Waarom ik een kaarsje opsteek bij de koffie

IMG 20201112 095901

Sinds een paar weken steek ik bij mijn koffie van 10 uur een kaarsje aan.

Dat is een nieuwe gewoonte.

Eb hij bevalt me uitstekend!

Dat kaarsje heeft zowel een poëtische als een prozaïsche reden.

Lees ook Een kaarsje branden.

Waarom ik een kaarsje opsteek bij de koffie

 1. De poëtische reden is dat het licht van een kaars symbolisch is voor hoop. Dat er aan het eind van elke tunnel een lichtje gloort.
 2. Een tweede poëtische reden is dat je zo’n kaarsvlam kunt zien als inspiratie. Als ik het kaarsje aansteek, dan denk ik graag dat ik daarmee ook een lichtje in mezelf ontsteek!
 3. En dan nu een heel prozaïsche reden: ik vind het gezellig staan! Het markeert het begin van mijn koffiepauze, en als ik hem uitblaad het eind.
 4. En last but not least, het kaarsje staat in mijn geurbrander van de Action en zorgt dus voor een fijne en rustgevende geur als ik er wat etherische olie op doe.

Ik houd van dagelijkse rituelen!

Lees ook: Tunnel in kaars?

Heb jij bepaalde rituelen?

Similar Posts

21 Comments

 1. Ik vind het zo’n mooi nostalgisch plaatje. Maar het roept wel vragen bij mij op. Waarom eet je die ene pepernoot niet op ? En wat zit er in dat schattige doosje linksvoor ? En dan nog dat glas met dat lepeltje erin , van je man of één van je kinderen ?

  1. Wat grappig dat het zoveel vragen oproept. Die ene pepernoot is nog aan de beurt. Ik eet bij elk kopje koffie dat ik drink 1 pepernoot : ) Maar ik kreeg ineens het idee om een foto te maken van mijn koffie met kaarsje, vandaar!

   In het glas vooraan zat ananas: dat neem ik altijd bij de koffie, maar heb ik al op.

 2. Kaarsjes bij anderen vind ik heel gezellig, maar zelf heb ik hooguit één keer per jaar kaarsen aan. En dat is dan omdat de stroom is uitgevallen;).

  1. Inderdaad, beter is om bijenwaskaarsjes te gebruiken. Deze hebben nog een toegevoegde waarde aan de lucht. Ze zijn prijzig in aanschaf, maar daardoor wordt je vanzelf wel gerichter in het gebruik. Dus niet ‘zo maar’ even kaarsjes aan. Zelf maak ik ze van bijenwas en losse lontjes in glazen waxine kupjes (gekocht t.z.t. bij de Blokker per 10 ) Het is een zeer rustgevende en meditatieve handeling, je moet precies en rustig werken en de geur van het verwarmen van de was is aangenaam. Althans vind ik, mijn man niet. Het vereist wel een goede voorbereiding en aanschaf van diverse dingen voor je aan de slag kan, maar dat maakt het branden van het kaarsje nog waardevoller.

 3. Ik kan niet zo goed tegen vluchtige stoffen, en kaarsen en waxinelichtjes geven dampen af waar ik niet tegen kan. En zg. etherische olie moet ik helemaal niet aan beginnen. Zo jammer, want ik hou van lichtjes.

 4. Een heel nostalgische foto. Ik zou zo bij je aanschuiven!
  Tradities…Na het wandelen met de hond/wielrennen (nep)koffie met opgeklopte melk (uit de opschuimer) drinken. En dan niet gestoord worden (-:

 5. In deze tijd van het jaar, elke avond kaarsen aan, gezellig en mooi, en het dagelijks ritueel zomer en winter? De kamerfontein aanzetten, een feng shui dingetje, aantrekken wat we nodig hebben :D

  X

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.