Reacties

Lof der sleur — 30 reacties

 1. Vaste ritmes en structuur is nodig in een gezin. Zo weten de huisgenoten waar we aan toe zijn. Ik kan amper afwijken van de frietjesdag want dan zeuren ze echt aan mijn kop en altijd tussen vijf en zes eten wij warm.
  Ik ga ook altijd op maandag naar de supermarkt.
  Afwijking geeft altijd meer gezeur en gedoe.
  Maar soms kan het ook niet anders. Dan is het gewoon eens 'iets anders'.
  De jongste kinderen hebben ook een vast slaapuur.
  Kortom. Eigenlijk 'moet' een mens vaste dingen in zijn leven. Sleur is dus nodig voor een rustig gezond gezinsleven.

 2. Hier ook vaste ritmes, vooral met bedtijden van de kinderen en etenstijden, al is het in de vakanties weleens wat later. Verder heb ik hier wel vaak te maken met dingen die mijn dagen ontregelen. Dus een mate van flexibiliteit is ook heel belangrijk. Maar juist daarom ben ik blij met de vaste ritmes.

  • Ik ervaar dat het schoolsysteem ook behoorlijk ontregelend werkt. Door studiedagen, en lesroosters die elke 8 weken totaal worden omgegooid....

 3. Daar is bij ons nogal een tekort aan. Ik werk wisselende diensten. Zo ben ik een week thuis en zo 3 of 4 dagen in de week aan het werk. Avond nacht, vroeg. Daarbij komt dat ik zelf ook nigal chaotisch kan zijb. Maar zou het wel willen. Meer structuur in ons gezin zou heerlijk zijn.

  • Ik kan me voorstellen dat wisselende diensten regelmaat een stuk lastiger maakt! Ik heb het al met de lesroosters van de kinderen, laat staan als mijn eigen rooster ook vaak veranderde.

 4. Ik vind het ook heerlijk. Elke week (bijna) altijd hetzelfde op dezelfde dag. Ik ben er heel tevreden over en voel mij daar goed bij.

 5. Ik ben wel van de ritmes en routines, als hou ik ook wel van het spontane. Maar verras me niet met ineens een vakantie. Die bereid ik wel graag voor ;-).

  • Mooie combinatie eigenlijk Valhalla. Met jullie emigratie naar Noorwegen heb je laten zien dat je routines durft los te laten en nieuwe wegen durft te verkennen. Maar daarbinnen kunnen routines dus nog weer fijn zijn. Dat vind ik interessant!

 6. Een vaste structuur van de dagen vind ik zelf heel prettig. Anders wordt het zoveel chaos dat ik tijd sta te verspillen omdat ik niet een 'lijstje af kan werken'. En chaos in huis is ook weer chaos in het hoofd ;)

 7. Ritme en routine vind ik super, maar sleur versta ik zelf iets anders onder. Sleur zit voor mijn gevoel meer in de dingen die je wel zou willen veranderen maar niet kunt veranderen. Sleur is voor mij: elke dag weer kruimels weghalen waarvan je weet dat ze er de volgende dag wéér zullen zijn. Elke dag weer de was.... Daar word ik dan weer niet zo blij van ;)

 8. Met regelmaat hou je tijd over, bij mij ook regelmaat. Op vrijdag de boodschappen op maandagavond slort. Op dinsdagavond een cursus. Op dinsdagmiddag vaak een film. Iedere morgen het huis aan kant en de kranten kezen, drie keer in de week naar de moestuin. eigenlijk vind ik het wel jammer dat de week zo snel om is.

 9. Spraken onze ouders/grootouders niet over de drie R's? Rust, regelmaat een reinheid blijken minder bekrompen. Rust is belangrijk in je gezin, iedereen weet wanneer er "eigen tijd" is. Zo ook regelmaat, belangrijk. Ik lees s morgens de krant, dochter en boek, we drinken samen koffie. Gezellig en waardevol. Reinheid ook omdat je dan niet op wildvreemde dagen kasten hoeft uit te soppen, dat komt op een vaste dag. Net als je boodschappen. Kind wil iets hebben: prima, nu zelf halen of wachten tot boodschappen moment.
  In deze wereld waarin veel mensen last hebben van keuzestress....... zijn dit de bakens die rust geven.

 10. Ik hou ook van structuur. Dat is er ingeslopen toen één van onze kinderen autisme bleek te hebben. Nu, zoveel jaren later, heb ik er nog het meest nood aan:) Nu we midden in verbouwingen zitten, is mijn hele 'planning' om zeep, en dus ook mijn humeur (voor een stuk, langs de andere kant is het wel fijn vorderingen te zien).

  • Als je een kind hebt met een stoornis in het autistisch spectrum is structuur inderdaad erg belangrijk. Ik heb er ondertussen twee van in huis. Dat zal mij ongetwijfeld ook beïnvloed hebben.

 11. Bij bepaalden zaken vind ik ene vast ritme zeker prettig. Zeker in de gezins situatie. Ook in het onderwijs (cluster 4 / veel vormen van autisme) werk ik met veel structuur en routine. Voor deze kinderen o zo fijn! En ja dan blijft dat er af en toe wel in als ik ergens anders ben.
  Maar hier geen vast ritme met bv elke laatste zondag van de maand patat.

  • Voor ons zorgt die 'laatste zondag van de maand patat' er voor dat de kinderen tussendoor niet zeuren om patat! Dat werkt echt geweldig bij ons.

 12. Jaren heb ik geleden omdat ik een groots en meeslepend leven wilde . Nu vele jaren later heb ik de rust regelmaat en reinheid opnieuw omarmd. Focus en structuur geven mij de mogelijkheid om dichter bij mijn bron te komen. De resultaten zijn soms verbluffend ..ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om met volle overgave schoon te maken. Terwijl ik dat vroeger liet doen..ik geniet kortom meer van mijn leven.

 13. Wat een leuk artikel! Dit spreekt me heel erg aan.
  Prince zong het al 'there's joy in repetition' (Joy in Repetition).
  Vooral dat laatste punt dat het hard werken is om een leven van huisje boompje beestje op te bouwen is een opsteker!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder