Eetbare en giftige paddenstoelen + het nummer van 112
- Veilig paddenstoelen eten
- Welke paddenstoelen kun je veilig eten?
- De Vliegenzwam: hartstikke giftig!
- Over het boek Eetbare en giftige paddenstoelen
- Mijn conclusie over Eetbare en giftige paddenstoelen
- Praktische informatie
In het boek Eetbare en giftige paddenstoelen laat paddenstoelenexpert Hans E. Laux maar liefst 175 eetbare paddenstoelen zien. Ik vond dat veel, tot ik las dat er in Europa meer dan 5000 paddenstoelensoorten zijn.
Veilig paddenstoelen eten
Ik nam dit boek over paddenstoelen mee uit de bibliotheek omdat ik nieuwsgierig was welke paddenstoelen je veilig kunt eten.Tijdens het hardlopen zie ik bijvoorbeeld best vaak her en der paddenstoelen staan. Zou het niet handig zijn als ik wist of je ze kon eten?
Maar na het lezen van dit boek over eetbare en giftige paddenstoelen durf ik echt geen paddenstoelen meer te eten. Tenzij ze in zo’n blauw plastic bakje van de supermarkt zetten en ‘champignons’ heten.
Want je moet echt wel heel nauwkeurig controleren of je de paddenstoel voor je hebt die je denkt, en of die paddenstoel inderdaad eetbaar is.
Welke paddenstoelen kun je veilig eten?
Hans E. Laux onderscheidt 3 soorten paddenstoelen:
- Eetbare paddenstoelen
- Oneetbare paddenstoelen, maar je gaat er niet dood aan als je ze toch eet.
- Giftige paddenstoelen.
De eetbare paddenstoelen zijn handig voorzien van een plaatje van een mes en vork. Je kunt dus snel en eenvoudig zien of een paddenstoel eetbaar is of niet. De achterflap van het boek belooft maar liefst 175 eetbare paddenstoelen. Een eetbare paddenstoel die ik van naam ken is Gewoon Eekhoorntjesbrood. Je kunt deze vinden in naald- en loofbos in de periode juli – november.
De Vliegenzwam: hartstikke giftig!
Een paddenstoel waarvan ik wist dat hij giftig is, is de Vliegenzwam. Die wil je ook echt niet eten, als je leest wat Hans E. Laux erover schrijft:
‘De Vliegenzwam bevat gifstoffen die op het zenuwstelsel werken en bewustzijnsstoornissen en waanvoorstellingen veroorzaken. Naast maagdarmontstekingen kunnen ook verlammingsverschijnselen van de ademhalingsorganen en verstoringen van de bloedsomloop optreden.’
Brrr, het klinkt als een hele akelige dood.
Over het boek Eetbare en giftige paddenstoelen
Ik vind Eetbare en giftige paddenstoelen een heel goed boek. Paddenstoelenexpert Hans E. Laux maakte het boek speciaal voor beginners, en hij legt stapsgewijs en zorgvuldig uit hoe je paddenstoelen kunt herkennen. Als een eetbare paddenstoel een giftige dubbelganger heeft, dan noemt hij die erbij.
Ik stel me zo voor dat de beste man dit boekje met het zweet op het voorhoofd publiceerde. Want je zal maar een foutje maken, en dat iemand dan door jouw boek per ongeluk een giftige paddenstoel eet! En dat nabestaanden dan zijn boek vinden, en zeggen:
‘Ja maar die Hans E. Laux heeft hem verkeerd voorgelicht! Laten we hem aanklagen!’
Mogelijk daarom wast Hans E. Laux meerdere keren zijn handen in onschuld. Hij benadrukt dat je de juiste stappen in de juiste volgorde moet volgen bij het determineren van paddenstoelen. En om bij twijfel altijd eerst een paddenstoelenexpert te raadplegen.
Voor de zekerheid geeft hij vervolgens ook het 112 telefoonnummer, en wat je moet zeggen als je belt vanwege een giftige paddenstoel.
Mijn conclusie over Eetbare en giftige paddenstoelen
Na het lezen van dit boek had ik meteen zin om naar buiten te gaan om allerlei paddenstoelen te determineren. Maar ze eten? Nee, dat durf ik niet. Ik koop mijn paddenstoelen wel gewoon in de supermarkt.
Praktische informatie
Eetbare en giftige paddenstoelen is voor 15,- te koop bij bol.com. Je vindt daar ook een inkijkexemplaar met een heel handig overzicht van de verschillende onderdelen van paddenstoelen!
Pluk jij wel eens paddenstoelen?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ik heb een boek over paddenstoelen met alle soorten die je maar kunt vinden. Maar ja, dat boek heb je doorgaans niet bij.
Zoek je ze eenmaal thuis dan wel eens op John?
Paddenstoelen vind ik leuk om in de herfst te fotograferen, maar ik zou ze net als jij nooit durven plukken en eten. Laat ze dan inderdaad maar uit de supermarkt komen. Wel zo veilig;).
Ja, en ik heb ook het gevoel dat ik de natuur verstoor als ik paddenstoelen pluk.
ik ken er niets van, dus ik koop ze gewoon in een bakje…
*Ik wens je een fijn weekend en hier is een @->- voor jou.
Ik heb vroeger wel paddenstoelen geplukt en gegeten kreeg er buikpijn van. Later zei mijn moeder dat ik dat nooit meer mocht doen. Het lijkt me een goed boek.
Dat is goed advies van je moeder. Gelukkig bleef het bij buikpijn Sherry.
Ik pluk in Nederland eekhoorntjesbrood en berkenboleten, mocht ik ze vinden ook cantharellen. In Zweden pluk ik meerdere boletensoorten, maar ook trechtercantharellen en Hoorn van overvloed ook trompette de mort genoemd. Allemaal heerlijke paddestoelen. Heb in Zweden een paddestoelencursus gedaan en weet de veilige soorten, die geen gelijkende giftige dubbelganger hebben.
Ah, wat leuk! Jij weet dus hoe het moet Annelies. Hoe maak je ze klaar thuis?
Op eigen houtje zou ik er geen plukken, laat staan eten al had ik het boek bij me.
Sommige soorten lijken op elkaar, je moet een kenner zijn of in de natuur opgegroeid en er feeling voor hebben.
hmmm ik zie op mijn werk..intensive care…. wel eens mensen die ehm enthousiast geplukt en gegeten hebben…..zo’n boek lijkt me dus een goed idee :-)
Oh, wat erg zeg….
Ik vind champignons heerlijk en die verkopen ze gelukkig in de supermarkt.
Ik fotografeer paddenstoelen die ik tijdens het wandelen tegenkom graag, maar ik blijf er met mijn vingers vanaf.
Ja hoor, cantharellen vinden wij heerlijk. Soms vinden we er geen en soms weleens een kilogram; Eens per jaar gaan we er op uit,het moet warm en vochtig zijn en als je dan het juiste tijdstip en de juiste plaatsen weet te vinden kun je een mooi maaltje plukken, heel lekker, o ja weet je trouwens dat je ze niet mag plukken maar gewoon afsnijden met een scherp mesje.We eten ook eekhoorntjesbrood maar dat is niet zo mijn smaak.
Is dat snijden omdat de wortels dan behouden blijven of zo?
Mijn zusje woont in Frankrijk en voor haar Franse partner is het een gezins- en familieactiviteit om zelf paddenstoelen te plukken. Je kunt ze daar bij de apotheek (en daar zijn er nogal wat van) laten controleren!
Goh, wat een handige service van de apotheken zeg! En wat bijzonder als gezinsactiviteit. Dat is weer eens wat anders.
Ik hou het op de stoeltjes van Appie. Lijkt me wel zo veilig…
Ik zou het niet durven /Laat mij ze maar gewoon kopen bij de supermarkt
Grinnik. Vooral heel grappig dat-ie het noodnummer erbij zet. Ik houd het ook maar bij champignons.
Ja, dat vond ik ook wel treffend : )))
Dat lijkt mij een interessant boek te zijn. Gek genoeg heb ik zelf nog nooit paddenstoelen gegeten. Indien ik dat wel zal doen dan koop ik ze het liefst in de supermarkt.
Ik koop liever bij supermarkt of groenteman. Dan is veiliger lijkt mij. In de bos zou ik nooit zoeken. Het is wel interessant boek om te weten welke geen giftig paddenstoelen zijn. Goed tips van jou.
Ja, dat gevoel heb ik ook: het is veiliger om ze maar gewoon in de winkel te kopen.