Huishoudelijke beslommeringen

Hoe onderhoud ik mijn leren Chesterfield?

In 2008 kochten we via Marktplaats een heuse Chesterfield voor maar 20 euro.

Het nadeel was dat de bank niet meer de originele kussens had, maar een kniesoor die daar op let, voor 20 euro. En kniesoren zijn wij niet.

Eén van de handige dingen van die Chesterfield, is de ruimte die het gecapitoneerde leer biedt: mijn man doet er altijd zijn M&M’s in!
Maar nu zei laatst zelfs mijn vader, die nooit wat ziet, bezorgd: ‘Moet je die Chesterfield niet met iets insmeren? Het leer barst helemaal.’

Op zich vind ik die barsten niet erg: staat lekker authentiek, maar ik wil natuurlijk niet dat de bank stuk gaat door mijn huishoudelijke nalatigheid.

Dus mijn vraag: weten jullie hoe je een Chesterfield of leren bank het beste kunt onderhouden? Mijn eerste gedachte was bruine schoensmeer, maar dat lijkt me niet handig. Wat kan ik er opsmeren om het leer nog langer te laten meegaan?

Neem een email abonnement!

Similar Posts

11 Comments

 1. Net als onze huid heeft ook het leer verzorging nodig. Als je het ‘groen’ wil doen: Uit het boek ‘Better basics for the home’ van Annie Berthold-Bond: lanoline (wolvet). Schijnt o.a. van Dr. Swaab bij de drogist te halen zijn. Rond de 4-5 euro.

  Insmeren en goed napoetsen met een schone zachte doek.

 2. Ik ben benieuwd naar de tips.
  Wij hebben ook een leren bankstel en ik durf er eigenlijk niet zo goed iets op te smeren. Ik ben bang dat ik dan de bank verpest…

 3. Als je dat zo ziet lijkt het me niet echt een goede soort leer, want er mist al heel veel van dat bruine af en je kan nog zo onderhouden dat krijg je er niet meer op terug. Er bestaan leder olie wat je op kan brengen met een vochtige doek, maar dat lost in dit geval niet zo veel op.

 4. Wij hebben toevallig onze leren banken afgelopen weekend schoongemaakt. Hiervoor hebben we spul gebruikt dat we bij aldi gekocht hebben. Een soort van cleaner en een invetter.
  Ik herinner mij dat je je bank ook kunt schoonmaken met een sopje van groene zeep en kunt invetten met een schone doek met daarop babyolie of olijfolie. wel goed uitwrijven.

 5. Ik denk dat de lak/gladde laag die op het leer zit al is gaan barsten. Het leer is uitgedroogd, vrees ik. Een leren bank moet je regelmatig invetten, anders droogt het uit, net als schoenen.
  Maar je kunt inderdaad altijd nog prberen het leer te voeden met wolvet of iets synthetisch van HG.

 6. Bij de drogist heb je iets van chitine dat leercosmetica heet. In het donkerbruin. Daar smeerde ik mijn chesterfield altijd 1 keer per half jaar mee in. Werkte ook voor barste. Die kleuren dan mee.

  Met groet,

  Sophie

 7. Wat voor kleur is het? Ik gebruik old saddle wax en dan de kleur rood/bruin, inwrijven en half uurtje laten trekken, daarna goed uitwrijven en kan weer een tijd mee, doe het ongeveer 1x per 2 a 3 maanden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.