Reacties

Kledingvoorschriften op middelbare scholen? — 27 reacties

 1. Ik heb even het reglement van onze belgische school erbij gehaald:

  "Onze school waardeert persoonlijke smaak en overtuiging, maar het mag geenszins de bedoeling
  zijn om te provoceren, de goede zeden te schenden of de vrijheid van anderen te belemmeren.
  Noch de eigen veiligheid of gezondheid, noch die van anderen mag in het gedrang komen.
  De kledij dient verzorgd te zijn. We kunnen moeilijk gedetailleerd omschrijven wat we hieronder
  verstaan. We rekenen erop dat men duidelijk onderscheid maakt tussen schoolse kledij en
  vrijetijdskledij. Indien wij vinden dat de kledij niet aangepast is aan de leefregels van onze school,
  vragen wij reservekleding (eventueel turnkledij) van de school aan te trekken.
  Hoofddeksels zoals petten, hoeden, sjaals, enz. mogen niet worden gedragen in de gebouwen.
  Zichtbare piercings, behalve in aanvaardbare mate zijn niet toegelaten."

  Best wel streng, de halve blote korte broeken mogen hier echt niet, ook geen hoofddoeken etc. Ik zou het als moeder ook echt niet goed vinden als ze in zo'n broekje naar school gaan.

  • Wat een duidelijke kledingvoorschriften zeg! En best uitgebreid. Zo uitgebreid ben ik ze hier nog niet tegen gekomen.

   Het enige wat ik me afvraag: is turnkledij niet ook strak en bloot?

 2. Zoon zit op een Christelijke middelbare school (met leerwegondersteuning) in Hilversum. Ik kan zo snel niets vinden over enig kledingvoorschrift. Petjes etc mogen niet in de klas. Nu zitten er weinig meisjes op zijn school en die verschillen nogal onderling. Zoon houdt niet van die half onder je billen broeken bij jongens dus hij loopt er vrij degelijk bij denk ik.
  Wat ik overigens ook wel opvallend vindt is dat het christelijk onderwijs is maar dat ze geen uur godsdienstles hebben en niets aan geloof doen. Alleen met kerstontbijt etc vragen ze om spullen die ook moslims/hindoes mogen eten.
  Ilse

  • Wonderlijk inderdaad. Bij een Christelijke school verwacht je toch Godsdienstles. De christelijke school waar mijn middelste zoon na de vakantie naar toe gaat, heeft echt godsdienstles.

   Apart dat het nog zo lastig is om kledingvoorschriften te vinden, vind je ook niet?

 3. Onze oudste 2 dames zitten op een reformatorische school.
  Daar zijn zeker kledingregels: Meisjes mogen geen broeken aan. Ze moeten dus in rok of jurk naar school. De jongens mogen geen korte broek aan.
  Wij vinden die regels vrij streng, maar voor de rest is het een fijne school. Dus nemen we die regels maar op de koop toe. De meiden dragen in hun vrije tijd regelmatig een broek. Verder een rokje of jurk.

  Ik vind dat er wel verschil is tussen vrijetijdskleding en nette kleding voor bijv. school. Onze meiden hebben voor de zomer ook allebei korte broekjes (nette ;-) )
  Ze mogen van mij ook in hun vrije tijd geen broekjes waar de billen uitsteken.
  Maar op school vind ik dat helemaal not-done!

  • Meisjes geen broeken aan! Dat is het anderste uiterste van de school van mijn jongste dochter, waar ze dus met de billen uit de korte broek lopen.

   Alleen maar in rok naar school mogen vind ik vrij heftig anno 2014. Aan de andere kant: als je voor die school kiest, weet je dat dit er bij hoort natuurlijk.

   Bedankt voor je bijdrage Grietje! Ik wist niet dat sommige scholen nog zo streng waren!

  • Er staat niet bij hoe kort die rok mag zijn. Er zijn rokjes die ik nog aanstootgevender vind dan de korte broeken. Die worden hier ook wel gedragen maar dan met een legging of dikke panty er onder.

   Wat ik me bij de protestantse school nog afvraag: waar zijn dan die eisen van hygiene en veiligheid vermeld die door de school gesteld zijn?

  • Daar zeg je met wat Willemien! Je heb natuurlijk rokken én rokken. Maar zeggen ze dan niets van die hele korte rokjes? Dat lijkt me duidelijk iets wat toch ook niet mag op zo'n school.

   Die eisen van hygiène en veiligheid worden inderdaad niet gespecificeerd. Dus dat schiet niet op natuurlijk.

  • Ja zulke scholen bestaan nog steeds. Er zijn maar zat ouders die blij zijn met deze scholen. Die willen hun kind echt niet naar een openbare school sturen. Onze dochters hebben er voor gekozen, omdat al hun vriendinnen naar die school gingen. En de afstand is te doen, dus vonden wij het prima. De basisschool hier in het dorp hanteert voor de meisjes dezelfde regels, dus ze zijn niet anders gewend.

   Ja, de lengte van de rokken is vaak erg dubieus.
   Tieners zoeken nu eenmaal grenzen.
   Mijn meiden trekken hem ook graag iets omhoog. ;-)
   Ik probeer ze een redelijke lengte aan te laten doen. En er gaat een legging onder. Willen ze zomers blote benen? Dan moet de rok langer.
   Langer willen ze niet: Dat heeft niemand!! Dus ook al vallen de mussen dood van het dak, mijn dames hebben een legging aan. Dat vinden ze niet erg.
   Mij lijkt blote benen toch het lekkerst, maar goed dat is hun keuze.

  • Ook onze 2 dochters zitten op een reformatorische school waar ze geen broek aan mogen. Wel de korte rokjes met de legging eronder, al hoorde ik van de meiden dat ze met een warme dag al massaal hun leggings hadden uitgedaan. Dan vind ik het echt niet fatsoenlijk meer, en ik zit eigenlijk te wachten op de brief van de schoolleiding dat dát toch echt niet de bedoeling is, waar ik ze groot gelijk in geef. In hun vrije tijd dragen ze hier wel vaak een broek, een kort broekje mogen ze alleen aan als ze gaan zwemmen ofzo. Meisjes zouden zich veel meer bewust moeten zijn wat ze uitstralen als ze teveel van hun lichaam laten zien, wij proberen ze dat ook mee te geven, maar als puber wil je toch niet buiten de boot vallen. Overigens mogen jongens op die school wél kortere broeken aan, er zijn idd ook scholen waar ze alleen lange broeken aan mogen.

 4. Nou, ik heb even goed moeten zoeken, openbare school:
  Kleding
  In de school mag geen aanstootgevende, discriminerende of beledigende kleding worden
  gedragen. Tijdens de lessen L.O. dient de leerling functionele kleding te dragen.
  That's it.
  Die meiden bij m'n dochter op school lopen er ook bij met hun borsten bijna uit hun top rollend en met méga korte broekjes. Mijn dochter (14) mag van mij echt niet zo naar school hoor!

 5. Hm ik kan er hier niks over vinden, wel weet ik dat vorig jaar een leerlinge naar huis werd gestuurd omdat ze een te bloot topje aan had. De helft van de boezem hing er overheen. Maar er liep in datzelfde school gebouw ook een docente rond die ongeveer hetzelfde gekleed of moet ik zeggen ontbloot had. Blijkbaar meet de school met 2 maten , of speelden er meer zaken mee :-)

  • Je moet als leerkrachten natuurlijk wel het goede voorbeeld geven. Je hebt natuurlijk geen poot om op te staan als je eigen borsten ook uit je topje vallen...

 6. Openbare scholen hebben minder bevoegdheden om kledingvoorschriften te geven dan bijzondere (confessionele) scholen. Een Rk school mag bijvoorbeeld onder omstandigheden eisen dat kleding die duidelijk haaks staat op het gedachtengoed van de school verwisseld wordt (bijv. shirt met duidelijk aanstootgevende afbeelding van of tekst over Maria). Denk ook aan de refo scholen die meiden en vrouwen rokken en jurken voorschrijven (en het grensgeval-gedoe met leggings onder rokken, wat op die refo scholen nu actueel is). Het onderscheid tussen openbaar en niet-openbaar dat jij signaleert heeft dus alles met bevoegheden en wetgeving te maken. Er zijn diverse rechtszaken over geweest.

  Groeten van een juriste die zich hier ooit uitputtend in verdiept heeft...

 7. Terecht dat er kledingvoorschriften gelden voor school - zoals ze later ook voor werk zullen gelden. Zéker op een middelbare school, waar de hormonen toch al rondgieren lijkt het me gepast dat leerlingen niet worden afgeleid door al te blote kleding.

  Enne - pubers zoeken grenzen op, dus dan moeten die greznen er wel zijn!

  • Goed punt Hanneke. Als je de school ziet als een voorbereiding op het latere (werk)leven, dan is het prima om alvast te wennen aan een bepaalde kleedcode.

 8. In het reglement van de (openbare) scholengemeenschap van mijn kinderen, is het enige wat ik over kleding kan vinden dat petten, mutsen en jassen aan de kapstok buiten het leslokaal moeten. Verder staan er niets over kleding, piercings e.d. in.

  • Kledingvoorschriften lijken niet zo'n belangrijk onderwerp als ik de comments zo lees. Ik moest ook vrij veel moeite doen om er wat te vinden. Je moet ze echt wíllen vinden ; )

 9. Al mijn kinderen zijn van school af, maar wat ben ik blij dat ze hier in Londen allemaal school uniformen hebben gedragen. De dochters mochten de laatste twee jaar kleren naar keus dragen, maar het criterium was dat het de soort kleding moest zijn waarmee je eventueel naar je werk zou kunnen gaan. De jongens op droegen tot op de laatste dag hun uniformen (die zaten op een andere school). En zo gaat het hier nog steeds! Tja, jullie zullen er misschien om lachen en ik geef toe dat ik uren heb gestoken in het strijken van witte overhemden en witte en lichtblauwe bloesjes (om nog maar niet de spreken over de massa schoenpoetserij op zondagavonden) maar het was me heel wat waard, want wat heb ik in mijn kindertijd in Nederland niet gezeurd en ruzie gemaakt met mijn moeder over wat er wel of niet aan mocht en wat een gepest en jaloezie en opschepperij over kleding heeft het mijn kinderen bespaard!

 10. De jeugd wil zich altijd anders dragen dan wat gangbaar is, kijk maar terug naar de geschiedenis (spijkerbroeken, superbrede pijpen, enorm afro-haar, naveltruitjes etc). En ze groeien er altijd weer overheen... dus ik zou me niet zo'n zorgen maken. Op het moment dat het verboden wordt, wordt er juist naar manieren gezocht om er onderuit te komen of om het juist nog veel extremer te gaan aanpakken.

  • Iets anders dragen dan wat gangbaar is vind ik helemaal prima. Maar kleding die teveel bloot laat zien vind ik toch een ander verhaal.

 11. Ik vind hier de belangrijkste taak toch bij de ouders liggen. Met onze twee dochters (nu verstandige, volwassenen maar eens ook lastige, grensverkennende pubers :-) altijd alles besproken en hoewel ze het meestal niet met ons eens waren accepteerden ze bijna altijd wel onze regels. We hadden niet veel dwingende regels maar die paar regels (o.a. in welke kleding naar school, alcohol en roken, afspraken nakomen en nig een paar) werden nageleefd!

 12. Ik vind het altijd leuk om in Britse series te zien hoe scholieren een uniform aanhebben. Ziet er toch wel schattig uit, haha. Wij kijken naar een goede christelijke middelbare school nu, en op sommige heb je inderdaad ook vrij strenge kledingvoorschriften. Terecht, vind ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder