Energie vergelijken kan je ± 400 euro besparen!

Screenshot 2021 10 16 at 13.18.48

Energie vergelijken loont.

De laatste maanden zijn er veel zorgelijke berichten over de stijgende energieprijzen en hoe je kunt bezuinigen op gas.

Inmiddels zijn de prijzen gelukkig wat rustiger geworden, maar ze zijn nog steeds hoog.

Daarom verlaagt het kabinet zelfs tijdelijk de energiebelasting!

‘Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik betekent dit een daling van het belastingdeel van ongeveer 400 euro op jaarbasis.’ (Bron: Rijksoverheid.nl)

Daarnaast kun je zelf ook proberen om je energierekening zo laag mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door verschillende aanbieders van energie te vergelijken. Volgens de Energiemonitor van 2021 kan energie vergelijken een besparing van maar liefst 400 euro opleveren!

Meer informatie vind je op verandervanenergie.nl

Maar eerst: waarom gaan de energieprijzen omhoog dan?!

Heel simpel: De energieleveranciers moeten zelf meer betalen. Dus rekenen ze dat door naar ons, de consumenten.

De redenen dat de energieleveranciers meer moeten betalen zijn onder andere:

 • Het voorjaar was koud waardoor we met z’n allen meer gas hebben gebruikt.
 • Grondstoffen als olie en gas zijn momenteel schaars. Rusland levert bijvoorbeeld minder gas…
 • De prijs voor CO2-uitstootrechten in het Europese emissiehandelssysteem (ETS) voor energieproducenten is gestegen.
 • Vorig jaar waren de prijzen ‘historisch laag’ net na de corona-uitbraak.
 • Nu corona onder controle is, is er meer behoefte aan energie.
 • Het waait minder dan andere jaren, en daardoor is er minder windenergie.

Wat betekent de stijging van de energieprijzen voor jou?

De Rabobank kwam met het weinig opwekkende nieuws dat de gasrekening voor een gemiddeld huishouden in het slechtste geval 900 euro hoger uitvalt. Het ligt er ook aan of je een energiecontract hebt met vaste prijzen of variabele prijzen. In het laatste geval zul je hogere energieprijzen meteen in je portemonnee voelen…

Wat kun je zelf doen om te bezuinigen op je energiekosten?

In haar boek Gevonden Geld geeft geldgoeroe Annemarie van Gaal tips om te bezuinigen op je energiekosten.

 1. Doe aan energie vergelijken! Stap elk jaar over naar de voordeligste energie-aanbieder. Hiermee kun je al snel 300 tot 400 euro per jaar besparen op je energierekening. Annemarie van Gaal: ‘De tarieven de energiemaatschappij biedt als je een nieuw contract aangaat zijn vaste, lage tarieven voor een bepaalde periode. Als deze periode voorbij is, krijg je automatisch de hogere, variabele tarieven berekend.’ Ze noemt gaslicht.com als één van de goede vergelijkingssites om je te helpen.
 2. Doe licht en de verwarming uit in kamers waar je niet komt. Dit bespaart 250 euro per jaar.
 3. Zet de thermostaat een graadje lager. Dit bespaart gemiddeld 100 euro per jaar.
 4. Zet ‘s nachts de thermostaat op 15 graden en bespaar nog eens 100 euro.
 5. Let op het energielabel als je huishoudelijke apparaten koopt. Een tien jaar oude koelkast kost al gauw 70 euro meer per jaar aan energiekosten vergeleken met een nieuwe koelkast met een A+++ label.

Hoe zit dat met het energieverbruik van onze koelkast?

Toen we 10 jaar geleden verhuisden naar het platteland kochten we een nieuwe vrijstaande Whirlpool koelkast. Een WME18222A++W om precies te zijn. Ik heb het opgezocht en de energiekosten voor deze tien jaar oude koelkast zijn 20,40 per jaar volgens tweakers.net. Het energieverbruik per jaar is 102kWh.

Gelukkig, dat valt erg mee!

Op gaslicht.com lees ik namelijk :

‘Hoe ouder je koelkast, hoe hoger het verbruik. Een vijftien jaar oude koel-vriescombinatie verbruikt gemiddeld zo’n 500 kWh per jaar. Dat kost je zo’n 100 euro. Zou je een nieuw exemplaar aanschaffen met energielabel A+++, dan daalt je stroomverbruik naar zo’n 160 kWh en ben je nog maar 32 euro per jaar kwijt.’

Energie vergelijken tot slot

Energieprijzen vergelijken loont beslist. Volgens de Energiemonitor kan dit soms een besparing opleveren van 400 euro. Gemiddeld stapt een kwart van de Nederlandse huishoudens over naar een andere energieleverancier. Als je nagaat hoeveel je kunt besparen is dat eigenlijk niet eens zoveel.

Veel mensen denk dat het veel gedoe is om over te stappen, maar dit valt in de praktijk erg mee.

Gebruik hier de energievergelijker.

Leestip: vrekkenkrant en het ultieme Goedkoop wassen tijdstip

Doe jij aan energie vergelijken? En heb je nog aanvullende tips?

Gebruikte bronnen onder andere: De Consumentenbond, Milieucentraal, Rijksoverheid, Autoriteit Consument en markt, Nibud, Tweakers.

Similar Posts

29 Comments

 1. leuke vergelijking van gaslicht : die nieuwe koelkast mag veel zuiniger zijn: je moet een klap geld uitgeven om die bezuiniging te bereiken…..

 2. Ik heb s’avonds nog wel eens gezellig de keuken spotjes aan maar daar let ik tegenwoordig ook wel op

 3. Die koelkast van jullie had ik ook hoger verwacht qua verbruik. Ik stap voorlopig niet over. Heb een contract dat loopt tot ergens in 2024, dus voorlopig zit ik even safe;).

 4. Ik zit lekker safe bij een wat grotere producent en hoef me voorlopig niet druk te maken. Overstappen loont zich niet altijd… Daar kunnen ook risico’s aan vast zitten, zoals een leverancier die failliet gaat.

 5. Was het maar 900, wij gaan van 2400 naar 5022 per jaar. Tuurlijk: is een groot huis enzo, maar het was toch even slikken. Maakt je gelijk een stuk bewuster in je gebruik in ieder geval, haha.

 6. Ja, wel heftig! Wij doen ook aan vergelijken (tenminste mijn vriend regelt dat). Gelukkig verbruiken wij niet zoveel, en ik moet zeggen dat ik ook beter oplet.

 7. De eerste goedkope aanbieder is inmiddels failliet en dat kost de overstappers een smak geld.
  Wij blijven toch maar bij de vertrouwde oude leverancier.

 8. Tja overstappen, dubbel.. mijn vriend zijn ouders zijn net ook overgestapt naar goedkoper en hun zijn net failliet gegaan

 9. Ik leef heel zuinig, en zit al 3 eeuwen bij dezelfde energieprovider. Leuk, ik heb hier een log over klaarstaan voor zodirect.

 10. Overstappen loont en wel circa 120 euro per jaar. Zeker met een laag verbruik een mooi bedrag. Wel belachelijk dat ze op die manier concurreren en bijna niets doen in de tarieven, waarvan ook nog eens een groot deel vaststaat voor de netwerkbeheerder (bij ons Liander) en de belastingen.

  Ik begrijp dat je alleen een koelkast bedoelde, dus niet een koel/vriescombinatie. Vriezers nemen behoorlijk meer. Mijn niet te grote koel/vriezer gebruikt in de praktijk 88 kWh per jaar. Op papier staat ie voor 109. Vaak is op papier veel te gunstig ingeschat. Probleem is dat zelf meten niet eenvoudig is.

  Wasdrogers en waterbedden gebruiken overigens veel meer. Die heb ik dan ook niet.

  Zelf stap ik over via gaslicht en daar heb je geen omkijken naar. Punt is wel dat ze de vorige keer een NLziet er een kwartaal bij cadeau gaven en dat hoef ik niet. Daar ben ik dan ook niet op ingegaan en daar krijg je dan nog een paar zeurmailtjes over. Ik wil niet meer TV kijken, maar juist minder. Aan de gratis NPO heb ik al teveel.

 11. overstappen doe ik niet. zit al 25 jr bij dezelfde en het zal best goedkoper zijn elders maar ik vind het prima zo. kachel kan hier niet aan vanwege mijn holtes en alles draait hier op smart led lampen. zonnepanelen hebben wij ook btw

 12. Ik let redelijk op, laat geen licht branden waar ik niet ben en zet de verwarming ‘s avonds op tijd lager. Maar voor de rest ga ik er geen energie aan verspillen (hahahaha).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.