Eetbare en giftige paddenstoelen + het nummer van 112

Eetbare paddenstoelen

In het boek Eetbare en giftige paddenstoelen laat paddenstoelenexpert Hans E. Laux maar liefst 175 eetbare paddenstoelen zien. Ik vond dat veel, tot ik las dat er in Europa meer dan 5000 paddenstoelensoorten zijn.

Veilig paddenstoelen eten

Ik nam dit boek over paddenstoelen mee uit de bibliotheek omdat ik nieuwsgierig was welke paddenstoelen je veilig kunt eten.Tijdens het hardlopen zie ik bijvoorbeeld best vaak her en der paddenstoelen staan. Zou het niet handig zijn als ik wist of je ze kon eten?

Maar na het lezen van dit boek over eetbare en giftige paddenstoelen durf ik echt geen paddenstoelen meer te eten. Tenzij ze in zo’n blauw plastic bakje van de supermarkt zetten en ‘champignons’ heten.

Want je moet echt wel heel nauwkeurig controleren of je de paddenstoel voor je hebt die je denkt, en of die paddenstoel inderdaad eetbaar is.

Welke paddenstoelen kun je veilig eten?

Hans E. Laux onderscheidt 3 soorten paddenstoelen:

 1. Eetbare paddenstoelen
 2. Oneetbare paddenstoelen, maar je gaat er niet dood aan als je ze toch eet.
 3. Giftige paddenstoelen.

De eetbare paddenstoelen zijn handig voorzien van een plaatje van een mes en vork. Je kunt dus snel en eenvoudig zien of een paddenstoel eetbaar is of niet. De achterflap van het boek belooft maar liefst 175 eetbare paddenstoelen. Een eetbare paddenstoel die ik van naam ken is Gewoon Eekhoorntjesbrood. Je kunt deze vinden in naald- en loofbos in de periode juli – november.

De Vliegenzwam: hartstikke giftig!

Een paddenstoel waarvan ik wist dat hij giftig is, is de Vliegenzwam. Die wil je ook echt niet eten, als je leest wat Hans E. Laux erover schrijft:

‘De Vliegenzwam bevat gifstoffen die op het zenuwstelsel werken en bewustzijnsstoornissen en waanvoorstellingen veroorzaken. Naast maagdarmontstekingen kunnen ook verlammingsverschijnselen van de ademhalingsorganen en verstoringen van de bloedsomloop optreden.’

Brrr, het klinkt als een hele akelige dood.

vliegenzwam
Wanna die? Eat me. Pas op voor de vliegenzwam!

Over het boek Eetbare en giftige paddenstoelen

Ik vind Eetbare en giftige paddenstoelen een heel goed boek. Paddenstoelenexpert Hans E. Laux maakte het boek speciaal voor beginners, en hij legt stapsgewijs en zorgvuldig uit hoe je paddenstoelen kunt herkennen. Als een eetbare paddenstoel een giftige dubbelganger heeft, dan noemt hij die erbij.

Ik stel me zo voor dat de beste man dit boekje met het zweet op het voorhoofd publiceerde. Want je zal maar een foutje maken, en dat iemand dan door jouw boek per ongeluk een giftige paddenstoel eet! En dat nabestaanden dan zijn boek vinden, en zeggen:

‘Ja maar die Hans E. Laux heeft hem verkeerd voorgelicht! Laten we hem aanklagen!’

via GIPHY

Mogelijk daarom wast Hans E. Laux meerdere keren zijn handen in onschuld. Hij benadrukt dat je de juiste stappen in de juiste volgorde moet volgen bij het determineren van paddenstoelen. En om bij twijfel altijd eerst een paddenstoelenexpert te raadplegen.

Voor de zekerheid geeft hij vervolgens ook het 112 telefoonnummer, en wat je moet zeggen als je belt vanwege een giftige paddenstoel.

Mijn conclusie over Eetbare en giftige paddenstoelen

Na het lezen van dit boek had ik meteen zin om naar buiten te gaan om allerlei paddenstoelen te determineren. Maar ze eten? Nee, dat durf ik niet. Ik koop mijn paddenstoelen wel gewoon in de supermarkt.

Praktische informatie

Eetbare en giftige paddenstoelen is voor 15,- te koop bij bol.com. Je vindt daar ook een inkijkexemplaar met een heel handig overzicht van de verschillende onderdelen van paddenstoelen!

Eetbare en gifite paddenstoelen

Pluk jij wel eens paddenstoelen?

Similar Posts

24 Comments

 1. Paddenstoelen vind ik leuk om in de herfst te fotograferen, maar ik zou ze net als jij nooit durven plukken en eten. Laat ze dan inderdaad maar uit de supermarkt komen. Wel zo veilig;).

 2. Ik heb vroeger wel paddenstoelen geplukt en gegeten kreeg er buikpijn van. Later zei mijn moeder dat ik dat nooit meer mocht doen. Het lijkt me een goed boek.

 3. Ik pluk in Nederland eekhoorntjesbrood en berkenboleten, mocht ik ze vinden ook cantharellen. In Zweden pluk ik meerdere boletensoorten, maar ook trechtercantharellen en Hoorn van overvloed ook trompette de mort genoemd. Allemaal heerlijke paddestoelen. Heb in Zweden een paddestoelencursus gedaan en weet de veilige soorten, die geen gelijkende giftige dubbelganger hebben.

 4. Op eigen houtje zou ik er geen plukken, laat staan eten al had ik het boek bij me.
  Sommige soorten lijken op elkaar, je moet een kenner zijn of in de natuur opgegroeid en er feeling voor hebben.

 5. hmmm ik zie op mijn werk..intensive care…. wel eens mensen die ehm enthousiast geplukt en gegeten hebben…..zo’n boek lijkt me dus een goed idee :-)

 6. Ik vind champignons heerlijk en die verkopen ze gelukkig in de supermarkt.
  Ik fotografeer paddenstoelen die ik tijdens het wandelen tegenkom graag, maar ik blijf er met mijn vingers vanaf.

 7. Ja hoor, cantharellen vinden wij heerlijk. Soms vinden we er geen en soms weleens een kilogram; Eens per jaar gaan we er op uit,het moet warm en vochtig zijn en als je dan het juiste tijdstip en de juiste plaatsen weet te vinden kun je een mooi maaltje plukken, heel lekker, o ja weet je trouwens dat je ze niet mag plukken maar gewoon afsnijden met een scherp mesje.We eten ook eekhoorntjesbrood maar dat is niet zo mijn smaak.

 8. Mijn zusje woont in Frankrijk en voor haar Franse partner is het een gezins- en familieactiviteit om zelf paddenstoelen te plukken. Je kunt ze daar bij de apotheek (en daar zijn er nogal wat van) laten controleren!

 9. Dat lijkt mij een interessant boek te zijn. Gek genoeg heb ik zelf nog nooit paddenstoelen gegeten. Indien ik dat wel zal doen dan koop ik ze het liefst in de supermarkt.

 10. Ik koop liever bij supermarkt of groenteman. Dan is veiliger lijkt mij. In de bos zou ik nooit zoeken. Het is wel interessant boek om te weten welke geen giftig paddenstoelen zijn. Goed tips van jou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.