Wat zijn de beste financiële producten om in te beleggen als beginner?

Beleggen voor beginners

Op dit moment krijg ik maar liefst 0,01 cent spaarrente bij de Rabobank.

Dat is niet veel, en bij andere banken is het niet veel beter.

Geen wonder dat steeds meer mensen zich verdiepen in de mogelijkheid om hun geld te beleggen. Adine van het blog Lekker Leven met Minder is dit bijvoorbeeld gaan doen.

Maar zelf durf ik niet goed.

Het ontbreekt mij namelijk aan kennis en inzicht.

Daarom ben ik blij met onderstaand artikel van Jolien, dat speciaal geschreven is voor beginners!

Wat zijn de beste financiële producten om in te beleggen als beginner?

Wil je graag beginnen met beleggen maar weet je niet goed welk financieel product te kiezen?

We begrijpen dat het geen gemakkelijke keuze is.

Er bestaan namelijk tientallen verschillende handelsinstrumenten, met elk hun voor- en nadelen. In dit artikel vertellen we je meer over de financiële producten die het meest interessant zijn voor beginnende beleggers.

Je eerste stappen zetten in de beleggingswereld kan beangstigend zijn. Zeker als je de verschillende financiële producten nog niet kent, kan het aanbod overweldigend zijn.

Voordat we dieper ingaan op de beste handelsinstrumenten voor beginners, willen we je aanraden veel research te doen.

Dit is namelijk één van de belangrijkste lessen voor beginnende beleggers. Haastige spoed is zelden goed. Neem je tijd om je in te lezen in investeren en de verschillende handelsinstrumenten. Voor meer tips raden we aan veel info over beleggen voor beginners te lezen.

In dit artikel willen we je op weg helpen. Zo stellen we enkele financiële producten aan je voor waarin je eenvoudig als beginner kunt investeren.

1. Gemeenschappelijke beleggingsfondsen

Gemeenschappelijke beleggingsfondsen zijn ideaal voor beginnende beleggers. Met deze fondsen kun je met een enkele transactie investeren in een portefeuille van aandelen en obligaties. Zo kun je met een relatief klein bedrag een goede spreiding verkrijgen.

Als je een beginnende belegger bent die geen tijd, zin of over onvoldoende kennis beschikt om zelf je portefeuille te beheren, dan is dit soort investering iets voor jou. Je portfolio wordt namelijk door een bank of beursvennootschap beheerd.

Instapbedrag

Je moet wel over een aardig spaarcentje beschikken wil je beleggen in deze fondsen. Het instapbedrag van gemeenschappelijke beleggingsfondsen bedraagt namelijk €500 tot €5000. Dit instapbedrag ligt echter niet vast. De prijs wordt elke avond opnieuw vastgesteld o.b.v. de slotkoersen van de aandelen in het fonds. Het fonds vertelt je hoeveel aandelen werden gekocht en tegen welke prijs dit gebeurde.

Als je over een klein bedrag beschikt dat je wilt investeren, dan zijn deze fondsen minder geschikt. Toch bestaan er alternatieven. Sommige beleggingsfondsen laten dit instapbedrag namelijk vallen als je maandelijks tussen de €50 en €100 investeert.

2. ETF’s

ETF staat voor exchange-traded funds. ETF’s houden bepaalde indexen bij, zoals de S&P 500 en de Dow Jones Industrial Average.

Er bestaan ook ETF’s voor andere soorten portfolio’s, zoals aandelen of obligaties. De trackers die de indexen bijhouden worden gemaakt door banken of investeringsmaatschappijen en beheerd door computerprogramma’s. Het is dus een vorm van passief beleggen.

In principe, werkt het net zoals een beleggingsfonds. Je investeert met één transactie in een mandje handelsinstrumenten. Dit is een van de meest doeltreffende manieren om je portefeuille te diversifiëren. Bovendien is het een goedkope vorm van beleggen, aangezien je niet afhankelijk bent van de expertise van professionals.

In tegenstelling tot beleggingsfondsen, fluctueert de prijs van ETF’s continu gedurende de hele dag. Je bepaalt zelf hoeveel je wilt betalen om in te stappen. Er bestaat geen minimum instapbedrag, maar mogelijk moet je commissie betalen aan de broker waarbij je belegt.

3. Aandelen

Veel mensen die voor het eerst investeren, besluiten te beleggen in aandelen. Het is waarschijnlijk de populairste en bekendste vorm van investeren. Beleg je in aandelen, dan koop je laag en verkoop je zo hoog mogelijk. Je hoeft geen expert te zijn om aandelen te verhandelen.

Waar kun je aandelen kopen?

Dit kan bij je bank of bij een online broker. Maak een afspraak met je bank of open een account bij een online broker en je kunt binnen een mum van tijd aan de slag. Houd er wel rekening mee dat aandelen volatiele handelsinstrumenten zijn. Je maakt mogelijk veel winst, maar kunt evengoed verlies lijden.

Een andere manier waarop je geld kunt verdienen met aandelen, is met dividenden. Een deel van de winst van een bedrijf wordt volgens een vast schema uitgekeerd aan de aandeelhouders. Sommige bedrijven keren erg interessante bedragen uit. Toch moeten we je waarschuwen: niet alle bedrijven betalen dividenden uit.

Nawoord

Dankjewel Jolien voor je uitleg. In eerste instantie leken mij die gemeenschappelijke beleggingsfondsen het handigst, omdat blijkbaar dan iemand anders het voor mij beheert. Maar zo'n minimum instapbedrag vind ik dan weer minder.

Het liefst investeer ik eerst zoiets als een tientje. En dat dan in 3 maanden 1000, wordt : )

via GIPHY

Zou dat bestaan?

Wat zijn jouw ervaringen met beleggen? Wat is jouw ultieme tip voor beginners?

Similar Posts

54 Comments

 1. Ik beleg in groene, duurzame beleggingsfondsen van Triodos en ASN.
  En ik bezit een aantal aandelen van Triodos.

  Elke maand leg ik via een automatische afschrijving een vast bedrag in.

  Duurzame groet,

 2. Spreiden en op meerdere paarden wedden.
  Bv niet je volledige portefeuille in één keer ergens beleggen, maar het bedrag verdelen over verschillende maanden. En liefst ook over verschillende beleggingsproducten.
  En ver wegblijven van spaarverzekeringen! Brengen misschien iets meer op; maar het is een crime om er weer uit te geraken.

 3. Als eerste heb ik in m'n huis belegd. Een woning is immers nodig en de prijzen van die dingen stijgen veel sneller dan de inflatie, sparen en de meeste beleggingsfondsen. Ik heb ook wat spaargeld dat op dit moment vrijwel niets oplevert. Daarnaast heb ik wat belegd tegen de adviezen van de bank in. Bij hun adviezen kwam ik op nog geen 1% per jaar en belegde ik in dingen waar ik niet achter stond. Nu beleg ik in zaken waar ik meer vertrouwen in heb, qua milieu, sociale zaken en werkgelegenheid in de eigen omgeving. Levert me al een jaar of 5 zo'n 8% per jaar op. De bank typeerde dat als hoog risico, daar denk ik totaal anders over.

 4. Ik vind het niet eerlijk dat de winsten gaan naar degenen die geld genoeg hebben om te beleggen. Ik heb een kleine buffer, spaar ieder maand een klein bedrag en krijg daar dan geen rente op.

  1. Ook ik kreeg van een enkele spaarcent geen rente. In hele kleine porties direct opneembare fondsen krijg ik nu een waardestijging en een dividend uitkering.

   Stille groet,

 5. Om nu in te stappen met aandelen lijkt me niet verstandig. We staan aan de vooravond van massa ontslagen en heel veel faillissementen. Na het afsluiten van het boekjaar gaan we dat net voor de komende feestdagen duidelijk merken. Dit heeft weer een domino effect op toeleverende bedrijven die ook massaal failliet zullen gaan.
  De fors gestegen koersen van de edele metalen geven ook aan dat het vertrouwen in de Euro weg is. Om hier nu in te stappen betaal je de hoofdprijs.
  Als je gaat beleggen doe dat dan alleen met geld wat je langdurig kunt missen.

 6. met onze twee bedrijven beleggen wij en daar hebben wij profijt van. het is niet voor iedereen weg gelegd dat hebben wij wel gemerkt bij vrienden en kennissen die er wat te makkelijk over nadachten en zichzelf tegen kwamen

 7. Heel herkenbaar. Ik durf het jammer genoeg niet, beleggen. Mijn ouders zijn zo ooit veel geld kwijtgeraakt, terwijl hen beloofd was dat het risicoloos was. Zeer goed mee oppassen dus! Top dat je je er op voorhand in verdiept hebt.

 8. Dit is echt zo'n onderwerp dat ik liever uit de weg ga. Ik ben namelijk iemand die liever spaart dan belegt.

 9. Yup. Ooit wel gedaan. Ik weet niet eens meer hoe je dat noemt. Ik geloof dat ik 25 gulden per maand betaalde en na 15 jaar zou het uitbetalen. Achteraf heb ik er amper wat aan gehad. En nu zou ik echt niet willen beleggen. Ik vind dat je dat alleen moet doen met geld wat je 'over' hebt en dat hebben we niet. We leven nu op een salaris (van H.) en ook al heb ik een eigen bedrijf. In coronatijden is het wel minder allemaal. Dus dan is beleggen geen ding. We hebben ook nog een derde beleggingshypotheek gehad (gelukkig ben ik heel behoudend en heb ik voorkomen dat dit een 100% beleggingshypotheek werd. Anders waren we de boot in gegaan). Dit was al een heel gedoe met omzetten naar een spaarhypotheek en ons aanmelden bij die stichting die destijds is opgezet voor die slechte beleggingshypotheken...

 10. fijn zo'n uitleg voor beginners!
  Mijn eerste reactie was om te zeggen dat ik maar niet aan begin, dat beleggen. Maar ik bedenk me opeens dat ik wel een bedrag belegd heb bij Oiko krediet, omdat dit maatschappelijke microkredieten zijn. Levert overigens net zo weinig op als sparen momenteel, maar wel een goed gevoel :-)

 11. Mijn man heeft het hier echt al een paar jaar over dat hij dit graag wilt doen. Ik heb er zelf geen verstand van en ik zie mijzelf het ook niet zo snel in de toekomst doen haha.

 12. Ik heb er echt 0 verstand van en het past ook niet echt bij mij. Maar als beginner zou ik toch advies inwinnen bij een expert

 13. Ik moet na de aankoop van m’n huis eerst m’n spaargeld weer aanvullen daarna ga ik me pas in beleggen verdiepen!

 14. wij hebben jarenlang belegd, nu hebben we het op een andere manier vastgezet. Je kan rustig beleggen met geld dat je niet direct nodig hebt. gaat het een keer fout, heb je tijd om weer bij te sparen zeg maar. Nu wij richting pensioen gaan, hebben we die ruimte niet meer

 15. Op de middelbare school werkten we eens met een programma tijdens economie. Daar merkte je toch dat als je in stabiele zaken belegde, je uiteindelijk het meest kon verdienen. Zo zou ik het in het echt ook doen. Vooral vastgoed etc, zodat je er meer aan hebt op termijn.

 16. Beleggen kán je inderdaad meer rendement opleveren dan je spaargeld. Maar bij het idee dat je het ook gemakkelijk kan verliezen, word ik nog niet zo enthousiast. Ik vind het nogal spannend.

 17. Toch gek dat de bank bij jullie in hondersten van een cent afrekent. ;-)

  Ook even voor alle duidelijkheid: 0% rente betekent circa 2% verlies per jaar, Dwz 1,5% aan inflatie en de rest aan belasting in box 3. Dat hangt sterk af van de hoeveelheid geld op een spaarrekening.

  Beleggen is door de lage rentestand zeker niet meer zo risicovol als jaren geleden. Terwijl de spaarrente verdampt is, zijn de rendementen op beleggingen niet veel veranderd. Je kan daar verlies op lijden, maar de kans op winst is een stuk groter. Verhalen uit het verleden zijn duidelijk achterhaald. Je moet alleen wel de luxe hebben om het iets langer te laten staan tot bijvoorbeeld een koers hersteld is.

  Toch levert investeren in je eigen woning, zoals aflossen, isoleren of zonnepanelen vaak een hoger rendement en vrijwel geen risico op.

  Mensen die zeggen verstand te hebben van beleggen vertrouw ik ook niet. De topbeleggers werken bij pensioenfondsen en hun 'rendementen' zijn zeker niet om trots op te zijn.

 18. Kijk hier kun je nog eens van leren. Zelf heb ik geen ervaringen met beleggen dus de ultieme tip voor beginners moet ik je verschuldigd blijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.