Gemeenteraadsverkiezingen: stem jij?

gemeenteraadsverkiezingenHet schijnt dat geen hond interesse heeft in de gemeenteraadsverkiezingen.

De opkomst zou ‘historisch laag’ worden. Minder dan de hélft van de stemgerechtigden is van plan te gaan stemmen.

Redenen om niet te gaan stemmen

Het trieste is dat de belangrijkste reden om niet te gaan stemmen is dat mensen het gevoel hebben dat het toch geen zin heeft. ‘De politiek luistert toch niet.’ Andere redenen zijn:

 • Weinig kennis van de lokale politiek
 • Het boeit niet
 • Uit protest

Mijn opa: ‘Altijd gaan stemmen!’

Ik heb het met de paplepel ingegoten gekregen: ‘Je moet altijd gaan stemmen!’ Dat leerde mijn moeder van haar vader. En ze gaf deze les weer door aan mij. En ik nu ook weer aan mijn kinderen.

Waar gaat het om?

Zeker dit jaar is het denk ik meer dan ooit belangrijk om je stem uit te brengen. De gemeentes krijgen namelijk enorm veel te zeggen over de voorzieningen voor ouderen en gehandicapten.

Hulp bij kiezen

Om voor mezelf dingen helder te krijgen besloot ik eens zo’n kieswijzer te doen. De eerste die ik deed was kieskompas.

Kieskompas

Voordat ik met de vragen kon beginnen, kreeg ik eerst allerlei vragen over wie ik was, leeftijd, geslacht etc. Gelukkig kon ik die wel overslaan. Maar toch. Ik vond de vragen bovendien soms wat suggestief. Bijvoorbeeld: ‘De gemeente moet bijdragen aan zonnepanelen, ook al moet daardoor extra bezuinigd worden.

De uitkomst vond ik ook niet zo duidelijk. Maar blijkbaar ben ik die twee rode cirkels.

gemeenteraadsverkiezingen

De stem van

Ik besloot er nog een test tegen aan te gooien. De stem van..  dit keer. Hier gelukkig geen gezeur over wie ik was. Ik kon meteen zeggen wat ik van camaeratoezicht vind. Dat moet met zo’n ‘slider’.  Nadat ik de slider op de juiste plek had gezet, kwam er zo’n irritante pop-up. Iets over dat ik op Facebook kon kijken wat mijn vrienden hadden gedaan. Ik vond dat hinderlijk.

Nog vervelender vond ik dat ik aan het eind van de test ineens mijn emailadres moest geven om de uitslag te zien.

Volgens Stemwijzer zou ik ineens op de PvdA moeten stemmen.

stemwijzer

Conclusies over de kieshulpen

In eerste instantie vond ik Kieswijzer niet veel soeps. Maar Stemwijzer was nog irritanter. Dus daardoor wint Kieswijzer het alsnog. De uitslagen matchen ook helemaal niet overigens. Bij Kieswijzer ben ik ‘rechts’ en volgens Stemwijzer juist ‘links’.

Dat boezemt weinig vertrouwen in. Wel zijn de kieshulpen handig om je bewust te worden welke issues er allemaal spelen.

Ik ga in ieder geval stemmen komende week. Maar op welke partij, dat moet ik nog bepalen.

Ga jij stemmen?

Similar Posts

29 Comments

 1. In België is er stemplicht. Maar je heb dan ook veel mensen die eigenlijk niet gemotiveerd zijn om te stemmen en dit uiten met een ‘proteststem’ voor een populistische partij.
  Ik ga steeds met veel overtuiging stemmen. We mogen dankbaar zijn dat we leven in een democratisch land,… op veel plaatsen in de wereld is het wel anders (en dan zeker voor vrouwen).

 2. Ben het helemaal met je eens.
  Het is nu zo belangrijk, maar even goed snap ik de opvatting, om niet te gaan stemmen ook wel.
  Veel succes met kiezen

 3. Ja, ik stem volgens het principe dat ik niet op een ‘marionet van den haag stem’ (= een landelijke partij) en eigen dorp eerst. We zitten in een gemeente met meerdere dorpen. Ik stem op iemand uit ons dorp die bij de lokale partij zit, jarenlange ervaring heeft en ook nog tijd heeft om te zingen :-P. Hij staat goed verkiesbaar.
  Voor de europese verkiezingen overweeg ik juist NIET te gaan: er valt in mijn ogen niks te kiezen. Het is ondemocratisch dat ik niet op een partij uit een ander land mag stemmen. Dan pak ik ze het hardste door niet te stemmen imo. Mijn opvattingen over de EU komen het dichtst bij een gristenpartij. Maar daar stem ik uit principe weer niet op. Ik wil niet geregeerd worden door gristenen.

  Die stemwijzers word je echt niet wijzer van imo. Doe ik ook niet meer invullen. Ik ben het bijvoorbeeld wel eens met veel ideeën van Wilders. Maar ik vertrouw hem niet. Dus stem ik niet op Wilders. Ik geloof namelijk niet dat ie het beter maakt met zijn labiele partijtje.

   1. Hoe bedoel je, je door ‘zoiets’ te laten leiden?
    Ik stem ook op een christelijke partij, omdat ik het belangrijk vind dat we leven zoals God dat van ons vraagt, wat we kunnen vinden in de Bijbel. Daarom stem ik op een christelijke partij die ik daar het dichtst bij vind staan.

    1. Ik bedoel dat het niet handig is om alléén op basis daarvan (niet) te stemmen, dat is voor mijn gevoel net zoiets als al die vrouwen die op de sgp stemmen en dan vervolgens niets meer te zeggen hebben, gewoon omdat het zo hoort. Tally’s reden om niet op een christelijke partij te stemmen doet mij net zo aan: omdat ze niet gelooft en vindt dat ze daar iets tegen hóórt te hebben, stemt ze niet op een ‘gristelijke’ (alleen dat woord al …) partij

 4. Gelukkig kwam ik via de stemwijzer uit op de lokale partij waarop ik toch al van plan was te stemmen, dat maakt het voor mij makkelijk.

 5. Voor onze gemeente kan ik geen van beide invullen, we komen er niet in voor. Eerlijk gezegd vind ik het best wel lastig geworden nu ik verhuisd ben. Vroeger woonde ik in een erg kleine gemeente, waar ik de mensen waar ik op stemde aan kon spreken op hun beleid. Daar had stemmen zin voor mijn gevoel; als ze zich niet aan hun beloftes hielden kon ik er wat van zeggen, en ik kreeg goed mee waarom er toch andere keuzes gemaakt werden, of welke dingen belangrijk waren.

  Hier is het toch groter en anoniemer. Ik kom uit een best wel politiek nest (tante is wethouder, m’n ouders hebben wel eens een minister op de koffie gehad nog ver voor die minister werden, gewoon omdat ze die kenden etc.), en bij mij is het er dus helemaal in gegoten dat je áltijd moet stemmen. Dat ga ik dus wel doen, maar met geen kieswijzer in kunnen vullen en maar moeilijk locale partijprogramma’s kunnen vinden, vind ik het lastig.

 6. Tuurlijk stem ik! Dit keer niet op een landelijke partij maar op een gemeentelijke partij en dat vooral omdat de gemeente steeds meer taken toegeschoven krijgt!
  Mijn ouderwetse, oude buurman (92) zegt altijd: veur ‘n wief is ut recht om te kiez’n (=stemmen) veul belangrieker dan ut aanrecht en daar sluit ik me met een knipoog bij aan!

 7. Ik stem.
  Omdat ik de partijen die invulling gaan geven aan het beleid een bepaalde richting op wil sturen. Stem ik niet, dan doe ik niets aan het feit dat armoede niet bestreden wordt, dat de kinderen straks geen goede psychische hulp krijgen…dan gaat het geld op aan meer wegen en weer een kunstwerk.
  Mijn stem is klein,maar ik hoop dat velen inzien dat wel stemmen meer richting geeft dan niet stemmen.

 8. Ook ik vind dat je moet stemmen, helaas is er in onze gemeente maar 1 plaatselijke partij. Ik kon alleen de stemwijzer invullen en kwam dan ook uit op een landelijke partij. Dus het wordt moeilijk waar ik woensdag op ga stemmen. Maar dat ik ga stemmen is duidelijk. Het is gewoon een van je plichten in het leven.

 9. Ja natuurlijk moet je stemmen. Mensen die niet stemmen en vervolgens op alles en iedereen lopen te mopperen moeten hun mond houden. Met een stem kun jij de richting bepalen, dat heet democratie. En dus stem ik. Ik heb ook een stemwijzer ingevuld en wat ik niet had gedacht, ook lokaal kom ik uit op de VVD met vlak daarbij een aantal lokale partijen. Ik ben er dus ook nog niet helemaal uit.

 10. NIET stemmen is jouw verloren stem op de grote hoop gooien. Ik kan mijn stemkaart nergens meer vinden, is mij nog nooit overkomen, was misschien tussen kranten terechtgekomen en in de papiercontainer beland…Ik ga maandag even naar Burgerzaken om een nieuw stembiljet op te halen zodat ik woensdag toch nog kan stemmen op een lokale partij O.M.A.

 11. ik ga absoluut stemmen en gelukkig mijn dochter ook, dat doet ze al vanaf het moment dat het mocht en zij stoort zich zeer aan jongeren die roepen er geen belangstelling voor te hebben , stemmen omdat een partij in het verleden je overtuiging als uitgangspunt had vind ik nogal kort door de bocht, zo is het cda in mijn ogen helemaal niet zo christelijk meer in hun beleid en de pvda allang niet meer voor 100 % een arbeiderspartij om maar even een paar voorbeelden te geven, ik kijk er naar in hoeverre een partij het meeste mijn belangen behartigt en ook die van minder bedeelden, het milieu en de ouderen en mensen die zorg nodig hebben op welk vlak dan ook, de partij die mij daar het meest in nabij staat daar stem ik op, nu een heel andere partij dan waar ik in mij n jeugd misschien mijn stem aan zou hebben gegeven ,maar we leven nu en nu en de toekomst is wat telt.

 12. NaTUURlijk ga ik stemmen – desnoods blanco! Ik weet alleen nog niet waarop….

  Voor mij worden mijn christelijke idealen het beste uitgedragen door een linkse partij, maar hier in mijn woonplaats is een tijd terug vrij collectief voor winkelopening op alle zondagen gestemd… Ook door de partij waarop ik altijd stem, en ook door de partij die christelijk heet te zijn. Moeilijk – mijn stad is verkwanseld aan de economie, op wie moet ik nu stemmen? Zorg vind ik voor deze verkiezingen wel een belangrijk punt!

  1. Dat verbaast mij ook wel dat een beetje dat een christelijke partij stemt voor openstelling op zondag. Een partij als de SGP zal daar toch zeker tegen zijn zou ik denken. Van de Christenunie weet ik het niet zeker.

   1. Ik zie dat zowel SGP als CU hier niet in de raad zitten. (Schandelijk genoeg moest ik het ven nakijken….) SGP is voor mij sowieso uitgesloten – ik geloof wel, maar niet in een partij die vrouwen uitsluit!

 13. Ik kijk daadwerkelijk wat hebben de partijen gedaan voor jouw gemeente. Allemaal leuke verkiezingspraatjes bv iedereen is voor meer groen bij ons maar de werkelijk is dat er gekort word en flink gesnoeid wordt in het budget.

  Zo heb ik mijn keuze gemaakt en vaak zijn dit ook mensen met idealen en geen pluchezitters :)

 14. Dit jaar stem ik eens niet. Ik kreeg het ook met de paplepel ingegoten dat je moest stemmen anders gaat je stem naar de grootste partij. Ze komen bij de gemeente nu al om in het werk wat hun allemaal is toegeschoven voor ouderen en de jeugd. En wat verandert er niks. Mijn stembiljet ligt allang tussen het oud papier versnippert. Volgende keer misschien denk ik er dan anders over!

 15. Ja, ik ga stemmen. Ik wilde het eerst niet doen maar ik maak me ernstige zorgen over de WMO, waar ik straks via mijn werk mee te maken ga krijgen. Aangezien er in mijn werkveld op het moment heel veel dingen gebeuren waar ik geen invloed op heb, wil ik toch mijn stem gebruiken om nog een klein beetje het gevoel van invloed te hebben. Waarschijnlijk wordt het een lokale partij – ik wacht het debat op de lokale omroep vanavond nog even af.

 16. In onze nieuwe fusiegemeente hebben wij onze stem al uit mogen brengen op 13 november jl. Het eerste wat de nieuwe gemeenteraad na de verkiezing wilde veranderen was de naam van de nieuwe fusiegemeente. Dat gaat weer extra geld kosten terwijl er niks mis is met de naam.
  Stemmen doen wij altijd.
  Die stemwijzers zijn verschrikkelijk trouwens, daar kun je alle kanten mee uit behalve de goede als je het mij vraagt.

  1. Wat een flauwekul om de naam van een gemeente te veranderen inderdaad. Laten ze hun energie liever in iets nuttigs steken!

   Die stemwijzers die ik heb gebruikt zijn inderdaad waardeloos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.