Koffiefilters gezocht voor koffieapparaat Kitchenaid

koffieapparaat Kitchenaid
Ceci n’est pas Paul.

Dit keer een interessante lezersvraag van Paul!

Paul heeft een Kitchenaid koffieapparaat.

Deze Kitchenaid koffiemachine heeft een vast filter, en heeft dus geen koffiefilter zakjes nodig. Maar het schoonmaken van het vaste filter kost Paul zoveel water, dat hij toch liever koffiefilters wil gaan gebruiken.

Het probleem is alleen: waar zijn die te koop? Paul kan ze niet vinden.

Koffiefilterzakjes gezocht voor Kitchenaid koffiemachine

Hieronder het bericht van Paul:

‘Wij hebben een Kitchenaid koffiezetapparaat, model 5kcm 1204 met een metalen koffiefilter. In de beschrijving wordt er ook een melding gemaakt naar papieren filterzakjes. En dat is wat ik wil maar die zijn nergens te vinden. De diameter aan de bovenkant is 120mm, onderkant 80mm en de hoogte is 70mm. En waarom? Het schoon maken van het vaste filter kost zoveel water dat ik liever papieren, weggooi filters wil gebruiken.

Alvast hartelijk dank voor de hulp en met vriendelijke groet,

Paul’

Dit is Kitchenaid koffiemachine die Paul heeft:

kitchenaid koffiezetapparaat
108,99 bij bol.com

Op zoek naar de koffiefilters voor Pauls Kitchenaid!

Wat zegt Kitchenaid zelf?

Ik besloot meteen naar de bron te gaan: Kitchenaid zelf! Ik stuurde ze een bericht via hun Facebookpagina, en voor de zekerheid ook maar meteen via het contactformulier op hun website. Kitchenaid adviseerde mij via Facebook om koffiefilters te gebruiken met de maat 84/250 mm. Mijn vervolgvraag was dan ook:

‘Waar kan ik koffiefilters kopen met de maat 84/250?’

Korffilters

Koffiefilters in deze maat heten overigens korffilters. Ze lijken ook wel op een korfje:

Screen Shot 2020 02 27 at 12.33.20
21,- bij bol.com

Maar Kitchenaid mocht geen namen van winkels noemen kreeg ik als antwoord. Wel konden ze zeggen dat ik ze kon vinden ‘bij supermarkten en drogisterijen’. Dus ik naar de site van Albert Heijn, maar daar vond ik alleen koffiefilters in de maat 250MM/90MM. Ook bij bol.com vond ik geen koffiefilters in de maat 84/250 mm.

Dus weer terug naar Kitchenaid met de vraag:

‘Kunnen deze, koffiefilters in maat 90/250, ook?’

Het ‘Ikea Dekbedhoezen Effect’?

Ik kreeg het vriendelijke antwoord terug, dat ik het kon proberen, maar dat koffiefilterzakjes met de juiste maat waarschijnlijk fijner zouden zijn. Ondertussen kreeg ik het idee dat we hier te maken hebben met het Ikea Dekbedhoezen effect. Ikea verkocht een tijdlang dekbedden in een afwijkende maat, met als gevolg dat je alleen bij Ikea terecht kon voor passende dekbedhoezen.

Ik vroeg Kitchenaid of hun koffiefilters inderdaad een wat afwijkende maat hebben. Dit was hun reactie:

‘Ik zie geen problemen bij gebruik van een 90/250mm filter. Ik zou echter aanraden toch de herbruikbare goudkleurige filter te gebruiken, daar dit de smaken intact zal houden die uit de koffiebonen komen. Met de papieren filters heb je altijd het risico van negatieve invloed op de eindsmaak van de koffie. Het heeft te maken met je persoonlijke voorkeur voor koffie. Als je de voorkeur geeft aan een ‘vollere body’ van koffie met een sterkere smaak, dan is de goudkleurige filter de juiste keuze. Papieren filters filteren meer uit de koffie, wat resulteert in een ‘lichtere body’ van de koffie.’

Samenvattend: het antwoord voor Paul!

Goed nieuws Paul, het is dus mogelijk om een papieren koffiefilter te gebruiken in jouw Kitchenaid koffiemachine.

Je hebt hiervoor een koffiefilter nodig in de maat 84/250 mm.

Het simpelst is om deze koffiefilters online te kopen, omdat de meeste filters in supermarkten de maat 90/250 hebben. Je kunt het overigens wel probéren met de iets te grote filters. Bij de Albert Heijn koop je bijvoorbeeld deze koffiefilters in de maat 90/250 voor 14,-:

Screen Shot 2020 02 27 at 12.51.06

Werken ze niet goed?

Dan vind je koffiefilters in de maat 85/250 onder andere op amazon.de:

Zelf gebruik ik overigens Melitta koffiefilters in maat 4 voor mijn mooie roze Douwe Egberts koffiezetapparaat!

Leestip: Douwe Egberts punten.

Hoe zet jij jouw koffie?

Similar Posts

46 Comments

 1. Ja, dit zijn van die filters die je niet in elke supermarkt tegenkomt, volgens mij. Ik drink geen koffie, dus mijn bezoek moet het doen met Senseo-koffie. Ze zeggen dat dat niet zo lekker is als ‘verse’ koffie, maar ja, dan zetten ze die verse koffie maar thuis:).

  1. Deze kan je kopen op amazon. Heb ik gedaan. Werkt perfect.EDESIA ESPRESS – Paper basket filters – 200 x 80/200 mm – for 8 to 12 cups of coffee
   EDESIA ESPRESS – Paper basket filters – 200 x 80/200 mm – for 8 to 12 cups of coffee

 2. Hoi, deze filters gebruik ik ook.Ik koop ze in het groot in, en doe er vervolgens jaren mee. Ik koop ze bij de Sligro. Volgens mij heeft Makro ze ook, maar dat weet ik niet zeker. Groetjes L.

 3. Ik zet koffie met kokend water in een filter op een thermoskan; filter no. 4.
  De filters die Paul zoekt, vind je bij de groothandel.

 4. Bij ons op het werk (verpleeghuis) gebruiken we ook deze filters. Die zullen vast en zeker groot ingekocht worden. Dis zoals hier al eerder genoemd denk ik dat je bij een Makro of Sligro grote kans maakt.

 5. Wij hebben deze filters op mijn werk (verpleeghuis) denk inderdaad dat zoals eerder genoemd je bij de groothandel, makro, sligro etc grote kans maakt.

 6. Heeft Paul enig idee hoeveel water het kost om die papieren filters te produceren. Om nog niet spreken van het afval dat het genereert want papier recyclen kost ook nog eens de nodige energie en water als je de filters al bij het oud papier doet.
  Ik heb zomaar het idee dat het afspoelen van zijn metalen filter milieuvriendelijker is maar dat hij niet veel zin heeft in het klusje😊.

 7. Wel bijzonder dat een fabrikant geen namen van bedrijven zou mogen noemen waar hun producten verkocht worden. je zou toch denken dat dat alleen maar voordelig voor hen is.

 8. Ik zet gewoon filterkoffie maar gebruik een bpa-vrije herbruikbare filter. Gewoon een keer uitspoelen onder de hete straal en de filter is leeg. Beetje koffiedik is wel goed voor de afvoer.

 9. Mijn vriend zet altijd gewone koffie en dan gebruiken we gewoon de huismerk filters van de AH of Lidl. Ik drink meestal koffie uit mijn dolce gusto apparaat en gebruik daarvoor cups.

 10. vreemd dat Kitchenaid niet concreet antwoordde op de tweede vraag

  het probleem is wel opgelost

  koffie zet ik bijna altijd met een senseo- apparaat

 11. Dit zijn van die filters die hadden we altijd in de keuken op de afdeling in het ziekenhuis. Je moet goed opletten want hebt er zo twee te pakken.

 12. Pfff. Wat een gedoe! Ik had eerst een filterkoffie-apparaat, toen een espresso machine waar bonen in gaan. Maar die apparaten houden je de hele dag bezig met allerlei meldingen. Dan zijn de bonen op, dan is het afvalbakje vol, dan dit, dan dat. Pfff. Daarna kwam de Dolce Gusto maar die cupjes lekten zo na gebruik. Nu heb ik een Nespresso en die bevalt prima.

 13. Dat is heel vervelend als je dan zo’n apparaat hebt en niet overal die filter kan kopen. Wij hadden dat met de koffie die op steeds minder lekken verkrijgbaar was en steeds duurder werd dus toen maar gewoon wen ander koffieapparaat gekocht ;)

 14. Ik heb niet eens meer zo’n apparaat met filters. EN die komt er ook niet meer, Senseo koffie, opschuimmelk, warme beker heerlijk. Waarom doet hij niet ff een nietje in een gewone filter?

 15. We hebben een Senseo. Had vroeger wel een filterapparaat maar zo’n hele eenvoudige met de meest standaard filters.

 16. Mijn opa en oma hebben zelf een filterapparaat maar daar horen gelukkig hele standaard filters bij. Wel goed dat je dit zo grondig hebt onderzocht!

 17. Ik heb een nespresso apparaat en als ik veel volk heb, zet ik koffie met een apparaat waar ik filterzakjes kan voor kopen in elke supermarkt

 18. Ik drink helemaal geen koffie en heb ook geen koffie apparaat dus dit probleem ken ik niet. Bezoek weet dat ze geen koffie bij mij krijgen haha.

 19. Deze filters ben ik ook nog nooit tegengekomen, zelf niet zo’n fan van filterkoffie.. Ben toch wel een kieskeurig wat betreft koffie haha

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.