Stel dat er wat met jou gebeurt: hoe zit dat dan financieel?
Last updated on augustus 3rd, 2022 at 10:33 am
- Wat is een overlijdensrisicoverzekering eigenlijk?
- Hoe mijn man en ik het geregeld hebben
- Overlijdensrisicoverzekering afsluiten/berekenen
- Wat zou een overlijdensrisicoverzekering mij kosten?
- Samenvattend
- Leestips
In Colorado duwde een man zijn vrouw van een hoge rots. ‘
Ze is gevallen!’ beweerde hij.
Het leverde hem maar liefst 4 miljoen euro op. Want hij had van te voren eventjes 3 levensverzekeringen voor haar afgesloten. Ze waren daar nota bene om hun 12-jarig huwelijk te vieren!
Dus mocht mijn man ineens meerdere overlijdensrisicoverzekeringen voor mij willen afsluiten, dan ben ik op mijn hoede ; )
Wat is een overlijdensrisicoverzekering eigenlijk?
Een overlijdensrisicoverzekering is een vorm van levensverzekering. Deze verzekering wordt uitgekeerd als de persoon die is verzekerd doodgaat. Er zijn meerdere soorten levensverzekeringen, maar de bekendste zijn:
- Een overlijdensrisicoverzekering
- Een uitvaartverzekering
Deze twee worden nog wel eens door elkaar gehaald. Maar een uitvaartverzekering is bedoeld om de begrafenis en dergelijke van te betalen. Een overlijdensrisicoverzekering sluit
je af voor je nabestaanden. Je vangt daarmee de financiële gevolgen op van het wegvallen van jouw inkomen. Zodat je kunt voorkomen dat je nabestaanden de huur of hypotheek niet meer kunnen betalen, en ook nog eens het huis uitmoeten. Of dat zij door jouw overlijden in financiële problemen komen.
Met een overlijdensrisicoverzekering laat je je naasten
Met een overlijdensrisicoverzekering laat je je naasten financieel verzorgd achter. Een potentieel gat in de inkomsten wordt er mee opgevangen.
Hoe mijn man en ik het geregeld hebben
Mijn man en ik hebben allebei een overlijdensrisicoverzekering. Die hebben we afgesloten toen we samen ons eerste huis kochten. Maar mijn man is voor een hoger bedrag verzekerd dan ik. Zeker toen hij de enige kostwinner was, en ik fulltime thuisblijfmoeder was dat nodig. Als hij zou wegvallen viel immers ook het gezinsinkomen weg.
Ergens wel apart, dat mijn man financieel meer waard was dan ik ; )
Overlijdensrisicoverzekering afsluiten/berekenen
Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten/berekenen kun je op verschillende manieren doen. Je kunt een gesprek plannen met een adviseur, of je maakt online een berekening, en sluit op basis daarvan je verzekering af.
Wat zou een overlijdensrisicoverzekering mij kosten?
Ik was benieuwd wat een overlijdensrisicoverzekering mij nu zou kosten. Ik deed daarom een online premieberekening bij Allianz. Opvallend vond ik de korting voor universitair geschoolden mensen! Dat ik ook korting kreeg omdat ik niet rook vind ik wel terecht.
100.000 leek me een mooi bedrag voor mijn man en kinderen mocht ik overlijden. Mocht ik voor 11 november 2047 overlijden, dan kost een overlijdensrisicoverzekering bij Allianz mij zo’n 26,07 volgens hun calculator.
Samenvattend
Een overlijdensrisicoverzekering is een manier om je nabestaanden financiële zekerheid te geven als jij komt te overlijden. Als iemand dood gaat is dat al erg genoeg, daar wil je dan niet ook nog eens financiële problemen bij krijgen.
Het is daarom verstandig te kijken wat de financiële gevolgen zouden zijn als jij zou wegvallen. En als blijkt dat het tot financiële problemen leidt, een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.
Heb jij een overlijdensrisicoverzekering?
Leestips
- Inboedelverzekering wat is dat?
- Wat zou jij doen als je nog 1 jaar te leven had?
- Verklaring van erfrecht ervaring
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Bij ons is het gekoppeld aan de hypotheek. Als een van ons overlijdt, wordt het spaargedeelte van de hypotheek kwijtgescholden. We hebben nog de ouderwetse combi van spaarhypotheek en aflossingsvrij, dus dan blijft er nog maar een klein stukje over aan maandlasten voor de hypotheek.
Daarnaast is er ook al het één en ander geregeld via het pensioenfonds. Dat bij elkaar lijkt me voldoende zekerheid om financieel alleen verder te kunnen, mocht het ooit nodig zijn.
Dat klinkt inderdaad goed Jacqueline.
De verzekeringen voor mij regelen mijn ouders nog steeds, al vind ik het wel interessant om hier meer over te weten.
Wij hebben ook een overlijdensrisicoverzekering die we verplicht af moesten sluiten bij de hypotheek. Beiden zijn we voor 50% van het hypotheekbedrag verzekerd.
Daarnaast hebben we allebei een basis uitvaartverzekering. Dit hebben we vooral afgesloten voor het gemak wat we denken dat ons dit gaat geven, dat op zo’n verdrietig moment alles wordt opgepakt en afgehandeld door de verzekeraar.
Vanwege de aankoop van ons huis hebben mijn vriend en ik er ook eentje. Je moet er niet aan denken dat bij overlijden van de ene, de andere het huis ook nog eens uit moet
Poe ja, wat een verhalen lees je soms… Wij hebben een overlijdensrisicoverzekering afgesloten toen we ons huis kochten.
Ik heb hier maar zeer weinig kennis over dus zeer interessant om te lezen!
Liefs
Karlien
Kijk ook even bij het pensioen op mijn pensioen punt nl. Wanneer ik overlijd terwijl ik in dienst ben bij mijn huidige werkgever, krijgt mijn man wel tweemaal zo veel als wanneer ik overlijd bij werkeloosheid. Ik ben hoofdkostwinner nl.
Ik heb nog geen van die verzekeringen maar ik ben dan ook nog niet vast aan het werk :)
Is wel iets belangrijks om over na te denken! xx
Bij het afsluiten van een lening moet je deze schuldsaldo verzekering er sowieso bij! Eng om over na te denken als je nog geen 30 bent, maar wel nodig just in case!
Ik moet hier nog laaang niet aan denken met mijn 17 jaartjes jong. Maae nu weet ik wel eindelijk echt goed wat en waarom het is, duidelijk geschreven!
Wij moesten ook verplicht het afbemen met onze nieuwe hypotheek. Als een van ons overlijdt binnen 30 jaar dan kan de amder er blijven wonen, met een laag inkomen.
Dat is toch een prettige gedachte!
Goede en handige blog heb je geschreven. Mijn ouders hadden mij toendertijd meeverzekerd. Ik heb nog een verzekering lopen. Over een jaar verloopt het geloof ik. Ik ga weer eens kijken.
Goed artikel! Wij zijn goed verzekerd, gelukkig. Ga ervan uit dat het niet binnen nu en 50 jaar nodig gaat zijn, but just in kees…
ik werd toen de tijd heel veel gebeld over een Overlijdensrisicoverzekering maar ik heb er uiteindelijk voor gekozen het niet te doen.
maar misschien is het na het lezen van je stuk toch wel handig om het wel te doen
Hier heb ik eigenlijk nog nooit van gehoord – wat wel logisch is voor iemand van mijn leeftijd natuurlijk. En ondanks dat ik totaal niet wist wat het was, heb je het in dit redelijk korte artikel toch duidelijk uitgelegd! Handig voor later, dan weet ik al een beetje wat het inhoudt.
Goed en duidelijk uitgelegd. Ik heb er geen, mijn man wel. Je artikel zet mij toch wel weer even aan het denken
Op mijn mans naam hebben we een verzekering op de hypotheek en nog een daarbuiten. Mijn man redt zich financieel wel zonder mij. Andersom gaat dat niet.
Bij ons is het gekoppeld aan de hypotheek. Verder weet ik nog niet alles. Ik moet nog verdiepen en aan mijn man vragen die regel alles.
Ik heb hier nog niet echt bij stil gestaan. Goed om hier meer over te lezen :)
Intrigerend toch deze verhalen met deze verzekering als uitgangspunt. Lekker leesvoer.
Ik heb een levensverzekering gekoppeld aan mijn woonkrediet. Voor mijn uitvaart lig ik niet zo wakker…
Ik heb een soort van overlijdensverzekering. Dat noemt bij ons Dela, ik betaal dan een bepaald bedrag per maand. Als ik overlijd krijgt mijn familie dat geld om mijn begrafenis te regelen. Wat er over schiet mogen ze hebben.
Dat klinkt als een uitvaartverzekering als ik het zo lees Sanne.
Ik heb geen flauw idee hoe het bij ons geregeld is, haha we zijn ook nog niet zolang getrouwd, maar ik zal het onderwerp vanavond es even op tafel leggen ;-)
Ja, gezellig ; )
Met een overlijdensrisicoverzekering ben je voor een bepaalde periode verzekerd van een uitkering bij overlijden. Leef je op de einddatum nog steeds komt de verzekering te vervallen en wordt er niets uitgekeerd. Dat is iets wat in mijn ervaring (ik heb jaren bij een particuliere verzekeringsmaatschappij gewerkt) niet doorheeft bij het afsluiten. Wil je toch iets opbouwen en ook op einddatum een uitkering hebben? Kies dan voor een kapitaalverzekering incl overlijdensrisico. Dan is je premie overigens wel hoger natuurlijk. Ik vind dat dat voor de volledigheid van je interessante blog wel duidelijk moet zijn. Wel goed om mensen bewust te maken via je blog!
Dank voor je goede aanvulling Cynthia!
Ja. Toen ik hem afsloot, was hij nog niet zo heel duur. Ik heb hem destijds afgesloten omdat ik een deel van mijn hypotheek via familie had (en de bank natuurlijk voorging bij de verkoop van het huis, dus zij zouden dan mogelijk misgrijpen). En daarna aangehouden, want mocht ik dan een keer gaan, heeft het in ieder geval nog een klein voordeeltje.
Wij hebben geen overlijdens risicoverzekering. Op dit moment wordt er i.v.m. een hypotheek wel een financieel plan voor ons geschreven, dus ik ben benieuwd
Ik ben van jongs af aan al verzekerd. betaal 10 euro per maand. Verder heb ik geen idee hoe en wat
Ik heb dat nog niet maar ik ben pas 21 jaar oud. Dat zijn zorgen voor later.
Wat goed dat je er over schrijft. Toevallig zijn mijn vriend en ik er ook mee bezig nu.
Goed, dat je hier over schrijft. Dit zijn dingen, waar eigenlijk niemand mee bezig wil zijn, maar die wel belangrijk zijn.
Ja, toen manlief en ik 2 jaar geleden ons huis kochten moesten we ook een verzekering afsluiten. :-) We hebben het volledige hypotheekbedrag verzekerd.
Wij hebben ook zo een v3rzekering. Gelukkig bestaat dit. Moet er echt niet aan denken dat het nodig is!
Bij ons is het ook gekoppeld aan de hypotheek. En inderdaad is het bedrag – indien mijn man eerder overlijdt – hoger dan andersom. Destijds omdat hij het meest verdiende. Nu komt het goed uit omdat ik mijn bedrijf aan het opzetten ben en hij de kostwinner is.
Idd goed om voor te gaan zitten en mee bezig te zijn!
Het hoorde bij de aankoop van ons huis. Geen risico s en beter om daar voldoende over na te denken. Dan hoef je daar alvast niet van wakker te liggen
Goed onderwerp en interessante info! Thanx!
Wij hebben geen van beide verzekeringen.
Mijn man en ik zijn hier op het moment ook mee bezig, maar het is nog niet zo makkelijk een verzekering te vinden die niet plaatsgebonden is en dus ook nog geldig is als je van land naar land verhuist (beiden oorspronkelijk uit Nederland, maar voorgaande jaren woonachtig in Zweden, nu in België en wie weet wat de toemomst brengt.. x
Dat lijkt me inderdaad wel lastig Mieke. Een gat in de markt lijkt me dat! Verzekeringen voor mensen die in verschillende landen wonen.
wij zijn ook redelijk goed verzekerd voor alles, en wie mijn kinderen opvangen als we er allebei niet meer zijn hebben ook een fijn vangnetje
Ja, de zorg voor de kinderen hebben wij destijds ook vast laten leggen bij de notaris. Inmiddels zijn ze gelukkig oud genoeg dat ze zich kunnen redden zonder ons.
Momenteel nog niet echt mee bezig maar als dit in de toekomst wel het geval is dan helpt dit bericht zeker! Heel informatief!
Toch allemaal wel heel belangrijk om op tijd mee bezig te zijn. Niet de leukste zaken, maar t brengt wel een zekere rust als alles goed geregeld is.
Ik ga bijna samenwonen, maar als hij wegvalt heb ik dus een probleem. Dus toch even over hebben soonish.