Huishouden burn-out? Dit helpt!

huishoudenHet huishouden...

Het is nooit klaar, het gaat altijd door. En zo gauw je dénkt dat het klaar is, blijkt er weer iets anders te zijn dat nog gedaan moet worden. En ondertussen zie je niets meer van het huishoudelijke werk dat je daarvoor deed.

Geen wonder dat menigeen wel eens de moed in de schoenen zakt als het gaat om het huishouden. Je zou er een burn-out van krijgen!

Waarom zou je van het huishouden doen een burn-out kunnen krijgen?

Een burn-out heeft heel veel verschillende oorzaken. Maar als je puur kijkt naar wérkfactoren dan scoren de volgende 3 lekker hoog als het gaat huishoudelijk werk:

 1. Het gevoel dat je weinig controle hebt over je werk. Omdat het effect van huishoudelijk werk vaak snel verdwijnt kan dit zeker een gevoel van gebrek aan controle geven.
 2. Monotoon werk, dat geen uitdaging biedt kan ook bijdragen aan een burn-out. Ook hier scoort huishoudelijk werk hoog.
 3. En last but not least kan gebrek aan erkenning of beloning voor huishoudelijk werk gevoelens van burn-out veroorzaken.

Voel jij je ontmoedigt over je huishouden? Krijg je het maar niet op de rit? Heb je het gevoel dat het toch allemaal geen zin heeft? Of dat het je toch niet gaat lukken? Dan komen nu tips die echt helpen!

Eerste hulp bij huishoudelijke burn-out : )

1. De detective fase!

Kijk eens om je heen: je huishouden is dus een zootje. Stel jezelf voor dat je een intelligente detective bent die gevraagd is te onderzoeken wat er gebeurd is. Ga voor jezelf na: wat is er niet goed gegaan dat het zo'n zootje is? Mogelijke daders zijn:

 • Te hoge verwachtingen waardoor je gedoemd was te falen
 • Tijdgebrek
 • Te ingewikkeld doen. Bijvoorbeeld vinden dat je elke dag gourmet maaltijden moet maken.
 • Ontmoediging

Als echte detective identificeer je de dader en pak je die aan.

2. Geef je wilskracht een break

Dit heb ik geleerd van hardlopen. Als ik het moet hebben van mijn wilskracht dan ben ik gedoemd!

Want wist je dat je wilskracht net zo werkt als een spier? Op een gegeven moment raakt hij uitgeput!

Zorg dus voor een vast ritme, en routines. Dan kun je drijven op gewoonte, in plaats van op wilksracht.

3. Koop iets nieuws!

Ja ja, ik weet het, minimalisme is helemaal hot op het moment. En van Marie Kondo moet je juist alles weggooien. Maar een nieuwe aankoop kan soms heel motiverend werken. Een stofzuiger die goed zuigt werkt bijvoorbeeld veel prettiger dan zo'n kreng dat letterlijk zuigt.

4. Zorg een coach/hulp van buitenaf

Persoonlijk kan ik wat dit betreft Flylady aanraden. Zij helpt mensen met 'babysteps' hun huishouden op orde te krijgen. Stel wel je mail in op 'een keer per dag'. Anders word je bedolven onder een lawine van mailtjes. Lees de mailtjes met de dagelijkse taken en voer die ook echt uit. Het helpt, want Flylady maakt schijnbaar onoverzienbare huishoudelijke taken overzichtelijk. Een andere aanrader is Els Jacobs, De Huishoudcoach. Zij schreef praktische boeken met tips, en je kunt haar ook persoonlijk inschakelen bij jou thuis.

5. Beloon jezelf

Het werkt goed bij kinderen, en het werkt ook bij volwassenen. Een beloning voor goed werk. Zo'n beloning hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn. Heb je bijvoorbeeld die dag de wc schoongemaakt? Beloon jezelf dan met bijvoorbeeld 20 minuten Netflix. Of een kop thee met een goed tijdschrift. Het beloonsysteem gebruiken ze ook bij kaizen!

Conclusie over huishoudelijk werk en een burn-out

Doordat huishoudelijk werk repeterend, monotoon en eindeloos is voldoet het aan veel risicofactoren voor een burn-out. Aangezien je onder huishoudelijk werk niet uit kunt als je een huis hebt, is het dus zaak om het zo te doen dat je er goed mee kunt leven. Een huishoudschema kan ook helpen. En als ook dat niet helpt, kun je altijd nog een huishoudelijke hulp inschakelen.

In deze post gaf ik 5 tips hoe je dat kunt doen.

Lees ook mijn post over een eenvoudiger leven.

Hoe ervaar jij het huishouden? Herken jij je in de burn-out risico's?

Similar Posts

26 Comments

 1. Zeker weten. Ik vind het ondankbaar werk. Als ik vroeger had schoongemaakt, bleef het lang schoon. Maar nu ik kinderen heb, heb/zie je nauwelijks resultaat van je werk. Binnen mum van tijd is alles weer rommelig en vies. Ik ga me maar eens aanmelden bij Flylady. Ik ben benieuwd.

  1. Mij heeft Flylady echt geholpen om de boel op de rit te krijgen. Nu doe ik het op mijn eigen manier, maar ik gebruik nog regelmatig haar babysteps als ik me overweldigd voel.

 2. Klopt. Toen ik een nieuwe stofzuiger kocht wilde ik het meteen uitproberen zo ook met mijn nieuwe strijkijzer. De stofzuiger zoog super fijn. Maar ja na een tijdje is het gewoon een stofzuiger... dat vind ik trouwens nog het 'leukste' huishoudelijke klusje...

 3. Ik ben het er helemaal mee eens: iets nieuws kopen, kan soms heel verfrissend zijn, het kan je een nieuwe impuls geven en vaak is het ook de aanleiding om het eens anders te gaan doen, althans voor mij.
  Je kunt er altijd weer iets anders in de plaats voor wegdoen. Out with the old and in with the new! ;-)

 4. Misschien helpt dankbaar zijn,dat je de energie hebt om je huishouden te doen? Na een aantal jaren aan alles overlaten aan anderen,doe ik alles met plezier.

 5. Ik doe het niet zo graag maar ik heb het graag opgeruimd en proper dus het moet wel,als je met twee bent is het altijd wel in orde behalve als ik in de naaimodus ben dan ligt de keuken vol met stofjes en draadjes maar s'avonds er met de stofzuiger door en klaar ik zou soms wel een poetshulp willen hebben maar dan voor de grote poetsbeurt eenmaal per maand maar met dat geld dat ik uitspaar kan ik wat stofjes kopen voor mijn quilts.

  1. Ik houd ook van een schoon en opgeruimd huis merk ik steeds meer. Vroeger kon het me niet zoveel schelen. Maar nu het leven vrij chaotisch is, vind ik het fijn als het huis dan tenminste wel op orde is.

   Wat leuk dat je quilts maakt!

 6. Fijn artikel zo op de maandagochtend. Ik herken het gevoel dat het nooit klaar is vooral. En dat het ook nog eens extreem ondergewaardeerd word is ook jammer. Maar ik kan er altijd enorm van genieten als het weer even klaar is :)

 7. zo herkenbaar want ik haat het huishouden. Moest wel even lachen toen ik dader zag en toen dacht ik onmiddellijk aan mijn vriend en Diezel. :)

 8. Alles dat binnen vijf minuten gedaan kan worden meteen doen. Die tip las ik laatst en het is nu duidelijk minder rommelig. Ik doe niet aan schema's omdat mijn energie ook niet aan schema's doet. Behalve dan wat zoons doen (bovenboel en grote beurten douche en wc's).
  Voor mijn zijn voeding en de was priotiteit nummer 1. Daarna de afwas en de boel zoveel mogelijk stofvrij houden. De rest is mooi meegenomen :-)
  Het scheelt trouwens enorm als de mannen in huis zittend hun plas doen. Doen ze hier alledrie en het blijft zo veel schoner.

 9. Wat het huishouden betreft ben ik een echte stresser. Dit moet, dat moet. Van mijzelf dan. Het wordt veel te snel weer vuil naar mijn zin (maar ja wat wil je ook met een kleuter, een stratenmaker en een hond in je gezin) Voor mijzelf heb ik nu een taak per dag, maar ik moet daarbij wel elke dag stofzuigen en iets aan de was doen. Zo houd ik het redelijk goed bij en heb ik minder stress. Zou er niet aan moeten denken om een burn out te krijgen door mijn huishouden..

  1. Het klinkt alsof je dat heel slim hebt aangepakt Yvonne! Anders zou je perfectionisme misschien met je op de loop gaan, maar nu houd je het in de hand. Mijn complimenten.

 10. Wat Izerina zegt is zo juist. Door ziekte kan ik nog heel weinig in en om het huis doen. Ik ben heel blij met de hulp die ik krijg van mijn dochter maar ik zou er heel veel voor geven om het terug zelf te kunnen doen.

 11. Pff, het huishouden... het is inderdaad nooit klaar! Ook echt niks voor mij. Maar ja het moet. Gelukkig doet mijn vriend ook veel :-).

 12. Huishouden... Ik begin er een hekel aan te krijgen, met twee kleintjes krijg ik van zijn levensdagen niet gedaan wat ik zou willen doen. En dan die stofzuiger inderdaad, dat is hier helemaal het geval. Die gooi ik binnenkort de deur uit! Misschien werkt dat dan weer wat meer motiverend.

  1. Kun je de kinderen niet wijsmaken dat stofzuigen heel leuk is? Of vegen en dan met stoffer en blik alles bij elkaar vegen? Op die leeftijd geloven ze dat soms nog Gerlinde.

 13. Volgens mij heb je het hier meer over een bore-out omdat het werk zo eentonig is.

  Flylady:shine the sink zorgt dat ik meteen alles opruim.... doekje door de keuken haal, aanrecht altijd leeg..... maar ja..... die kinderen he.

 14. Dank je wel voor je blog, Nicole! Ik heb zo'n hekel aan schoonmaken en opruimen dat ik altijd wel wat inspiratie daarvoor kan gebruiken. En bemoediging....

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.