Hoe zet je een mondkapje goed op?!

mondkapje correct dragen

Twee keer plaatste ik een foto van mezelf met een mondkapje.

Eén keer met een katoenen mondkapje van Bonprix, en één keer met een wegwerp mondkapje van de Action.

En twee keer las ik in de comments dat ik ze verkeerd had opgedaan!

Genant.

via GIPHY

Maar zo leer je nog eens wat.

Zoals dat er blijkbaar een júíste manier is om een mondkapje op te doen, en een verkéérde! Want je kunt nog zo'n goed mondkapje hebben,  bijvoorbeeld een mondkapje met het NEN keurmerk: als je het niet goed gebruikt is het minder effectieef.

Hoe zet je een mondkapje goed op?

In mijn verdediging: bij de mondkapjes van de Action en de mondkapjes van Bonprix zat geen handig papiertje met instructies wat de juiste manier van dragen is. Op zoek naar informatie over de vraag: 'Hoe zet je een mondkapje goed op?' kom ik vooral informatie tegen in de sfeer van: 'Was eerst goed je handen.'

Maar dát wist ik wel.

Voor deze algemene gebruiksaanwijzing verwijs ik graag naar de instructies van De Rijksoverheid over mondkapjes veilig dragen.

Hieronder 2 belangrijke aanwijzingen voor het juist opzetten van een mondkapje

 1. De plooien van het mondkapje moeten naar beneden wijzen. 'Als een waterval,' aldus de New York Times. Met dank aan Huisvlijt bezoekers Truus en Zr advies.
 2. De bovenkant van een mondkapje is doorgaans harder en stugger. Het is de bedoeling dat je die bovenkant om je neus modelleert, door er zachtjes aan te duwen. Deze aanwijzing kom van de San Francisco Department of Health. Bij het mondkapje van de Action blijkt inderdaad de bovenkant harder dan de onderkant!

Wist jij dat je een mondkapje verkeerd kunt opzetten?

Zie ook Losse filters voor mondkapjes kopen en  Mondkapje wassen temperatuur en frequentie.

Vergelijkbare berichten

21 reacties

 1. Zelf heb ik er nog geen een gedragen en denk ook niet dat ik er gebruik van ga maken.
  Ik reis niet en loop altijd alleen te wandelen, soms met de buurman. Hans

 2. Als je jezelf met een mondkapje wilt beschermen, dan moet je ook een flinke bril opzetten. Als die bril beslaat, dan gaat er teveel valse lucht langs je neus. Je kan daarbij besmet raken via het oogvocht. Een mondkapje zonder goede bril is behoorlijk nutteloos.
  In het Duits heten ze terecht Mund-nasenschutz. Het is dus ook de bedoeling dat alles wat je door je neus in en uitademt ook door het mondneuskapje wordt gefilterd.

  Als je corona hebt en je wilt met een mondneuskapje anderen beschermen, blijf dan lekker 14 dagen thuis tot de besmettelijkheid over is.

  Dit waren de redenen van het RIVM om slechte of verkeerd gedragen mondneuskapjes af te bevelen. Ik vind dat ze daar gelijk in hadden.

  1. De Duitse omschrijving geeft inderdaad goed aan wat de bedoeling is. De zorg om een vals gevoel van veiligheidheid herken ik. Als je niet goed in orde bent is thuisblijven beter dan een mondkapje denk ik ook.

 3. Even een flauwe opmerking: 🙄met je handen.
  Als je een 3d-mondkapje gebruikt, dan zit hij opzicht goed op je gezicht. Je moet er wel voor zorgen dat er een neusding inzit, zodat je die op je neus goed kan vormen. Helemaal luchtdicht gaat niet lukken. Mocht je bril dan evengoed nog beslaan, dan je brilglazen met een drupje afwaszeep insmeren en laten opdrogen.
  Overigens moet de onderkant van het mondkapje ook goed aansluiten op je kin.

  1. Nou Renske
   Die tip van je is nutteloos want er is dan een opening
   Waneer je brillenglazen beslaan, betekent het dat het virus vrij toegang heeft. Virussen en bacteriën kunnen via de buiten kant naar binnen en viseversa

 4. Zit met zelfgemaakt mondkapje 40 minuten in de bus en voelt als Darth Vader. Op de heenweg was het warm buiten dus het zweet stond me op de ingepakte lippen.
  Nu schoon kapje op. Minder heet maar nog steeds geen feest.
  Ingebouwd neusclipje geeft duidelijk bovenkant aan. Maar hoe handen wassen bij de bushalte???

 5. Ik heb ze steeds niet gedragen. Ik ga nog niet weg. Mondkapje heb ik geprobeerd in huis te dragen. Ik voel me benauwd erin. Ik vind zo raar gezicht.... Moet wel als ik ov gaat gebruiken. Dan zijn ze verplicht.

 6. Bij ons op school verplicht vanaf 12 jaar dus ik heb ervaring. :-( Bovendien draag ik ze ook in de supermarkt uit respect voor het personeel. Het is niet om jezelf te beschermen maar wel de anderen want ook zonder symptomen kan je al besmettelijk zijn. Hier circuleren filmpjes van onze beste vriend de viroloog. Met duidelijke instructies. Enkel elastiekjes of koordjes aanraken en al zeker niet meer de buitenkant. Nadien kookwas of wassen op 60°. Wat vooral belangrijk is, is heel vaak je handen wassen op de juiste manier. Allemaal heel duidelijk in het filmpje maar eigenlijk zie ik niemand die correct het mondmasker behandelt. Dat is dan voor jezelf heel onveilig. Maar voorlopig gaat het nog goed. De piek gaat niet meer omhoog. Laat ons hopen dat dit zo blijft.

 7. Kuch ja, dat wist ik. Ik hoorde namelijk halverwege mijn kappersbezoek dat het mij daar aangereikte mondkapje achterstevoren zat. Maar ja, dan kun je 'm ook niet meer omdraaien hè, want dan is het (toch niet echt aangetoonde) effect ook weer verloren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.