Kosten van een begrafenis of crematie

crematie of begrafenis

Vroeger wilde ik begraven worden. Om de enigszins onzinnige reden dat cremeren me eng leek, want ik weet natuurlijk ook wel dat ik daar niets van zou merken. Maar nu neig ik geloof ik meer naar cremeren.

Mijn hele leven houd ik namelijk al van rust, stilte en ruimte om mij heen. Ineens lijkt het mij niet zo toepasselijk om dan na mijn dood in een rijtje te gaan liggen. Ook al geldt hiervoor natuurlijk hetzelfde als voor het idee dat cremeren eng is: ik ben er zelf natuurlijk helemaal niet meer bij.

Een overweging die er wél toe doet, ook al zal ik ook daar zelf niets van merken, is dat cremeren volgens mij goedkoper is.

Ruud Hendriks schreef onderstaande post over de kosten van een begrafenis of crematie.

Kosten van een begrafenis of crematie

In het dagelijks leven sta je waarschijnlijk niet veel stil bij de kosten die een overlijden met zich meebrengt. Nabestaanden willen graag op een persoonlijke en betekenisvolle manier afscheid nemen van de overledene. In een tijd van rouw en verdriet moeten nabestaanden veel regelen, maar ze worden ook geconfronteerd met de kosten van het afscheid.

Verzekeren of niet?

Om dit te voorkomen kun je een uitvaartverzekering afsluiten om de kosten van je begrafenis of crematie te betalen. Het voordeel van een verzekering is dat je, met een relatief klein bedrag per jaar, voorkomt dat je nabestaanden met hoge rekeningen worden geconfronteerd. Het nadeel van een verzekering kan zijn dat de keuzevrijheid minder is, of dat specifieke wensen niet verzekerd zijn. Het is daarom belangrijk een doordachte keuze te maken bij het kiezen van een verzekering.

Verzekeringsvormen uitvaart

Er zijn verschillende mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Bij een kapitaalverzekering krijgen je nabestaanden een geldbedrag waarmee ze de rekeningen van de uitvaart kunnen betalen. Binnen een naturaverzekering wordt de uitvaart geregeld, en krijgen de nabestaanden geen geld. Ook kun je kiezen voor een (koop)sommenpolis. Hierbij is het uitgekeerde bedrag door de nabestaanden vrij te besteden.

Overlijdensrisicoverzekering

Als je overlijdt, valt je inkomen weg. Om de financiële gevolgen voor bijvoorbeeld je partner op te vangen kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten om bijvoorbeeld de hypotheekschuld (gedeeltelijk) af te lossen of om vaste kosten of de studie van je kinderen te betalen. Deze verzekering keert alleen uit tijdens de looptijd van de verzekering, na de einddatum kunnen je nabestaanden er geen beroep meer op doen.

Uitvaartverzekering vergelijken

Om een goede keuze te maken voor je verzekering raden we je aan de mogelijkheden te vergelijken. De verzekeraars bieden allemaal verschillende pakketten aan. Het is goed om te kijken welke bij je persoonlijke wensen en keuzes past. Je kunt de verzekeringen vergelijken op de prijs en kosten, het verzekerd bedrag en de looptijd.

Tips bij het vergelijken van verzekeringen

Bedenk vooraf voor welke verzekeringsvorm je wilt kiezen:

 • naturaverzekering
 • kapitaalverzekering
 • (koop)sommenpolis

Bekijk ook de kosten van de verzekering. De premie is afhankelijk van verschillende factoren zoals je leeftijd, de duur van premiebetaling en soms wordt er ook een gezondheidsverklaring gevraagd.

De derde tip is om goed te kijken naar de polisvoorwaarden en de mogelijkheden die de verzekeraar heeft om deze aan te passen. In de voorwaarden staat onder andere welke kosten er gedekt worden en hoe omgegaan wordt met indexering, omdat de kosten van een uitvaart jaarlijks stijgen.

Kortom: Uitvaartverzekering vergelijken doe je door te kijken welke verzekering past bij je wensen en door de polisvoorwaarden goed te lezen. Zo maak je een goed doordachte keuze!

Nawoord

Dankjewel Ruud voor het op een rijtje zetten van deze informatie rondom uitvaarten. Een antwoord op mijn vraag of cremeren goedkoper is, zat er niet in : )

Dus dat heb ik zelf even opgezocht!

Wat is goedkoper: cremeren of begraven?

Als je begraven wilt worden krijg je de kosten van een graf, de grafkosten, en eventueel een grafsteen. Volgens de Consumentenbond hangen de kosten van een crematie vooral af van de de vraag wat je daarna met de as wilt doen. Op de website Lifetri schrijven ze dat een crematie gemiddeld tussen de 4.000 en 7.000 euro kost. Een begrafenis kost volgens hen tussen de 6.000 en 8.000 euro.

Maar toen besloot ik eens bij mij in de regio te kijken naar de kosten, en schrok me een rolberoerte. De goedkoopste crematie bij mij in de buurt kost maar liefst 2499,-! En ik maar denken dat alles in de Achterhoek relatief goedkoop was. Wel is het zo dat begraven nog duurder is: 3199,- voor de goedkoopste versie.

Het Essentie pakket: nette kist met ‘een kleine beschadiging’

Bij het landelijk actieve BasicUitvaart beweren ze dat je bij hen voor 799,- klaar bent voor een crematie als je het Essentie pakket neemt… Zouden ze met essentie bedoelen, dat alles rondom de crematie tot de essentie is teruggebracht en dat het daarom zo goedkoop is?

Ik las wat ik allemaal krijg voor 799.- en moest een beetje glimlachen om de volgende tekst:

‘Levering van een nette uitvaartkist (met een kleine beschadiging).’

Dan vraag ik mij helemaal af: wat is dat voor soort beschadiging? En hoe komt die er? Is het dan een B-keuze model of zo?

Zie ook mijn post over de Gouden regel van verzekeren.

Leestips

Waar zou jij op dit moment eerder voor kiezen: begraven worden of gecremeerd? En waarom?

Similar Posts

46 Comments

 1. Ik zou kiezen voor crematie. Dat komt omdat tegenwoordig veel graven ‘huurgraven’ zijn. Dat zou betekenen dat na een x-aantal jaar mijn familie weer opnieuw moet betalen opdat mijn stoffelijk overschot mag blijven liggen waar het ligt. Dat vind ik een belachelijke gedachte en ik wil mijn nabestaanden niet opzadelen met zo’n financiële verplichting.

  Het is nu al meer dan eens voorgekomen dat familie van me (die oorspronkelijk is begraven) later alsnog is gecremeerd omdat de verantwoordelijken niet opnieuw voor het graf wilden betalen. Dat hoeft voor mij niet.

 2. Ik kies voor begraven, ook vanuit mijn geloof. Ben wel benieuwd hoe je gezinsleden erover denken? Ik vind het bij dit soort dingen namelijk ook altijd belangrijk om het voor de achterblijvers ‘goed’ te doen.

  1. Ja, dat is een goed punt inderdaad Naomi. Zelf ben je er immers niet meer, en het is wel fijn voor de achterblijvers die ermee moeten leven dat het voor hen goed voelt.

 3. Ik ben voor begraven en dan eigenlijk voor altijd. Dus daar moet nog wel voor gespaard worden. Daarom mag ik nu ook nog niet overlijden ;-)

  Love As Always
  Di mario

 4. Ik kies voor cremeren en uitgestrooid worden. Wil degenen die achterblijven niet opzadelen met een grafsteen op een urnenveld die regelmatig onderhouden moet worden. Nee hoor, weg is weg.

 5. ik laat mij hier verder niet over uit ;) en je hoog verzekeren is echt een ding wat mensen zouden moeten doen want met de standaard verzekering red je het echt niet ;)

 6. Mijn vader heeft ooit voor het hele gezin een polis voor cremeren af gesloten.

  Uiteindelijk is deze polis door mij overgenomen en afbetaald.

  Wel krijg ik steeds smeekbeden voor aanvullend geld.

  Daar ga ik niet op in.
  De omschrijving van de polis is duidelijk.

  Aanvullende en bijkomende zaken wens ik niet.

  Als donor heb ik ook laten registreren dat er voor de crematie ruimhartig gesneden mag worden t.b.v. de gezondheid van anderen.

  Stille groet,

 7. Sinds het overlijden van mijn broer toen hij acht jaar was, hebben mijn ouders toen voor alle kinderen en zichzelf een begrafenisverzekering afgesloten.
  Dat heb ik bij de eigen kinderen ook gedaan.
  Dus ik hou het begraven maar in ere. Hans

 8. Verzekeringen dekken nooit de kosten voor een crematie/begrafenis. In mijn familie waren vrij kort achter elkaar drie sterfgevallen. Heb toen wel de manieren van begrafenisondernemers leren kennen. Hoe aardig deze mensen ook zijn en hoe goed ze hun werk ook doen, de rekening was niet mis.
  Mijn advies is om goed rond te kijken op internet. Voor een crematie zonder poespas kun je goed terecht is mijn ervaring. Er zijn verschillende budget ondernemingen. Soms is er gewoon geen geld om iemand een meer uitgebreide uitvaart te geven. Hoe spijtig ook.

 9. Crematie.
  Het bewaren van een dood mens heb ik altijd akelig gevonden. De overledene zit er niet meer in, je ziet het op het moment van sterven: het leven is weg.
  Net zo eng vind ik het bewaren van as in hangertjes, ringetjes e.d.Dode dingen.
  Een aandenken van geliefden heb ik in de vorm van spullen.

 10. het ligt helemaal aan je wensen, je kan gaan voor standaard of meer persoonlijk. Maar het kost inderdaad veel en heel veel mensen zijn te laag verzekerd. Nabestaanden worden daarmee geconfronteerd. Hoe ik het zelf wil vind ik erg persoonlijk en hou ik voor mijzelf. Maar ik vind een mooie blog die veel informatie bevat

 11. Mijn moeder is vorig jaar overleden, voor mijn gevoel hebben we (met de rest van het gezin) het net allemaal doorstaan. Er was geen verzekering, ik heb dat ook niet gemist. Eens las ik de uitspraak ‘alleen onzekerheden zijn nuttig om te verzekeren’, en laat overlijden nou net niet echt een onzekerheid betreffen… Wel was er spaargeld genoeg, ook voor dit doel. Ik heb vooral ervaren dat de personen die je begeleiden er toe doen, vrijheid op dit punt en dus juist niet vast zitten aan al iets wat al geregeld was voelde voor ons daardoor juist fijn.

  Mijn moeder heeft voor overlijden vaak aangegeven dat ze absoluut op geen enkel punt in een afgesloten kist wilde liggen. Wij hebben dit besproken met de verzorgers van de uitvaartonderneming die wij gekozen hadden, zij kwamen meteen met nuttige informatie. Wij kende de optie ook niet, maar als alternatief voor een kist kan er ook worden gekozen voor een baar met lijkwade. Dit blijkt kostentechnisch ook helemaal geen slechte keuze te zijn ;) Meteen vraag ik mij nu ook af of als wij een pakket hadden gehad of we dan ook de vrijheid hadden gehad iets met deze optie te doen. Wel komt een baar met lijkwade nog zo weinig voor dat we de waarschuwing kregen dat dit voor bezoekers van de uitvaart schokkend zou kunnen zijn (ze verwachten een kist). Ik heb navraag gedaan maar in ieder geval gaf niemand bij mij aan dat dit het geval was geweest.

  Dus voor mij is het sindsdien helemaal duidelijk: crematie – baar met lijkwade – as (urnenmuur, urn thuis, uitstrooien) keuze van de nabestaanden, bij voorbaat dank.

 12. Mijn ouders wilden op het kerkhof bij ‘hun’ kerk begraven worden en dat is ook gebeurd. Mijn man en ik willen gecremeerd worden en uitgestrooid op een, nu al, aangegeven plek. Hoewel mijn man regelmatig as in sieraden verwerkt heeft (hij was goudsmid) willen we zelf alle as uit laten strooien op de afgesproken plek.

 13. Ik wil gecremeerd worden en uitgestrooid. ‘Ashes to ashes’ enzo. Maar ik verzeker me er niet tegen. Dat voelt alsof oud worden (en premie blijven betalen) dan een kostenpost is?! Ik weet dat het geen onderbouwde mening is, maar meer een gevoelskwestie.

 14. Goed artikel heb je geschreven. Ik weet al vanaf jongs af aan dat ik begraven wil worden. Zeker vanuit een gelovig perspectief is een crematie voor mij absoluut uitgesloten.

 15. Mwah. Ik sta hier vrij egoïstisch in. Of juist niet. Da’s maar hoe je het bekijkt. Mij maakt het écht niet uit want ik merk er niks van. Al leggen ze me ergens in de berm. I don’t care. Maar zo’n vaart zal het niet lopen. Ik vind dat mijn dochter mag kiezen. Ze moet doen wat zij prettig vindt. Ze weet dat ik niet zou willen dat ze nog jarenlang plantjes moet verzorgen bij een treurig graf. Ze weet hoe dol ik op de zee ben. Dus de keuze lijkt mij simpel; cremeren en plons! Wat ze ook besluit; ik ben verzekerd. Bij dezelfde firma als de rest van de familie. En bij hen die mij voorgingen, heb ik gemerkt dat dat prima is.

  En oh ja! Wat ik wél belangrijk vind: ik ben donor! Ik wil wél dat daarnaar geluisterd wordt (dus ja, dat staat geregistreerd).

 16. Ik vind dit zo moeilijk, mijn kinderen zijn relatief jong en nu zouden ze het heel fijn vinden als ik begraven zou worden, dan kunnen ze nog naar me toe, zo voelen zij het. IK vind mijn eigen wensen ook belangrijk maar ook zeker de wens van de nabestaanden, zij moeten er verder mee kunnen leven. Zo wilde mijn moeder gecremeerd worden en geen poespas, uitstrooien op het strooiveld en klaar. Allemaal omdat ze vond dat er zo min mogelijk kosten moesten zijn. Met deze gedachte is zij ook groot gebracht omdat er niet zoveel geld was bij haar thuis. Mijn moeder is overleden en mijn vader heeft haar wensen in alles uitgevoerd want zo wilde mam het. Maar ik had zo graag een urn ergens bijgezet willen hebben, een gedenkplekje willen hebben… Mijn vader achteraf ook, er was geen financiele reden om het niet te doen, geld was er wel voor. Maar door mijn moeders woorden, weg is weg en geen poespas is het anders gegaan, heel jammer want voor mij is ze niet weg, maar gelukkig is ze in mijn hart altijd aanwezig.

  1. Dat werkt voor mij niet echt, ik denk dan hier zijn zoveel mensen verstrooid… Het heeft inmiddels allemaal wel een plek gekregen maar het heeft er bij mij wel voor gezorgd dat ik ben gaan denken dat ik het ook heel belangrijk vind waar mijn nabestaanden mee verder kunnen. Ik heb ook een verzekering die voor een groot deel geld uit keert zodat ze ook zelf dingen kunnen invullen. Ik ben verzekerd bij Monuta en je kunt daar in Mijn Monuta ook je wensen vastleggen dat heb ik gedeeltelijk ook gedaan en bij een aantal onderdelen mogen mijn partner en kinderen beslissen.

 17. Ik zal begraven worden ik heb een verzekering geregeld ik betaal maandelijks een premie. Het is wel zeker lastig allemaal. Goed dat je daar een blog over schrijft.

 18. Crematie is wat mijn man en ik ook voor staan en ook gewoon simpel want we zijn nog maar samen. door mijn k ziekte die ik 2x ontving wilden ze mij vroeger niet in een verzekering en heb dus hiervoor zelf al ervoor gespaard. En spaar nog bij want kosten kunnen overal anders wezen en het vervoer is niet overal het zelfde daar er hier in de omgeving geen crematieplaats in buurt is. Mijn man is klaar met premie betalen maar toch leg ik ook elke maand hiervoor wat weg.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.