herfstkopje, dat je ziet in de afbeeldingen in deze post : )

Hieronder een aantal makkelijke, en snelle tips om je huis in herfst en winter sfeer te brengen als het officieel winter is.!

Maak je huis gezellig voor herfst en winter met deze 9 tips

 1. Heb je kussens? Doe er dan kussenhoezen om heen in herfstkleuren of gewoon warme tinten. Heb je geen kussens? Dan kun je ze natuurlijk ook kopen.
 2. Kies voor kussenhoezen die een lekkere warme textuur hebben.
 3. Leg een plaid of deken in herfsttinten op je bank.
 4. Hang dikkere gordijnen op. Zo houd je in de winter de kou beter buiten en het staat gezellig. N.B. Dit is wel even een klusje waar je zin in moet hebben. Ik moet bekennen dat ik mijn zomergordijnen van de Xenos nu nog heb hangen. Maar ik ben wel van plan om ze te gaan wisselen. Dat is bovendien een mooie aanleiding om ze even goed te wassen, en de gordijnroedes goed schoon te maken.
 5. Hang een schilderij of foto op met een herfst- of winters tafereel.
 6. Leg een mooi vintage vloerkleed in de woonkamer.
 7. Ik ben dol op de gezelligheid van een kachel. Heb je geen kachel? Dan kun je ook kiezen voor een simpel elektrisch kacheltje. Dat geeft wel niet veel warmte, maar het geeft toch best wat van de sfeer van een echte kachel. Voor een prikkie heb je er al eentje bij de Action. Hoewel die wel erg klein is vond ik. Zelf zou ik voor een iets groter model gaan.
 8. Kaarsen staan ook bekend als echte sfeermakers. Maar ik heb zoveel enge verhalen gelezen over de enge stoffen die kaarsen uitstoten dat ik ze tegenwoordig links laat liggen bij de Action. Gelukkig zijn er wel kaarsen te koop die ‘veilig’ zijn. Denk aan bijenwas kaarsen. En je kunt anders altijd nog een nep kaars kopen die werkt op batterijen. Die zien er best heel echt uit : ) Lees ook mijn post over het verhelpen van een tunnel in je kaars.
 9. Bak een appeltaart! De geur van een warme appeltaart vind ik altijd supergezellig en huiselijk.
 10. Ga lekker naar buiten en verzamel gevallen eikels en kastanjes, en leg die thuis op een schaal als gratis decoratie.

Even een kritische kanttekening

Als ik bij de Action kom, dan word ik helemaal overweldigd door alle ‘sfeermakers’ op het gebied van de herfst en winter. Schattige aardewerken egeltjes, paddenstoelen, pompoenen, mooie schommelpaardjes etc. Zoals deze:

herfstsfeer Action

Maar dan hoor ik de stem van mijn tante Dina in mijn hoofd:

‘Het is mooi spul. Voor wie het nodig heeft.’

En tsja, ik héb het niet nodig. Bovendien wil ik niet allemaal zooi in huis halen. Ook al ziet het er nog zo leuk uit.

Waarmee ik maar wil zeggen dat je je huis prima gezellig kunt maken, zonder veel geld uit te geven.

Lees ook mijn posts Herfstsfeer in huis en fauteuil met oren.

Doe jij iets aan je huis als de herfst en winter komen?

Similar Posts

5 Comments

 1. Ik heb een zelfgemaakte herfstdecoratie op de salontafel en ik heb een bijzettafeltje waar ik seizoensgebonden spulletjes op zet. Vooral dingen uit de natuur. En ik heb waxinelichtjeshouders in zwart en herfsttinten.

 2. Ben mijn inrichting aan het veranderen, niet zozeer voor de herfst , maar meer omdat ik de kleuren paars en zwart waar ik 10 jaar tegenaan keek een beetje zat was. Dit keer ga ik voor botanisch met veel groentinten. Geen grote veranderingen, maar een nieuw tafelzeil, een groen gordijn bij de keukendeur, een zelfgemaakt gordijn bij de open trap en voordeur, zelfgemaakte kussenhoezen, een kleed over de paarse bank en nieuw beddengoed en een zelfgemaakt hoofdbord. Door veel zelf te maken en alternatieven te zoeken voor dure stoffen en 2e hands spulletjes vallen de kosten reuze mee.

 3. Ik heb een paar accessoires die in de herfst tevoorschijn komen. Zoals vosjes, leuke kaart met herfst tekst.
  Maar qua gordijnen, kussentjes verander ik niks. Dat is me teveel werk…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.