Wat is het doel van een overlijdensrisicoverzekering?

overlijdensrisicoverzekering

Mijn man en ik hebben allebei  een overlijdensrisicoverzekering. Zeker in de tijd dat mijn man de enige kostwinner was, leek ons dat belangrijk.

Stel dat hij zou wegvallen... Dan zou een overlijdensrisicoverzekering voor zorgen dat de kinderen en ik de hypotheek konden blijven betalen. Mocht ik onverwachts overlijden, dan zou mijn man geld krijgen om hulp in te kopen.

Van financiële zaken val ik altijd een beetje stil. Ik weet dat ze heel belangrijk zijn, maar ik vind ze vaak ook erg ingewikkeld en saai. Daarom ben ik blij met onderstaand artikel dat Simone schreef over overlijdensrisicoverzekeringen voor Huisvlijt!

Wat is het doel van een overlijdensrisicoverzekering?

Doordat jij je in Nederland voor van alles en nog wat kunt verzekeren, weet je misschien niet meer welke verzekeringen je wel en niet af moet sluiten. Sommige verzekeringen zijn verplicht, waardoor je er niet aan ontkomt.

Maar is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Nee, dat is niet het geval.

Toch is het zeker het overwegen waard om deze verzekering af te sluiten. Helaas zien veel mensen het nut van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) niet in.

Geldt dit ook voor jou? Lees dan vooral verder. In deze tekst leggen we je namelijk uit wat het doel is van een overlijdensrisicoverzekering.

Nabestaanden ontlasten

Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, ontlast je jouw nabestaanden op financieel gebied. Om te begrijpen hoe dit precies zit, moet je eerst weten hoe een ORV werkt.

Sluit je deze verzekering af en overlijd je binnen de looptijd?

Dan keert een verzekeraar eenmalig een bedrag uit aan de eerste begunstigde. Bij het afsluiten van de verzekering heb je zelf bepaald wie de eerste begunstigde is. Het verzekerde bedrag wordt in dat geval bijgeschreven op de rekening van de betreffende persoon.

De uitkering van een overlijdensrisicoverzekering is vaak een relatief groot bedrag. Vandaar dat het geld vaak gebruikt wordt om de hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen. Het grote voordeel hiervan is dat de maandlasten dalen, waardoor er meer geld overblijft voor andere zaken. Extra bijkomstigheid is dat jouw nabestaanden hierdoor vaak niet hoeven te verhuizen.

Woon je in een huurwoning?

Dan kunnen jouw nabestaanden de ORV uitkering gebruiken om de huur te betalen. Als je binnen de looptijd van deze verzekering overlijdt, kan jouw partner de uitkering ook gebruiken om een persoonlijke lening af te lossen. Dit zorgt eveneens voor lagere maandlasten.

Goede toekomst voor de kinderen

Sommige mensen denken dat zij de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering alleen maar mogen gebruiken om de huur of hypotheek te betalen of een persoonlijke lening af te lossen.

Dit is een misvatting, want met de uitkering kan jouw partner ook zorgen voor een goede toekomst voor de kinderen.

Zo wordt het geld vaak gebruikt om de studie van de kinderen te betalen. Hierdoor maak jij het voor je kinderen mogelijk om te gaan studeren zonder dat zij een (grote) studieschuld opbouwen.

Er zijn ook mensen die een deel van de uitkering gebruiken om de kosten van kinderopvang te dekken. Door een kind naar de opvang te brengen kan jouw partner (meer) gaan werken, waardoor er maandelijks meer te besteden is.



Verwar ORV en levensverzekering niet met elkaar

Ben je overtuigd van de voordelen van een overlijdensrisicoverzekering? Dan wil je deze verzekering zelf mogelijk wel afsluiten.

Overlijdensrisicoverzekering ≠ levensverzekering

Wie op zoek gaat naar zo’n verzekering, komt waarschijnlijk ook de term ‘levensverzekering’ tegen. Hierdoor denk je misschien dat dit dezelfde verzekering is. Dit is niet het geval want er zit een verschil tussen een levensverzekering en overlijdensrisicoverzekering.

Zo kun je een ORV wel afsluiten, maar een levensverzekering niet. Waarom niet? Omdat ‘levensverzekeringen’ een verzamelnaam is voor verzekeringen die betrekking hebben op iemands leven. Naast een overlijdensrisicoverzekering is een uitvaartverzekering bijvoorbeeld ook een levensverzekering.

Nawoord

Dankjewel Simone voor je uitleg van dit ingewikkelde onderwerp. Ik las op de site Risk and Business dat bijna 75% van alle Nederlanders zo'n verzekering heeft. Maar wat nou als alles goed gaat? Heb je dan al die jaren voor niks geld uitgegeven?

Volgens het CBS wordt de kans dat je overlijdt tussen je 20ste en 60ste steeds kleiner.

Maar ja, je zult maar net pech hebben. Dan vind ik een overlijdensrisicoverzekering toch wel een geruststellende gedachte.

Niet zo fun fact dat ik tegenkwam op de site van de Consumentenbond: je kunt de premie van een overlijdensrisicoverzekering niet aftrekken van de belasting.

Leestip

Stel dat er wat met jou gebeurt: hoe zit dat dan financieel?

Wat vind jij van een overlijdensrisicoverzekering?

Vergelijkbare berichten

11 reacties

  1. Ik dacht dat het voor mij verplicht was, omdat ik in mijn eentje een huis kocht. Er is dan namelijk in principe niemand die anders het gat opvangt en dat vindt de bank niet leuk bij het verstrekken van een hypotheek. Hoe dan ook, ik heb zo'n verzekering en ik hoop dat ze voorlopig niet uit hoeven te keren;).

  2. Het was verplicht toen we onze hypotheek afsloten maar konden er van af bij omzetting van de hypotheek van spaarhypotheek naar aflossingsvrij.

  3. Ik weet eigenlijk niet of ik het wel of niet heb. Ik lees bij andere reacties dat het verplicht is als je een huis koopt, dus dat zou betekenen dat ik dit wel zou hebben haha.

  4. Dank je wel, ik vind het een heel heldere uitleg. Ik vind het ook heel mooi als je een ORV kunt afsluiten, om zo je nabestaanden te ontzorgen. Helaas zijn door de hoge kosten van vandaag de dag dit soort verzekeringen voor mij een luxe.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.