In de rug geschoten: zut alors!

in de rug geschoten

Nee hè, dan denk je dat je alles gehad hebt, en dan ‘schiet het je in de rug’ zoals dat heet.

Toen ik maandagmorgen mijn ogen opensloeg constateerde ik opgetogen dat ik me weer wat beter voelde na de verkoudheid. Eenmaal beneden ging ik blijmoedig aan de slag met het huishouden en slingerde keukenstoelen op de keukentafel om mijn robotstofzuiger ruim baan te geven.

‘En dan doe ik zo ook nog even de wc!’ bedacht ik.

Maar eerst gooide ik nog even een klein propje in de prullenbak.

In de rug geschoten

En dat had ik blijkbaar niet moeten doen, want dat is het moment waarop het gebeurde: het ‘schoot’ me in de rug. Als een soort verstijfde Quasimodo stond ik daar, en wist niet waar ik het zoeken moest van de pijn.

Uiteindelijk lukte het me om bij de bank te komen, alwaar ik dankbaar neerzeeg. ‘Het lijken de 7 plagen van Egypte wel,’ mopperde ik tegen mijn man. Hoewel dit technisch gezien pas mijn tweede plaag was, na de verkoudheid.

Maar goed, toen ik daar een tijdje zo had gelegen, wilde ik toch eigenlijk wel verder met mijn leven.

In de rug geschoten? Blijf bewegen!

En volgens thuisarts.nl is het duidelijk: als het je in de rug schiet, moet je vooral blijven bewegen. Wandelen, fietsen, om de haverklap op staan van je stoel etc.

Dus nu probeer ik ondanks de pijn in mijn onderrug toch maar zoveel mogelijk te wandelen en te redderen.

En ik snap nu eindelijk wat mensen bedoelen als ze zeggen ‘het is me in de rug geschoten’.

Iemand nog tips?

Similar Posts

29 Comments

 1. Ai! Dat is niet leuk!

  Ik heb zeker een tip: yoga! Enorm goed voor je rug. Ik ben er van klachten mee afgekomen die volgens fysio’s nooit over zouden gaan ;-)
  Sterkte!

  1. Voor mij is het de eerste keer Bertie, maar ik vind het verrassend pijnlijk zeg! Ik leef met terugwerkende kracht mee met iedereen die het wel eens in de rug is geschoten.

 2. De ‘oud’pleeg zegt. ‘Neem ook regelmatig een pijnstiller, niet wachten tot de pijn te heftig is, zodat je wat soepeler kunt bewegen, want anders maak je het door een foute houding om pijn te vermijden alleen maar erger.’ Oh ja, laat een deskundige naar je houding achter de pc kijken. Het is je werk dus is een goede houding van belang. Die nek en schouderklachten komen ook niet uit het niets.

  1. Dankjewel voor de tip Ferrara. Normaliter ben ik niet zo makkelijk met pijnstillers, maar ik heb inderdaad begrepen dat het bij zoiets als dit juist goed is om te doen om te voorkomen dat je niet genoeg beweegt en zo.

 3. In 2018 schoot het mij in de onderrug en sindsdien heb ik chronisch pijn. Soms durf ik bijna niet te lopen omdat ik bang ben dat het in mij in de rug schiet en dan doet het zo pijn. Ik leef op paracetamol en ik doe mijn best om veel in beweging te zijn. Ik kan zitten maar na een tijdje verstijf ik en moet ik weer bewegen. En ik ben bij iedereen langs geweest. Mensendieck, fysiotherapie, osteopaat, en ze sturen je naar huis met oefeningen. Als laatste ben ik naar het ziekenhuis gegaan naar radiologie. Blijkt dat ik een versleten rug heb. En daar valt niet veel aan te doen en de dokter zegt alleen maar ik mag je geen medicijnen geven, en blijf in beweging. Ja beweging is belangrijk maar rusten ook, daarom blog ik weer omdat ik niet kan werken hierdoor. Verder ben ik gezond en ik moet mij aanpassen, ik onthaast veel meer want overbelasting/stress heeft mij de afgelopen jaren ook veel gedaan. Nu moet ik leren mij beter te ontspannen. En dat heeft tijd nodig!

  Ik wens je sterkte met je rug, ga oefeningen doen om de rug te versterken, en zoals de dokter ook tegen mij zei blijf in beweging. En neem paracetamol voor de pijn.

 4. Exodus goed doorlezen. (Het zijn 10 plagen. En verkoudheid en rugpijn zaten er niet tussen)

  Lichte pijnstiller nemen, warme pittenzak er 15 minuten tegen aan en dan rustig bewegen en niets lang doen.

 5. O nee he, dat is zó pijnlijk! Blijven bewegen schijnt inderdaad een goede remedie te zijn. Persoonlijk wissel ik dat graag af met (ja, het klinkt wat gek) even op de harde vloer liggen. Op de één of andere manier helpt dat bij mij. Ik hoop dat je snel weer een beetje mobieler bent en dan vooral ook zonder pijn.

 6. Oh, auw komt bekend voor.
  Dan zegt men, nou je hebt vast te zwaar getild!
  Nee komt door een papiertje, niemand gelooft je dan.
  Ik weet het en voel met je mee. Hans

 7. Oeioeioei… ik herken het!
  En ja… bewegen is toch het beste.
  Mar ik vind ook dat je rust moet nemen. Het is niet voor niks denk ik dan maar.

  Dus… “langzaamaan en vlug een beetje!”

  Sterkte!

 8. Gelukkig nog nooit gehad (ik klop af nu) maar het lijkt me geen pretje. Afwisselen maar. Zitten, staan, lopen. En misschien een massage van je man? Dat heb je gewoon verdiend na al die plagen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.