Dingen zelf maken: hoe doe je dat?

Maak het zelf

Veel dingen kun je zelf maken in plaats van ze te kopen.

Zo zijn er mensen die hun eigen deodorant maken. Of hun eigen minibieb bouwen of zelf citrosan maken.

Zelf ben ik tot mijn spijt totaal niet handig. Dus ik maak zelden tot nooit iets zelf. Ik heb in totaal wel 3 jaar naailes gehad, maar zelfs dat heeft weinig mogen baten. Ook granny squares haken heb ik geprobeerd maar ik het nooit zo'm mooie deken afgekregen.

Maar dingen zelf maken heeft best veel voordelen. Ik zet ze op een rijtje.

Voordelen van dingen zelf maken

 • Het is vaak goedkoper.
 • Een zelfgemaakt product is persoonlijker.
 • Je weet hoe en waarvan het gemaakt is. Als het om voedsel gaat is dat veiliger bij bijvoorbeeld allergieën.
 • Je doet even niet mee aan de massaproductie. En bij bijvoorbeeld zelf kleding maken is het ook veel unieker.
 • Je hebt de voldoening als iets af is, en goed gelukt.
 • Omdat je het zelf hebt gemaakt zul je er waarschijnlijk meer voeling mee hebben dan met iets wat je simpelweg gekocht hebt.
 • Iets zelf maken is meestal minder belastend voor het milieu.

Best veel voordelen dus.

En het is denk ik ook daarom dat ik hoopvol het boek Maak het zelf uit de bibliotheek haalde.

Maak het zelf: Stap voor stap DIY-projecten

Maak het zelf; Stap voor stap DIY-projecten is geschreven en gemaakt door Pascalle Bonnier en Mathijs Kok. Allebei studeerden ze aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Dus het zijn creatieve types. Met hun boek presenteren ze allemaal leuke, maar ook praktische dingen die je zelf kunt maken. Met uitgebreide uitleg, zodat je het ook zelf kunt.

En dat gaat verrassend ver. Van zelf een vloerkleed maken tot je eigen zonnebrandmiddel maken!

De DIY-projecten

Hier onder de titels van de DIY-projecten die je in dit boek vindt:

 1. Vilten tas
 2. Vlastouwtapijt
 3. Betonnen kastje
 4. Boekenpers
 5. Dagboekje
 6. Bordenwarmer
 7. Dagcreme
 8. Natuurlijke deodorant
 9. Lippenbalsem
 10. Kalmerend huidmasker
 11. Natuurlijke bodyscrub
 12. Zonnebrandcreme
 13. Natuurlijk zeepje
 14. Tandpasta
 15. Autobandpoef
 16. Palletkat
 17. Broekrugzak
 18. Vaatdoekjeslamp
 19. Lapjesdeken
 20. Plantenkrantenpotje
 21. Garen van oude t-shirts
 22. Geknoopte yogatas
 23. Hangende plantenzak
 24. Kattenkrabstoel
 25. Ontbijtgranen notitieboek
 26. Hammock-hangstoel
 27. Magazinelamp
 28. Denim laptoptas
 29. Kaarsenstandaard van gips
 30. Goosteenplopperkaarsenstandaard
 31. Schommelstoel
 32. Food coloring
 33. Kurkuma-kussen
 34. Damblad
 35. Ducttape vaas. (Duct tape is veel sterker dan bijvoorbeeld masking tape dat vooral voor de sier is.)
 36. Knoop aannaaien
 37. Porselijmen
 38. Sleutelproof broekzak
 39. Patch ijsje haken
 40. Kapotte mouw vervangen
 41. Zelf je band plakken

Zoals je ziet zijn de tutorials een combinatie van creatief, praktisch, meubels, verzorging etc. Al deze dingen worden uitgelegd in 2 pagina's. Links de instructies, rechts de foto's.

Ik weet niet hoe het jou is, maar de verschillende onderwerpen spreken echt tot mijn verbeelding. Zoals de hammock hangstoel. Daar werd ik echt wel nieuwsgierig van. En ook de zonnebrandcreme wilde ik weten. Want dat leek me nou echt iets dat je absoluut niet zelf kunt maken. Want hoe krijg je daar dan in vredesnaam die UV-filter in?! Het boek geeft de antwoorden!

Nog meer dingen zelf maken? Lees dan mijn post over zelf een scrunchie maken!

Mijn conclusie over Maak het zelf

Het boek Maak het zelf staat vol leuke, praktische en goed uitvoerbare ideeën. De uitleg neemt niet meer dan 2 bladzijdes in beslag, en dat geeft je als lezer het gevoel: 'Dit moet te doen zijn.'

Tegelijkertijd vond ik het toch nog moeilijk. Zo schrok ik terug voor het zagen van twee vierkante rondjes. En ook ben ik nu eenmaal niet zo handig met een naaimachine. Maar er zijn genoeg dingen die je zelf kunt maken zonder allemaal enge apparatuur.

Ik denk dat dit een bijzonder leuk boek is voor iemand die graag dingen 'from scratch' maakt en die van knutselen, koken en creatief bezig zijn houdt. Voor zo iemand vind ik dit boek een echt leuk verjaardagscadeau. Of voor iemand die wil bezuinigen daarom zoveel mogelijk zelf maakt.

Zelf breng ik het zonder spijt terug naar de bibliotheek. Misschien dat ik het boek in de toekomst nog wel eens leen. Als ik meer tijd heb, en zin om mijn eigen zonnebrandmiddel en zo te brouwen. Als ik het had gekocht zou ik het in mijn minibieb zetten, als ik die had ; ) Ik gun dit boek aan iemand anders.

Praktische informatie over Maak het zelf

Maak het zelf is voor 19,99 te koop bij bol.com.

 

maak het zelf

Leestips

Maak jij veel zelf? En zo ja, wat allemaal?

Vergelijkbare berichten

32 reacties

 1. Ik maak veel zelf. Met name tuinmeubels, tafels en kast voor in huis, lampen. ik verbouw zelf groenten, wij maken onze kaarsen zelf, en gisteren maakte mijn vrouw verjaardagskaarten.
  Klinkt als een leuk boek!

  1. Ik denk dat het voor jullie zeker een leuk boek is Mr FOB. Als je toch al veel maakt ben je handig, en dan biedt dit boek veel leuke ideeën!

 2. Een behoorlijk lijstje van wat je allemaal zelf kunt maken! Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn, maar heb er momenteel niet veel tijd voor. Maar als Ik dit zo lees lijkt me weer erg leuk als het weer wat rustiger is om op te pakken. Dan wil ik ten eerste mijn groentetuin oppakken, een beetje zelf en ook wat met de kinderen.

  1. Ja, het is een flinke lijst inderdaad. Tijdgebrek is een grote hinderpaal inderdaad om dingen zelf te maken. Je moet er de tijd en de rust wel voor hebben.

 3. DIY in de zin van iets knutselen vind ik nog wel leuk. Eenvoudige dingen via Pinterest.
  Maar eigen gemaakt zeep, wasmiddel enz. Dat hoeft voor mij persoonlijk niet.

  1. De mensen die dit soort dingen zelf maken doen dat vaak omdat het goedkoper is, om afval te verminderen en om het milieu niet te belasten. Ik vind dat goede redenen, maar zelf ben ik ook nog niet zo ver gekomen.

 4. Ik maak minder dan ik zou willen. Zelfgemaakt wasmiddel durf ik bv niet aan in mijn wasmachine. We hebben hier keihard water en dan werkt zeep minder goed. Verder is manlief hier veel beter in houtbewerking. Ik heb wel zelfgrmaakte gebreide dekens, aanrechtdoekjes (hoewel ik liever gekochte gebruik), ik ben niet handig met de naaimachine, ik brei wel soms een trui voor mezelf. Qua handwerken werk ik liefst meditatief. Ik wil geen moeilijke patronen, maar ik werk wel weer heel netjes.
  Met koken maak ik nog het meest zelf :-)

 5. Bij veel dingen uit je lijstje komt naald en draad bij kijken, daar ben ik echt niet handig mee. Manlief is van het zelf doen wat klussen in huis betreft en dat is erg fijn dat hij handig is. Ik zou veel meer zelf willen (leren) doen maar mijn energie is niet toereikend. Soms is het gewoon erg fijn dat je dingen kunt kopen.

  1. Ook een handige man! Fijn zeg! Dat lijkt me echt ideaal.

   En als je energie ontoereikend is, is het inderdaad een goede oplossing als je een product kunt kopen.

 6. Kun je even uitleggen wat een vierkant rondje is? Want iets is of rond of vierkant maar een vierkant rondje is mij onbekend.

  Ik maak veel zelf: stoffen tas, broodzakken, maar ook het vernieuwen van de afvoer in de keuken draai ik mijn hand niet voor om. Muurtje plaatsen van steen of gipsplaat.

  De meesten kunnen het prima maar hebben in hun jeugd niet de gelegenheid gekregen om te prutsen want dat is gevaarlijk, niet gewenst. Ik zat altijd in de schuur bij mijn vader met hout en metal te rommelen, batterijen er bij en je kon ook nog dingen laten bewegen.

  Op de middelbare school waren de vakken waar ik nu nog het meest aan heb de dingen als autotechniek, bouwkunde, metaal- en hout bewerking. Ik vind dat alle kinderen en niet alleen de vmbo kinderen dat soort dingen moeten leren. Misschien dat er dan ook minder op het vmbo wordt neergekeken, zonder vmbo zou onze maatschappij niet kunnen functioneren.

  1. Dat is inderdaad wel heel bijzonder een vierkant rondje : )
   Geen wonder dat ik terug schrok voor deze tutorial!

   Ik ben het helemaal met je eens dat de vaardigheden die worden geleerd op het vmbo superhandig zijn en essentieel.

   Wat leuk dat je zoveel dingen kunt maken thuis Lobke! Ik vind het knap.

 7. Uhm, vierkante rondjes zagen? Dat zie ik niet helemaal voor me geloof ik...Maar er zitten wel hele leuke projecten tussen! Ik ben ook wel nieuwsgierig geworden naar hoe je zelf zonnebrandcrème kunt maken eigenlijk.

 8. Ik maak graag iets zelf, meestal wordt het kreatief naaien, van oud naar nieuw.
  Zelf amandelmeel maken is het volgende projectje"!

 9. Wij proberen hier toch ook zoveel mogelijk zelf te maken. Gewoon... omdat het leuker is dan het gewoon te kopen èn vooral omdat we het dan, tijdens onze verbouwingen nu, op maat kunnen maken :)
  Het is ook gewoon een heel leuke en ontspannende bezigheid. Niks zo goed voor je hoofd leeg te maken als handenarbeid ;)

  1. Handenarbeid staat inderdaad vaak bekend om de meditatieve werking. Maar zelf moet ik dan altijd eerst nog aan de slag in de tuin.... Dat moet ook hoognodig gebeuren.

 10. wat een leuke log.......
  Kijk naar wat je maakt, in elkaar zet, bereid, schrijft etc.... Jij schrijft / maakt o.a. blogposten!
  De een is hier goed in en de ander daar, iedereen heeft kwaliteiten.
  Ik ben ook geneigd om te kijken naar wat ik niet kan en doe, wel graag zou willen, maar niet lukt door tijdsgebrek of gebrek aan energie of of ..
  Ik moet doen met wat ik wel kan, dat is wanneer je er bewust van bent, heel veel, nog meer na het lezen van deze log!

  1. Oh, wat leuk dat je dit zegt Marrian. Zo had ik het nog helemaal niet bekeken. Ik denk inderdaad vooral dat ik niet handig ben en geen dingen kan maken. Maar dit blog heb ik inderdaad wel zelf gemaakt.

   Bedankt voor dit perspectief!

 11. Ik maak veel zelf, niet altijd omdat ik het leuk vind,maar omdat het kan, omdat het goedkoper is, omdat het nuttig is, omdat ik dan bezig ben, omdat het nog altijd beter is dan voor de tv een of ander onzinprogramma te kijken over welke boer verliefd is op welke vrouw ofzo. Wat ik niet kan, wil ik op zijn minst leren. Dus op mijn vijftigste een lascursus doen is niet vreemd voor mij.Ik ben dolp zelfgemaakt, op ambachten, op oude beroepen.
  Wat ik dan weer niet kan is dat computergedoe, ik klik verkeerd, ik kom op verkeerde paginas, ik zet verkeerde dingen op verkeerde plek waardoor ik niet verder in de bewerking kan....idioot, maar het is een soort computerdyslexie. Echt, al zoveel les gehad dat ik er wel les in kan geven, maar niet zelf kan uitvoeren. Maf he.

  (en nu maar hopen dat het goedkomt met de gemeentelijke belasting, moest ook online)

 12. Wij maken best veel zelf.
  Verzorgingsproducten, wasmiddel, zeep, brood, alle eten natuurlijk. Truien, vesten, soms kleding. Kadootjes zoals gehaakte knuffels, gevilte tassen enzo.
  Het is gewoon een hobby én we doen graag zo groen mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.