Lof der sleur

sleurHet leven kan mij niet ‘gewoon’ genoeg zijn.

Ik houd van vaste ritmes. Van elke maandagochtend koffie drinken met twee collega-moeders. Van elke vrijdag een hamburger, en van elke laatste zondag van de maand patat. Van elke donderdagochtend naar de stad fietsen en een bezoek aan de bibliotheek. En van elke zaterdagmorgen koffie drinken in de stad met één van de kinderen.

Die vaste ritmes bieden me namelijk ruimte en rust.

Doordat ik niet wekelijks het wiel hoef uit te te vinden ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten en ideeën.

Maar zeggen dat je van vaste routines houdt is niet bepaald salonfähig. Groots en meeslepend moet het leven zijn! Met reizen naar verre landen, etentjes in nieuwe restaurants, zwemmen dolfijnen, backpacken en nieuwe dingen uit proberen.

De voordelen van vaste ritmes

Dus ik vond het leuk toen ik op het tijdschrift Quest een grote kop zag staan: ‘Lang leve de sleur!’ Volgens dit artikel is sleur juist in onzekere en onrustige tijden, zoals waarin wij leven, een groot goed.

De voordelen van vaste ritmes

 • Vaste ritmes en routines maken het leven makkelijker. Ze zijn een hulp bij opruimen.
 • Vaste ritmes verminderen keuzestress
 • Families met veel vaste routines en rituelen zijn vaak stabieler dan andere gezinnen
 • Gezinnen met routines zijn vaak gelukkiger
 • Vaste patronen voorkomen uitstelgedrag, en maken je daardoor productiever. (Deze herken ik heel erg! Doordat ik op vaste dagen mijn huishoudelijke klussen doe, voorkom ik dat ik ze uitstel)
 • Door jarenlang met dezelfde partner samen te leven, verdiept de relatie
 • Vaste routines en ritmes bieden veiligheid en houvast in een onzekere wereld
 • Verveling maakt creatief: sleur kan saai zijn, maar in die saaiheid zit een bron van creativiteit verscholen
 • Een huisje, boompje, beestje leven met vaste patronen is nog helemaal niet zo makkelijk! Zo’n leven opbouwen is een hele prestatie!

Uiteraard speel karakter en persoonlijkheid hierbij een belangrijke rol. De één vindt vaste routines prettig, de ander krijgt het er Spaans benauwd van.

Maar wat ik uit dit artikel haalde is dat de mensen die ogenschijnlijk een saai bestaan leiden, het nog niet zo gek bekeken hebben. En dat is ook wel eens fijn om te horen!

Lees ook: Ik verveel me, wat kan ik doen?

Hoe denk jij over ritmes en routines?

Similar Posts

30 Comments

 1. Vaste ritmes en structuur is nodig in een gezin. Zo weten de huisgenoten waar we aan toe zijn. Ik kan amper afwijken van de frietjesdag want dan zeuren ze echt aan mijn kop en altijd tussen vijf en zes eten wij warm.
  Ik ga ook altijd op maandag naar de supermarkt.
  Afwijking geeft altijd meer gezeur en gedoe.
  Maar soms kan het ook niet anders. Dan is het gewoon eens ‘iets anders’.
  De jongste kinderen hebben ook een vast slaapuur.
  Kortom. Eigenlijk ‘moet’ een mens vaste dingen in zijn leven. Sleur is dus nodig voor een rustig gezond gezinsleven.

 2. Hier ook vaste ritmes, vooral met bedtijden van de kinderen en etenstijden, al is het in de vakanties weleens wat later. Verder heb ik hier wel vaak te maken met dingen die mijn dagen ontregelen. Dus een mate van flexibiliteit is ook heel belangrijk. Maar juist daarom ben ik blij met de vaste ritmes.

  1. Ik ervaar dat het schoolsysteem ook behoorlijk ontregelend werkt. Door studiedagen, en lesroosters die elke 8 weken totaal worden omgegooid….

 3. Daar is bij ons nogal een tekort aan. Ik werk wisselende diensten. Zo ben ik een week thuis en zo 3 of 4 dagen in de week aan het werk. Avond nacht, vroeg. Daarbij komt dat ik zelf ook nigal chaotisch kan zijb. Maar zou het wel willen. Meer structuur in ons gezin zou heerlijk zijn.

  1. Ik kan me voorstellen dat wisselende diensten regelmaat een stuk lastiger maakt! Ik heb het al met de lesroosters van de kinderen, laat staan als mijn eigen rooster ook vaak veranderde.

 4. Ik vind het ook heerlijk. Elke week (bijna) altijd hetzelfde op dezelfde dag. Ik ben er heel tevreden over en voel mij daar goed bij.

 5. Ik ben wel van de ritmes en routines, als hou ik ook wel van het spontane. Maar verras me niet met ineens een vakantie. Die bereid ik wel graag voor ;-).

 6. Ik houd er stiekem ook wel van. En de kinderen varen er ook wel bij, enige voorspelbaarheid.
  Op tijd opstaan, op tijd avondeten en op tijd naar bed.

  1. Mooie combinatie eigenlijk Valhalla. Met jullie emigratie naar Noorwegen heb je laten zien dat je routines durft los te laten en nieuwe wegen durft te verkennen. Maar daarbinnen kunnen routines dus nog weer fijn zijn. Dat vind ik interessant!

 7. Een vaste structuur van de dagen vind ik zelf heel prettig. Anders wordt het zoveel chaos dat ik tijd sta te verspillen omdat ik niet een ‘lijstje af kan werken’. En chaos in huis is ook weer chaos in het hoofd ;)

 8. Ritme en routine vind ik super, maar sleur versta ik zelf iets anders onder. Sleur zit voor mijn gevoel meer in de dingen die je wel zou willen veranderen maar niet kunt veranderen. Sleur is voor mij: elke dag weer kruimels weghalen waarvan je weet dat ze er de volgende dag wéér zullen zijn. Elke dag weer de was…. Daar word ik dan weer niet zo blij van ;)

 9. Met regelmaat hou je tijd over, bij mij ook regelmaat. Op vrijdag de boodschappen op maandagavond slort. Op dinsdagavond een cursus. Op dinsdagmiddag vaak een film. Iedere morgen het huis aan kant en de kranten kezen, drie keer in de week naar de moestuin. eigenlijk vind ik het wel jammer dat de week zo snel om is.

 10. Spraken onze ouders/grootouders niet over de drie R’s? Rust, regelmaat een reinheid blijken minder bekrompen. Rust is belangrijk in je gezin, iedereen weet wanneer er “eigen tijd” is. Zo ook regelmaat, belangrijk. Ik lees s morgens de krant, dochter en boek, we drinken samen koffie. Gezellig en waardevol. Reinheid ook omdat je dan niet op wildvreemde dagen kasten hoeft uit te soppen, dat komt op een vaste dag. Net als je boodschappen. Kind wil iets hebben: prima, nu zelf halen of wachten tot boodschappen moment.
  In deze wereld waarin veel mensen last hebben van keuzestress……. zijn dit de bakens die rust geven.

 11. Ik hou ook van structuur. Dat is er ingeslopen toen één van onze kinderen autisme bleek te hebben. Nu, zoveel jaren later, heb ik er nog het meest nood aan:) Nu we midden in verbouwingen zitten, is mijn hele ‘planning’ om zeep, en dus ook mijn humeur (voor een stuk, langs de andere kant is het wel fijn vorderingen te zien).

  1. Als je een kind hebt met een stoornis in het autistisch spectrum is structuur inderdaad erg belangrijk. Ik heb er ondertussen twee van in huis. Dat zal mij ongetwijfeld ook beïnvloed hebben.

 12. Bij bepaalden zaken vind ik ene vast ritme zeker prettig. Zeker in de gezins situatie. Ook in het onderwijs (cluster 4 / veel vormen van autisme) werk ik met veel structuur en routine. Voor deze kinderen o zo fijn! En ja dan blijft dat er af en toe wel in als ik ergens anders ben.
  Maar hier geen vast ritme met bv elke laatste zondag van de maand patat.

  1. Voor ons zorgt die ‘laatste zondag van de maand patat’ er voor dat de kinderen tussendoor niet zeuren om patat! Dat werkt echt geweldig bij ons.

 13. Ik heb het mezelf aan moeten leren, maar vind vaste routines inmiddels erg prettig.
  Niet dat er nooit vanaf geweken wordt trouwens ;-)

  Zoon vaart er zeer wel bij en wij ook!

 14. Jaren heb ik geleden omdat ik een groots en meeslepend leven wilde . Nu vele jaren later heb ik de rust regelmaat en reinheid opnieuw omarmd. Focus en structuur geven mij de mogelijkheid om dichter bij mijn bron te komen. De resultaten zijn soms verbluffend ..ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om met volle overgave schoon te maken. Terwijl ik dat vroeger liet doen..ik geniet kortom meer van mijn leven.

 15. Wat een leuk artikel! Dit spreekt me heel erg aan.
  Prince zong het al ‘there’s joy in repetition’ (Joy in Repetition).
  Vooral dat laatste punt dat het hard werken is om een leven van huisje boompje beestje op te bouwen is een opsteker!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.