Kerstmis 2020: wel of geen kerstboom zetten?

Kerstmis 2020

Ik zit met een kerst dilemma voor Kerstmis 2020.

Zullen we dit jaar de kerstboom zetten? Of zal ik een jaartje overslaan?

De vraag is dus niet eens ‘Wanneer mag je de kerstboom zetten,’ als wel, ‘Zal ik überhaupt een kerstboom zetten?’

De reden dat dit ineens een vraagstuk is, heeft (het zou eens niet) met corona te maken.

Waarom ik twijfel over een kerstboom voor Kerstmis 2020

We hebben als gezin de traditie om naar de kerstmarkt in het dorpje Varsseveld te gaan. Dat is een kleine kerstmarkt die meestal wordt gehouden rond 10 december. Omdat het een kleine kerstmarkt is, is het niet druk. Want als je mij ergens neerzet waar het druk is, dan heb ik maar één gedachte: ‘Waar kan ik er uit?!’

Als we van deze kerstmarkt thuiskomen, haalt mijn man de kerstboom van de zolder en zet hem op. Daarna versieren de kinderen en ik hem samen met kerstmuziek op de achtergrond. Als de kerstboom eenmaal is versierd drinken de volwassenen glühwein, en de kinderen chocolademelk met slagroom en smarties.

Maar door corona gaat deze kerstmarkt niet door.

En het is net alsof die kerstmarkt een soort eerste dominosteen is: als die niet valt, valt de rest ook niet.

Ik wil even geen extra Gedoe!

Daar komt bij dat we als gezin sinds maart behoorlijk intensief op elkaars lip zitten. Alles verloopt goed, maar dat neemt niet weg dat ik me enigszins overprikkeld voel en dingen al snel Gedoe vind. En wat is een versierde kerstboom anders dan een boel gedoe?!

Ik verlang naar rust en ruimte.

En doorgaans neemt kerstversiering juist een boel ruimte in.

Tussenweg?

Nu zit ik te denken of er niet een mooie tussenweg is. Om nou helemaal niets in huis te doen voor Kerst, vind ik ook weer zo wat. Ik houd immers wel degelijk van leven met de seizoenen. Bij de Action heb ik al gekeken of ze daar niet een klein simpel houten kerstboompje of zo hebben, maar ik zag alleen een spuuglelijk plastic ding waarvoor ik snobberig mijn neus ophaalde. Kijk:

kerstboom

Wat zeggen de kinderen over Kerstmis 2020?

Bij mijn overwegingen over al dan niet een kerstboom vroeg ik ook de mening van de kinderen. Ik zou immers niet hun harten willen breken door plotsklaps geen kerstboom neer te zetten. Maar mijn jongste zoon zei: ‘Zolang we maar wel lekker eten maakt het mij niet uit.’ Ook mijn man reageerde nogal onverschillig op mijn belangrijke vraagstuk. Later voegde mijn jongste zoon er echter aan toe dat hij het ‘wel kaal’ zou vinden, Kerst zonder kerstboom. Ook mijn jongste dochter vond het ‘wel een beetje jammer’.

Laten we de voor- en nadelen van een kerstboom eens op een rijtje zetten

Voordelen kerstboom

 1. Een kerstboom ‘hoort’ bij Kerst.
 2. Het is gezellig.
 3. Je kunt hem mooi versieren.
 4. Niets zegt zo dat het Kerstmis is, als een kerstboom.
 5. Een kerstboom zetten en versieren kan een mooie  kerst traditie zijn en voor mooie herinneringen zorgen.
 6. Je kunt er cadeautjes onder leggen.
 7. Als je hem opruimt heb je ineens zo heerlijk veel extra ruimte in huis.
 8. Je kunt helemaal los gaan met ornamenten en toch de rest van je huis netjes houden.

Nadelen kerstboom

 1. Het is een sta in de weg.
 2. Kerstbomen zijn vaak kitscherig. Die van mij in ieder geval wel.
 3. Als je kleine kinderen hebt of huisdieren, kan een kerstboom voor allerlei problemen zorgen of zelfs gevaarlijk zijn.
 4. Je moet er tijd insteken om hem op te zetten/ te versieren.
 5. De kerstboom heeft feitelijk niets met het oorspronkelijke kerstfeest te maken, en is een heidens gebruik.

Tot zover de overwegingen, straks mijn conclusie!

Nu eerst even een blogpost die ik schreef in 2008. Mijn oudste dochter was toen 13 en de jongste 8.

Kerstboom tip

Ben je zo populair dat je bent bedolven onder de kerstkaarten? Of heb je gewoon te weinig leuke kerstballen? Zet dan gewoon alle kerstkaarten in je boom! Origineel en efficiënt!

En misschien ook wel een beetje slordig…

kerstmis 2020

Een kerstboom of geen kerstboom voor Kerstmis 2020?

Op basis van mijn mini onderzoekje onder kinderen en man heb ik besloten dat we gewoon de kerstboom weer zetten. Het is toch wel leuk om de Kersttijd op die manier kracht bij te zetten. En ook al kunnen we niet eerst naar de kerstmarkt, de overige tradities kunnen we natuurlijk wel doen.

Dus overprikkeld of niet, bij ons thuis zal ook op Kerstmis 2020 een kerstboom staan.

Al was het maar vanwege de blijdschap die het mij geeft als ik hem weer kan opruimen.

Hoe sta jij in het vraagstuk: een kerstboom of geen kerstboom?

Similar Posts

31 Comments

 1. Heel leuk, maar daar hebben wij juist teveel ballen voor, en teveel kaarten. Ik span gewoon een wollen draad door de kamer en hang ze met een klein knijpertje op (je kunt het ook met plakband doen, maar dan kun je niets meer doen met de kaarten). Een soort slingers dus.

 2. ik heb een mini kestboom, en de rest is allemaal versiering in een appelkist in de vorm van een kerstboom
  Mijn kerstboom ligt zeker al meer 10 jaar in de kelder niks te doen
  *Een @->- voor jou.

 3. Mijn woonkamer is heel groot, daar komt een echte boom. Ieder jaar. Mijn dilemma is: wanneer die boom in huis halen? Liefst zo laat mogelijk. Maar dan zijn er alleen nog zielige bomen over. Ik zie in mijn buurt dat iedereen al een boom in huis heeft staan. Ook vaak buiten nog 1. Ons huis is kaal en donker met alleen de adventster voor het raam. Ik ben trouwens graag een uitzondering 😉

 4. Ik ga de kerstboom sowieso zetten. En hij wordt weer lekker schreeuwerig en kitscherig, zodat ik begin januari ook weer zin heb om hem op te ruimen…

 5. Ha Nicole,

  las gisteren een goed stukkie van Youp over de kerstbomen: ‘s avonds 24 december opzetten en 1 januari er weer uit.
  Zou rustig kunnen zijn.
  Ik heb mijn hele leven nog nooit een kerstboom gekocht.
  Als kind kwam er ook geen takje groen de deur in.
  Maar bij het grofbuil vond ik 30 jaar geleden een spuuglelijk ding.
  Als je wilt kun je het hier lezen:
  https://marlou-praathuis.blogspot.com/2019/12/licht.html

  Eerst Chanoekah en daarna kijk ik of ik het “ding” uit de schuur ga halen…
  Maar lícht willen we. Dat is zeker.

  groetjes, Marlou

 6. Ik heb een opmaat gemaakte stalen kerstboom staan, kon je op mijn logje al lezen.
  Verder hoef ik geen echte kerstboom, toen de kinderen nog thuis waren was het altijd een feest samen de boom optuigen. Hans

 7. Dit vraagstuk is bij mij heel simpel. Geen ruimte meer in huis, en ik heb hem zeker 10 jaar geleden al naar de kringloop gebracht, dochter de deur uit, wel een kat, en mijn woonkamer voller gezet met een eethoek wat voorheen niet was, grotere bank, kortom… weg ruimte voor de kerstboom. Nu in Drachten hetzelfde verhaal, woonkamer make over nog niet klaar, geen ruimte door extra meubels, de kerstboom is net naar de kringloop gebracht, 2 stuks zelfs… die van zijn ouders lag er ook nog. Er hangt 1 guirlande aan de verwarmingsbuis met wat lichtjes en dat is genoeg! De planten bloeien prachtig! De rode lidcactus en mijn witte orchidee staat nog volop in bloei!

  X

 8. Wij hebben al jaren geen kerstboom maar wel versieringen hier en daar en veel lichtjes. Mijn man vind het supergezellig zoals ik het gedaan heb dit jaar. Kerstboom hebben we buiten met lichtjes en slingers. Het bevalt ons goed zo het is echt heel knus en leuk. Heb o.a winterlandschap met ijsberen.

 9. Bij mij komt een kerstboom er nooit in. Andere versiering ook niet trouwens, want inderdaad vind ik het ‘rommel’ en overprikkeling. Dus ik snap jou wel, dat je wilt uitkijken naar het moment dat je hem op kunt ruimen. Snel opzetten dus, dat ding. Of je laat het over aan de mensen die ‘m wél heel graag willen;).

 10. Elk jaar hadden we een grote boom maar nu we wat ouder worden zagen we steeds er tegen op om het op te tuigen en weer alles op te ruimen. En we zijn nog maar saampjes dus hebben we nu een kleintje die ook mooi verlicht is en met wat eekhoorns en engelen er in. En aan de wand hebben we nu ditmaal een een verlichting snoer hangen in de vorm van wat harten gemaakt en geeft ook sfeer.

 11. Wij hebben altijd een echte kerstboom gehad. De laatste vijf jaar hebben we een kleintje in een pot. Die staat twee weken per jaar versierd en wel binnen. Soms alleen lichtjes. Soms alles. Neemt heel weinig ruimte in (als een grote kamerplant) en gaat na die twee weken weer in de tuin. Uit het zicht zelfs. Dat boompje doet het prima, maar groeit niet hard. Staat dus nog steeds in dezelfde pot.

 12. Vorig jaar geen boom gezet ,geen zin omdat enorme ding op te zetten en 3 dagen bezig te zijn om hem te versieren .Dit jaar hebben we weer een klein echt boompje met wat lichtjes en versiering en dat staat al zo’n week of twee .Verder wat leuke dienblaadjes met kerstdingetjes en veel lichtjes .Ik geniet er elke dag van

 13. Vroeger toen we nog veel ruimte hadden werd er een hele grote echte boom gezet. Nu we kleiner wonen zet ik geen kerstboom meer maar koop een paar dennentakken op de markt. Ik heb een grote koperen ketel, daar komt een emmer in die ik volprop met oasis en daar de takken in schik. Een paar lampjes en een paar kleine rode balletjes is alles wat ik gebruik als versiering. Ik hou zo van de geur van dennen, heel het huis ruikt er naar. Ik heb geen idee van welke soort deze takken zijn. Een voordeel is ook dat de takken hun naalden niet verliezen. Ik kan niet zonder met de Kerst alleen al voor de geur.

 14. Misschien komt er zo’n kleine plastieken kerstboom maar da’s nog niet zeker. Wel is de dochter van plan om de woonkamer te versieren, maar meer weet ik er niet over.

 15. Koop gewoon een klein kerstboompje in pot en zet hem in het voorjaar zonder die pot in de tuin. Dan koop je geen stinkend Chinees plastic en heeft de natuur er weer een boom bij.

 16. Dit jaar laat ik de kerstboom op zolder. We hebben een jong hondje dat graag dingen pikt die niet van haar zijn en ik ben bang dat ze de kerstboom niet met rust kan laten. Volgend jaar misschien wel weer. Of misschien heb ik ook een beetje genoeg van onze kleine kunstkerstboom die we al 20 jaar hebben…

  Ik heb een mooie vaas gekocht met takken met lampjes. Kan ik tot eind januari laten staan, want is niet specifiek kerstachtig. Vind ik een groot voordeel want januari is ook nog zo’n donkere maand. Verder nog wat kerstfrutsels hier en daar. En lampjes voor het raam en lampjes buiten. In onze buurt zijn veel huizen en tuinen met lampjes versierd en daar geniet ik erg van, zeker in dit corana-jaar….

 17. Tuurlijk wel! Wat Liesbeth zegt, dacht ik ook. Koop een klein boompje in een pot en zet ‘m na kerst in de tuin. Plaats genoeg bij jullie toch?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.