Elektrische fiets of auto: kan een elektrische fiets je auto vervangen?

elektrische fiets of auto?

Een elektrische fiets of auto?

Kan een elektrische fiets een auto vervangen?

De elektrische fiets als duurzame, maatschappelijk verantwoorde optie

Het is in ieder geval wel de meest duurzame keuze. Een elektrische fiets stoot bijvoorbeeld geen schadelijke uitlaatgassen uit. En als je de accu oplaadt met energie van je eigen zonnepanelen ben je maatschappelijk verantwoord bezig.

Op duurzaamheidskompas schrijven ze:

‘Vergeleken met een personenauto is de hoeveelheid C02-uitstoot minimaal, namelijk slechts 3% van de gemiddelde personenauto. Een kilometer afgelegd op de e-bike is dus dertig keer schoner dan een kilometer met de auto!’

Een elektrische fiets is dus een goede keuze. Maar hoe zit het met de praktische kant? Laten we eens wat praktische punten van de elektrische fiets of auto op een rijtje zetten.

Elektrische fiets of auto

Actieradius: auto wint

Als alles meezit, kun je volgens de Fietsersbond 90 kilometer afleggen met je elektrische fiets. Daarna zul je eerst de accu moeten opladen.

Met een auto kun je meer kilometers afleggen voordat je moet tanken. Maar als je actieradius niet zo groot is, dan kom je met een e-bike toch ook een heel eind. Hoewel de actieradius van bijvoorbeeld de Makita ebike vrij beperkt is.

Snelheid: auto wint

Tsja, als het om snelheid gaat, dan is een auto natuurlijk sneller. Een elektrische fiets ondersteunt tot maximaal 25 kilometer per uur. Stel dat je toch 30 kilometer per uur fietst, dan nog ben je met een auto sneller op de plek van bestemming.

Boodschappen doen: auto wint

Met een paar flinke fietstassen kun je behoorlijk wat boodschappen vervoeren op een elektrische fiets. Zeker als je dan voor ook nog een bakkersmand hebt en eventueel achter een karretje! Je bent dan weliswaar zwaar beladen, maar dankzij de trapondersteuning van je e-bike hoeft dat geen bezwaar te zijn.

Daar staat tegenover dat je in een auto wel meer boodschappen kunt meenemen dan op een elektrische fiets. Bovendien kun je een auto op slot doen, en zo je boodschappen beschermen tegen diefstal.

Anderzijds kun je een elektrische fiets doorgaans veel dichterbij de ingang van de supermarkt parkeren, en heb je geen gedoe met een parkeerplek zoeken.

Op stap met meerdere mensen: auto wint

Een gewone auto heeft doorgaans plek voor 4 personen. Op een elektrische fiets zit je doorgaans in je eentje. Als de anderen nou ook een elektrische fiets hebben, dan valt het bezwaar van ‘plek voor één’ weg.

Kosten van elektrische fiets versus auto: elektrische fiets wint!

Hier wint de elektrische fiets het overtuigend van de auto. Denk alleen al aan de wegenbelasting die je betaalt voor je auto, en de APK. Ook is het opladen van je e-bike goedkoper dan benzine tanken voor je auto. Daarnaast betaal je geen parkeergeld voor een e-bike.

Gezondheidsoverwegingen: elektrische fiets wint

Ook hier wint de elektrische fiets het van de auto. Op de elektrische fiets beweeg je immers. Bovendien ben je buiten, en dat is gezond voor zowel lichaam als geest. Ik zeg het vaak tegen mijn man:

‘Ik ga nog liever een uur hardlopen, dan een uur in de auto zitten!’

Na een uur in de auto voel ik me altijd zo duf als een konijn, en stijf en plankerig. Maar na een uur bewegen voel ik me juist heel prettig. Ook als ik lichamelijk moe ben. Het is een heel ander soort moeheid.

Daar staat tegenover dat je op de fiets meer wordt blootgesteld aan het weer. Maar zoals de Noren en/of Zweden zeggen: ‘Slecht weer bestaat niet. Alleen slechte kleding!’

Mentaal en emotioneel welzijn: elektrische fiets wint

Omdat een elektrische fiets langzamer is dan een auto, vind ik het de rustgevende keuze. Een e-bike past heel goed in een leefstijl waarin je een rustiger tempo wenst.

Zeker op dagen waarop ik mij haastig voel, en alles ‘snel, snel’ moet en ik daarom de auto wil pakken, stop ik mezelf soms bewust.

‘Waarom niet met de elektrische fiets? Wat maakt het uit dat je er dan langer over doet. Dat is misschien juist wel goed.’

Elektrische fiets of auto: duurzamer, gezonder en goedkoper!

Kan een elektrische fiets een auto vervangen? Tsja, je kunt natuurlijk ook je auto vervangen door een step.

Alles kan.

Maar niet alles is handig.

Het hangt er allemaal vanaf waarvoor je de auto nodig hebt, waar je naartoe moet en wat je plannen zijn.

Maar als je actieradius kleiner is dan 90 kilometer, dan is de elektrische fiets de milieuvriendelijke keuze en ook nog eens beter voor je portemonnee én lichaam en geest!

Het is dat ik op het Achterhoekse platteland woon, anders deed ik subiet onze auto de deur uit. Zeker als je in de stad woont, en er goed openbaar vervoer is, lijkt een elektrische fiets mij veel handiger en fijner dan een auto.

Het is de duurzame keuze.

Zowel voor het milieu als voor jezelf.

Wil je eens een elektrische fiets proberen?

Mantel heeft 3 superstores, waar je elektrische fietsen kunt bekijken en uit proberen. Ze zitten in Den Bosch, Utrecht, Arnhem en Rotterdam. Je mag daar elke dag komen proefrijden.

Zitten ze niet bij jou in de buurt? Dan kun je ook online een fiets bestellen bij Mantel.

Leestips

Wat zijn jouw gedachten over het vraagstuk: elektrische fiets of auto?

Similar Posts

27 Comments

 1. Al heb ik geen elektrische fiets maar eentje op spierkracht toch vind ik de fiets (die ik heel veel gebruik voor zowel boodschappen en recreatieve uitjes) een heel goede aanvulling op de wagen waardoor deze laatste geregeld in de garage blijft (waar ik hem anders wel zou gebruiken).
  Vervangen niet maar wel een perfecte aanvulling dus, nog maar te zwijgen van de vele mensen die hem dagelijks gebruiken voor hun woon werkverkeer waardoor ze vaak sneller op hun bestemming zijn dan met de wagen (zeker voor kortere afstanden en op plekken waar veel fileverkeer is).

 2. Een elektrische fiets stoot ook gewoon uit bij de gas- en zelfs kolengestookte centrales. Je moet al een overschot hebben aan zonne-stroom wil dat niet het geval zijn. En vaak is dat niet het geval in de wintermaanden.

  Het snelheidsverschil tussen een gewone fiets en een e-bike is minimaal. Een gezond iemand tussen 16 en 60 kan prima een gemiddelde halen boven de 20km/h. Zeker als je frequent fietst.

  Als je met een gewone fiets de auto niet kunt vervangen, dan lukt dat ook niet met een e-bike.

  Zelf ben ik nooit aan een auto begonnen. Kan ook voorrekenen dat een auto langzamer gaat dan een fiets. Vooral als je (zoals 80%) alleen in zo’n ding rondrijdt. Dwz voor 1 uur autorijden moet je circa 3 uur werken voor de afschrijving, belastingen en brandstof. Tel die werkuren bij je reistijd op en je hebt moeite om boven de 20km/h uit te komen.

  1. Voor mij werkt het wel zo Ximaar: ik pak makkelijker de ebike om naar de stad te fietsen dan mijn gewone fiets merk ik. Als ik dan de ebike niet zou hebben, zou ik met de auto gaan…

 3. Heb al meer dan 10 jaar terug de auto aan de kant gezet en kon me prima redden met een normale fiets.
  In de stad hoef je geen afstanden af te leggen voor je boodschappen dat scheelt.
  Maar de overstap naar een elektrische fiets geeft mij meer mogelijkheden. Hans

 4. Vervangen denk ik niet. Ik denk alleen al aan op vakantie gaan. Maar ik gebruik de electrische fiets heel vaak voor boodschappen.

 5. Ik gebruik de auto 1x per week om boodschappen te doen. Dit zou ook best op de fiets kunnen maar dan zou ik het in 3x of zo moeten doen.
  De reden dat wij de auto nog steeds hebben is dat ik soms met volwassen zoon die een beperking heeft, of met mijn hoogbejaarde moeder naar het ziekenhuis o.i.d. moet.

 6. Voor sommige zaken zoals grotere boodschappen, vakantie,… zou ik mijn auto toch moeilijk kunnen missen.

 7. bij mij kan hij de auto zeker niet vervangen. mijn moeder woont op 3 uur rijden en dat zie ik me nirt op fe fiets doen,ook al is dese elektrisch haha

 8. De afstand woon-werkverkeer is 130 km, dus dan heb ik gewoon wel een auto nodig, maar woonde ik dichterbij dan zou ik het zeker overwegen.

 9. Nou, ik zie me nog niet 100 km naar mijn moeder in Brabant fietsen op mijn elektrische fiets. Dan pak ik toch echt de auto. Maar sinds ik een elektrische fiets heb, fiets ik wel meer. Maar dat zijn geen tochtjes waar ik normaal gesproken de auto voor pakte.

  1. Wij hebben de auto bewust weggedaan omdat het mij heel veel onrust gaf. Files op de weg, wil je naar een stad of een ziekenhuis hoge parkeerkosten. Een auto kost veel geld. Wij hebben beiden een e bike gekocht…goed voor de beweging en heerlijk buiten zijn. Wij hebben inderdaad alles wel in de buurt, winkels en openbaar vervoer.

 10. Mijn voorkeur gaat 10 x liever uit naar een auto haha! Fietsen is ook wel leuk en veel duurzamer maar rijden word ik gewoon echt gelukkig van. Vandaar mijn beroepskeuze ook.

 11. Ik heb een auto én een gewone fiets. Ik vind het ideaal, de auto voor lange afstanden en slecht weer en de fiets voor korte afstanden en mooi weer ;-)

 12. Hellaas is de auto niet volledig vervangbaar boodschappen, hobby’s, bv duikers , metaaldetectoristen , allemaal mensen die nogal wat gewicht meeslepen. je moet ook de praktische kant bekijken en dan zal je vlug zien dat een elektrische fiets goed is voor wie niet zich niet al te veel of te ver moet verplaatsen. maar puur recreatief of woon werk verkeer of om te genieten van de natuur is het wel interessant. Sorry als ik hiermee op iemand zijn/haar tenen trap.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.