Kast op maat: 4 stappenplan voor de beste kast

kast op maat

Een kast op maat.

Oftewel een kast die helemaal is gemaakt op basis van jouw persoonlijke wensen.

Klinkt ideaal vind je ook niet?!

Geen kast op maat maar wel 2 inbouwkasten

Zelf heb ik overigens geen kast op maat. Wel heb ik twee inbouwkasten waar ik heel blij mee ben. Allebei stammen ze nog uit de tijd dat dit huis gebouwd werd. In mijn kantoortje zit de inbouwkast van mijn tante Dina. En in onze woonkamer zit een inbouwkast met glazen deurtjes van mijn oma!

Waarom zou je voor een kast op maat kiezen?

Ik zie in ieder geval al twee voordelen:

 • De maten van een standaard kast zullen niet altijd geschikt zijn voor de ruimte in jouw huis. Stel, je hebt bijvoorbeeld een schuine wand in je slaapkamer. En toch wil je daar graag een kast kwijt. Als je een kast op maat laat maken, kun je rekening houden met die schuine wand.
 • Soms wil je een bepaalde indeling. Door een kast te laten maken op maat kun je die ook krijgen.

Mogelijke nadelen zijn er natuurlijk ook: een kast op maat is meestal duurder dan een kant en klaar kast. En daarnaast kun je ook last krijgen van keuzestress. Als je alles helemaal zelf kunt bepalen moet je dus veel keuzes maken. Zoals:

Wat voor kast wil je? In welke ruimte wil je hem hebben? Hoe groot? Schuifdeuren of draaideuren?

Mark schreef onderstaand stappenplan om de juiste keuzes voor jouw te maken!

Hoe kies je jouw kast op maat? Ik help je met een stappenplan

Stap 1 Kies je type kast: wat wil je erin doen?

Iedere kast heeft een andere functie, afhankelijk van in welke kamer de kast staan en wat jij er mee wilt. Wil je een kast voor je kleding zoals een inloopkast op maat? Of liever een kast om alle rommel op te ruimen en tegelijkertijd de tv in te plaatsen? Of wat dacht je van een wandkast, waarin je je spulletjes mooi kunt presenteren. Beantwoord die vraag en je kan naar stap 2.

Stap 2 Hoe groot moet je kast zijn?

Goed, je keuze is gemaakt, nu naar de volgende stap. Het formaat van je kast wordt door 2 zaken bepaald:

Wat moet erin? en In welke ruimte moet de kast staan?

Heb je bijvoorbeeld enorm veel kleren en een kamer over? Kies dan voor een gave inloopkast op maat. Ben je niet gezegend met een extra kamer en moet jouw kledingkast in je slaapkamer passen? Dan is een wat kleinere schuifdeurkast de ideale oplossing. Misschien heb je wel dermate weinig ruimte dat je liever voor een inbouwkast op maat gaat, ook enorm praktisch.

kast op maatStap 3 Kies je materiaal

Een kast op maat kan uit verschillende soorten materiaal bestaan. Bijvoorbeeld kunststof, glas, hout, mdf en metaal. Denk aan spiegeldeuren, kledingroedes of ladegeleiders. Uiteraard kies je eerst de buitenkant, welke kleur en welk soort materiaal wil je graag? Kies afhankelijk van in welke ruimte je kast komt welk soort materiaal je wilt gebruiken.

Stap 4 Kies je indeling

Misschien nog wel de moeilijkste stap van alle 4, het kiezen van het interieur, oftewel de indeling van je kast. Hoeveel lades heb je nodig voor je ondergoed, sokken en andere dingen?

Of wat dacht je van je sieraden, riemen, schoenen? Er zijn allerlei items die je kan toevoegen aan je kast op maat. Als je voor een tv-kast gaat, dan is het nogal belangrijk om de juiste ruimte voor je tv vrij te maken. Wist je dat je zelfs spotjes in je kast kan laten bouwen? Zoveel mogelijkheden… Maar dat is juist hartstikke leuk, lekker puzzelen!

Daar is ‘ie dan hoor, jouw op maat gemaakte kast en helemaal zelf uitgekozen.

Veel woonplezier met je kast op maat!

Nawoord

Dankjewel Mark voor je stappenplan voor het maken van een kast op maat. Bij een inloopkast op maat moet ik meteen aan de Carrie Bradshaw denken uit de serie en film Sex and the City. Mr. Big verrast daarin Carrie met een prachtige inloopkast.

Mijn grootste drempel bij een kast op maat is de vraag:

Wat kost een kast op maat?

Op de site woninginrichting aan huis schrijven ze:

‘Een standaard kast kost (afhankelijk van de breedte, hoogte, kleur en het materiaal) tussen de € 200 en € 1.500,- exclusief montagekosten. De kosten voor een kast op maat gemaakt liggen hoger, dit omdat er een stukje vakwerk bij komt kijken. De kosten beginnen hier vanaf € 800,- exclusief montagekosten. Ook dit is weer afhankelijk van het formaat, materiaal en kleur.’

Op Werkspot, waar je vakmensen kunt inhuren voor klusjes, geven ze de volgende prijsindicaties voor een kast op maat:

Kledingkast 3 schuifdeuren | 270, 260, 60| € 1800,-| |
Boekenkast hout | 420, 260, 35 | € 3700,- | |
Boekenkast MDF | 250, 240, 22 | € 1500 – | |
Zwevend TV meubel | 200, 32, 35 | € 2000,- |

Ik denk dat het ook erg afhangt van hoe je ergens denkt te wonen. Als je van plan bent de rest van je leven in een huis te blijven wonen, lijkt een kast op maat me een goede investering, waar je nog heel lang plezier van hebt.

Heb je plannen om binnen een paar jaar te verhuizen? Dan zou ik denk ik kiezen voor een kant en klaar kast.

Leestips

Wat voor soort kasten heb jij?

Similar Posts

23 Comments

 1. Kast op maat is altijd super goed.
  Hier hebben we een gewone kast.
  Bij mijn ouders thuis was dat een ingemaakte kast dat ik had.
  Leuk om te lezen en te weten.

 2. het helpt enorm omgoed te bedenken wat er in die kast moet, ik heb dat 20 jaar geleden gedaan voor onze gezamelijke kledingkast ( ook een kast op maat) en dieindelinge werkt nog altijd perfect. Oke je moet af en toe wel even mesten….

 3. Inbouwkasten, dat had je vroeger vaak. Tegenwoordig zie je dat bijna niet meer. In vond het altijd wel makkelijk.

  Love As always
  Dimario

 4. Het is inderdaad wel een hele investering. Ik geloof dat ik een broer lief aan zou kijken als ik er één zou willen (en daar heb ik toevallig vorige week nog over nagedacht). Het bedenken van de indeling lijkt me het ingewikkeldste stuk, want ja, het moet wel langer dan alleen nu fijn blijven;).

 5. Mijn vader heeft mijn kasten voor me gemaakt, ik heb een schuine wand in mijn kamer en daar heeft hij een kast van gemaakt. Ik zou denk ik niet zo snel een kast op maat laten maken..

 6. Ja, wij verhuizen te vaak voor een kast op maat. We hadden er vroeger wel een, een hele grote, die erg handig was.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.