Reacties

Elektrische fiets of auto: kan een elektrische fiets je auto vervangen? — 27 reacties

 1. Al heb ik geen elektrische fiets maar eentje op spierkracht toch vind ik de fiets (die ik heel veel gebruik voor zowel boodschappen en recreatieve uitjes) een heel goede aanvulling op de wagen waardoor deze laatste geregeld in de garage blijft (waar ik hem anders wel zou gebruiken).
  Vervangen niet maar wel een perfecte aanvulling dus, nog maar te zwijgen van de vele mensen die hem dagelijks gebruiken voor hun woon werkverkeer waardoor ze vaak sneller op hun bestemming zijn dan met de wagen (zeker voor kortere afstanden en op plekken waar veel fileverkeer is).

 2. Een elektrische fiets stoot ook gewoon uit bij de gas- en zelfs kolengestookte centrales. Je moet al een overschot hebben aan zonne-stroom wil dat niet het geval zijn. En vaak is dat niet het geval in de wintermaanden.

  Het snelheidsverschil tussen een gewone fiets en een e-bike is minimaal. Een gezond iemand tussen 16 en 60 kan prima een gemiddelde halen boven de 20km/h. Zeker als je frequent fietst.

  Als je met een gewone fiets de auto niet kunt vervangen, dan lukt dat ook niet met een e-bike.

  Zelf ben ik nooit aan een auto begonnen. Kan ook voorrekenen dat een auto langzamer gaat dan een fiets. Vooral als je (zoals 80%) alleen in zo'n ding rondrijdt. Dwz voor 1 uur autorijden moet je circa 3 uur werken voor de afschrijving, belastingen en brandstof. Tel die werkuren bij je reistijd op en je hebt moeite om boven de 20km/h uit te komen.

  • Voor mij werkt het wel zo Ximaar: ik pak makkelijker de ebike om naar de stad te fietsen dan mijn gewone fiets merk ik. Als ik dan de ebike niet zou hebben, zou ik met de auto gaan...

 3. Heb al meer dan 10 jaar terug de auto aan de kant gezet en kon me prima redden met een normale fiets.
  In de stad hoef je geen afstanden af te leggen voor je boodschappen dat scheelt.
  Maar de overstap naar een elektrische fiets geeft mij meer mogelijkheden. Hans

 4. Ik gebruik de auto 1x per week om boodschappen te doen. Dit zou ook best op de fiets kunnen maar dan zou ik het in 3x of zo moeten doen.
  De reden dat wij de auto nog steeds hebben is dat ik soms met volwassen zoon die een beperking heeft, of met mijn hoogbejaarde moeder naar het ziekenhuis o.i.d. moet.

 5. bij mij kan hij de auto zeker niet vervangen. mijn moeder woont op 3 uur rijden en dat zie ik me nirt op fe fiets doen,ook al is dese elektrisch haha

 6. Nou, ik zie me nog niet 100 km naar mijn moeder in Brabant fietsen op mijn elektrische fiets. Dan pak ik toch echt de auto. Maar sinds ik een elektrische fiets heb, fiets ik wel meer. Maar dat zijn geen tochtjes waar ik normaal gesproken de auto voor pakte.

  • Wij hebben de auto bewust weggedaan omdat het mij heel veel onrust gaf. Files op de weg, wil je naar een stad of een ziekenhuis hoge parkeerkosten. Een auto kost veel geld. Wij hebben beiden een e bike gekocht…goed voor de beweging en heerlijk buiten zijn. Wij hebben inderdaad alles wel in de buurt, winkels en openbaar vervoer.

 7. Mijn voorkeur gaat 10 x liever uit naar een auto haha! Fietsen is ook wel leuk en veel duurzamer maar rijden word ik gewoon echt gelukkig van. Vandaar mijn beroepskeuze ook.

 8. Ik heb een auto én een gewone fiets. Ik vind het ideaal, de auto voor lange afstanden en slecht weer en de fiets voor korte afstanden en mooi weer ;-)

 9. Hellaas is de auto niet volledig vervangbaar boodschappen, hobby's, bv duikers , metaaldetectoristen , allemaal mensen die nogal wat gewicht meeslepen. je moet ook de praktische kant bekijken en dan zal je vlug zien dat een elektrische fiets goed is voor wie niet zich niet al te veel of te ver moet verplaatsen. maar puur recreatief of woon werk verkeer of om te genieten van de natuur is het wel interessant. Sorry als ik hiermee op iemand zijn/haar tenen trap.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder