Boekbespreking: Op stap natuur-wandel-doe-boek

Op stap natuur-wandel-doe-boek

Mijn kinderen zijn niet van die natuurkinderen.

Je weet wel, van die kinderen die ‘s ochtends naar buiten gaan, en daar dan de hele dag ravotten en avonturen beleven in de stijl van De Vijf van Enid Blyton. Van die kinderen die ook dol zijn op wandelen.

Nee, ik ben gezegend met van die kinderen die het liefst binnen achter een schermpje zitten… En dat terwijl we hier prachtig op het platteland wonen.

Maar als moeder heb ik het altijd als één van mijn taken gezien om ze naar buiten te krijgen voor de broodnodige frisse lucht en beweging. Ik kocht vishengels voor ze, probeerde ze te interesseren voor vogelen en ging geocachen met mijn jongste zoon. Zie ook Raaf versus kraai.

En tien jaar geleden deed ik een poging met het boek Op stap in herfst en winter van uitgeverij Snor.

Hieronder de post die ik daar destijds over schreef.

Op Stap In Herfst En Winter

Nu de Grote Vakantie met rasse schreden nadert, ben ik erg in voor goedkope ideeën voor uitjes met kinderen. In die categorie valt beslist het boek Op stap in herfst en winter, ook al gaat het om andere seizoenen. De wandelingen die in dit boekje worden beschreven kun je namelijk ook prima doen in de zomer.

Voor maar 14,95 koop je feitelijk 25 gratis dagtrips! Ik zou zeggen: ‘Nehnehnehnehnèèèh!’ tegen de veel te dure Efteling.

Echt voor ouders geschreven

Ik vind dit een geweldig boek omdat het zo duidelijk is geschreven door, en vóór ouders met jonge kinderen. Niet alleen dat: het is geschreven door ouders met van die kinderen die ook het liefst de hele dag met hun Nintendo of computer spelen!

Dat geeft het gevoel dat als hún kinderen de wandelingen leuk vinden, de jouwe ze ook zullen waarderen. En als bewijsmateriaal hebben de auteurs het boek doorspekt met foto’s van hun blije kinderen tijdens de wandelingen.

Alles wat je je maar kunt wensen

Het boek heeft alles wat ik mij als would-be wandelaar kan wensen: een duidelijke omschrijving van de route, informatie waar je pannenkoeken kunt eten en koffie drinken, en een duidelijke kaart van Nederland zodat ik kan zien waar die wandeling ergens ligt. Want alleen een plaatsnaam is voor mij onvoldoende. Ik ben namelijk alles van topografie vergeten…

Het boek is vormgegeven als een plakboek, en dat maakt het erg gezellig om in te kijken. Ook zijn er handige rijtjes met spullen die je moet meenemen, zoals een spiegeltje om paddenstoelen van onderen te bekijken.

Boek als een goede vriend

Het boek leest als een gesprek met een goede vriend, die je helemaal begrijpt. Die wéét dat kinderen tijdens een wandeling altijd plotseling moeten poepen, die ook kinderen hebben die geen zin hebben om te wandelen, en die weten dat het hoogtepunt van zo’n wandeling voor jou een kop koffie is in de dichtstbijzijnde horeca gelegenheid. Je hoeft geen enkele schijn op te houden.

Ik heb dit boek uit de bibliotheek gehaald, maar ik vind het zo’n aanwinst, dat ik het wil hèbben! Dat wordt dus een leuk cadeau voor Vaderdag. We zijn tenslotte niet voor niets in gemeenschap van goederen getrouwd!

Het boek lost precies de belofte in, die in het voorwoord wordt gedaan:

‘Was er maar een boekje met lekker overzichtelijk wat wandelingen met informatie over waar echt iets leuks te zien is en met de beste plekken om na afloop rustgevende cola te scoren. Een echte papieren gids, zodat je zonder bedenkingen de auto aanslingert, de Tom Tom wakker kust en even later wat hyperactiviteit of lamlendige verveeldheid kunt aftoppen met een stevige wandeling. Zo’n boekje ligt nu voor je.’

Praktische informatie over Op Stap In Herfst En Winter

Het boekje is o.a. te koop bij Bol.com voor 14,95. Laat je vooral niet afschrikken door de classificatie ‘in herfst en winter’

Op stap natuur-wandel-doe-boek

Leestip: Uitjes met kinderen

Similar Posts

21 Comments

 1. En wat vind ik in onze bieb ??hahaha. Op stap in lente en zomer. Echt ik zat hier hardop te lachen. Maar ik wil ze wel heeeeel graag lezen merk ik.

  margreet

 2. Ziet er leuk uit, ik ga gauw eens kijken. Enig nadeel vind ik meestal wel dat als je niet centraal in nederland woont veel dingen heel ver rijden zijn. En of dat nou zo bevordelijk is voor de rust ;-)

 3. Ik vind de voorkant er uit de verte erg leuk uitzien, zal eens op zoek gaan in de bieb. Maarreh.. de efteling is 1 keer per decennium toch ook
  wel leuk hoor ;-)

 4. niest zo heerlijk dan gaan wandelen ,ver kan ik met mijn spookjes nog niet ( 4 en 2 jaar )
  maar hier achter ons huis zijn velden en een bos ,
  en dat is voorlopig genoeg .
  ook al kan ik niet wacht op een heuse trektocht met rug zak !

 5. Je kwam vorige week even bij me op bezoek. Dank voor je reactie.
  Ja, wandelen is één van de meest eenvoudige manieren van ontspanning en tevens één van de meest doeltreffende. Goed dat er geprobeerd wordt om gezinnen met jonge kinderen daar toe aan te zetten. Als ik ga wandelen merk ik dat wandelen vooral een zaak is van 50-plussers.
  Groetjes :-)

 6. In plaats van lezen ga ik wel met ze wandelen, want dat doen ze toch al graag.

  love As Always
  Di mario

 7. Dat soort boekjes vind ik zó leuk! Hoewel ik daar als kind waarschijnlijk anders over had gedacht:). Wat nou naar buiten? Binnen lekker lezen. Het kwam goed. Inmiddels ben ik heel graag buiten.

 8. Ik denk dat ik zoiets als dit eerder uit de bibliotheek zou halen. De Efteling ga ik sowieso niet meer heen. Ik ben graag in de natuur en hou van dieren. Voor hetzelfde geld ga ik 2 keer naar het Openluchtmuseum.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.