Kosten van een begrafenis of crematie
Last updated on October 21st, 2024 at 10:50 am
- Kosten van een begrafenis of crematie
- Verzekeren of niet?
- Verzekeringsvormen uitvaart
- Overlijdensrisicoverzekering
- Uitvaartverzekering vergelijken
- Tips bij het vergelijken van verzekeringen
- Nawoord
- Wat is goedkoper: cremeren of begraven?
- Het Essentie pakket: nette kist met ‘een kleine beschadiging’
- Leestips
Vroeger wilde ik begraven worden. Om de enigszins onzinnige reden dat cremeren me eng leek, want ik weet natuurlijk ook wel dat ik daar niets van zou merken. Maar nu neig ik geloof ik meer naar cremeren.
Mijn hele leven houd ik namelijk al van rust, stilte en ruimte om mij heen. Ineens lijkt het mij niet zo toepasselijk om dan na mijn dood in een rijtje te gaan liggen. Ook al geldt hiervoor natuurlijk hetzelfde als voor het idee dat cremeren eng is: ik ben er zelf natuurlijk helemaal niet meer bij.
Een overweging die er wél toe doet, ook al zal ik ook daar zelf niets van merken, is dat cremeren volgens mij goedkoper is.
Ruud Hendriks schreef onderstaande post over de kosten van een begrafenis of crematie.
Kosten van een begrafenis of crematie
In het dagelijks leven sta je waarschijnlijk niet veel stil bij de kosten die een overlijden met zich meebrengt. Nabestaanden willen graag op een persoonlijke en betekenisvolle manier afscheid nemen van de overledene. In een tijd van rouw en verdriet moeten nabestaanden veel regelen, maar ze worden ook geconfronteerd met de kosten van het afscheid.
Verzekeren of niet?
Om dit te voorkomen kun je een uitvaartverzekering afsluiten om de kosten van je begrafenis of crematie te betalen. Het voordeel van een verzekering is dat je, met een relatief klein bedrag per jaar, voorkomt dat je nabestaanden met hoge rekeningen worden geconfronteerd. Het nadeel van een verzekering kan zijn dat de keuzevrijheid minder is, of dat specifieke wensen niet verzekerd zijn. Het is daarom belangrijk een doordachte keuze te maken bij het kiezen van een verzekering.
Verzekeringsvormen uitvaart
Er zijn verschillende mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Bij een kapitaalverzekering krijgen je nabestaanden een geldbedrag waarmee ze de rekeningen van de uitvaart kunnen betalen. Binnen een naturaverzekering wordt de uitvaart geregeld, en krijgen de nabestaanden geen geld. Ook kun je kiezen voor een (koop)sommenpolis. Hierbij is het uitgekeerde bedrag door de nabestaanden vrij te besteden.
Overlijdensrisicoverzekering
Als je overlijdt, valt je inkomen weg. Om de financiële gevolgen voor bijvoorbeeld je partner op te vangen kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten om bijvoorbeeld de hypotheekschuld (gedeeltelijk) af te lossen of om vaste kosten of de studie van je kinderen te betalen. Deze verzekering keert alleen uit tijdens de looptijd van de verzekering, na de einddatum kunnen je nabestaanden er geen beroep meer op doen.
Uitvaartverzekering vergelijken
Om een goede keuze te maken voor je verzekering raden we je aan de mogelijkheden te vergelijken. De verzekeraars bieden allemaal verschillende pakketten aan. Het is goed om te kijken welke bij je persoonlijke wensen en keuzes past. Je kunt de verzekeringen vergelijken op de prijs en kosten, het verzekerd bedrag en de looptijd.
Tips bij het vergelijken van verzekeringen
Bedenk vooraf voor welke verzekeringsvorm je wilt kiezen:
- naturaverzekering
- kapitaalverzekering
- (koop)sommenpolis
Bekijk ook de kosten van de verzekering. De premie is afhankelijk van verschillende factoren zoals je leeftijd, de duur van premiebetaling en soms wordt er ook een gezondheidsverklaring gevraagd.
De derde tip is om goed te kijken naar de polisvoorwaarden en de mogelijkheden die de verzekeraar heeft om deze aan te passen. In de voorwaarden staat onder andere welke kosten er gedekt worden en hoe omgegaan wordt met indexering, omdat de kosten van een uitvaart jaarlijks stijgen.
Kortom: Uitvaartverzekering vergelijken doe je door te kijken welke verzekering past bij je wensen en door de polisvoorwaarden goed te lezen. Zo maak je een goed doordachte keuze!
Nawoord
Dankjewel Ruud voor het op een rijtje zetten van deze informatie rondom uitvaarten. Een antwoord op mijn vraag of cremeren goedkoper is, zat er niet in : )
Dus dat heb ik zelf even opgezocht!
Wat is goedkoper: cremeren of begraven?
Als je begraven wilt worden krijg je de kosten van een graf, de grafkosten, en eventueel een grafsteen. Volgens de Consumentenbond hangen de kosten van een crematie vooral af van de de vraag wat je daarna met de as wilt doen. Op de website Lifetri schrijven ze dat een crematie gemiddeld tussen de 4.000 en 7.000 euro kost. Een begrafenis kost volgens hen tussen de 6.000 en 8.000 euro.
Maar toen besloot ik eens bij mij in de regio te kijken naar de kosten, en schrok me een rolberoerte. De goedkoopste crematie bij mij in de buurt kost maar liefst 2499,-! En ik maar denken dat alles in de Achterhoek relatief goedkoop was. Wel is het zo dat begraven nog duurder is: 3199,- voor de goedkoopste versie.
Het Essentie pakket: nette kist met ‘een kleine beschadiging’
Bij het landelijk actieve BasicUitvaart beweren ze dat je bij hen voor 799,- klaar bent voor een crematie als je het Essentie pakket neemt… Zouden ze met essentie bedoelen, dat alles rondom de crematie tot de essentie is teruggebracht en dat het daarom zo goedkoop is?
Ik las wat ik allemaal krijg voor 799.- en moest een beetje glimlachen om de volgende tekst:
‘Levering van een nette uitvaartkist (met een kleine beschadiging).’
Dan vraag ik mij helemaal af: wat is dat voor soort beschadiging? En hoe komt die er? Is het dan een B-keuze model of zo?
Zie ook mijn post over de Gouden regel van verzekeren.
Leestips
- Aangifte van overlijden en
- Rouwproces
- Zelf een doodskist maken
- Wat moet je doen als iemand overlijdt?
- Verklaring van erfrecht ervaring
- Uitvaart fotografie
- As uitstrooien
Waar zou jij op dit moment eerder voor kiezen: begraven worden of gecremeerd? En waarom?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik kies voor cremeren, dat ben je sneller weer tot stof. Scheelt ook ruimte op deze volle planeet. Ik hoef ook geen steen oid
cremeren. en voor de rest niet te veel poespas eromheen ;)
Ik zal begraven worden ik heb een verzekering geregeld ik betaal maandelijks een premie. Het is wel zeker lastig allemaal. Goed dat je daar een blog over schrijft.
Crematie is wat mijn man en ik ook voor staan en ook gewoon simpel want we zijn nog maar samen. door mijn k ziekte die ik 2x ontving wilden ze mij vroeger niet in een verzekering en heb dus hiervoor zelf al ervoor gespaard. En spaar nog bij want kosten kunnen overal anders wezen en het vervoer is niet overal het zelfde daar er hier in de omgeving geen crematieplaats in buurt is. Mijn man is klaar met premie betalen maar toch leg ik ook elke maand hiervoor wat weg.
Je hebt het goed geregeld als ik het zo lees Tine. Zo heb je als het zover is, in ieder geval geen gedoe over financiële zaken.