Wat is nu gezond?

wat is nu gezond?

Er is van alles aan de hand als het gaat om onze voeding. Voedselschandalen, celebrities en bloggers die zich ontpoppen tot voedselgoeroe’s… Wie moet je nou geloven? En hoe zit het nou eigenlijk? Met andere woorden:

Wat is nu gezond?

Hoogleraar voedingsleer prof. dr. Martijn Katan schreef een boek over gezond leven. In zijn boek geeft hij een samenvatting van de wetenschappelijk bewezen feiten op het gebied van voeding en gezondheid. Hij maakt daarbij een intrigerende kanttekening:

‘Vraag iemand wat gezond eten is en je krijgt van 99 van 100 mensen een krachtig, duidelijk antwoord. De ene die het niet zeker weet is voedingswetenschapper.’

Want er is maar weinig echt wetenschappelijk bewezen over voeding en gezondheid. De mensen die zo zeker zijn van hun zaak worden vaak niet gehinderd door enige kennis, maar baseren zich op hun persoonlijke ervaringen. Aldus Katan.

Over het boek Wat is nu gezond

In Wat is nu gezond? loopt professor Katan de dag met je door van ontbijt tot bedtijd. Hij geeft daarbij aan wat bewezen gezond is, wat een fabel is en wat nog niet goed is onderzocht. Hier onder een overzicht van de onderwerpen die aan bod komen in Wat is nu gezond:

 • Ontbijt
 • Kinderen naar school
 • Koffietijd
 • Lunch
 • Fruit
 • borreltijd en snacks
 • Avondeten
 • Bedtijd, vitamines en erotiek
 • Sporten. Wil je gewicht verliezen met meer bewegen? Kijk dan eens naar het programma Sportrusten van Koen de Jong!
 • Strijd om de slanke lijn
 • Ongewenste stoffen in het eten zie ook Blij Suikervrij.
 • Waar vind je informatie over gezond eten?

5 dingen die mij opvielen in Wat is nu gezond

Professor Katan verraste mij met sommige informatie. Daar houd ik van! Hij zei echt dingen waarvan ik dacht: ‘Dat wist ik helemaal niet! Dat doe ik dus helemaal niet zo verstandig.’ Hier onder een overzicht van de punten die mij vooral verrasten:

1. Een glaasje verse sinaasappelsap is helemaal niet zo gezond!

Ik drink ‘s middags graag een glas vers geperst sinaasappelsap. Sterker nog, ik zet er ook graag eentje klaar voor de kinderen. Dat doe ik omdat ik dacht dat het heel gezond was, en dat we op die manier een deel van de aanbevolen portie fruit binnen zouden krijgen. Maar er zitten helemaal niet zoveel gezonde stoffen in verse sinaasappelsap als ik dacht. Bovendien zit er bijna net zoveel suiker in als in een glas cola…

2. Het is helemaal niet zo erg om het ontbijt over te slaan!

Van deze viel ik helemaal van mijn stoel! Ik heb altijd geleerd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Maar volgens professor Katan is het helemaal niet zo erg om het ontbijt over te slaan. Kinderen leren weliswaar een tikje slechter als ze geen ontbijt hebben gehad, maar het verschil is maar klein. Katan:

‘Alles bij elkaar heeft het overslaan van het ontbijt geen groot effect op het concentratievermogen en geen effect op het gewicht.’

3. Appelstroop is eigenlijk suikerbietenstroop

Appelstroop bestaat helemaal niet uit appels, maar uit suikerbietenstroop. Voor de smaak hebben ze daar wat gekookte appels aan toegevoegd.

4. Een broodje kroket is gezonder dan een broodje kaas

Een broodje kroket bevat minder vet en calorieën, en zelfs veel minder ongezonde verzadigde vetten dan een broodje kaas. Het voorziet je lichaam bovendien van ijzer. Volgens Katan verdient de kroket zijn slechte reputatie dus niet. Dit nieuws komt mij eigenlijk erg goed uit, want ik houd wel een broodje kroket : )

5. Kant en klaar maaltijden zijn niet ongezonder

Kant en klaar maaltijden zijn niet slechter dan wat de gemiddelde Nederlander thuis zelf kookt. In zelf gekookte maaltijden zit vaak ook te weinig groente en teveel verzadigd vet. Of je het nou zelf kookt, of kant en klaar koopt maakt voor je gezondheid daarom niet zoveel uit. Tenzij je dus wel heel gezond kookt natuurlijk.

Mijn conclusie over Wat is nu gezond?

Er staan nog véél meer interessante dingen in Wat is nu gezond?  Professor Katan beantwoordt vele herkenbare vragen, en benoemt daarbij ook de argwaan van mensen dat veel experts niet eerlijk zijn, maar zich laten leiden door financiële belangen.

Praktische informatie over Wat is nu gezond?

Wat is nu gezond? is voor de vriendelijke prijs van 12,50 te koop bij bol.com. Geen geld voor zo’n informatief boek vind ik. De meeste boeken breng ik zonder gevoel van spijt terug naar de bibliotheek maar Wat is nu gezond? zou ik wel graag in mijn boekenkast neerzetten om er regelmatig even bij te pakken.

wat is nu gezond?

Wat vind jij van de onrust op het gebied van voeding?

Leestips

Similar Posts

61 Comments

 1. Eerlijk gezegd laat ik die aan mij voorbij gaan. Ik eet gezond genoeg. Ik tel niet hoeveel eieren ik per week eet en laat zonder schuldgevoel de salade staan en eet zo ook dagelijks wat chocolade.

  Mijn lijf is goed zoals het is (of er nu een kilo bijkomt of afgaat ) en aan lijnen heb ik nog nooit een hersencel verspild.

  Het is fijn dat er eten is en dat het lekker is ;-)

 2. Ik ben blij dat ik meer dan gemiddeld weet over voeding. Ik kijk bv ook naar Dr. Greger van nutritionfacts.org Mijn chronische vermoeidheid is deels het gevolg van voeding die voor mij verkeerd was. Koemelk is voor mij heel erg ziekmakend. Vanaf dat ik een baby was. Al werd dat toen afgedaan met ‘ze is gewoon een spuger, gaat wel weer over’. Alleen ging dat pas over toen ik dertig was en ook nog reuma had gekregen door deze intolerantie en ben ik als kind ondervoed geweest. Een natuurgenezer gaf me het advies om alles met melk te laten staan. De reuma verdween, en tot mijn grote verbazing het spugen ook.
  Ik zie het zo dat het heel belangrijk is om voor jezelf en je gezin uit te zoeken wat voor hen de beste voeding is als je een vermoeden hebt van intoleranties. Verder (vind ik dan) overwegend plantaardig, onbewerkt voedsel de beste keuze. Zgn superfood doe ik niet aan mee. Die hebben we ook van eigen bodem, en al helemaal als het uit je eigen moestuin komt.

  1. En over dat broodje kroket tov een broodje kaas. Ik kan ze trouwens allebei niet uit, maar kijkend naar wat het meest gezond is zou ik beiden niet kiezen. Ik zie zoiets als alleen als iets lekkers. Eaarbij ook ik voor het broodje kroket zou gaan :-) Wat mis ik dat soms. Ik weet dat er glutenvrije kroketten zijn, maar die zijn er dan weer niet zonder lactose. Als ik het echt heel graag zou willen, dan moet ik uitzoeken hoe ze helemaal zelf te maken.

 3. Nou om heel eerlijk te zijn vind ik het nogal onzin. Een ontbijt is heel belangrijk om je stofwisseling op gang te brengen, en je krijgt mij echt niet aan t verstand dat een kant en klare maaltijd goed is. Dit boek zal ik met geen vinger aanraken.

 4. Ik heb uitgezocht,waar ik me het beste bij voel. En lees kritisch wat voedings-goeroe’s maar ook prof Katan beweert.

 5. ‘t Gros van die kant en klare maaltijden (vooral die stamppotten die ouderen dagelijks voor zichzelf opwarmen in de magnetron) is volgens mij niet te eten, dus ik begin er niet aan. Bovendien veel te zout.
  Die voedselhypes laat ik (grotendeels) aan me voorbij gaan. Van de een mag je dat niet, van de ander iets anders niet. Toch ontkom ook ik er niet aan dat ik me soms schuldig voel als ik iets bepaalds eet.

 6. Er staan inderdaad verrassende dingen tussen, ik eet vers en veel groente. Zolang ik me fit voel is het goed. Appelstroop verbaasde me wel, gewoon bietenstropp, ok, dat is balen. Leuke blog

 7. Ik wist inderdaad ook niet dat er zoveel suiker in verse sinasappelsap zat. Ontbijt sla ik ook weleens over en heb niet echt het idee dat het zo erg is. Interessante weetjes!

 8. Het is momenteel een oerwoud aan informatie over voeding. Het is echt heel moeilijk om daarin je weg te vinden van wat nu goed is om te eten. Ben zelf geen fan van deze Katan. Maar wel voorstander van zoveel mogelijk kennis.
  In mijn optiek staat voeding niet los van de mens. Je kunt dus niet zeggen dat bijv. fruit en groente goed is voor iedereen. Elk fruitsoort heeft zijn eigen samenstelling in vitamines en vezels, net als groente. Boerenkool is bijv. momenteel ook zo hip om in smoothies te verwerken. Maar boerenkool is een wintergroente en heel zwaar te verteren. Als je dat elke dag eet, dan vraag ik me af of je dan nog van gezond kunt spreken. Ook hebben mensen verschillende constituties. Zo zie je dat de een helemaal geen koemelk verdraagt en de ander er geen last van heeft. Net als met sinaasappelsap. Voor de een is het veel te zuur, voor de ander lekker fris en een opkikker.

 9. Informatief artikel meid. Ik vind het jammer dat veel dingen gezond worden genoemd maar veel troep bevatten. Ik had eerst nooit geweten dat er in bepaalde eten luizen zaten en op de verpakking een natuurlijke ingredient sticker. Healthy food erbij. Ik heb de verpakking erop nagelezen en zag alleen maar troep in de verpakking. Echt erg.

 10. Leuk om te lezen, ik wist wel dat er in verse sinaasappel ook suikers inzitten, maar dat zijn toch wel hele andere suikers dan cola???? Want ieder fruitsoort bevat suikers

 11. Ik ben dol op prof. dr. Martijn Katan! Hij is lekker nuchter en laat zich niet gek maken door alle hypes. Zijn artikel over het broodje kroket en het broodje kaas hangt boven mijn bureau (ik ben dietist)

 12. Dat sinaasappelsap vol met suikers zit wist ik al, echt balen want ik ben er ook dol op! Om heel eerlijk te zijn denk ik niet dat gezond en ongezond eten echt bestaat.. T gaat meer om de balans tussen het aantal calorien wat jij binnen krijgt en hoeveel jij beweegt.

 13. De ene keer is dat gezond en de andere keer weer dat.

  Ik kijk niet naar “regels” maar let erop dat we gevarieerd eten, voldoende bewegen en dat we de frisse lucht buiten gedag zeggen!

  Al lijkt me dit wel een informatief boek. Niet direct om te weten wat gezond is, maar wel eens gewoon om te lezen wat er nu precies geschreven wordt rondom dit onderwerp.

 14. Ik heb onlangs al een reactie gegeven op dit soort mensen en dat het te verwachten was dat er een tegengas komt in voedselland.
  Jammer dat het allemaal zo eenzijdig belicht wordt.
  Wat mij tegen de borst stuit dat je blijkbaar alles kunt eten en slikken wanneer het wetenschappelijk bewezen is.
  Voor veel mensen mogelijk fijn, je hoeft niet meer na te denken en kan alles kopen wat er in de winkel ligt zonder je schuldig te voelen of onverantwoord bezig te zijn!!
  Ik hou er een andere mening en een eenvoudig voedselpatroon op na, doch loop geen voedselhype achterna.

 15. Ik vind het wel heel lastig. Zoveel meningen tegenwoordig. Maar sinds juni zit ik bij een speciale dame die mij helpt met voeding dat helpt bij mijn hormoonstoornis. Deze maand ga ik mij helemaal begeven in de glutenvrije wereld en dan hoop ik dat ik zichtbaar verschil merk en voel voor mij lijf.

 16. En wat de wetenschap nu vind is over 40 jaar hopeloos achterhaald….wat blijft is dat matig eten met veel groenten en fruit een gezonde keuze is. Verder waag ik me aan geen enkele uitspraak. ;)

 17. Hallo meid,

  Je moet zeker en vast gezond blijven!
  Dat is heel belangrijk!

  Ik zou ook best ook eens een beetje meer fruit beginnen eten.
  Ik heb je facebook pagina geliked :D

  Liefs Naomi <3

 18. Ik val ook van mijn stoel na het lezen van je blogje. Jeetje, een broodje kroket gezonder dan een broodje kaas ???? En dat niet ontbijten in de ochtend, ik heb mijzelf zo vaak gezegd goed eten ‘s morgens!!! Ha dan lees je dit! Erg interessant dit boek

 19. Ach ik geef niet zo om al de Jules ik luister naar wat mijn lichaam nodig heeft. Dat is in ieder geval een ontbijt en zo nu en dan zeker een broodje kroket.

 20. Inderdaad, dat zeg je goed. Onrust. Zeg maar gerust obsessie.

  Eén ding, over due appelstroop, dat klopt niet helemaal. Lees eens alle etiketten in de supermarkt, de inhoud varieert maar je hebt wel degelijk stroopbuit alleen appels, zonder suikerbiet. Wel iets duurder.

 21. Ik wist wel dat sinaasappelsap ongezond was, maar wist niet dat versgeperst sap ook zo slecht is. Ontbijtjes sla ik wel vaker over. Zeker als het nog erg vroeg is, dan krijg ik enkel maar last van mijn buik!

 22. Ik heb af en toe het gevoel dat gezond nogal eens wisselt.. Ontbijt doe ik altijd, een goed begin van de dag. Anders voel ik me ook niet echt lekker wakker en fit. Voor mij is dit dus wel een meerwaarde.

 23. Dat mensen sinaasappelsap als gezond zien blijf ik alitjd grappig vinden gezien het bij mij al zo lang als ongezond bekend staat door het hoge gehalte fruitsuikers haha. Klinkt verder als een handig boek.

 24. Interessante weetjes! Nou, dat een broodje kroket nou echt gezonder is dan een broodje kaas vind ik dan weer twijfelachtig, maar de geleerde man Katan zal het wel weten ;).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.