Hoe onderhoud ik mijn leren Chesterfield? Update 2021!

Onderhoud leren Chesterfield bank

Tien jaar geleden alweer schreef ik onderstaande post over het onderhoud van een leren Chesterfield bank.

Chesterfield bank leer

In 2008 kochten we via Marktplaats een heuse Chesterfield voor maar 20 euro.

Het nadeel was dat de bank niet meer de originele kussens had. Maar een kniesoor die daar op let, voor 20 euro. En kniesoren zijn wij niet.

Eén van de handige dingen van die Chesterfield, is de ruimte die het gecapitonneerde leer biedt: Mijn man doet er altijd zijn M&M’s in!

Onderhoud Chesterfield bank leer

Maar nu zei laatst zelfs mijn vader, die nooit wat ziet, bezorgd:

‘Moet je die Chesterfield niet met iets insmeren? Het leer barst helemaal.’

Op zich vind ik die barsten niet erg: staat lekker authentiek, maar ik wil natuurlijk niet dat de bank stuk gaat door mijn huishoudelijke nalatigheid.

Chesterfield.com over onderhoud Chesterfield bank

Op de site Chesterfield.com geven ze een duidelijk advies wat betreft het onderhoud van een Chesterfield bank: smeer de bank 4 x per jaar in met Care Bio Crème ad 24,95 inclusief verzendkosten.

Ik vind dit een uitstekend advies, dat ook nog eens ‘goed te doen’ is. Bovendien is een Chesterfield bank het wel waard vind ik.

Chesterfield bank leer onderhouden 2021

Naar aanleiding van mijn post gaven de Huisvlijt bezoekers een aantal handige tips voor middeltjes waarmee je een leren bank kunt onderhouden.

Hieronder heb ik de middeltjes even voor jullie op een rijtje gezet!

 • Ledervet
 • Lanoline van onder andere Dr. Swaab
 • Lederolie
 • De leren bank eerst schoonmaken met een sopje van groene zeep + invetten met schone doek met daarop baby- of olijf olie.
 • Zadelvet
 • Leercosmetica met citin
 • Old saddle wax: 1 keer per 2 à 3 maanden

Leren meubels onderhoud in Baedeker voor de vrouw

In het boek Huishouden op rolletjes uit de reeks Baedeker voor de vrouw behandelen ze leren meubels onderhoud ook!

leren meubels onderhoud
Wat zeggen de echte huisvrouwen?

Ze beginnen geruststellend met de stelling dat een leren bank er best ‘een beetje vuil’ uit mag zien. Want ‘iedereen weet dat vlekken uit leer nauwelijks zijn te verwijderen.’ Gelukkig geven ze daarna toch ook een aantal praktische tips voor het onderhoud van leren meubels. Ze adviseren om het regelmatig af te nemen met een lauwe uitgeknepen doek of zeem.

‘Zo nodig mag er af en toe een scheutje azijn in het water. Neem het leer enkele malen per jaar af met een lauw sopje van toiletzeep en wrijf het daarna droog met een zachte katoenen doek.’

Die azijn verbaast me. Ik zou denken dat leer daar juist voor uitdroogt.

Leren meubels maximaal 1 keer per jaar insmeren met leercrème!

Een opvallende tip vond ik deze:

‘Geef de meubels niet vaker dan eenmaal per jaar een behandeling met leercrème!’

Ik ben zelf altijd nogal van de school ‘Als een beetje helpt, dan helpt veel vast nog beter,’ maar dat gaat dus niet op voor het onderhoud van leren meubels!

Groot Margriet Huishoudboek over leren meubels onderhoud

Screenshot 2021 12 23 at 13.58.18

Volgens het Groot Margriet Huishoudboek is het onderhoud van meubelleer heel eenvoudig! Je hoeft het volgens hen alleen maar af te stoffen! Als het glad leer is, dan kun het desnoods zo nu en dan met een vochtige doek afnemen.

Gebruik geen schoensmeer, boenwas of andere oliën of vetten!

Let op! Het Groot Margriet Huishoudboek waarschuwt:

‘Meubelleer moet nooit worden ingewreven met schoenpoets, boenwas of andere oliën en vetten. Dergelijke poetspreparaten doen het leer alleen maar kwaad. Wel zijn er speciale verzorgingsmiddelen in de handel, maar zelfs deze dient men én voorzichtig én sporadisch te gebruiken.’

Hoe is het anno 2021 met onze Chesterfield bank? Hij is niet meer.

Het spijt mij te moeten zeggen dat ik de bank uit deze post niet meer heb. Niet omdat ik hem niet meer mooi vond, of er genoeg van had. Nee, hij is er niet meer omdat onze kat er in 2019 op plaste! En niet zo’n klein beetje. De Chesterfield stonk gewoon de woonkamer uit. Daar hielp geen baking soda of wat meer aan…

Nieuwe Chesterfield bank

Van narigheid heb ik toen acuut online een nieuwe Chesterfield bank gekocht. Ja, zonder er eerst op te zitten of wat dan ook. Zo ongeveer de slechtste manier om een nieuwe bank te kopen. Het is ook nog eens een nepperd…

Maar hij bevalt prima, en hij imiteert dapper een originele Chesterfield bank van leer. Kijk maar:

leren meubels

Kortom ik ben er blij mee.

Chesterfield bank leer onderhoud samenvattend

In het algemeen geldt dat je leren meubels het beste met rust kunt laten. Stof je leren meubels zo nu en dan af, en laat ze verder zoveel mogelijk met rust.

Heb je het gevoel dat de leren meubels wat extra verzorging nodig hebben? Gebruik dan een speciaal middel voor leren meubels, en doe dit niet vaker dan 1 keer per jaar!

Dat betekent dus dat je met de genoemde huismiddeltjes maar beter voorzichtig kunt zijn!

Als je een dure leren bank hebt, dan zou ik het risico in ieder geval niet nemen. Twijfel je over wat het beste is? Neem dan contact op met het bedrijf waar je jouw leren bank kocht, en vraag hen om advies.

Leestip

N.B. Veel mensen komen op deze post terecht omdat ze zochten op lederolie Kruidvat. Maar helaas verkoopt Kruidvat geen lederolie.

Hoe zijn jouw ervaringen met leren meubels? En van welk materiaal zijn jouw bank en stoelen?

Similar Posts

32 Comments

 1. Net als onze huid heeft ook het leer verzorging nodig. Als je het ‘groen’ wil doen: Uit het boek ‘Better basics for the home’ van Annie Berthold-Bond: lanoline (wolvet). Schijnt o.a. van Dr. Swaab bij de drogist te halen zijn. Rond de 4-5 euro.

  Insmeren en goed napoetsen met een schone zachte doek.

 2. Ik ben benieuwd naar de tips.
  Wij hebben ook een leren bankstel en ik durf er eigenlijk niet zo goed iets op te smeren. Ik ben bang dat ik dan de bank verpest…

 3. Als je dat zo ziet lijkt het me niet echt een goede soort leer, want er mist al heel veel van dat bruine af en je kan nog zo onderhouden dat krijg je er niet meer op terug. Er bestaan leder olie wat je op kan brengen met een vochtige doek, maar dat lost in dit geval niet zo veel op.

 4. Wij hebben toevallig onze leren banken afgelopen weekend schoongemaakt. Hiervoor hebben we spul gebruikt dat we bij aldi gekocht hebben. Een soort van cleaner en een invetter.
  Ik herinner mij dat je je bank ook kunt schoonmaken met een sopje van groene zeep en kunt invetten met een schone doek met daarop babyolie of olijfolie. wel goed uitwrijven.

 5. Ik denk dat de lak/gladde laag die op het leer zit al is gaan barsten. Het leer is uitgedroogd, vrees ik. Een leren bank moet je regelmatig invetten, anders droogt het uit, net als schoenen.
  Maar je kunt inderdaad altijd nog prberen het leer te voeden met wolvet of iets synthetisch van HG.

 6. Bij de drogist heb je iets van chitine dat leercosmetica heet. In het donkerbruin. Daar smeerde ik mijn chesterfield altijd 1 keer per half jaar mee in. Werkte ook voor barste. Die kleuren dan mee.

  Met groet,

  Sophie

 7. Wat voor kleur is het? Ik gebruik old saddle wax en dan de kleur rood/bruin, inwrijven en half uurtje laten trekken, daarna goed uitwrijven en kan weer een tijd mee, doe het ongeveer 1x per 2 a 3 maanden!

 8. En dat voor maar € 20! Het ziet er zo chique uit dat onderhoud in deze wel belangrijk is. Toen ik nog een lederen bank had, had ik ook een speciale set om het leer hiermee te kunnen onderhouden.

 9. Als ik dit zo lees, ben ik toch wel blij met mijn stoffen bank. Die hoef ik nergens mee in te smeren. Alleen met enige regelmaat even de stofzuiger erop;).

 10. oh nee, spijtig dat je kat je zetel niet zo leuk vond zeg.
  Maar het heeft je wel een nieuwe opgeleverd.
  Die vond ze blijkbaar mooier??
  Wij hebben buiten op een beschutte plaats een zware lederen zetel staan.
  Die moeten we eigenlijk ook nog gaan behandelen.
  Ik vroeg me al af hoe ik dat ging aanpakken.

 11. Mijn dochter had vroeger onze leren bank onder gekrast 😩. Ik had van alles geprobeerd maar kreeg het er niet meer uit. Ik heb die bank niet meer. Maar alle tips zijn welkom, mocht het nodig zijn haha.

 12. Misschien ben ik een rare hierin maar van keer mag je zien dat erop geleefd wordt. We houden onze bank goed schoon en vette deze om de paar maanden in. Mijn vorige bank is 18 jaar meegegaan. Zat nog uitstekend maar leer was op. Ik hoop dat deze bank niet zo lang meegaat want dan kan ik weer een nieuwe kopen over 8 jaar ofzo

 13. Mooie boekenkast.. en jij schrijft lang! Goed bezig! Duidelijk omschreven waarmee je een leren bank kunt onderhouden! En een mooie nieuw bank! Past goed bij het interieur

 14. Leren meubels maak ik meestal schoon met een sopje van baby shampoo en af en toe vet ik het in met een speciaal product. Wat balen zeg dat je de oude bank niet meer schoon kreeg, maar de nieuwe is ook mooi!

 15. Ik vind ze altijd zo mooi, wij hadden een Chesterfield fauteuil. Uiteindelijk op MP verkocht door de verhuizingen.

 16. Ik vind Chesterfield banken zo onwijs gaaf! Op het werk hebben we er ook een aantal staan, maar je moet ze inderdaad wel goed verzorgen anders is het zonde.

 17. Onze bank is van microleder, al zou mijn partner graag een Chesterfield willen. Lijkt me met 5 katten geen goed idee.

 18. We hebben geen lederen meubels, mijn ex had wel paarden en eens in de zoveel tijd moesten die dingen inderdaad ingevet worden enzo….
  Dat ging mijn ex specifiek in paardenwinkel kopen, ik heb die producten weleens gebruikt voor lederen schoenen, werkte best goed.

 19. Super leuk dat je een soortgelijke bank hebt kunnen scoren. Wel tricky om ‘m digitaal te kopen en niet op te zitten. Niet jammer dat het een nepperd is?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.